• Sonuç bulunamadı

Gebze Bölgesinde Teknoloji Transferi Durum Analizi ve Haritalandırma

6. PROJE ANKET SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

6.1. Gebze Bölgesinde Teknoloji Transferi Durum Analizi ve Haritalandırma

Anket toplam 46 sorudan oluşmakta olup anketi toplam 68 firma yanıtlamıştır.

32 I. Anket katılımcılarının firmalarında çalışma süreleri:

Verilen cevap sayısı:66

Grafikten de incelenebileceği üzere, ankete cevap veren çalışanların % 30’undan fazlası firmada yeni çalışmaya başlamış, geri kalanlar ise 4-7, 8-11 ve 11 üstü seçeneklerinde dengeli bir şekilde dağılmıştır.

II. Ankete katılan firmalarda çalışan kişi sayısı

Verilen cevap sayısı:64

Firmaların % 43’ünden fazlasında çalışan sayısı 1-15 arası iken, % 34’ünden fazlasında çalışan sayısı 61 kişinin üstündedir.

33 III. Ankete katılan firmanın faaliyet süresi

Verilen cevap sayısı:64

Ankette cevap alınan firmaların % 28’i 1-5 yaş arası genç firmalardan, yaklaşık % 36’sı ise 21 yaş ve üstü firmalardan oluşmaktadır. 6-10, 11-15 ve 16-20 yaş arası firma sayısı ise bu oranlara bakıldığında daha düşük kalmıştır.

IV. Ankete katılan firmaların türü

Verilen cevap sayısı:62

Grafikten de inceleneceği üzere, ankete katılan firmaların yarısından fazlasının yerli firma olduğu belirgin şekilde anlaşılmaktadır.

34 V. Ankete katılan firmaların sektörü

Verilen cevap sayısı:59

Ankete katılan firmaların % 28,8’i Bilişim Teknolojileri-Enformasyon-Yazılım sektörünü, % 25,4’ü ise diğer seçeneğini işaretlemiştir.

Diğer seçeneğini işaretleyen firmaların cevaplarına göre sektörleri; yönetim bilimleri, laboratuvar birimleri, kamu, OSB hizmetleri, ARGE, biyometrik, yapı malzemeleri araştırması olarak sıralanmaktadır. Firmaların % 23,7’si ise otomotiv sektörüne yönelik faaliyet gösterdiğini belirtmiştir.

35 VI. Ankete katılan firmaların müşterilerinin ana sektörü

Verilen cevap sayısı:58

Ankete katılan firmaların hizmet verdikleri müşterilerinin ana sektörleri ise çeşitlilik göstermektedir. Sektörler arasında % 39,7 ile Otomotive ve yine % 39,7 ile diğer seçeneği en yüksek cevaplar olarak göze çarpmaktadır.

Diğer seçeneğini işaretleyen firmaların sektörel dağılımı şöyledir; Eğitim, inşaat, metal sanayi, çelik, imalat, siber güvenlik, finans, denizcilik, havacılık, dayanıklı tüketim malları, sigorta acenteleri, lojistik, sağlık, perakende, üniversite – araştırma merkezi – enstitü.

36 VII. Ankete katılan firmaların müşteri profili

Verilen cevap sayısı:58

Firmaların hizmet verdiği müşterilerinin ana sektörlerinin yanı sıra, profilleri incelendiğinde ise yurtiçi ve yurtdışında faaliyet gösteren firmalar olmak üzere çok çeşitlilik öne çıkmaktadır.

VIII. Ankete katılan firmaların yıllık kapasite kullanım oranları

Verilen cevap sayısı:54

Ankete katılan firmaların yarısına yakının kapasite kullanım oranı % 81 ve üstü olarak ortaya çıkmıştır. Bu yüksek oranı takip eden ikinci cevap ise % 22,2 ile en düşük kapasite oranı olan % 0-20 olarak belirlenmiştir.

37 Firmaların faaliyet sürelerine göre kapasite kullanım oranları incelendiğinde, 21 ve üstü yıldır faaliyet gösteren firmaların %33’ünün %81 ve üstü kapasite ile çalıştığı gözlemlenmektedir. Ancak 1-5 yıldır faaliyet gösteren firmaların sadece %25’i %81 ve üstü kapasiteye ulaşabilmişlerdir. Yeni kurulmuş olan bu firmaların %38’inin kapasite kullanım oranı %0-20 aralığındadır.

