• Sonuç bulunamadı

6.2. Faaliyetleri

6.2.1. Gana'da Eğitim Faaliyetleri

Eğitim, dini veya seküler olsun, her zaman vakıf faaliyetlerinin ayrılmaz bir parçası olmuştur. Gana'daki Müslümanların kötü durumunu gözlemlemesiyle kurulan kuruluş, Gana Müslümanları ile diğer dinlerden olan meslektaşları arasındaki eğitim farkının çok geniş olduğunu fark etti. Gana'daki Müslümanlar arasındaki dini okuryazarlık ikna edici düzeyde olsa da, özellikle ülkenin kuzey kısımlarındaki laik eğitim konusunda da aynı şey söylenemez. Bu nedenle vakıf, ülkede hem dini hem de laik eğitimin gelişimine büyük yatırım yapmaya karar vermiştir.

Vakıf, ülkenin bazı bölgelerinde okullar kurmuştur ve bu okullar, ülkenin her yerinden çoğunlukla Gana'daki Müslümanlara hem dini hem de laik eğitim vermektedir. Cömert hayırseverlerinden biri olan vakıf Nihat Karataş, Wa'da (Yukarı

71

Batı Bölgesi) 80 kişilik bir eğitim tesisi kurdu. Fatima Farida eğitim tesisi, erken çocuk gelişimi ve kreşten birincil seviyelere eğitim sunmaktadır. Tesis ayrıca çocuklar için özel olarak Kuran okuması, ezberleme, hadis ve diğer ilgili alanlara İslami eğitim sunmaktadır.

Vakıf tarafından Gana'nın ikinci başkenti Kumasi'de bir başka hayırsever olan Emin Üstün aracılığıyla başka bir okul da kurulmuştur. Kentin, daha çok ülkenin kuzeyinden ve diğer bölgelerinden gelen Müslümanların yanı sıra komşu ülkelerden gelen yabancıların varlığının yüksek olduğu bilinmektedir. Okulun 120 öğrenci kapasiteli 12 sınıfı var. Okulda eğitim, hem laik hem de İslami çalışmalardaki dersler ile birincil düzeydedir. Okul, dini üyeliğe bakılmaksızın herkese açık olmasına rağmen, asıl hedef, vakfın yaşamlarının ilk dönemlerinden itibaren gelişmeyi amaçlayan Müslüman gençler.

Fotoğraf 9

Birkaç yıl önce kurulduğundan bu yana, her iki okul da Gana'daki Müslüman çocuklara ülkedeki çeşitli özel okullara kıyasla çok uygun ücretlerle kaliteli eğitim sağlamıştır. Okullar Gana eğitim hizmetine (GES) kayıtlıdır ve işletme için gereken tüm akreditasyonlara sahiptir. Erken çocuk eğitimi ve gelişimi, iyi planlanmış bir eğitim sistemi ve yetenekli öğretmenler gerektiren çok hassas bir iştir. Bu nedenle, yüksek vasıflı ve eğitimli Ganalı öğretmenleri, ülkedeki vakıf temsilcileri tarafından istihdam edilmektedir. Zeki ve yoksul öğrencilere bu eğitim tesislerinde ücretsiz ders çalışmak için burslar da sunulmaktadır.

Konya'da 19 Temmuz 2019 tarihinde Bay Abdul Nasiru Deen ile yapılan bir mülakata, bu iki okulun dışında Hudayi ve diğer ortak Türk vakıfları tarafından kurulmuş başka okullar olduğunu belirtti. Ona göre, Kumasi'de bu tür okullardan üçü, biri de Tamale'de. Sn. Nasir, toplamda Gana‟nın her yerinde Hudayi Vakfı tarafından kurulan okul sayısını 10‟a çıkardı.

73

Okulların yanı sıra, vakıf aynı zamanda başkent Akra'da son derece modern bir lise kurdu ve görevlendirdi. Türk kardeşler Abdullah ve Fahreddin Tivnikli'nin adını taşıyan Tivnikli Uluslararası Imam Hatip Lisesi, 2018 yılında 120 kişilik bir öğrenci ile faaliyetlerine başladı. Tesis, Gana Eğitim hizmet standartlarına göre 100 ile 300 arasında 400 öğrenci toplamına sahiptir.

