• Sonuç bulunamadı

Yıllık bildirim menüsünün son programı, A formu ve B formu için bir takım baĢlangıç bilgilerinin girileceği alanlardan oluĢmuĢtur. Bu nedenle, form dökümlerine geçmeden önce bu programdan ilgili bilgileri girmeniz gerekmektedir. Programa girdiğinizde yandaki gibi bir ekran ile karĢılaĢacaksınız.

Bu ekrandan yapılması gereken ilk giriĢ ticari bilgiler yol adının giriĢidir. B formunun bilgisayarınızda yüklü bilgilerden okunarak otomatik hazırlanabilmesi için, ticari bilgilerin bulunduğu yol adı programa tanıtılmalıdır.

Örneğin; C:\MĠKRO\YONBIL gibi. Bu yol adında programların yüklü bulunduğu kısım C, directory MIKRO ve Ģirket adı ise YONBIL’DĠR.

Yol adı giriĢinden sonra firmanıza ait bilgilerin giriĢlerine geçilecektir. Daha sonra, yıllık bildirimi imzalayanın unvanı (SM-Serbest Muhasebeci, SMM-Serbest

Muhasebeci Mali MüĢavir ve Yeminli Mali MüĢavir) satır sonu butonu tıklanarak açılacak pencereden seçilmelidir.

Son olarak sıra ile kamu kuruluĢlarına, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine ve bunların haricinde diğer kiĢi ya da kuruluĢlara kesilen satıĢ faturalarının sayılarını ve tutarlarını girmeniz gerekmektedir. Bu giriĢler tamamlandıktan sonra genel dipnot bilgilerini ALT+S tuĢları ile kaydetmelisiniz.

Geçici Vergi Beyannamesi

01.01.1999 tarih itibari ile yürürlüğe giren geçici vergi uygulamasına göre, gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri belirli dönemler itibariyle (Ģu anda 3’er aylık 4 dönem halinde) geçici vergi beyannamesi vermek ve bu beyannameye göre vergilerini ödemek durumundadırlar.

Beyannameler menüsünün bu programı ile geçici vergi beyannamesi için gerekli bilgilerin giriĢlerini yapacak ve beyannamenizin dökümünü alacaksınız.

Geçici vergi beyannamesi manuel olarak giriş yapacağınız 3 ekran sayfasından oluşmaktadır. Bu sayfalara, programa girdiğinizde karşınıza gelecek ekranın üst bölümünde yer alan Genel Bilgiler I, Genel Bilgiler II ve Tablo I butonları tıklanarak ulaşılacaktır. Ekranın üst tarafındaki butonlardan ilki, programa girdiğinizde karşınıza gelen “genel bilgiler” butonuna ait ekrandır.

Bu ekrandan Ģirket ile ilgili genel bilgilerin giriĢleri yapılacaktır. Vergi dairesi, vergi dairesinin kodu, telefon numarası, vergi kimlik numarası vb. gireceğiniz bilgilerden bir kaçıdır. Bu ekranla ilgili giriĢlerinizi tamamladıktan diğer butonları tıklayarak beyannameniz için gerekli olan bilgileri girebilirsiniz. Ekranınızın alt bölümünde yer alan “Bilgileri

güncelle” butonu ile, ticari kazanç, serbest meslek kazancı ve kanunen kabul edilmeyen giderlerin, beyannameyi aldığınız döneme göre hesaplamasını, dolayısıyla bu bilgilerin güncellenerek beyannamenize yansımasını sağlayabilirsiniz.

Daha sonra ALT+S tuşlarına basarak bilgilerinizi kayıt edebilirsiniz. Tüm bu işlemler sonrasında “Beyanname Göster” butonunu tıkladığınızda girdiğiniz tüm bilgilerin, orijinal geçici vergi beyannamesi formunuzda ilgili alanlara yansıdığını göreceksiniz.

Şimdi, formunuz için gerekli sayfa ayarlarını ekranınızın üst bölümünde yer alan butonlar aracılığı ile yapıp, print butonunu ile de geçici vergi beyannamenizin dökümünü alabilirsiniz.

Kurumlar Vergisi Beyannamesi

Yılda bir kereye mahsus olmak kaydıyla, her mükellef vergiye tabi kazancının tamamı için, bağlı olduğu vergi dairesine Kurumlar Vergisi Beyannamesi vermek durumundadır.