IX. Ankete katılan firmaların gerçekleştirdiği yenilik alanları

Verilen cevap sayısı:52

Birden fazla seçeneğin işaretlenebileceği bu soruda; firmaların ağırlıklı olarak ürün ve süreç/ teknoloji yeniliği gerçekleştirdiği ortaya çıkmıştır. Organizasyonel ve

%81 ve üstü %61-80 %41-60 %21-40 %0-20

Firmaların faaliyet süresine kapasite kullanım oranları

21 ve üstü yıldır faaliyet gösteren firmaların yıllık kapasite kullanım oranları 1-5 yıldır faaliyet gösteren firmaların yıllık kapasite kullanım oranları

38 pazarlama yeniliği ise firmaların görece daha az odaklandığı yenilik alanları olarak tanımlanmaktadır.

Diğer seçeneğini işaretleyen firmaların cevapları: İmalat sistemleri yeniliği, yazılım olarak belirlenmiştir. İlgili firmaların cevapları içerik itibari ile ürün ve süreç yeniliği kapsamında değerlendirilebilir.

21 yıl ve üstü firmaların %67’si ürün yeniliği gerçekleştirirken %83’ü süreç ve teknoloji yeniliği gerçekleştirdiklerini belirtmişlerdir. 1-5 yıl arası faaliyet gösteren firmalar incelendiğinde ise, bu firmaların tamamının ürün yeniliği gerçekleştirdiği ve

%86’sının ise süreç ve teknoloji yenili gerçekleştirdiği belirtilmiştir.

67%

Ün yeniliği reç ve teknoloji yeniliği Pazarlama yeniliği Organizasyonel yenilik Diğer (lütfen belirtin)

Firmaların faaliyet süresine göre gerçekleştirdikleri yenilik alanları (Bu soruda birden fazla cevap işaretlenmiştir)

21 ve üstü yıldır faaliyet gösteren firmalar 1-5 yıl arasında faaliyet gösteren firmalar

39 X. Ankete katılan firmaların yenilik ve teknoloji transferi için bilgi kaynağı

olarak kullandığı yöntemler

Verilen cevap sayısı:50

Firmalar, yenilik alanlarına ilişkin çalışmalarını gerçekleştirirken bilgi kaynağı olarak çeşitli yöntemler kullandıklarını belirtmişlerdir. İlgili kaynaklar arasında internet, fuar organizasyonları, diğer firmalardan alınan bilgiler ve sektörel yayınlar öncelikli olarak sıralanmaktadır. Üniversiteler ya da teknoloji transfer ofisleri aracılığı ile bilgi edinme yöntemi diğer yöntemlere göre daha düşük bir yoğunlukta tercih edilmektedir.

Diğer seçeneğini işaretleyen firmaların cevapları; yurt dışı firmalardan hizmet satın alma, GİB ve TÜBİTAK standartları, uluslararası araştırma firmaları ile stratejik ortaklık olarak belirtilmiştir.

1-5 yıllık firmaların kullandığı yöntemler incelendiğinde ağırlıklı olarak internet ve fuar organizasyonlarının ön plana çıktığı görülmektedir. Ancak farklı olarak 21 ve üstü

50% 50% 50% 67%

Sektörel yayınlar Fuar organizasyonları Diğer firmalardan İnternet Üniversite/tekn oloji transfer ofis Diğer

Firmaların faaliyet süresine göre yenilik ve teknoloji transferi için bilgi kaynağı olarak kullandığınız yöntemler (Bu soruda birden fazla cevap işaretlenmiştir)

21 ve üstü yıldır

40 yıldır faaliyet gösteren firmalar ise kullandıkları yöntemleri neredeyse eşit olarak dağılmıştır. Birinci sırada %67 ile internet gelirken onu sektörel yayınlar, fuar organizasyonlar ve diğer firmalar gelmektedir.

XI. Ankete katılan firmaların yenilik ve teknoloji transferini engelleyen faktörler ile ilgili görüşleri

Verilen cevap sayısı:50

Firmalar yenilik ve teknoloji transferinin gerçekleşmesini engelleyen faktörler arasında kalifiye eleman eksikliğini, finansman yetersizliğini ve yönetimsel engelleri öncelikli olarak sıralamaktadırlar. Yasal düzenlemeler, altyapı eksikliği ve süreçler hakkında bilgi sahibi olmama gibi faktörler de önemli etkenler olarak göze çarpmaktadır.

