• Sonuç bulunamadı

2. TÜKETĠCĠLERĠ KORUMAYA YÖNELĠK HALKLA ĠLĠġKĠLER

4.3. Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü’nün Halkla

4.3.8. Tüketicinin Eğitilmesi ve Bilgilendirilmesi Amaçlı Organizasyon

4.3.8.3. Gala Gecesi

Tüketicinin korunması hakkındaki mevzuat değiĢikliklerinin tüketicilere anlatılması, dolayısıyla tüketicilerin bilgilendirilmesi, aydınlatılması ve bu yönde eğitilmelerinin sağlanması amacıyla, Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca 4 Ocak 2005 tarihinde yapılan gala gecesiyle basına ve kamuoyuna duyurulan “Tüketicinin Bilinçlendirilmesi Kampanyası” BaĢbakanın katılımıyla gerçekleĢtirilmiĢtir.

SONUÇ

Tüketici sorunlarının çözümünde ve tüketicinin korunmasında tüketici eğitimi en etkili faaliyetlerdendir. Tüketici eğitimi bireyin bir tüketici olarak toplumdaki yeri ile ilgilidir. KiĢinin davranıĢ ve değerlerini değiĢtirici bir disiplindir. KiĢi değiĢmedikçe kiĢinin dıĢında değiĢen yasa ve uygulamaların fazla bir önemi yoktur. Çünkü tüketici her Ģeye rağmen son sözü söyleme gücü olan bir kiĢidir. EğitilmiĢ tüketici tipinin geliĢtirilmesi ile de tüketicinin bu gücünü sağlıklı ve etkili bir biçimde göstermesi, ihtiyaçlarına göre önceliklerini daha iyi saptayabilmesi ve böylelikle de sorumlu bir tüketici kitlesinin oluĢması sağlanabilir. GeliĢmiĢlik düzeyi ne olursa olsun her ülke bu sorumlu tüketici tipini yaratmak zorundadır.

Ülkemizde de özellikle son on yılda tüketicinin korunması konusunda büyük ilerlemeler kaydedilmiĢtir. Her yıl yapılan yasal düzenlemelerin etkili ve caydırıcı olduğu bir gerçektir. Ancak sadece yapılan yasal düzenlemeler mal ve hizmet çeĢitliliğinin bu baĢ döndürücü artıĢ hızı, reklam tekniklerinin geliĢimi karĢısında yeterli kalmamaktadır. Bu nedenle yasal düzenlemeler yanında tüketicilerin eğitilmesi, bilinçlendirilmesi önem arz etmektedir. YaĢı, cinsiyeti, eğitim durumu, mesleği ne olursa olsun toplumdaki herkes tüketicidir ve her tüketicinin mal ve hizmetler hakkında bilgilerini arttırıcı, gelirlerini en iyi Ģekilde kullanabilmeleri, geliĢen teknoloji karĢısında bilgi sahibi olabilmeyi sağlayabilmek için hakları hakkında eğitilmeleri ve bilinçlendirilmeleri gerekmektedir.

Tüketiciler sahip oldukları haklarının ne olduğunu öğrenmesiyle hak arama bilinci geliĢecek ve bu sayede topluma ve çevreye saygılı, duyarlı, anlayıĢlı bireyler yetiĢecektir. Bilinçli tüketiciler istikrarlı ekonominin temelini oluĢturarak, sonuçta sağlıklı, refahlı, huzurlu bir yaĢam standardına kavuĢacaklardır. Bu durum ise, ancak, tüketiciyi korumaya yönelik kuruluĢlar olan kamu kuruluĢlarının, eğitim kurumlarının, sivil toplum kuruluĢlarının iĢbirliğiyle ve tüketiciyi korumaya yönelik halkla iliĢkiler faaliyetlerine gereken önemi vermeleriyle baĢarılacak bir olgudur.

Halkla iliĢkilerin tanıma ve tanıtmadan oluĢtuğunun bilincinde olan tüketici kuruluĢları, toplumda yakınmalara neden olan usulsüz, kandırmaya yönelik ve gerçek dıĢı uygulamaları; bu uygulamalar karĢısında toplumun devletten beklentilerini,

öncelikle öğrenmekte; sonrada bu olumsuzlukların nasıl ve ne Ģekilde ortadan kaldırılabileceği ile ilgili bilgilendirici, eğitici ve örgütlenmeyi teĢvik edici, tanıtıcı, halkla iliĢkiler faaliyetlerini yapmaktadırlar.

