• Sonuç bulunamadı

İnternet yenilikçi ve değişen teknolojiler içerdiğinden, cazip bir reklam aracı haline geliyor. Çeşitli gelişmiş formatlar, metin transferi, resim, grafik, ses ve video, çeşitli reklam formatları reklam verenler oluşturmak için. Yeni medya, boyut ve müşteri kontrolündeki geleneksel medya araçlarından önemli ölçüde farklıdır. Teknolojik gelişmeler, tüketicilerin iş yerlerinden veya evden bilgisayarlar, tabletler ve akıllı telefonlar aracılığıyla geniş bir bilgiye ulaşmalarını sağlamıştır. Yeni medya, baskı ve elektronik medyanın avantajlarını birleştiriyor. Bunun nedeni, yeni medyanın daha fazla sayıda gerçek zamanlı bildirim şablonunun (hareket, ses ve video dosyaları vb.) Yanı

36

sıra, hız kontrolü ve kişisel bilgilere erişim sağlamasıdır. Geleneksel reklamlar, genellikle duyulması ve tanıtılması gereken bir ürün veya hizmeti kesintiye uğratmak suretiyle genellikle programlama bağlamına dahil edilse de, yeni medya genellikle kullanıcının bilgi veya reklam seçmesini ve aramasını gerektirir. İş süreçlerini ve pazarlama alanını etkileyen bilgi ve iletişim teknolojilerinin yarattığı devrimci değişiklikler, pazarlama iletişimi kavramının çeşitli yönleriyle değerlendirilmesini ve değerlendirilmesini gerektiriyordu. Yeni iletişim teknolojilerinin hayatımıza girmesiyle birlikte sanal ortamlardan ürün ve hizmetler sunulmakta, satılmakta ve dağıtılmaktadır. Ayrıca, tüketicinin üretim sürecine tamamen dahil olması, kişiselleştirilmiş ürün ve hizmetlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Yeni iletişim teknolojileri pazarlamanın yapısını etkiledi, reklam uygulamalarını etkiledi ve değişikliklere neden oldu. Elektronik ve çevrimiçi reklamcılığın etkisiyle, reklamcılıkta yeni eğilimler ortaya çıkmıştır. Hedef kitle için bir iletişim modeli kullanan geleneksel bir reklamcılık konseptinde, hedef gruptan istenenden daha fazla geri bildirim alındı. Bu bağlamda, geleneksel reklamcılıkta oldukça etkili, ancak etkisiz araçlar kullanılmaktadır. İnternet reklamcılığı, doğrudan iletişimin yer aldığı bir modele, iletişimin zengin ve iletişime dayalı bir modele dayanıyor. Geleneksel reklamcılık türlerinde mesajlar, ürünler veya hizmetler üreticisi tarafından iletilirken, yeni medya mesajındaki hedef kitle reklam verenin mesajını arar ve bu mesaja atıfta bulunmak ister. Bu nedenle iletişim, bir kişinin kişisel tercihlerine dayanır (Elden, 2014: 543).

Mevcut Web 2.0 ortamı, bugüne kadar birçok uygulamada değişikliklere yol açmış ve yeni paydaşları bir araya getirmiştir. Şu anda, bu yeni paydaşlar etkileşim yoluyla bilgi ve içerik yaratıyorlar ve korkmadan bu içeriği ve bilgileri oluşturuyorlar ve istedikleri araçları kullanarak istedikleri zaman sunarlar. Web 2.0'da oluşturulan bu sürekli etkileşimli web ürünü, zamana veya yere bakmaksızın bilgilerin alınma, paylaşılma ve yorumlanma şeklini tamamen değiştirmiştir (Alikılıç, 2011: 15). Bu bağlamda rekabetin artması, çeşitli mal ve hizmetlerin yanı sıra yeni reklamcılık eğilimleri gibi faktörlerle birlikte teknolojik gelişmelerin ortaya çıkması. Reklam oyunları, mobil reklam ve viral reklam, yeni medyada kullanılan reklam türlerine örnektir. Dijital reklamcılık; Arama motoru reklamları, reklam sayfaları, internette farklı reklam biçimlerini içeren oyunlar, farklı platformlar, mobil, masaüstü gibi farklı satın alma yöntemleri, örneğin farklı cihazlarda reklam biçimleri olarak ifade edilebilir. Pazarlama ve iletişim mesajlarının internet üzerinden yayılması olarak tanımlanan dijital reklamcılık, kurumlar için giderek