Diğer seçeneğini işaretleyen firmaların cevapları; yenilik ve teknoloji geliştirme kültüründeki eksiklik, sürece yeni başlanması olarak ifade edilmektedir.

41 XII. Ankete katılan firmaların Ar-Ge çalışmaları ve departmanları ile ilgili bilgi

Verilen cevap sayısı:50

Ankete katılan firmalar arasında bu soruya cevap veren firmaların toplam % 86’sı bünyelerinde Ar-Ge çalışmaları yapıldığını belirtmişlerdir. Bu oranın % 62’si bir Ar-Ge departmanları olduğunu ve çalışmaların bu departmanın koordinasyonunda gerçekleştiğini ifade etmişlerdir.

Firmaların faaliyet sürelerine göre Ar-Ge çalışmaları incelendiğinde her iki tarafında çok büyük bir kısmının Ar-Ge çalışması yaptıkları gözlemlenmiştir. 21 ve üstü yıldır faaliyet gösteren ile 1-5 yıldır faaliyet gösteren firmaların %86’sı Ar-Ge faaliyeti

Evet AR-GE çalışmala yapılıyor. AR-GE departmanı var Evet AR-GE çalışmala yapılıyor. AR-GE departmanı yok Hayır AR-GE çalışmala yapılmıyor

Firmaların faaliyet süresine göre AR-GE çalışmaları

21 ve üstü yıldır

42

XIII. Ar-Ge çalışması gerçekleştiren firmaların Ar-Ge’ye ayırdıkları miktarın

oranı (Bu soruyu Firmanızda Ar-Ge çalışmaları yapılıyor mu? Yapılıyorsa ayrı bir Ar-Ge departmanı var mı?” sorusuna “EVET” cevabı verenler cevaplamıştır.)

Verilen cevap sayısı:42

Ankete katılan firmalar arasında Ar-Ge çalışması yapan firmaların % 35,7’si cirolarının % 8’den fazlasını Ar-Ge harcamalarına ayırmaktadır. Firmaların Ar-Ge’ye ayırdıkları pay, yüzdesel anlamda kabul edilebilir olmakla birlikte, (örneğin Samsung’un 2013 yılında cirosundan ayırdığı pay % 6.4), ciro bazında firma ölçekleri düşünüldüğünde ve rakamlara bakıldığında düşük kalmaktadır. (Samsung’un 2013 yılında cirosundan ayırdığı % 6.4’lük pay yaklaşık 13.4 milyar $’a denk gelmektedir.)

21 ve üstü yıldır faaliyet gösteren firmaların Ar-Ge’ye cirolarından ayırdıkları pay seçeneklere göre dağılım gösterirken, 1-5 yıl arası faaliyet gösteren firmaların çok

Firmaların faaliyet süresine göre AR-GE'ye cirodan ayırdıkları pay

21 ve üstü yıldır

43 büyük bir çoğunluğunun ayırdığı pay %8’den fazladır. Yeni kurulan firmaların ürün geliştirme aşamasında oldukları düşünülürse bu durum normal karşılanmaktadır.

XIV. Ankete katılan firmaların patent – faydalı model başvuru durumu

Verilen cevap sayısı:49

Patent-faydalı model başvurusu durumunda ise; ankete katılan firmaların % 86’sı Ar-Ge yapıyor ve % 50’si cirolarından minimum % 3 pay ayırıyor iken, yalnızca % 44,9’u patent-faydalı model başvurusu ya da belgesi olduğunu ifade etmiştir. Bu durumda yapılan Ar-Ge patent ile sonuçlanmamış ya da sonuçlandı ise de tescil sürecine gidilmemiş olabilir. Patent ile sonuçlanmayan Ar-Ge çalışmalarındaki sıkıntılar ayrıca ele alınmalıdır. Patent ile sonuçlanabilecek çalışmaların tescil edilmemesine ilişkin durum ise daha detaylı bir şekilde analiz edilerek firmaların fikri sınai haklar konusunda farkındalıklarının geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılması sonucu ortaya çıkabilir.