Tüketicinin korunması ve bilinçlendirilmesi konusunda devlet tarafından atılan en önemli adım 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanundur. Kanunda tüketicilerin eğitimi ile ilgili ayrı bir maddeye yer verilmiĢ olup, konunun eğitim kurumlarının ders programlarında yer alması ve konuyla ilgili radyo-televizyon programlarının düzenlenmesi hususunu da belirtmektedir. Ayrıca, Radyo ve televizyon kuruluĢlarında tüketicileri eğitici, aydınlatıcı ve bilgilendirici programların içeriği, yayımlanması, yayımlanma oranı ve zaman dilimini belirleyen düzenlenmelerde, tebliğlerle hayata geçirilmiĢtir.

Tüketicilerin eğitimi, bilinçlendirilmesi ve örgütlenmesi için ilgili kuruluĢlar, radyo ve televizyon programları, afiĢler, broĢürler, insertler, kitaplar, dergiler, tüketici eğitiminde yardımcı olacak reklam ve ilanlar gibi basılı halkla iliĢkiler materyalleri ile paneller, konferanslar, internet, tüketici bilincini geliĢtirmeye yönelik ödüller, basın toplantıları, basın bültenleri, faaliyet raporları, web sayfaları, telefonla bilgilendirmeler gibi diğer halkla iliĢkiler araç ve organizasyon faaliyetlerinden büyük oranda yaralanmaktadırlar. Bu tür halkla iliĢkiler araçları, konunun istenilen Ģekilde hedef kitleye aktarılabilmesinde, konunun anlaĢılabilirliğinin sağlanmasında, konuya taraftar bulabilmede ve konunun akılda kalıcılığını sağlamada önemli iĢlevleri yerine getirmektedir.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığına bağlı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü de tüketici haklarının korunması konusunda tüketicilerin eğitimi, bilgilendirilmesi ve örgütlenmesi ile ilgili önlemleri alarak, yasal düzenlemeleri yaparak, denetim ve eğitim faaliyetlerinde bulunarak, bu alanı kendisine görev olarak üstlenmiĢtir. Genel Müdürlük tüketicilerin mağdur olmaması amacıyla koruyucu tedbirlerin ve tüketici haklarının tanıtımı ile ilgili çalıĢmalarda, halkla iliĢkiler faaliyetlerinden çokça yararlanmaktadır.

1993 yılında kurulan Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü, 1995 yılında Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun yürürlüğe girmesiyle

birlikte tüketiciyi korumaya yönelik halkla iliĢkiler faaliyetlerine baĢlamıĢ, 2003 yılından itibaren de bu yöndeki halkla iliĢkiler çalıĢmalarına daha fazla ağırlık verir duruma gelmiĢtir.

Genel Müdürlüğün tüketiciyi korumaya yönelik en kapsamlı halkla iliĢkiler faaliyetleri, 2004-2005 yılındaki “ĠLGĠLEN-BĠLGĠLEN” sloganıyla baĢlattığı “Tüketicinin Bilinçlendirilmesi Kampanyası” ve “Tüketicinin Korunması Mevzuatının Tam Uyumu, Yürütülmesi ve Uygulanması ÇalıĢmalarında Türkiye’nin Kapasitesinin Güçlendirilmesi” isimli projede yer almıĢtır. Kampanyada radyo ve televizyon programları, basılı yayın olan afiĢler, broĢürler, insertler, kitaplar, dergiler, mektuplar, tüketici eğitimine yardımcı olacak reklâm ve ilanlar, paneller, konferanslar, internet, tüketici bilincini geliĢtirmeye yönelik ödüller, basın toplantıları, basın bültenleri, faaliyet raporları, web sayfaları, telefonla bilgilendirmeler gibi halkla iliĢkiler araç ve ortamlarının hemen hepsi kullanılmıĢtır.

