• Sonuç bulunamadı

GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ

Belgede YÜKSEK ÖĞRETİM DERGİSİ (sayfa 37-40)

Galatasaray Üniversitesi, ÖSYM tarafından düzenle-nen üniversite giriş sınavında ilk 100’e giren öğren-ciler tarafından tercih edilen ilk 5 üniversite arasında yer almaktadır. Diğer yandan, ÖSYM tarafından açık-lanan 2017 ALES Sonbahar Değerlendirme Raporu-na göre Galatasaray Üniversitesi sayısal, eşit ağırlık ve sözel alanlarda en başarılı üniversiteler arasında bulunmakta, 2017 e-YDS Değerlendirme Raporuna göre de öğrenci ve mezunlarının elde ettiği puan ortalamasında en üst sıralarda yer almaktadır. Tüm bu veriler, Galatasaray Üniversitesi’nin üniversite-ye girişte başarılı öğrenciler tarafından tercih edil-diğinin, öğrencileri ve mezunlarının ise muhakeme becerilerini ve yabancı dil düzeylerini ölçmek üzere ulusal ölçekte düzenlenen sınavlarda oldukça başa-rılı sonuçlar elde ettiklerinin somut göstergeleridir. Öğretim dilinin ağırlıklı olarak Fransızca olduğu Galatasaray Üniversitesi’nde, İngilizce’nin ulusla-rarası alandaki önemi göz önünde bulundurularak, bütün öğrencilerin öncelikle ileri seviyede İngilizce bilgisine sahip olması sağlanmakta, ayrıca üçüncü bir yabancı dil öğrenme olanağı da sunulmaktadır. Ülkemizde eşit ağırlık puan türünde en yüksek taban puanla öğrenci alan lisans programları ara-şılaştırmalı Dilbilim ve Uygulamalı Yabancı Diller

Bölümlerinde yürütülmektedir.

Öğrencilerinin yarıya yakını lisansüstü program-larında öğrenim gören Galatasaray Üniversitesi araştırma odaklı bir üniversite olarak ülkemizin li-sansüstü alanda uzmanlaşmış insan kaynağı ihtiya-cının karşılanmasına sürdürülebilir katkı sağlamayı hedeflemektedir. Yüksek lisans programlarıyla ül-kemizin başarılı lisans mezunlarına lisansüstü eği-tim düzeyinde hizmet verilmekte, araştırma ve uz-manlaşma konusunda kararlı öğrencilere, doktora programlarıyla devam edilebilecek bir yolculuğun kapısı açılmaktadır.

Doktora programları, Sosyal Bilimler Enstitüsü bün-yesinde kamu hukuku, özel hukuk, işletme, iktisat, uluslararası ilişkiler, medya ve iletişim çalışmaları, siyaset bilimi ve felsefe alanlarında, Fen Bilimleri Enstitüsünde ise endüstri mühendisliği alanındadır. Özellikle doktora programlarıyla ülkemiz için yeni araştırmacılar ve bilim insanları yetiştirilmesine çalışan Galatasaray Üniversitesi, bu programların öğrenci ve mezunlarının yaygın şekilde öğretim elemanı olarak ülkemiz yükseköğretimine katkı sağlamalarından memnuniyet duymaktadır.

% 50

% 47

% 3

Lisans Önlisans Lisansüstü

girişimcilik ve yenilikçilikle ilgili çalışmalara bilgi üretimi, sistem oluşturma, çözüm üretme ve danış-manlık desteği sağlayarak, öğrencileri, öğretim ele-manlarını ve mezunları girişimciliğe ve yenilikçiliğe yönlendirmektedir.

