• Sonuç bulunamadı

4. BÖLÜM: SANAT NESNESİ OLARAK GAZETE

4.2. Sanat Nesnesi Bağlamında Gazete İmgesini Kullanan Sanatçılardan Örnekler

4.2.1. Altan GÜRMAN

Amerika’da ortaya çıkan Pop Sanat’ın farklı teknik niteliği, aynı yıllarda Paris’te bulunan Sarkis tarafından benimsenmiştir. Bunun yanı sıra Altan Gürman, kısa bir süre eğitim gördüğü Paris’ten İstanbul’a dönüp, Güzel Sanatlar Akademisi’nde temel tasarım programlarının uygulamaya konması için çalışmıştır. Temel tasarım, sanatta teknik ve malzeme özgürlüğünün sağlanmasını amaçlar.

Altan Gürman da, Rauschenberg gibi çok farklı malzemeleri birleştirerek özgün formlar yaratmıştır. Resme ilk kez sanatçının kesilmiş mukavva, dikenli tel, tahta gibi değişik malzeme kullanımıyla farklı anlam boyutları getirmeye çalışan biri olduğu söylenebilir (Resim 4.7). Bu çalışmalarda örneğin musluk gibi bir objenin plastik / resimsel değer oluşunu sağlayan yorumu çarpıcıdır. ( Tansuğ, 1995 )

Resim 4.7, GÜRMAN Altan, “M-1”, Karışık Teknik

4.2.2. Burhan DOĞANÇAY

Kıvrılmış kağıt formlarının üçüncü boyut algısı üzerine sorgulamalar yapan Burhan Doğançay, büyük boyutlu çalışmalarındaki gölgeli biçimler ile iki boyutlu yüzeyde üçüncü boyut izlenimini verir. Gündelik yaşamın öyküselliğinin duvar yazıları ve afişler olduğunu düşünen, duvar resmi ve uyguladığı kolajlarda reklam panoları, afişlerden elde ettiği görsellerden faydalanan Doğançay, yeni bir gerçeklik yaratmıştır. Sanatçının klişeyi daha açıkça belirterek, 1991 yılında yaptığı ‘Özgürlük Sembolleri’ (Resim 4.8) çalışmasında olduğu gibi 1980’li yıllarda hızlı bir değişim süreci yaşanmıştır.

“1980’li yıllara gelindiğinde orta gelir düzeyine sahip sınıfların azaldığı, duyarlıklarını yitiren varlıklı bir kesimin oluşmaya başladığı ve tüketim patlamasının yaşandığı hızlı bir ekonomik değişim süreci yaşanmıştır. 1980 yılı sonrasında, sanatçıların karşılaştığı sorunlar büyük boyutlara ulaşmıştır. Bu dönemde, sanat eserinin anlaşılmasından çok, ticari yönü ön plana çıkmış, bir sanat pazarı oluşmuştur. Ancak bu pazar, sanatçıların uluslararası platformlarda kendilerini gösterebilmelerine olanak sağlamamıştır.” ( Öğüt, 2008, s.132 ).

Resim 4.8, DOĞANÇAY Burhan, “Özgürlük Sembolleri”, 1991, Tuval Üzerine Kolaj ve Karışık Teknik, 157x101,6 cm

4.2.3. Meriç HIZAL

Doğanın sanatçıya sunduğu çeşitliliği kültürün ürettiği bilgiyle buluşturan yapıtlarıyla, doğayla düşüncenin uyumlu birleşimini tanımlamaya çalışan ve yapıtlarında alışılmadık, öznel bir arınma içinde olan sanatçı, sanatın yaşantıya ne katabileceğini araştırır. Son dönem çalışmalarında insanlığın manevi değer ve duygularını, yalın geometrik formlarla aktarmaya çalışan Hızal, heykel sanatının yol gösterici, işaret edici gücüne inanmaktadır. Genellikle doğal oluşumları akla getiren su, hava, ateş gibi yapısal elementlerin, modern bir heykel için taşıdığı anlamları vurgularken, felsefi içerikleri abartmaksızın, anıştırıcı ve düşündürücü imgelerden hareket etmektedir. Bu imgeleri, soyut heykel anlayışının sınırları içinde nereye koyabileceği ilkesini temel almaktadır. Metal ve ahşap objelerin altına ‘Otobiyografik Gazete’ (Resim 4.9) isimli yapıtında, yerleştirdiği yansıtıcı yüzeylerle, formun hacimsel konumunu, mekân içindeki görünümünü sorgulamaktadır.

