• Sonuç bulunamadı

Genel Müdürlerin Pazara Yeni Giren ĠĢletmeleri Değerlendirme Biçimleri ile

Konaklama iĢletmelerindeki genel müdürlerin pazara yeni giren yeni bir iĢletmeyi nasıl değerlendirdiklerini belirlemeye yönelik soruya tüm katılımcılardan cevap alınmıĢtır. Alınan cevap sayıları Tablo 29’da sunulmaktadır.

Tablo 29. Genel Müdürlerin Pazara Yeni Giren ĠĢletmeleri Değerlendirme Biçimleri ile Ġlgili Alınan Cevap Sayıları

Genel Müdürlerin Pazara Yeni Giren ĠĢletmeleri Değerlendirme

Biçimleri Alınan Cevap Sayısı

Her zaman kesinlikle tehdit unsurudur. 1

Tehdit unsurudur. 1

Tehdit unsuru değildir 11

Genel müdürlerin pazara yeni giren iĢletmeleri değerlendirme biçimleri ile ilgili verdikleri cevap sayıları Tablo 29’da sunulduktan sonra alınan cevapların nedenlerine yönelik olarak da katılımcıların açıklamaları Tablo 30’da sunulmuĢtur.

Tablo 30. Genel Müdürlerin Pazara Yeni Giren ĠĢletmeleri Değerlendirme Biçimleri ile Ġlgili Alınan Cevaplar

KiĢiler Pazara yeni giren iĢletme tehdit unsurumud ur? Neden? Katılımcı 1 *Her zaman için tehdit unsurudur.

* Pazar her sene artmıyor gelen misafirler aynı sayıda ise veya çok küçük farklar oluyorsa pazara yeni girecek olan iĢletme pastanızdan bir pay alacaktır. Bu açıdan tehdit unsurudur.

* Pazara yeni gelen iĢletme güçlü bir iĢletme ise bir zincirin parçası ise o size farklı değerler katabilir. Sizin çalıĢmadığınız pazarda çalıĢıyor olabilir ve sizinde o pazara girme Ģansınızı artırır. Ama yeni gelen iĢletme küçük lokal bir iĢletme ise sizin pazarınıza saldıracaktır. Buda herkes için tehlike doğurur.

Katılımcı 2 *Hayır kesinlikle tehdit unsuru değildir.

* Pazara yeni giren iĢletme rekabet artacaktır ve bizimde kazanabileceğimiz bir ortam oluĢacaktır. Katılımcı 3 *Hayır tehdit olarak görmem.

* Yeni açılan oteller yenilikleri, yeni teknolojileri, yeni düzenlemeleri getirir, * Bölgenin tanıtımı için faydalıdır ve bölgeye ve bize çok Ģey kazandırır Katılımcı 4 *Hayır kesinlikle tehdit unsuru değildir.

* Yeni açılacak otel fizibilitesini doğru yönde yaptı ise bu bölgedeki pazarda piyasada var olacak ve bu pazarın koĢullarına uyacaktır. Ve pazardaki iĢletmeler bu açılan oteller nedeni ile kendimizi geliĢtirme fırsatı bulacaklardır. Onlarla rekabet edecekleri için eksikleri görüp kendilerini geliĢtirebileceklerdir. Buda iĢletmeler olumlu yansır dinamizmi artırır.

Katılımcı 5 * Tehdit unsuru olarak görmem

* Sadece rekabet ortamı biraz daha geniĢleyecek demektir. ĠĢletmelerde ona göre tedbirlerini alırlarsa sorun olmaz. Yeni açılan otel buradaki duruma ve sektöre ayak uydurmak zorunda pazardaki iĢletmelerde yenilikler yapmak durumda kalacak ama sonuç olarak bizde kazanacağız.

Katılımcı 6 *Kesinlikle tehdit unsuru olarak görmem.