Söz konusu kampanya çerçevesindeki halkla iliĢkiler faaliyetleri neticesinde tüketici konumundaki halk bilgilenmiĢ, haksızlık karĢısında nasıl davranacağını, hakkını arama konusunda ne kadar sürede nereye müracaat edeceğini öğrenmiĢ; ilköğretim müfredatına tüketici bilincinin geliĢtirilmesi konusu eklenmiĢ; radyo ve televizyonlara tüketici programları yayınlama zorunluluğu getirilmiĢ; tüketiciyi kandırmaya-aldatmaya yönelik satıĢ yapanların karĢılaĢacağı cezai müeyyideler ilgili kiĢilere öğretilmiĢtir.

Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü’nün yapmıĢ olduğu halkla iliĢkiler faaliyetlerinin sonucunda, 2004 yılı baĢına kadar yıllık 30.000-60.000 arasında olan Ģikayet baĢvurusu sayısı, kampanyanın yürütülmesiyle birlikte 2004 yılında 91.029’a çıkmıĢ, ilerleyen yıllarla birlikte 2009 yılına gelindiğinde 185.760 adete ulaĢmıĢtır. Ortaya çıkan bu istatistiki verilerin de gösterdiğine göre, Tüketicinin Korunması Mevzuatının tüketicilere tanıtılması, anlatılması, bilgilendirilmesi ve aydınlatılması ile bu yönde eğitilmelerinin sağlanmasını amaçlayan Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü’nün yapmıĢ olduğu halkla iliĢkiler faaliyetleri hem toplum hem de satıcılar üzerinde etkili olmuĢ, onlarda istenilen sonucun ortaya çıkmasını sağlamıĢtır.

Sonuç olarak, “tüketicinin korunması” konusu ülke ekonomisinin olumlu yönde geliĢmesine katkıda bulunan önemli bir faktör olduğu kadar, tüketicinin bilgilendirilmesi, eğitilmesi ve örgütlenmesi konularını kapsayan halkla iliĢkiler çalıĢmaları açısından da önemlilik arz etmektedir. Bu bağlamda tüketicinin korunmasına yönelik halkla iliĢkiler faaliyetlerine önem verilmesi konunun anlaĢılırlığını artırmakta, konuyu gündemde tutmakta ve istenilen baĢarının elde edilmesine katkı sağlamaktadır. Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü’nün ilk kuruluĢundan itibaren baĢladığı fakat “Tüketicinin Bilinçlendirilmesi Kampanyası” ve “Tüketicinin Korunması Mevzuatının Tam Uyumu, Yürütülmesi ve Uygulanması ÇalıĢmalarında Türkiye’nin Kapasitesinin Güçlendirilmesi” projesiyle yoğunlaĢtırarak uygulamıĢ olduğu halkla iliĢkiler faaliyetleriyle elde etmiĢ olduğu baĢarı bu durumun kanıtı olmaktadır.

KAYNAKÇA

Akman, AyĢe (1996). “Tüketicinin Örgütlenmesi: Sorun ve Çözüm Önerileri”, I.Tüketici Konseyi, s.183

AktaĢ, Hasret (2008). “Bir ĠletiĢim Aracı Olarak Sponsorluk”, Halkla ĠliĢkiler kitabı içinde VIII. Bölüm, (Editörler: Ahmet Kalender ve Mehmet Fidan), Tablet Yayınları, s.221-249, Konya

Altın, Yakup (1996). Dünden Bugüne Ahılı, Ahılı Belediyesi, Kırıkkale

Asna, Alaeddin (1993), Public Relations Temel Bilgiler, Der Yayınları, Ġstanbul Asna, Alaeddin (1998). Public Relations Temel Bilgiler, Der Yayınları, Ġstanbul Asna, Alâeddin (2006). Public Relations Kuramda ve Uygulamada Halkla ĠliĢkiler, Pozitif Yayınları, Ġstanbul

Atasoy, Ömer Adil, TaĢkın, Mutafa ve Acar, Hakan (2000). Tüketiciyi Koruma Hukuku: Ġlgili Mezuat ve Yargıtay Kararları, Yargı Yayınevi, Ankara

AvĢar, Zakir (2001). “Tüketicinin Bilgilendirilmesi, Eğitimi ve

Bilinçlendirilmesinde Medyanın Rolü ve Önemi”, Selçuk ĠletiĢim, C.2, S.1, Temmuz 2001, s.3-14

