• Sonuç bulunamadı

İl Genel Meclisi Başkanlığınca 05/02/2016 tarihinde Gençlik ve Spor Komisyonu’na havale edilen, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünün 2016 yılı programında gençlerle ilgili projeleri nelerdir? Projelerde çalışacağı kurum ve kuruluşlar kimlerdir? 2015 yılında kaç tane gencimize ulaşılmıştır? İlçelerde ulaşılan genç sayısı ne kadardır? Gençlerin en çok seçtiği spor dalları nelerdir? Bu konuların araştırılıp kamuoyunun ve meclisimizin bilgilendirilmesi ile ilgili Gençlik ve Spor Komisyonu üyelerin katılımıyla toplandı.

Komisyonumuzun yaptığı araştırma sonucunda elde ettiği bilgilere göre;

İlimizde Çorum Merkez Mahmut Atalay Gençlik Merkezi, Sungurlu Gençlik Merkezi ve Osmancık Gençlik Merkezi bulunmaktadır.

Çorum Merkez Mahmut Atalay Gençlik Merkezinde 1 Müdür, 12 gençlik lideri, 2 uzman ve 2 hizmetli olmak üzere toplam 17 kişi çalışmaktadır.

Çorum Mahmut Atalay Gençlik Merkezi 2015 Yılı İstatistik Rapor Kız Öğrenci Sayısı:2884

Erkek Öğrenci Sayısı:3988 Toplam Üye Sayısı:6872

Aktif Devam Eden Kulüp Faaliyetleri:

-Spor Kulübü (Voleybol) (25 kişi)

-Güzel Sanatlar Kulübü ( Resim Karikatür) (20 kişi) -Tasarım Kulübü (Model Uçak) (15 kişi) -Kişisel Gelişim Kulübü (İşaret Dili) : (20 kişi) Toplam kulüplerden yararlanan öğrenci sayısı 218

Şehirler ve Kültürler-Yörelerimiz Projesi Kapsamında: Çorum Merkezden İlçelere Giden Öğrencilerimiz:

24

İl içi- İl dışı gezilere katılan toplam öğrenci sayısı:1160

KAMPLAR

Ramazan Kampı:44 Erkek

Ecdada Saygı Kampı:44 Bayan (Çanakkale) Zirve Kampı:24 Erkek Isparta

Şehit ve Gazi Yakınları Kamp Programı: 24 Erkek (Samsun) Çalışan Kampı: 24 Erkek (Mersin)

Deniz Kampı: 48 Kız +264 Erkek Doğa Kampı :72 kız+24 Erkek

Kamplara katılan toplam öğrenci sayısı 568

2015 yılı gezi, kulüp, kamp etkinliklerinden yararlanan toplam öğrenci sayısı 1946 2016 yılı projeler konusunda Bakanlık ile teyit edilmemiştir.

İl Genel Meclisimizin bilgilerine arz ederiz.

25

GENÇLİK VE SPOR KOMİSYONU

Ünal CEVİZCİ Mustafa ÇATAR Mustafa YILDIZ Komisyon Başkanı Komisyon Başkan V. Üye

Mesut TUĞREL Satılmış KÖKCÜ

Üye Üye

-RAPOR-

(Plan ve Bütçe Komisyonu )

İL GENEL MECLİS BAŞKANLIĞINA / ÇORUM

İl Genel Meclisi Başkanlığımızın 02/02/2016 tarihinde Plan ve Bütçe Komisyonuna havale etmiş olduğu, Bayat İlçesi İleği köyü ile Dodurga İlçesi Mehmet Dede Tekke köyünde bulunan türbelerde çevre düzenlemesi çalışmalarının yapılması gerektiği ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerin katılımı ile toplandı.

Komisyonumuzca yapılan değerlendirmede; Bayat İlçesi İleği köyünde bulunan Yaşar Dede Türbesi ve Horasanlı Mehmet Efendi Türbesinin mezar etraflarının demirlenmesi, türbelerin çevresine kilittaşı bordürü döşenmesi, türbelerin belirli bir kısmının telle çevrilmesi, kamelya ve çevre düzenin yapılması, mescidin düzenlenmesi ve bayanlara mescit yapılması,

Dodurga İlçesi Mehmet Dede Tekke köyünde bulunan türbede ise, türbeye çıkmak için 3 basamaklı merdiven yapılması, çevresine 500 m² renkli kilittaşı yapılması, çevre duvarının tadilatının yapılması, çevresinde bulunan küçük taşlıklı alanın temizlenerek düzenlenmesi ve araçların park edilecek bir otopark yerinin yapılması gerektiği görülmüştür.

Söz konusu türbelerde tespit edilen eksikliklerin İl Özel İdaresince yapılması Komisyonumuzca uygun görülmüştür.

İl Genel Meclisimizin bilgilerine arz ederiz.

PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU

Mustafa ALAGÖZ Ramazan KELEPİRCİOĞLU Alaaddin COŞKUN Komisyon Başkanı Komisyon Başkan V. Üye

İkram ŞAHİN Ömer ÇATALPELİT Süleyman ŞENER Yıldız BEK

26

Üye Üye Üye Üye

- RAPOR-

(Tarım ve Hayvancılık Komisyonu )

İL GENEL MECLİS BAŞKANLIĞINA / ÇORUM

İl Genel Meclisi Başkanlığınca 04/02/2016 tarihinde Tarım ve Hayvancılık komisyonuna havale edilen, İlimiz Merkez ve İlçelerinde yabani hayvanlar var mıdır?