50% 50%

Firmaların faaliyet süresine göre patent ve/veya faydalı model başvurusu/belgesi durumları

44 Firmaların genel olarak patent ve/veya faydalı model başvuru durumları benzerlik göstermektedir. Firmaların neredeyse yarısının patent/faydalı model başvurusu bulunurken geri kalan yarısının bulunmamaktadır.

XV. Ankete katılan firmaların patent ve/veya faydalı model başvurusu/

belgesi ile ilgili bilgileri

Verilen cevap sayısı:19

Bu soruya verilen cevap sayısı oldukça düşük kalmıştır. Cevap veren 19 firmanın toplamda 103 patent başvurusunun % 43.7’si 2015 Ekim ayı itibari ile tescillenmiştir.

Yapılan faydalı model başvurularının ise tamamı tescillenmiştir.

XVI. Ankete katılan firmaların patent ve Ar-Ge için destek alma durumu

Verilen cevap sayısı:46

Soruya cevap veren firmaların destek mekanizmalarından faydalanma ve faydalanmama durumu birbirine yaklaşık bir oranda karşımıza çıkmaktadır.

45 Desteklerden faydalanan firma sayısının yükselmesi gerekmektedir. Bu durumun iyileştirilmesine yönelik TTO’nun daha detaylı bir çalışma yapması önem taşımaktadır.

Firmaların genel olarak finansal destek alma durumları benzerlik göstermektedir.

Firmaların neredeyse yarısı finansal destek aldığını belirtirken geri kalan yarısı ise almadıklarını belirtmiştir.

XVII. Patent ve Ar-Ge için destek alan firmaların destek aldığı kurumlar (Bu

soruyu “Firmanız herhangi bir kurumdan patent ve/veya Ar-Ge işlemleri için finansal destek alıyor mu?” sorusuna “EVET” cevabı verenler cevaplamıştır.)

Evet Alıyor Hayır Almıyor

Firmaların faaliyet süresine göre herhangi bir kurumdan patent ve/veya AR-GE işlemleri için finansal destek alma durumu

21 ve üstü yıldır

46 Birden fazla seçeneğin işaretlendiği bu soruda yoğun olarak TÜBİTAK destekleri ön plana çıkmıştır. Diğer seçeneğini işaretleyen firmalar da anketin açıklama kısmına yine TÜBİTAK altında yer alan Teknoloji ve Yenilik Destekleme Başkanlığı (TEYDEB) bilgisini vermişlerdir.

XVIII. Ankete katılan firmaların işbirliği durumu

Verilen cevap sayısı:46

Firmaların diğer firmalarla işbirliği konusuna açık oldukları ankete verdikleri cevaplardan ortaya çıkmaktadır.

21 yıl ve üstü faaliyet gösteren firmaların %76’si diğer firmalarla işbirliği yaptıklarını bildirmişlerdir. Buna karşın 1-5 yıl arası faaliyet gösteren firmaların sadece

%29’u diğer firmalarla işbirliği içinde olduklarını belirtmişlerdir. Uzun yıllar faaliyet

67%

Evet Mevcut Hayır Mevcut Değil

Firmaların faaliyet süresine göre diğer firmalarla işbirliği

21 ve üstü yıldır

47 gösteren firmaların işbirliklerini 1-5 yıllık firmalara göre artırmış olmaları gayet normal bir durum olarak düşünülmektedir.

XIX. Diğer firmalarla işbirliği içinde olan firmaların işbirliği yaptığı kurumların durumu (Bu soruyu Firmanızın diğer firmalarla herhangi bir işbirliği mevcut mu?”

sorusuna “EVET” cevabı verenler cevaplamıştır.)

Verilen cevap sayısı:22

Bir önceki soruya olumlu cevap veren firmalara yöneltilen bu soruda birden fazla seçeneği işaretleyebilen firmalar en yoğunluklu olarak bulundukları OSB’deki yerli firmalar ve OSB dışındaki yerli/yabancı firmalar ile işbirliği içerisinde bulunduklarını belirtmişlerdir.

Diğer seçeneğini işaretleyen firmaların cevapları: Tüm Ar-Ge firmaları, ulusal araştırma merkezleri olarak detaylandırılmıştır.