Aydede, Ceyda (2002). Teorik ve Uygulamalı Halkla ĠliĢkiler Kampanyaları, MediaCat Yayını, Ġstanbul

Aydos, Oğuz Sadık (2009). Ürün Sorumluluğu, Adalet Yayınevi, Ankara

Babaoğlan, Saliha (2005). 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve 818 Sayılı Borçlar Kanununa Göre Ayıplı Mal ve Hizmetlerden Doğan Sorumluluk, T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü Yayını, Ankara

Babaoğul, Müberra ve Altıok, Nihal (2008). “Tüketici Eğitimi, Önemi; Türkiye ve ÇeĢitli Ülkelerdeki Uygulamalar”, Standart Ekonomik ve Teknik Dergisi, C.47, No:550, s.56-61

Baykan, Renan (2005). Tüketici Hukuku Mevzuata ĠliĢkin Yorum-EleĢtiri- Öneri, Ġstanbul Ticaret Odası Yayını, Yayın No:2005-41, Ġstanbul

Becerikli, Sema Yıldırım (2002). “Yeni ĠletiĢim Teknolojilerinin Halkla ĠliĢkiler Alanına Yansımaları”, Endüstri ĠliĢkileri ve Ġnsan Kaynakları Dergisi, C.4, S.1, http://www.isguc.org./?p=article&id=277&cilt=4&sayi=1&yil=2002, (EriĢim Tarihi: 04.01.2011)

Bıçakcı, Ġlker (1998). ĠletiĢim ve Halkla ĠliĢkiler -EleĢtirel Bir YaklaĢım-, MediaCat Yayınları, Ankara

Bıçakcı, Ġlker (2003). ĠletiĢim ve Halkla ĠliĢkiler -EleĢtirel Bir YaklaĢım-, MediaCat Yayını, Ġstanbul

Budak, Gönül ve Budak, Gülay (1998). Halkla ĠliĢkiler: DavranıĢsal Bir YaklaĢım, (B.Y.Y.), Ġzmir

Büyükbaykal, Güven N. (1999). “Bankacılık Sektöründe Halkla ĠliĢkiler Aracı Olarak Sponsorluğun Yeri ve Önemi”, Ġstanbul Üniversitesi ĠletiĢim Fakültesi Dergisi, S.9, s.427-433

Çamdereli, Mete (2000). Ana Çizgileriyle Halkla ĠliĢkiler, Çizgi Kitabevi, Konya

Çetin, Ali (2008). “TÜDEF ve Tüketici Hareketi”, Standart Ekonomik ve Teknik Dergi, S.550, Y.47,s.32-36

Dalkıran, Nesrin (1995). Kanaatlerin Etkilenmesi Sürecinde Siyasal Reklamcılık, Siyasal Reklamcılık ve Basının Rolü, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yayınları No:41, Ġstanbul

Demir, Mehmet (2003). Kapıdan ĠĢlemlerde Tüketiciyi Koruyan Geri Alma Hakkı, Turhan Kitabevi, Ankara

Deryal, Yahya (2004). Tüketici Hukuku, Seçkin Yayıncılık, Ankara

DPT Uyum Raporları (1995). AT-Türkiye Mevzuat Uyumu Sürekli Özel Ġhtisas Komisyonu Raporları, C.2, Tüketicinin Korunması, DPT Yayını, Ankara

DPT Sekizinci BeĢ Yıllık Kalkınma Planı (2001). Tüketicinin Korunması Özel Ġhtisas Komisyonu Raporu, DPT Yayını, Ankara

Ekinci, Yusuf (1973). Ahilik, (B.Y.Y.), Ankara

Erdoğan, Ġrfan (2005). ĠletiĢimi Anlamak, Erk Yayınları, Ankara

Erdoğan, Ġrfan (2006). Teori ve Pratikte Halkla ĠliĢkiler, Erk Yayınları, Ankara Faaliyet Raporu (1994). 1993 Yılı Faaliyet Raporu, Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü, Ankara

Faaliyet Raporu (1999). 1998 Yılı Faaliyet Raporu, Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü, Yayın No: 54, Ankara

Faaliyet Raporu (2001). 2000 Yılı Faaliyet Raporu, Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü, Yayın No: 78, Ankara