Resim 4.9, HIZAL Meriç, “Otobiyografik Gazete Yerleştirme”, 2006-2007.

Hızal, her şeyden önce, karmaşık yapıdaki sorunları ve düşünceleri süzüyor, yalınlaştırıyor ve forma dönüştürüyor. Bir fikir, onun yapıtlarında en yalın haliyle formla bütünlük kazanmaktadır. Hızal, maddenin gizemini, bir sanatçı ve bilimci bakışı ile açıklamaya, anlamaya ve anlatmaya çalışmaktadır. Sanatçı en bilinen temel formları has bir heykeltıraş olarak yoğurup, onları yeni ilişkilere sokarak göstermektedir.

Bunların yanı sıra malzeme verilerinden de en iyi şekilde yararlanarak iç yüzeylerin pürüzsüz ve parlak yapısını, yumuşak eğilimli niteliği veya dış yüzeylerin pürüzlü katı ve sert halini, parlak yüzeylerde ışığın yansımasını başarı ile kullanan bir anlatıma sahip yapıtlar ortaya koymuştur. “Meriç Hızal yontuları, güneşle insan, insanla doğa, kozmosla insan arasındaki ayrımı ortadan kaldırarak, dual dünya görüşüne, eserleri aracılığıyla estetik bir eleştiri getirir. Formları geometrik bir sadeliğe götürür. Bununla birlikte o ifadesinde akıcılığı ve öznelliği bir araya getirir. İki ya da üç parçalı yapıtlarında yalın ve geometrik form estetiğiyle doğal formaların dış ve içyapısına yönelik ilişkiler özgün, tutarlı ve yorumlayıcı bir biçem düzeyinde çeşitlenmiştir”. ( İnal, Katalog 2000 ).

4.2.4. İrfan ÖNÜRMEN

Baudrillard’ın bahsettiği gibi günümüzde “görüntü”, kanserli bir hücre misali sonsuz bir hızda dağılıyor, transfer ediliyor ve neredeyse kendisinden başka her şeyi temsil etmekle görevlendiriliyor. En yapay ve en sıradan görüntü bile sözüm ona estetik oluyor, akıl ve tahayyül gücünü zorlayarak bir başka görüntüyü işaret etmeye zorunlu bırakılıyor.

Önürmen’in gazeteyi bir nesne olarak ele alış süreci, onun şu sorgulamalarıyla daha net anlaşılmaktadır. “Bir fotoğrafta yer alan sıradan gece kulübü kaçamağı ile bir savaşın tüyler ürpertici görüntüsünün farkından söz edebilmek olanaksızlaşır. Çünkü o olaylar, içeriksiz kılınmış figürlerin kolajlarından başka bir şey değildir. Bunlar, medyanın yaratabileceği öyküler için, kullanıma uygun figürlerdir. Toplum katmanları arasında süregelen çelişkiler ve çelişkilerin yaşanması sırasında açılan derin yaralar, eğer olayların önem derecelerini “tek- tip"e indirgeyen medya bakışı ile gizleniyorsa, insanlar da bu sığlıklar arasında içeriksiz birer nesne haline geliyorlardır. Bu durum, günümüz toplumsal politikalarının insanı metaya yatkınlaştırma çerçevesinde, medyanın işlevine de işaret eder. Olaylar da, bu içeriksiz nesnelerin oluşturduğu kurmaca ve tekdüze öykülerdir.

Gazete sayfaları, üzerlerinde taşıdıkları yazılar ve resimler ile kendi anlamlarını izleyiciye aktarırlarken, aynı anda Önürmen'in müdahalelerine de maruz kalırlar. Önürmen, çoğunlukla müdahale alanını gazete sayfasındaki fotoğraflarda yoğunlaştırır. Ancak, ‘Panic’ (Resim 4.10), pentür çalışmalarında yaptığı gibi, figürleri tek tek öne çıkartma çabasının yanı sıra, fotoğrafta yer alan, televizyon muhabirleri karşısında konuşma yapan bir politikacı, bir futbol maçında mücadele eden futbolcular ya da magazin sayfalarında sıkça karşılaşılan gece buluşmaları gibi çok figürlü olayları da bir bütün olarak yansıtır.