Üniversitedeki eğitim-öğretim ve araştırmanın yanı sıra, öğrencilerin mesleki gelişim ve kariyer planla-malarının desteklenmesi amacıyla Galatasaray Üni-versitesi Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (GSÜ KAGEM) kurulmuştur. GSÜ KAGEM bünyesinde, öğrencileri kariyer tercihleri konusun-da bilinçlendirmek amacıyla bilgilendirme toplan-tıları düzenlenmekte, öğrencilerin stajları için yar-dımcı olunmakta, öğrenci değişim programları ve burslar konusunda bilgi edinmeleri desteklenmek-te, Kariyer Günleri gerçekleştirilmekdesteklenmek-te, mülakat si-mülasyonları, özgeçmiş yazım teknikleri seminer-leri, kariyer danışmanlığı faaliyetleri yapılmaktadır. 25 yıldan beri faaliyet gösteren Galatasaray Üni-versitesi genç bir üniversite olmasına karşın, güçlü ve köklü eğitim-öğretim geleneği, Türkiye, Avrupa ve Amerika’nın ileri gelen üniversitelerinde ye-tişmiş ve farklı alanlarda uzmanlaşmış akademik personeli, başta Fransa olmak üzere 100’den fazla Avrupa üniversitesi ile yaptığı akademik işbirliği ve değişim programı anlaşmaları, Erasmus+ Programı çerçevesinde gerçekleşen karşılıklı öğrenci hare-ketliliği ve en az iki yabancı dile hakim, üst düzey mesleki bilgiyle donanmış mezunları ile ülkemizde ihtiyaç duyulan nitelikli işgücü ve diğer üniversite-lerin akademik personel gereksiniminin karşılan-masına katkıda bulunmakta olup, merkezi yerleş-tirmede ilk yüzdelik dilimdeki öğrencilerin tercihi olmayı sürdürmektedir.

Üniversitemiz, öğrencilerinin ulusal ve uluslararası yarışmalarda elde ettikleri dereceler, Galatasaray Üniversitesi için gurur kaynağı olmaktadır. Özellik-le Hukuk Fakültesi öğrenciÖzellik-leri Avrupa’da ve Ameri-ka’da ülkemizi başarıyla temsil ederek, paydaşları-mız tarafından takdir görmektedir.

sında uzun yıllardır yerini koruyan Galatasaray Üni-versitesi Hukuk Fakültesi, uluslararası alanda da çalışabilecek, bu amaçla en az Fransızca ve İngi-lizce dillerine hakim, karşılaştırmalı hukuk alanın-da yetkin hukukçular yetiştirmeyi amaç edinmiştir. Bu yetkinlikleriyle Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunları, Türkiye’deki devlet ve vakıf üniversiteleri hukuk fakültelerinin öğretim üyesi fi-danlığını oluşturmaktadır. Ayrıca Hukuk Fakültesi, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından son yıllarda uygulanan Öğretim Üyesi Yetiştirme Prog-ramında (ÖYP) ve yeni kurulan hukuk fakülteleri için öğretim üyelerinin yetiştirilmesi sürecinde et-kin rol almaktadır.

Mühendislik ve Teknoloji Fakültesi bünyesinde 1997 yılında Bilgisayar Bütünleşik İmalat (Computer In-tegrated Manufacturing) alanında kurulan UNES-CO Kürsüsü, ülkemizde ilk kurulan UNESUNES-CO kür-süleri arasında bulunmakta olup, halen Birleşmiş Milletler’in 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri çerçevesinde faaliyetlerini sürdürmektedir. UNES-CO Kürsüsü bünyesinde 1999 yılında faaliyete ge-çen Bilgisayar Bütünleşik İmalat (CIM) laboratuvarı, modern üretim sistemleri alanında lisans ve lisan-süstü eğitim ile araştırma faaliyetlerini destekle-mekte, öğrencilere teorik bilgilerini uygulamalarla pekiştirme olanağı sağlamaktadır. Mühendislik ve Teknoloji Fakültesi, Akdeniz Mühendislik Okulları Ağı (Réseau Méditerranéen des Ecoles d’Ingéni-eurs-RMEI) üyeleri arasında da yer almaktadır. İletişim Fakültesinde verilen uygulamalı dersler için kullanılan multimedya donanımlı dokuz derslik, ya-yın kalitesinde teknik donanıma sahip radyo stüd-yosu, DV-DVCAM kayıt formatına sahip üç kameralı televizyon stüdyosu ve kurgu atölyesinin yanı sıra web tasarımı ve internet yayıncılığı eğitiminin yürü-tüldüğü masaüstü yayıncılık birimi bulunmaktadır. Ülkemiz için önem arz eden inovasyon ve girişimci-lik alanında, Galatasaray Üniversitesi Girişimcigirişimci-lik ve Yenilikçilik Uygulama ve Araştırma Merkezi faaliyet göstermektedir. Merkez, çeşitli sektörlere yönelik

GÖÇ İLE OLUŞAN

BARINMA SORUNSALINA

Belgede YÜKSEK ÖĞRETİM DERGİSİ (sayfa 37-40)