Faaliyet Raporu (2005). 2004 Yılı Faaliyet Raporu, Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü, Yayın No: 140, Ankara

Faaliyet Raporu (2009). 2008 Yılı Faaliyet Raporu, Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü, Yayın No: 198, Ankara

Fidan, Mehmet (2008). “Halkla ĠliĢkiler GeliĢim Süreci” (Editörler Ahmet Kalender ve Mehmet Fidan), Halkla ĠliĢkiler, Tablet Yayınları, Konya, s.49-78

Gates, Bill (1999). Önümüzdeki Yol, (Çeviren: Esra Davutoğlu ve Alper Erdal), ArkadaĢ Yayınları, Ankara

Geçikli, Fatma (2008). Halkla ĠliĢkiler ve ĠletiĢim, Beta Yayınları, Ġstanbul Gökalp, ġerafettin (2004). “Bir Sivil Toplum KuruluĢu Olarak Tüketici Örgütleri”, TBB Dergisi, S.55, s.360-363

Gültekin, Bilgehan (2006). Halkla ĠliĢkilerde Etkinlik Yoluyla Ġmaj OluĢturulması, Nobel Yayını, Ankara

Gürcan, Halil Ġbrahim (1999). Sanal Gazetecilik, Anadolu Üniversitesi Yayınları, EskiĢehir

Gürgen, Haluk (1994). Halkla ĠliĢkiler Ortam ve Araçları, (Editör Kazım Sezgin), Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayın No:430, EskiĢehir

Gürgen, Haluk (1993). Halkla ĠliĢkiler Uygulamaları ve Örnek Olaylar, (Editör Ġlhan Ünlü), Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayın No:431, EskiĢehir

Gürüz, Demet (1993). Halkla ĠliĢkiler Teknikleri, Ege Üniversitesi ĠletiĢim Fakültesi Yayınları No:1, Ġzmir

Hayta, AteĢ Bayazıt (2006). “Tüketici Haklarının Tüketici Eğitimindeki Rolü”, G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, C.26, S.3, s.239-250

Hayta, AteĢ Bayazıt (2007). “Tüketicinin Korunmasında Tüketici Örgütlerinin Rolü ve Önemi”, Kastamonu Eğitim Dergisi, S.1, C.15, s.13-20

Hayta, AteĢ Bayazıt (2009). “Sürdürülebilir Tüketim DavranıĢının Kazanılmasında Tüketici Eğitiminin Rolü”, Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, C.10, S.3, s.143-151

http://tdkterim.gov.tr/bts/?kategori=verilst&kelime=halk&ayn=tam, (EriĢim

Tarihi: 02.12.2009)

http://www.tdk.gov.tr/TR/SozBul.aspx?, (EriĢim Tarihi: 24.10.2009)

http://www.tuketici.gov.tr/source.cms4/index.snet?wapp, (EriĢimTarihi:

03.11.2009)

http://www.tuketici.gov.tr/source.cms4/index.snet?wapp=883049F1-9DA0- 439D-BBDA-E2CC9AED4C0D, (EriĢim Tarihi:04.01.2011)

http://www.1bilgi.com/tarih/7948/lonca-teskilati., (EriĢimTarihi:01.11.2009) Ġçel, Kayıhan (1998). Kitle HaberleĢme Hukuku, Beta Yayınları, Ġstanbul

Ġlban, M.Oğuzhan (2002). “Turizmde Tüketici Haklarını Korumaya Yönelik Uygulamalı Bir ÇalıĢma”, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm ĠĢletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı, YayınlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir

Kadıoğlu, Kamil (2005). Gerekçeli-Açıklamalı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Yargıtay Kararları ve Ġlgili Mevzuat, Turhan Kitapevi, Ankara

Kalender, Ahmet (2005). Siyasal ĠletiĢim Seçmenler ve Ġkna Stratejileri, Çizgi Kitabevi, Konya

Kalender, Ahmet (2008). “Halkla ĠliĢkiler: Kavramlar, Tanımlar ve Uygulama Alanları”, (Editörler Ahmet Kalender ve Mehmet Fidan), Halkla ĠliĢkiler, Tablet Yayınları, Konya, s.11-47