Resim 4.10, ÖNÜRMEN İrfan, “Panic”, 2009, Gazete Yerleştirme.

İrfan Önürmen, genellikle gazete üzerinde bulunan figürleri kullanmaktadır ve bu, çalışmalarını kavramsal bir temele oturtmaktadır. Boyut kazandırarak izleyici üzerinde dokunma hissi uyandırmaktadır. Sanatçı öğrencilik yıllarından itibaren kullandığı kolaj tekniğini tuval üzerine aktararak farklı malzeme kullanımını geleneksel bir tavır içinde ifade etmektedir. Kullandığı tül, kumaş, gazete ve dantel gibi farklı materyaller zamanla sanatçının üslubunu oluşturmaktadır.

4.2.5. Serkan ÖZKAYA

Serkan Özkaya ve beş arkadaşı Radikal'in yazı işlerini üstlenip, tükenmez kalemlerle gazetenin baskıya hazır sayfalarını kopyaladılar. Radikal ve Özkaya'nın bu işbirliği sonucu 'Bugün Tarihi Bir Gün Olabilirdi' (Resim 4.11) adlı proje gerçekleşti. Serkan Özkaya'nın el ile aynen kopyaladığı Radikal, kolektif bir sanat yapıtına dönüşmüş oldu.

Resim 4.11, ÖZKAYA Serkan, 'Bugün Tarihi Bir Gün Olabilirdi', Gazete Uygulaması

Sanatçı, proje kapsamında aynı gün içerisinde, gazetenin basılmasından kısa bir süre önce gazeteye gelerek, Radikal'in baskıya gönderilmeyi bekleyen sayfalarını el ile aynen kopyaladı ve bu şekliyle, fotoğrafları da dahil gazeteyi, özgün bir resme dönüştürdü. Bu 'radikal' çalışmanın sınırları ise, zaman ve dış görünüm gibi detaylardan ötürü Radikal'in ön ve arka kapaklarıyla sınırlı tutuldu. Sanatçıya göre; gerçeğin en yetkin temsilcisi sayılan, ‘günlük tarihin yazıcısı konumundaki gazete’, bu tecrübeyle görevini hem tasdik ediyor, hem de sorgulamış oluyor. (http://www.art-core.tv/index/icerik/497/-BUGUN-TARiHi-ONEME- SAHiP-BiR-GUN-OLABiLiRDi-SERKA..., 07.05.2012)

4.2.6. Atilla İLKYAZ

Atila İlkyaz "Şimdi Haberler" serisinde gazete küpürlerini kendi hayal dünyası ile buluşturuyor. İlkyaz, kitle iletişim araçlarından biri olan gazetelerden seçtiği küpürleri çoğaltma tekniği ile farklı boyutlardaki çalışmalarına kendi yorumunu da ekleyerek izleyici karşısına çıkmaktadır. Kullanılan malzemeler ve teknik bağlamda, 20. yüzyılın öncü akımları arasında sıkı bir bağ kurulmaktadır. Fakat İlkyaz her ne kadar erken 20. yüzyıl sanatının tekniklerini kullansa da konu bağlamında günümüz dünyasından özellikle de gündelik hayattan alıntılarla izleyiciyi güncel ve popüler olanla bir diyaloğa davet etmektedir. Gazete küpürlerinin gerçekliği ile İlkyaz’ın hayal dünyasının çakışması izleyiciye bu farklı dünyalar arasında seçim yapma ve kendi izleklerini oluşturma şansı vermektedir.

Atilla İlkyaz, Resim 4.12 ve Resim 4.13’ de görülebileceği gibi yapıtlarında kolaj mantığı ile iki farklı ontolojik yapıyı üst üste bindirerek bir araya getirmektedir. Birçok alt temanın çatışmasının temsil edildiği bu çalışmalarla, gerçekliğin gündelik hayatın, gelip geçici olanın, yani gazete küpürlerinin sıradanlığı ile İlkyaz’ın yallardır geliştirdiği resim dilinin düşsel ve genellikle "yüksek sanat" ile ilişkilendirilen simgeler dünyası aynı düzlemde bir araya gelmektedir.

Resim 4.13, İLKYAZ Atilla, “Şimdi Haberler” Serisi, 1998-2002, Karışık Teknik

Benzer Belgeler