* Çünkü o pastadan muhakkak kendime düĢen payını alacaktır. Hizmet kaliteden ödün vermediği sürece iĢletmelerin rekabet potansiyeli vardır. Kendilerini kabullendirdikleri sürece iĢletmeler kalitelerini korurlarsa ayakta kalırlar.

Katılımcı 7

* Tehdit olarak görmem

* ġehirler büyüyor, iĢ imkanları artıyor, ihtiyaçlar doğuyor. Yani yeni iĢletmelere ihtiyaç artıyor. Ama insanlar hizmetlerini nitelikli güzel bir Ģekilde yaparlarsa korkmalarına gerek olmaz. Hizmet yönünde de rekabet yapılırsa her iĢletmede payına düĢeni alırsa herkes kazanır.

Katılımcı 8

*Hayır tehdit olarak görmem

* Çünkü yeni açılan otel pazarımızı geliĢtirir. Arz talepte bir değiĢme yaĢanır ama tehdit bazında da görülmemelidir. Pazarı geliĢtirmesi ve kendimizi geliĢtirme fırsatı olarak bakılmalıdır.

Katılımcı 9

* Hayır tehdit olarak

görmem

* Eğer bölgenin yatırıma ihtiyacı varsa yapılmasında fayda var. Ama eğer mevcut iĢletme talep de sıkıntı yaĢıyorsa ve yeni iĢletme açılıyorsa açan kiĢiye de zara görür, bölgede ki diğer iĢletmelere de zarar görür.

Tablo 30’un Devamı

Katılımcı 10

*Tehdit unsurudur.

* Pazar da ki pasta bellidir o da pazara girince o pastadan bir dilimde o alacaktır.

Katılımcı 11

* Hayır tehdit olmaz

* Arz talebe göre uygun olursa veya kapasiteye göre talep olursa ve yeni bir otel açılırsa herkes tehlikeye girer. Önce bu durumda talebi yükseltmeye çalıĢacaksınız. Talep artarsa bize Ģunu kazandırır; cazibeyi artırır ve gelen müĢteri sayısını yükseltebilir. Katılımcı 12 *Hayır tehdit olarak görmem

* Çünkü otel sayısı artacağından kalite ön plana çıkar, müĢteri çeĢitliliği görür ve daha çok müĢteri gelir, kendi otelimizin eksiklerini fark edebiliriz, kaliteyi artırmaya çalıĢabiliriz. Katılımcı 13 * Hayır tehdit değildir.

* Sinerji yaratır, cazibeyi arttırır, daha fazla güçlenmemize olanak verir.

Katılımcı 14

* Hayır tehdit değildir.

*Mevcut otellerin konsepti dıĢında bir otelse avantaj olarak görürüm. Çünkü Ģuana kadar bölgeye gelen müĢteri profili dıĢında bir müĢteri kitlesi getirir. Ayrı bir Pazar gelmiĢ olur. Bizde kazanırız.

Katılımcı 15

* Hayır tehdit olarak

görmem

*Yeni gelen iĢletmeye olumlu bakarım çünkü bölge için bir artı husus oluĢturur. Daha çok iĢletme daha çok müĢteri demektir.

Katılımcı 16 * Hayır tehdit olarak kesinlikle görmem

* Çünkü aksine bölgenin cazibesini artıracağını düĢünerek memnun olurum. Fazla otel olursa daha fazla müĢteri seçenek çok olduğu için bu bölgeyi seçer ve bizde kazanmıĢ oluruz Katılımcı 17 * Kesinlikle tehdit olarak görmem

* Artı olarak değerlendiririm. Çünkü bölgeyi çekici hale getirir ve bizde kazanırız.

Katılımcı 18

* Hayır tehdit olarak

görmem

* Çok yerli bir iĢletme olmamız nedeni ile ve kalite ve hizmette kendimize güvenmemiz nedeni ile çok iĢletme açılması bizi etkilemez ama rekabeti artıracağı için kendimizi geliĢtirmemize yardımcı olur.