Kazancı, Metin (1982). Halkla iliĢkiler Kurumsal ve Uygulamaya ĠliĢkin Sorunlar, SavaĢ Yayınları, Ankara

Kazancı, Metin (1999). Kamu ve Özel KuruluĢlarda Halkla iliĢkiler, Turhan Kitabevi, Ankara

KocabaĢ, Füsun ve Elden, Müge (2002). Reklamcılık, Kavramlar, Kararlar, Kurumlar, ĠletiĢim Yayını, Ġstanbul

Mengü, Seda Çakar ve Görpe, Serra (2007). “Halkla ĠliĢkilerde Aydınlanma: Kamusal ĠletiĢim Stratejilerinin GerçekleĢmesinde Halkla ĠliĢkiler Rolleri ve Etik”, (Editörler Ġdil Sayımer ve Pınar Eraslan Yayınoğlu), Halkla ĠliĢkiler ve Reklam Üzerine Edik Değerlendirmeler, Beta Yayını, Ġstanbul

Nazik, M.Hamil (2008). “Avrupa Birliği’ne GiriĢ Süreci ve Tüketicinin Korunması” Standart Ekonomik ve Teknik Dergi, S.550, Y.47,s.72-82

Özerkmen, Necmettin (2004). “Ahiliğin Tarihsel – Toplumsal Temelleri ve Temel Toplumsal Fonksiyonları – Sosyolojik YaklaĢım”, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi, S.44, C.2, s.57-78

Paksoy, Arzu Çekirge (1999). Türkiye’deki Halkla ĠliĢkiler Uygulamaları, Rota Yayınları, Ġstanbul

Peltekoğlu, Filiz Balta (2004). Halkla ĠliĢkiler Nedir, Beta Basım A.ġ., Ġstanbul Sabuncuoğlu, Zeyyad (2008). ĠĢletmelerde Halkla ĠliĢkiler, Alfa Aktüel, Bursa Sayers, Fran ve arkadaĢları (1993). Yöneticilikte ĠletiĢim, (Çeviren: Doğan ġahiner), Rota Yayınları, Ġstanbul

Seçim, Hikmet (1994). Halkla ĠliĢkiler, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayınları, No:303, EskiĢehir

T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü (2005). 4822 Sayılı Kanun Ġle DeğiĢik 4077Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Uygulama Yönetmelikleri, Yayın No:125, Ankara

Tek, Ömer Baybars (1997). Pazarlama Ġlkeleri, Beta Basım Yayım, Ġzmir

TikveĢ, Özkan (2003). Halkla ĠliĢkiler & Reklamcılık: Temel Bilgiler- Uygulamalar, Beta Yayını, Ġstanbul

Tortop, Nuri (1993). Halkla ĠliĢkiler, Yargı Yayınları, Ankara Tortop, Nuri (1998). Halkla ĠliĢkiler, Yargı Yayınları, Ankara

Tüketici Bilgi Sistemi (2010). TÜBĠS, T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü Yayını, Ankara

Tüketiciler Birliği (1997). 4077 Sayılı Tüketiciyi Korumaya Dair Kanun 4054 Sayılı Rekabetin Korunmasına Dair Kanunun Bazı Hükümleri, Tüketiciler Birliği Yayınları, Yayın No:1

Tüketiciyi Koruma Kanunu Kapsamında Kampanya ÇalıĢması (2005). T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü Yayını, Ankara

Yatkın, Ahmet (2003). Halkla ĠliĢkiler ve ĠletiĢim, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara Yayınoğlu, Pınar Eraslan (2007). “Halkla ĠliĢkiler Yönetiminde AraĢtırma ve Etik Sorumluluk”, (Editörler Ġdil Sayımer ve Pınar Eraslan Yayınoğlu), Halkla ĠliĢkiler ve Reklam Üzerine Etik Değerlendirme, Beta Basım A.ġ., Ġstanbul, s.145-171

Yüksel, ġefkat (1996). Tüketici Bilincinin GeliĢtirilmesinde Tüketici Örgütlerinin Önemi, T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü Yayını, Ankara

Zevkliler, Aydın ve Aydoğdu, Murat (2004). Tüketicinin Korunması Hukuku, Açıklamalı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, Seçkin Yayıncılık San. ve Tic. A.ġ., Ankara

Benzer Belgeler