48 XX. Ankete katılan firmaların üniversite – sanayi işbirliği durumu

Verilen cevap sayısı:46

Anketi yanıtlayan 46 firma bu soruda tam olarak ikiye bölünerek cevap vermiştir.

21 yıl ve üstü faaliyet gösteren firmalar ile 1-5 yıl arası faaliyet gösteren firmaların çoğunluğunun üniversite – sanayi işbirliğine yönelik çalışmaları bulunmaktadır.

67%

Evet Mevcut Hayır Mevcut Değil

Firmaların faaliyet süresine göre üniversite sanayi işbirliğine yönelik çalışmaları

21 ve üstü yıldır

49 XXI. Üniversite – sanayi işbirliğinde olan firmaların bu işbirliğinden faydalanma durumu (Bu soruyu “Firmanızın üniversite sanayi işbirliğine yönelik çalışmaları mevcut mu?” sorusuna “EVET” cevabı verenler cevaplamıştır.)

Verilen cevap sayısı:23

Bir önceki soruya olumlu cevap veren firmaların yanıtladığı bu soruda, birden fazla seçeneği işaretleyebilen firmaların yoğunlaştığı işbirliği yöntemleri sırasıyla üniversite akademisyenleri ile çalışılması, üniversitenin laboratuvar ve ekipmanından yararlanılması, üniversite ile ortak projeler gerçekleştirilmesi, üretilen teknik bilgiden yararlanılması ve öğrenciler ile projelerde çalışılıyor olması şeklinde listelenmiştir.

50 XXII. Ankete katılan firmaların üniversite – sanayi işbirliği hakkında bilgi ve

deneyim durumu

Verilen cevap sayısı:46

Ankete katılan firmaların çoğunluğu üniversite ile işbirliği geliştirme konusunda bilgi ve deneyim sahibi olduklarını belirtmişlerdir.

XXIII. Üniversite – sanayi işbirliği hakkında bilgi ve deneyimi olan firmaların bu konudaki düzeyleri (Bu soruyu “Üniversite ile işbirliği geliştirme konusunda bilgi ve deneyim sahibi misiniz?” sorusuna “EVET” cevabı verenler cevaplamıştır.)

Verilen cevap sayısı:28

51 Bir önceki soruya olumlu cevap veren firmaların yanıtladığı bu soruda, firmaların

% 50’si üniversite ile işbirliği deneyimi olduğunu ve artırmak istediklerini, diğer % 50’lik dilim ise deneyimleri olmadığını ya da kısıtlı olduğunu ve bilgi/deneyim paylaşımı için üniversitenin desteğini istediklerini belirtmişlerdir.

Ankete katılan 21 ve üstü yıldır faaliyet gösteren firmalar ile 1-5 yıldır faaliyet gösteren firmalar üniversite ile işbirliği konusunda bilgi ve deneyim konusunda birbirlerine çok yakın bilgiler vermişlerdir. Çalışmaya katılan firmaların çok büyük bir çoğunluğu üniversite – sanayi işbirliği konusunda bilgi ve deneyim sahibi olduklarını belirtmişlerdir.

XXIV. Ankete katılan firmaların teknoloji transferi hakkındaki bilgi durumu

Verilen cevap sayısı:45

Evet, bilgi ve/veya deneyim sahibi Hayır, Bilgi ve/veya deneyim sahibi değil

Firmaların faaliyet süresine göre üniversite ile işbirliği geliştirme konusunda bilgi ve deneyimi

52 Verilen cevap sayısı:45

Bu soruya cevap veren firmaların % 53’ü teknoloji transferi ile ilgili yeter derecede bilgi sahibi olduğunu ifade ederken, % 47’lik dilimde yer alan firmalar hiç bilgi sahibi olmadıklarını ya da az bilgi sahibi olduklarını belirtmişlerdir.

Firmalar gençleştikçe, teknoloji transferi konusunda bilgi seviyesinin arttığı gözlemlenmektedir. 1-5 yıldır faaliyet gösteren firmaların %71’i bu konuda bilgi sahibi olduğunu belirtirken, 21 ve üstü yıldır faaliyet gösteren firmaların sadece %33’ü bilgi sahibi olduğunu belirtmişlerdir.