Programınızın bu bölümünden, Kurumlar Vergisi Beyannamesine iliĢkin bilgilerin giriĢleri yapılacak ve Maliye Bakanlığınca belirlenen orijinal beyannamelere, istenilen yazı tipi ve büyüklüğünde dökümleri alınabilecektir. Programa girdiğinizde karĢınıza gelecek ekranın üst bölümünde, Kurumlar Vergisi Beyannamesinin 4.,5., 6., 7., 8. ve 9. sayfalarına iliĢkin bilgilerin girileceği butonlar yer almaktadır. Dolayısıyla bildirgeniz için gerekli olacak bilgiler, Genel Bilgiler-1, Genel Bilgiler-2, Kazanç ve Matrah Bildirimi, Vergi Bildirimi ve Ortaklara ĠliĢkin Bildirim butonlarını tıkladığınızda açılacak ekran sayfalarından yapılacaktır.

Tamamen manuel olarak giriĢ yapacağınız bu ekranlardan ilki, programa girdiğinizde karĢınıza gelen Genel Bilgiler-1 butonuna ait ekrandır. Her bir ekran sayfasındaki alanlara nelerin girileceği açık bir Ģekilde görülmektedir. Vergi dairesinin kodu, adı, kurum sicil numarası, vergi dönemleri, kazançlara iliĢkin bilgiler ve Ģirket ortaklarına yönelik tanıtıcı bilgiler bu butonlar aracılığı ile yapacağınız giriĢlerden sadece bir kaçıdır. Bu ekranlar ile ilgili giriĢlerinizi tamamladıktan sonra;

Ekranınızın alt bölümünde yer alan butonlardan Sf.04 (A) butonuna yada ALT+A tuşlarına basarak ekranınızın Genel Bilgiler-1 ve Genel Bilgiler-2 butonlarından girdiğiniz bilgiler doğrultusunda, kurumlar vergisi Beyannamenizin 4. sayfasını orijinal görüntüsü ile ekranınıza getirebilirsiniz.

Sf.05(B) butonuna yada ALT+B basarak, Kazanç ve Matrah bildirimi butonundan girdiğiniz ve beyannamenizin 5 sayfasına ait bilgileri orijinal görüntüsü ile ekranınıza getirebilirsiniz.

Aynı şekilde Vergi İndirimi butonundan girdiğiniz bilgileri, dolayısıyla beyannamenizin 6 sayfasını da Sf.06 (C) butonuna yada ALT+C tuşlarına basarak ekranınıza getirebilirsiniz.

Sf.07(D), Sf.08(E), Sf.09(F) butonuna yada ALT+D, ALT+E, ALT+F tuşlarına basarak da şirket ortaklarına ilişkin girdiğiniz bilgilerden derlenerek hazırlanan ve bildirgenizin 7.,8. ve 9. sayfalarını oluşturan ekranlarını orijinal görüntüsü ile alabilirsiniz.

ġimdi, sizden istenen Kurumlar Vergisi Beyannamesine iliĢkin her bir ekran sayfasında gerekli sayfa ayarlarını yapıp, print butonunu ile de bildirgenizi yazıcıdan almanızdır. Tüm bu iĢlemler için ekranlarınızın üst bölümünde yer alan butonlar kullanılacaktır. Bu butonlar

aracılığı ile, bildirgenizi, baskılı yada baskısız forma alabilecek, ekranınızdaki sayfa

boĢluklarını ayarlayabilecek, yazıcı ayarlarınızı yapabilecek ve dökümünüzü istediğiniz fontta alabileceksiniz.

Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi

Yıllık Bildirim ve Beyannameler menüsünün bu programı basit usulde vergilendirilen mükelleflerin elde ettikleri gelirleri bildirecekleri Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesine ayrılmıĢtır. 1 Ocak 1999 tarihine kadar, küçük esnaf ve sanatkar götürü vergi adı verilen sabit bir vergiyi ödemekle yükümlü tutulmuştur. Götürü vergileme 31/12/1998 tarihi itibariyle kaldırılarak yerine basit usul getirilmiştir.Basit usul vergiden muaf olmayan küçük esnaf ve sanatkar için getirilmiş özel bir vergileme biçimidir.

Mükellefler iĢletmelerinden gelir elde edememiĢ olsalar bile bu beyannameyi düzenleyip vermek zorundadırlar. Çünkü basit usule tabi mükellefler bu beyanname ile bildirdikleri kazançlar üzerinden vergilendirileceklerdir. Yıllık gelir vergisi beyannamesi kayıtlı bulunulan vergi dairesine verilecektir. Gelir, sadece basit usulde tespit edilen ticari kazançlardan ibaret ise yıllık beyanname, mükellefin de imzası alındıktan sonra izleyen yılın Şubat ayı içinde büroda görevli personel veya mükellef tarafından vergi dairesine verilecek veya gönderilecektir. Ancak, mükelleflerin basit usulde vergilendirilen ticari kazancı ile birlikte diğer gelir unsurları da varsa yıllık beyanname Mart ayı içinde verilecektir.