Ormanlık ve dağlık arazi şartlarına sahip olan yerlerimizde doğaya hangi hayvanlar bırakılıyor? Ruhsatsız avlanan avcılar ile ilgili yaptırımlar nelerdir? Doğada bulunan yaralı hayvanlara ne gibi tedaviler uygulanıyor? Yaralı hayvanları bulan vatandaşlar ne yapmalıdır?

Bu konuların araştırılması ile ilgili Tarım ve Hayvancılık Komisyonu üyelerin katılımı ile toplandı.

Komisyonumuzca yapılan çalışmalarda elde edilen bilgilere göre, 1-İlimiz ve İlçelerinde yabani hayvanlar var mıdır?

İlimiz ve ilçelerinde; Kızılgeyik, karaca, ayı, kurt, çakal, tilki, yabandomuzu, yaban tavşanı gibi memeliler, kartal, şahin, leylek, kınalı keklik, sülün, orman çulluğu, üveyik, bıldırcın ve su kuşları (ördek familyası) gibi kuşlar ile yılan, kertenkele, kurbağa, kaplumbağa gibi sürüngenler popülasyonları mevcuttur.

Yukarıda belirtilen hayvan türlerinden leylek, bıldırcın, üveyik ve su kuşları ( ördek familyası) göçmen türlerdir. Özellikle yabandomuzu popülasyonunun hızlı şekilde artması sonucunda tarım alanlarına büyük zarar verdiği bilinmektedir.

2-Ormanlık ve dağlık arazi şartlarına sahip olan yerlerimizde doğaya hangi hayvanlar bırakılıyor?

Bakanlığımız tarafından ilimize yapılan tahsisler doğrultusunda; kınalı keklik ve sülün yerleştirme çalışmaları yapılmaktadır. 2008 ve 2010 yıllarında Çatak Tabiat Parkı’na ve Osmancık ilçemizde Fındıcak köyüne toplam 57 adet kızılgeyik yerleştirme çalışması yapılmıştır. Yapılan yerleştirme çalışmaları sonucunda hem de Kargı ilçemizde bulunan Yaban hayatı Geliştirme Sahamız’da hedef tür olarak bulunan kızılgeyik ve karacaların yöre halkı ve şube müdürlüğümüz tarafından yoğun olarak koruma ve kontrol çalışmaları neticesinde buralarda popülasyonu artan kızılgeyik ve karacalarımız çevre ilçelere de yayılmaya başlamış olup, Oğuzlar, Dodurga, Osmancık ve Kargı ilçelerimizde sık olarak görülmeye başlanmıştır.

3-Ruhsatsız avlanan avcılar ile ilgili yaptırımlar nelerdir?

4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu ile birlikte yılı içerisinde yayınlanan MAK’ında (Merkez Av Komisyonu) avlanma izni ve avlanma esas ve usulleri ile birlikte avda kullanılması gereken araçların ne olacağı düzenlenmiştir. Kanun ve MAK kararlarını ihlal edenler hakkında uygulanan idari yaptırım kararları rapor ekinde (Ek-1) cetvel olarak

27

sunulmuştur. Kaçak avcılık ile mücadele çalışmaları yoğun olarak devam etmektedir. Bu kapsamda;

2015 Yılında Kaçak Avcılıkla Mücadele Kapsamında ;

Yakalanan Avcı Sayısı 199

Kontrol Edilen Avcı Sayısı 2781

Yazılan Ceza Miktarı 141.671,00 TL

Ele geçen hayvan sayısı (ölü) 67 adet

Tazminat Miktarı 35.550,00 TL

Mülkiyeti Kamuya Geçirilen Sair Eşya

Yivsiz Otomatik Av Tüfeği 14 Adet

El Projektörü 5 Adet

2016 Yılı (01.01.2016-19.02.2016) Kaçak Avcılıkla Mücadele Kapsamında

Yakalanan Avcı Sayısı 57

Kontrol Edilen Avcı Sayısı 556

Yazılan Ceza Miktarı 39.046,00 TL

Ele geçen hayvan sayısı (ölü) 5 adet

Tazminat Miktarı 3.500,00 TL

Mülkiyeti Kamuya Geçirilen Sair Eşya Elektrikle çalışan ördek mühresi 5 Adet

Akü ile çalışan ses cihazı 1 Adet

İşlem yapılmıştır.

4-Doğada bulunan yaralı hayvanlara ne gibi tedaviler uygulanıyor?

Şube Müdürlüğümüz bünyesinde veteriner hekim ve teknisyen/tekniker bulunmamaktadır.

Doğada yaralı olarak bulunan hayvanların tedavisinde Çorum Belediye Başkanlığından yardım alınmaktadır. Tedavisi yapılan yaban hayvanı tekrar doğaya salınmaktadır.

5-Yaralı Hayvanları bulan vatandaşlar ne yapmalıdır?

Yaralı yaban hayvanını bulan vatandaşlarımız kendi imkanları ile hayvanı taşıyabiliyorlar ise Çorum beledi Başkanlığının Hayvan barınağına getirmeleri gerekmektedir. Kendi imkanları ile getiremiyorlar ise şube müdürlüğümüzü aradıkları takdirde yaralı hayvan bulunduğu yerden alınarak tedavisi yaptırılmaktadır.

Meclisimizin bilgilerine arz olunur.

TARIM VE HAYVANCILIK KOMİSYONU

28

Komisyon Bşk Komisyon Bşk. V. Üye Yusuf KAYA Mustafa ÇELİK Ekrem YILDIRIM

Üye Üye

İsmail VURAL Satılmış KÖKCÜ

Benzer Belgeler