33%

Biliyorum/tüm rece hakimim Bilmiyorum/biraz bilgim var

Firmaların faaliyet süresine göre teknoloji transferi hakkında bilgisi

21 ve üstü yıldır

53 XXV. Ankete katılan firmaların Teknoloji Transfer Ofisinden bilgi talebi

Verilen cevap sayısı:44

Bu soruya firmaların verdiği cevaptan açıkça anlaşıldığı üzere, firmaların büyük bir çoğunluğu Teknoloji Transfer Ofisinin destek ve hizmetleri hakkında bilgi sahibi olmak istediklerini belirtmişlerdir.

Verilen cevap sayısı:44

54 Firmalar gençleştikçe teknoloji transferi ofisi hakkında bilgi seviyesinin artığı gözlemlenmektedir. 1-5 yıldır faaliyet gösteren firmaların %86’sı bu konuda bilgi sahibi olduğunu belirtirken, 21 ve üstü yıldır faaliyet gösteren firmaların sadece %50’si bilgi sahibi olduğunu belirtmişlerdir.

XXVI. Teknoloji Transfer Ofisi hakkında bilgi sahibi olan firmaların ofis

imkanlarından faydalanma durumu (Bu soruyu “Teknoloji Transfer Ofisi hakkında bilginiz var mı?” sorusuna “EVET” cevabı verenler cevaplamıştır.)

Verilen cevap sayısı:23

Evet, bilgi sahibi Hayır, bilgi sahibi değil

Firmaların faaliyet süresine göre Teknoloji Transfer Ofisi hakkında bilgisi

21 ve üstü yıldır

55 21 ve üstü yıldır faaliyet gösteren firmalar ile 1-5 yıldır faaliyet gösteren firmaların TTO imkanlarından faydalanma durumları benzerlik göstermektedir. Ancak 1-5 yıldır faaliyet gösteren firmaların bu imkanlardan faydalanma oranı 14 puan daha yüksektir.

XXVII. Teknoloji Transfer Ofisinin imkanlarından faydalanan firmaların hangi imkanlardan yararlandıkları (Bu soruyu “Teknoloji Transfer Ofisinin sunduğu imkanlardan yararlanıldı mı?” sorusuna “EVET” cevabı verenler cevaplamıştır.)

Verilen cevap sayısı:10

Bir önceki soruya olumlu yanıt veren 10 firmanın birden fazla seçeneği işaretleyebildiği bu soruda firmaların yoğunluklu olarak eğitim ve bilgilendirme çalışmalarından faydalandığı görülmektedir. Tanıtım ve teknik danışmanlık ise daha düşük bir oranda kalmıştır.

43%

Evet, yararlanıldı Hayır,yararlanılma

Firmaların faaliyet süresine göre Teknoloji Transfer Ofisinin sunduğu imkanlardan yararlanma durumu

Eğitim/seminer/ bilgilendirme Teknik danışmanlık (laboratuvar, akademisyen vs) Pazarlama danışmanlığı Hukuk danışmanlığı (patent, marka, risk sermayesi vs) Tanıtım danışmanlığı Diğer (lütfen belirtin)

Teknoloji Transfer Ofisinin sunduğu hangi imkanlardan faydalandınız? (Birden fazla seçenek işaretlenebilir)

56 XXVIII. Teknoloji Transfer Ofisi hakkında bilgi sahibi olup sunduğu imkanlardan faydalanmayan firmaların nedenleri (Bu soruyu “Teknoloji Transfer Ofisinin sunduğu imkanlardan yararlanıldı mı?” sorusuna “HAYIR” cevabı verenler ile

"Transfer Ofisi hakkında bilginiz var mı?” sorusuna “HAYIR” cevabı verenler cevaplamıştır.)

Verilen cevap sayısı:34

TTO imkanlarından faydalanmadığını belirten firmaların % 29.4’ü desteğe ihtiyaç duymadığı için, % 23.5’i ise firma yönetimi tarafından bu tarz imkanlar sağlanmadığı için herhangi bir çalışma yapılmadığını belirtmişlerdir.

Firmaların % 52.9’u diğer seçeneğini işaretlemiştir. Bu seçeneği işaretleyen firmalar; bilgi eksikliği, ihtiyaç duyulan konularda hizmet verilmemesi, ortak bir noktada buluşulmamış olması, fırsat doğmamış olması, gerekli zamanın ayarlanamaması ve TTO’ların firmalarla iletişim kurmaması nedenlerini vurgulamışlardır.