37

daha fazla önem kazanıyor. Dijital reklamlar, televizyonda ve gazetelerde reklam vermek gibi geleneksel reklamcılık araçlarından farklı işlevlere sahiptir. Çünkü kurumlar müşterileriyle etkileşime girebilir ve onlar için mükemmel bir alışveriş deneyimi yaratabilir. Buna ek olarak, geleneksel reklam araçlarının aksine tüketicilerin dijital reklamcılığa nasıl tepki verdiğine ve kurumların daha etkili davranış hedefleme stratejileri oluşturmalarına (tüketici katılımı uygulamaları olarak tanımlanırlar, nerede bulunduklarını ve nerede olduklarını belirlemeye dayanarak) yardımcı olmalarını sağlar. gelirleri nedir). Kurumlar, düşük maliyetli, hızlı iletişim (anlık iletişim), azalan coğrafi engeller ve verimlilik gibi (örneğin, tüketicileri, viral reklamları ve ağızdan sözleri e-postayla gönderirken) dijital reklamcılığın diğer avantajlarından yararlanabilir (Sarwar, 2016: 195).

Halen, Türkiye’nin de konuya olan yatırımını arttırdığı anlayışı ile dijital reklamcılığın dijital reklamcılıktaki önemi. Türkiye Arası İnteraktif Reklamcılık Bürosu IAB Türkiye, 2017’de yapılan dijital reklamcılık yatırımlarına göre, dijital reklamcılık yatırımlarına göre 2016 yılına göre % 15,5, 2.163 milyon, video reklamcılık yatırımlarında % 50 arttığı tespit edildi. 2017 yılında 269,5 milyon TL'ye, ülkede ise reklam 78,6 milyon TL’ye ulaştı.

İnternet reklamcılığı, markaların kârlı, iki yönlü bir iletişim modeli geliştirmesine olanak tanır, çünkü tüketiciler belirli bilgilere ve izinlere dayanarak reklam yapabilir. Çevrimiçi reklamcılık, geleneksel reklamcılık yöntemleriyle karşılaştırıldığında hızlı ve ucuzdur. Dijital reklamcılığın, tüketicilerin günlük yaşamlarının sıradan bir parçası olacağı varsayılmaktadır. İnternet reklamcılığı; pop-up reklamlar, banner reklamlar platformlarda reklamlar içerir. Bu iletişim araçlarının başarısı ve yaygın kullanımı için en önemli faktörün iki yönlü iletişimi olduğu iddia edilmektedir (Talafuse ve Brizek, 2015: 10).

Dijital reklamcılık, medyadaki geleneksel yayın modelinin bir devamıdır. Ancak, geleneksel medyada iyi sonuç veren reklamların çoğu dijital alanda çalışmayabilir. Bu bağlamda, markalar kullanıcılarla eşleşen mesajlar tasarlamaya çalışmalıdır. Ayrıca, çarpıtma dijital reklamcılık için büyük bir dezavantajdır. Reklam karmaşası arttıkça, müşterilerin görmezden gelme olasılığı da artar. Potansiyel bir hedef pazarı keşfetmek ve hedeflemek için anahtar kelimeler kullanmak, hedeflenen potansiyel müşterilere hedeflenmiş mesajlar iletmeye ve dijital reklam kampanyalarının başarısını arttırmaya

38

yardımcı olabilir. Anahtar kelimelerin kullanımı dijital reklamcılıkta önemlidir, çünkü çoğu tüketici, okudukları ve internette dinledikleri reklamlarla eşleşmeleri için anahtar kelimeler ister (Dickey ve Lewis, 2011: 14-15).

Benzer Belgeler