Basit usulde vergilendirilen mükellefler gelir vergisi tevkifatı yapmayacaklar ve muhtasar beyanname vermeyeceklerdir. İşte programınızın bu bölümünden Yılık Gelir Vergisi ile ilgili bilgilerin girişleri yapılacak ve orijinal formlara dökümleri alınacaktır.

Programa girdiğinizde karĢınıza gelecek ekranın üst bölümünde, Yıllık Gelir Vergisi

Beyannamesine iliĢkin bilgilerin girileceği butonlar yer almaktadır. Dolayısıyla bildirgeniz için gerekli olacak bilgiler, Genel Bilgiler-1, Genel Bilgiler-2, Gelir Bildirimi, Vergi

bildirimi, Tablo II, Tablo IV, Tablo V butonlarını tıkladığınızda açılacak ekran sayfalarından yapılacaktır. Bu ekranlardan ilki, programa girdiğinizde karĢınıza gelen Genel Bilgiler-1 butonuna ait ekrandır. Bu ekrandan mükellefin kimlik bilgileri girilecektir. Adı, soyadı, bağlı olduğu vergi dairesi, adresi, uyruğu, vergi kimlik numarası, doğum yeri, yılı, kurum sicil numarası, vergi dönemleri, mükellefin hangi meslekle uğraĢtığı, birden fazla meslekle uğraĢ söz konusu ise ağırlıklı olan uğraĢı, varsa telefon numarası alan kodu ile birlikte yazılacaktır.

Genel bilgiler II butonundan da ilgili beyannamenin hangi sıfatla düzenlendiği, diğer butonlardan da, kazanç durumlarına iliĢkin bilgilerin giriĢleri yapılacaktır. Her bir ekrana iliĢkin giriĢlerinizi tamamladıktan sonra ekranınızın alt bölümünde yer alan Sakla butonunu tıklayarak bilgilerinizi kayıt edebilirsiniz.

Ekranınızın alt bölümünde gördüğünüz butonlardan Sf.01 (A), Sf.02 (B), Tablo 01-02 (C), Tablo 03-04 (D), Tablo 05-06 (E), Tablo 07 (F) butonlarına basarak da girdiğiniz bilgiler doğrultusunda derlenerek hazırlanan beyannamenizi orijinal görüntüsü ile alabilirsiniz.

Bu durumda, sizden istenen Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesine iliĢkin her bir ekran sayfası için gerekli sayfa ayarlarını yapıp, print butonunu ile de bildirgenizi yazıcıdan almanızdır.

Tüm bu iĢlemler için ekranlarınızın üst bölümünde yer alan butonlar kullanılacaktır. Bu butonlar aracılığı ile, bildirgenizi, baskılı yada baskısız forma alabilecek, ekranınızdaki sayfa boĢluklarını ayarlayabilecek, yazıcı ayarlarınızı yapabilecek ve dökümünüzü istediğiniz fontta alabileceksiniz.

Damga Vergisi Beyannamesi

Bildirgeler menüsünün bu programı ile, Vergi Dairelerine ödenen vergilere karĢılık düzenlenecek Damga Vergisi Beyannamesine iliĢkin giriĢler yapılacak ve dökümleri alınacaktır. Programa girdiğinizde karĢınıza beyannamenize iliĢkin parametre giriĢleri yapacağınız bir ekran gelecektir. Bu giriĢler, ekranınızın üst bölümünde yer alan Parametreler ve Bilgi Alanları butonları tıklanarak yapılacaktır Bu butonlardan ilki, programa girdiğinizde karşınıza gelen parametreler butonuna ait ekrandır.

Bu ekrandan beyannamenizle ilgili genel bilgilerin giriĢleri yapılacaktır. Beyannamenin verileceği ay, yıl, bütçe yılı, beyannamenin verilme sebebi vb. gireceğiniz bilgilerden bir kaçıdır. Bu ekranla ilgili giriĢlerinizi tamamladıktan diğer butonu tıklayarak beyannamenin düzenleme tarihini ve ne kadar vergi ödeneceğine iliĢkin bilgileri girebilirsiniz. Bu giriĢlerden sonra ekranınızın alt bölümünde yer alan “Beyanname Göster” butonuna basarak Damga Vergisi beyannamenizi, orijinal görüntüsünde alabilirsiniz. ġimdi, dökümünüz için gerekli sayfa ayarlarını bildirgenizin üst bölümünde yer alan butonlar aracılığı ile yapıp, print butonunu ile de dökümünü alabilirsiniz.

A.T.İ.K

MUHASEBE modülünün son bölümünden, sabit kıymet takibi ile ilgili bilgi giriĢleri

yapılacak ve raporlar alınacaktır. ATĠK modülü detayları ile birlikte kitabınızın ATĠK baĢlıklı bölümünde anlatılmıĢtır. Bundan dolayı bu bölümde tekrar anlatma gereği duymuyoruz.