23,5% 29,4%

netim tarafından eğitim, danışmanlık gibi imkanların sağlanmaması Desteğe ihtiy duyulmaması Diğer (lütfen belirtin)

Teknoloji Transfer Ofisinin sunduğu imkanlardan faydalanmama sebebiniz nedir?

(Birden fazla seçenek işaretlenebilir)

57 XXIX. Ankete katılan firmaların Teknoloji Transfer Ofisi’nin faydası hakkındaki

düşünceleri

Verilen cevap sayısı:44

Soruyu cevaplandıran firmaların % 56.8’i TTO’nun bölgede bulunmasının faydalı olduğunu belirtirken, % 9.1’i olumsuz görüşte bulunmuş ve % 34.1’i de fikri olmadığını ifade etmiştir. Yüzdesel dilimde fikrim yok seçeneğini işaretleyen firma oranı oldukça yüksek olarak ortaya çıkmıştır. Bu sonuç, TTO’nun kendisini tanıtması, çalışmalarını anlatması ve firmalarla işbirliği olasılıklarına yoğunlaşması gerekliliğinin önemini vurgulamaktadır.

XXX. Ankete katılan firmaların Teknoloji Transfer Ofisi’nden beklentileri

Verilen cevap sayısı:44

58 Firmaların TTO’dan sunmasını bekledikleri imkanlar arasında öne çıkan hizmet kurum ve kuruluşlar arasında aracılık olarak ortaya çıkmaktadır. Buna ek olarak teknik, hukuki, tanıtım ve pazarlama danışmanlığı ile sürekli eğitim/seminer/ bilgilendirme çalışmaları da talep edilmektedir.

Diğer seçeneğini işaretleyen firmaların cevapları; Finansal araçlar ve bu araçların etkin kullanımı, TTO’nun ve hitap ettiği firmaların karşılıklı olarak birbirlerini iyi tanıması olarak belirtilmiştir.

XXXI. Ankete katılan firmaların Teknoloji Transfer Ofisi’nin teknoloji transferinde faydalı rolü hakkında düşünceleri

Verilen cevap sayısı:43

Firmaların bu noktada çoğunluğu TTO’nun teknoloji transferi noktasında kolaylaştırıcı bir rolü olacağını düşünmektedir. % 20.9’luk bir dilim ise fikri olmadığını belirtmiştir. TTO’nun bu noktada sağlayabileceği hizmetleri ve üstelenebileceği kolaylaştırıcılık rolünü bölgedeki firmalara daha etkin ve anlaşılır yöntemlerle açıklaması gerekliliği de ortaya çıkmaktadır.

59 XXXII. Ankete katılan firmaların Teknoloji Transfer Ofisi ile çalışma durumları

Verilen cevap sayısı:43

Bu sorunun cevaplarından da net olarak anlaşılacağı üzere, firmaların büyük çoğunluğu henüz TTO ile çalışmamıştır.

XXXIII. Teknoloji Transfer Ofisi ile çalışmayan firmaların nedenleri (Bu soruyu

“Daha önce Teknoloji Transfer Ofisi ile çalıştınız mı?” sorusuna “HAYIR” cevabı verenler cevaplamıştır.)

Verilen cevap sayısı:30

Bir önceki soruya olumsuz cevap veren firmaların TTO ile çalışmamalarının en büyük nedeni olarak nasıl çalışılacağını bilmedikleri seçeneğini işaretlemiş olmaları araştırma açısından önem taşımaktadır.

60 Diğer seçeneğini işaretleyen firmaların cevapları: Ortak bir nokta yakalanamamış olması, fırsat doğmamış olması, TTO’nun kendi faaliyet alanında bulunmaması, iletişim eksikliği, karşılıklı yeteneklerin tanınmamış olması olarak sıralanmıştır.

XXXIV. Ankete katılan firmaların ürettikleri teknolojiyi belgeleme ve ticari hale getirme hakkındaki bilgisi

Verilen cevap sayısı:42

Bu soruya verilen cevaplar doğrultusunda firmaların teknoloji belgeleme ve ticari

Bu soruya verilen cevaplar doğrultusunda firmaların teknoloji belgeleme ve ticari

Benzer Belgeler