Okul ayrıca, ortaöğretimini sürdürürken kampüste kalmak isteyen 200 öğrenci için ultra modern bir yurt var. Çoğunlukla şehirlerden uzaktaki öğrenciler, kalabalık Akra kentinde okurken kalmak için daima çaba sarf ediyorlar. Bu nedenle okul kampüsündeki yatılı tesisin mevcudiyeti bu zorluğu azaltır ve öğrencilere ders çalışmak için iyi bir ortam sağlar. Ülkenin dört bir yanından yüzlerce öğrenci, 2018/2019 akademik yılının başlangıcından önce okulun ilk giriş sınavına katıldı. 120 başarılı aday seçildi ve Genel bilim, Genel Sanatlar ve İşletme gibi çeşitli derslere kabul edildi. Okulda sunulan diğer dersler, Türkçe ve Arapça dillerini İngilizce olarak eğitim dili olarak içerir.

Fotoğraf 10: Tivnikli Uluslararası Imam Hatip Lisesi (Tinasco)

Okul sadece erkekler içindir ve mezunlar Türkiye'deki çeşitli üniversitelerde eğitimlerini ilerletme olanağına sahiptir. Türkiye'deki çalışma bursları, yüksek niteliklere sahip çok iyi öğrenciler için de mevcuttur. Kişisel kariyer rehberliği hizmetleri, öğrencilere üçüncül seviyede devam etmeyi düşündükleri kariyere karar vermede yardımcı olmak için mevcuttur. Okulun ayrıca, uzun tatillerden yararlanarak

bilgilerini geliştirmek için diğer okullardan öğrencileri ve öğrencileri için yaz programları vardır.

Vakıf, ülkedeki Müslüman kızlar için benzer bir ultra-modern eğitim kompleksi kurmayı da planlıyor. Sayın Abdul Nasir Deen‟e göre, vakıf, bu proje için Akra‟dan çok uzak olmayan Nsawam‟da çok büyük bir arazi parçası edindi. Planların çok ileride olduğunu ve tesisin inşaatının yakında başlayacağını belirtti.

Fotoğraf 11: Tinasco İlk Öğrencileri

Okullar dışında, Vakıf ayrıca Gana'nın 10 bölgesinde yaygın eğitim merkezleri kurmuştur. Bu merkezlerde hafta içi ve hafta sonları öğrencilere temel İslami eğitimler verilmektedir. Bu merkezlerde ebeveynler, çalışanlar ve aileler için sosyal ve sağlıktan farklı konular üzerine seminerler düzenlenmektedir. Merkezlerde düzenlenen lise ve üniversite seminerleri bugüne kadar ülkenin her yerinden konuşmacılar çekti.

Vakfın genç kadrosu Sayın Hasan Furkan'a göre, İstanbul‟daki bir röportajda Gana‟ya atanan vakfın, 7 yıldan fazla bir süredir devam eden Gana‟lı Müslüman öğrenciler için bir burs programı bulunuyor. Burs programı kapsamında nitelikli öğrenciler bir yıllığına Türkçe öğrenmek için Türkiye'ye gönderilir. Türkiye'de iken, öğrencilere yurt tesisi, yemekler ve aylık maaş verilmektedir.

Dil çalışmalarını tamamlayan öğrencilere ilahiyatta yükseköğretime devam etmek isteyen öğrencilere çeşitli Türk üniversitelerinde vakıf tarafından dört yıllık

75

tam burs programı verilmektedir. Öğrencilere ayrıca dört yıllık çalışma boyunca yurt olanakları, yemekler ve aylık maaşlar sunulmaktadır. Gana'ya dönmek isteyenlere uçak bileti verilirken, yükseköğrenimlerini mühendislik, hukuk, ekonomi vb. gibi diğer alanlarda geliştirmek isteyenler için tüm masrafları karşılayacak olsalar da ücretsizdirler. . Şu anda Türkiye'de bulunan bu programın faydalanıcılarının çoğu, hem mülakat hem de ankette diğer dersleri seçmeyi tercih ettiklerini ve bu nedenle Türkiye'deki aile desteğine veya diğer burs olanaklarına bağlı olmak zorunda olduklarını belirtti. Yine de, vakıf hala okullarında ikamet yeri bulamayan bu öğrencilerin bir kısmına yurt imkanlarını sunmaktadır.

Fotoğraf 12

Ganalı Müslüman kadınlara verilen özel bir eğitim bursu var. Yararlanıcılar, evde bakım, hijyen ve Türkiye'de el dokumacılığı ve benzeri bazı mesleki beceriler konusunda altı yıl boyunca bir eğitim almaktadır. Bu programın amacı, bayanları gelecek evleri için hazırlamak ve ayrıca hijyen konusundaki bilgilerini gelecek nesillere aktarmaktır. Hanımlar ayrıca gelecekte ticari hale getirmeye karar vermeleri durumunda, program aracılığıyla edindikleri mesleki becerilerden de geçimlerini sağlayabilirler. Gana'daki eğitim programının bir parçası olan Hudayi vakfı da ülkedeki çeşitli topluluklara dini kitaplar sunuyor.

Benzer Belgeler