Ayrıntılı bilgi için Kitabınızın ATĠK bölümden yararlanabilirsiniz.

Parametreler

Bu bölümde yer alan programlar ile, firmanızın belirli dönemler dahilde vermek zorunda olduğu beyannamelere otomatik olarak gelecek firma bilgilerinin giriĢleri, muhasebe fiĢleri için çalıĢacak yansıtma hesaplarının tanımlamaları, Basit AlıĢ/SatıĢ giriĢli fiĢ için kullanılacak alıĢ ve satıĢ tanımlamaları ile özel mahsup tipi ile özel mahsup fiĢ tipi tanıtım kartlarının giriĢleri yapılacaktır. ġimdi bu programların neler olduklarını ve nasıl tanımlanacaklarını daha detaylı olarak incelemeye çalıĢalım.

Beyanname Genel Firma Parametreleri

Bu bölümden, firmanızın KDV beyannamesi, Geçici vergi beyannamesi, Kurumlar Vergisi Beyannamesi vb. beyanname dökümleri için gerekli olan, dolayısıyla ilgili beyannamelere otomatik olarak yansıyacak firma bilgilerinin giriĢleri yapılacaktır. Böylece her beyanname için firma bilgilerinizi ayrı ayrı tanımlamak yerine, bu program yardımıyla bir kere de tanımlamanız yeterli olacaktır. Programa girdiğinizde karĢınıza “Beyanname genel firma parametreleri” baĢlığı altında bir ekran gelecektir. Bu aĢamada yapmanız gereken

firmanızın, iĢveren adını, unvanını, adresini, vergi dairesi adını, numarasını, ticari sicil numarasını, faks numarasını, Ģirketinizin kuruluĢ tarihini, müĢavirinizin adını, sicil numarasını, vergi kimlik numarasını, bağlı olduğunuz gelir ve kurumlar vergi dairesinin adını, numarasını, ve mükellefinize iliĢkin bilgilerinizi ilgili alanlara girmenizdir. Bu giriĢler sonrasında ALT+S tuĢlarına yada ekranınızın alt bölümünde yer alan Sakla butonuna basarak bilgilerinizi kayıt etmelisiniz. Böylece bu bölümden yapacağınız giriĢler beyannamelerinize otomatik olarak yansıyacaktır.

Yansıtma Hesapları Öndeğer Hesap Kodları

Bu bölümden yapacağınız tanımlamalar, Muhasebe modülünüzün Muhasebe fiĢleri/Dönem sonu iĢlem fiĢi programında iĢlevsel olacaktır. Dönem sonu iĢlem fiĢi ile; MUHASEBE modülünüz tarafından hazırlanan yansıtma hesaplarının açılıĢı, Yansıtma hesapların kapanıĢı, dönem kar zarar vb. hesap cinlerinin giriĢleri gerçekleĢtirilmektedir. Dönem sonu iĢlem fiĢi girilirken, sadece fiĢ tarihi, iĢlem cinsi seçimi gibi bir kaç giriĢ yapılacak, daha sonra <Ctrl+O>

tuĢları ile, bu fiĢde çalıĢacak hesaplar tutarları ile birlikte fiĢ ekranına otomatik olarak

taĢınacaktır. Dolayısıyla bu bölümden yansıtma iĢlemlerinin hangi hesap kodlarına yansıyacağı belirlenecektir. Eğer bu bölümden ilgili tanımlamalar yapılmaz ise, programınız yansıtma iĢlemlerini default hesap kodları üzerine yapacaktır. Evet bu açıklamadan sonra yansıtma hesaplarının nasıl belirleneceğine değinelim. Programa girdiğinizde karĢınıza “detaysız mahsup fişleri için yansıtma hesabı muhasebe kodları” baĢlığı altında bir ekran gelecektir.

ġimdi bu ekranda yer alan muhasebe hesaplarının hangi hesaplara yansıyacağını F10 tuĢuna yada satır sonu butonuna basarak açılacak pencereden seçin. Bu ekranla ilgili iĢlemlerinizi, dolayısıyla ekranda gördüğünüz hesapların hangi hesaplara yansıyacağını belirledikten sonra ALT+S tuĢlarına yada ekranınızın alt bölümünde yer alan Sakla butonuna basarak

kaydetmelisiniz.

Basit Alış/Satış Fişi İşlemleri

Bu menüyü oluĢturan programlar ile; özel mahsup fiĢlerinde çalıĢacak muhasebe hesaplarının tanımlamaları ve standart muhasebe fiĢi programından ALT+B tuĢları yardımıyla ulaĢılan basit alıĢ ve satıĢ evrakına iliĢkin alıĢ ve satıĢ tanımlamaları yapılacaktır. ġimdi bu programların neler olduklarını ayrıntılı olarak incelemeye çalıĢalım.