• Sonuç bulunamadı

Güdümlü Proje Destekleri

Belgede (1 OCAK 31 ARALIK 2015) (sayfa 62-65)

5.3 PROJE VE FAALİYET DESTEKLERİ KAPSAMINDA DESTEKLENECEK ÖNCELİKLİ ALANLAR VE DESTEK MİKTARLARI

5.3.3 Güdümlü Proje Destekleri

08.11.2008 tarih ve 27048 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan Kalkınma Ajansları Proje ve Faaliyet Destekleme Yönetmeliği’nin “Güdümlü Proje Destekleri” başlıklı 28/1 inci maddesinde

Başvuruda bulunmak isteyenler, bu tarihi beklemek zorunda değildirler. Başarılı bulunan faaliyetlere sağlanacak mali desteğin program bütçesi sınırına ulaşması durumunda, söz konusu son başvuru tarihi beklenmeksizin mali destek programı sonlandırılacaktır.

Karacadağ Kalkınma Ajansı 2015 Yılı Çalışma Programı

62

“Ajans, çalışma programında açıkça belirtmek kaydıyla, bölgesel gelişmeyi hızlandırmak amacıyla, bölge planlarında ya da saha çalışmaları sonucunda belirlenen alanlar için bölgedeki girişimcilik ve yenilikçilik kapasitesini geliştirecek nitelikteki iş geliştirme merkezleri, teknoparklar, teknoloji geliştirme merkezleri ve işletmelerin ortak kullanımına açık fuar, ticaret merkezi, sergi salonu, laboratuvar ve atölye gibi büyük bütçeli altyapı ve/veya işletme desteklerini içeren projelere, proje teklif çağrısı yöntemi uygulamadan doğrudan mali ve teknik destek sağlayabilir. Bu projelerde bölge plan ve stratejilerine uygun sektörel ihtisaslaşmalar özendirilir” hükmüne yer verilmiştir.

Ancak, Kalkınma Ajansları Destek Yönetim Kılavuzu’nda (DYK), “bir güdümlü projenin desteklenebilmesi için mutlaka ya bölge planına ya da saha çalışmasına dayanması gereklidir. Bu çalışmalar doğrultusunda, Güdümlü Proje Destekleri (GPD) kapsamına alınabilecek fikirler Ajans tarafından geliştirilir” denilmektedir.

Ajansımız tarafından GPD kapsamında Diyarbakır’da Tekstil Sanayi Sitesi (Tekstil Kent) ve Şanlıurfa Teknoloji Geliştirme ve Eğitim Merkezi (ŞUTGEM) Projeleri için 2012 yılı içerisinde, saha araştırmaları ve fizibilite etütlerine başlanmış olup çalışmaların bir kısmı 2014 yılında tamamlanmıştır. Bu doğrultuda Ajansımız tarafından 2015 yılı içerisinde Tekstil Kent ve ŞUTGEM için GDP desteği verilmesi öngörülmektedir.

Diyarbakır Tekstil Sanayi Sitesi

Ajans Yönetim Kurulu'nun 29.03.2012 tarih ve 2012/03-9 nolu kararıyla, Diyarbakır için Güdümlü Proje Önerisi olarak “Tekstilkent” ile ilgili olarak gerekli araştırma ve fizibilite çalışmalarının yapılmasına; bu amaçla ihtiyaç halinde hizmet alımı yapılmasına; yapılacak araştırma, analiz ve fizibilite çalışmalarının Yönetim Kurulu’na sunulmasına karar verilmiştir.

Diyarbakır Tekstilkent ile ilgili Talep Analizi için Ajansımızın 2011 yılı Doğrudan Faaliyet Mali Destek Programı (DFD) kapsamında desteklenen ve Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜNSİAD) tarafından yürütülen Diyarbakır İli Tekstil ve Hazır Giyim Sektörü Küme Haritasının Oluşturulması Projesi sonucunda elde edilen bulgular kullanılacaktır. Tekstilkent için alternatif arazi çalışmaları 2012 ve 2013 yılı içerisinde yapılmış ve yer belirlenmiştir. Hâlihazırda yer tahsis ve imar uygulama süreci devam etmektedir. Ajans Yönetim Kurulu'nun 07.02.2013 tarih ve 2013/1-4 sayılı kararı ile Diyarbakır için Güdümlü Proje Önerisi olarak “Tekstilkent” ile ilgili hazırlıkların tamamlanarak Ajansımızın 2015 yılı Çalışma Programı’na teklif edilmesi uygun görülmüştür.

Karacadağ Kalkınma Ajansı 2015 Yılı Çalışma Programı

63 Tekstilkent ile ilgili yer seçimi ve OSB'nin kuruluş sürecinin 2015 yılı ortalarında tamamlanacağı ve proje çalışmalarına başlanacağı tahmin edilmektedir. Bu nedenle Güdümlü Projenin 2015 ve 2016 yıllarına sarkacağı öngörüldüğünden proje bedelinin belli bir kısmı 2015 yılı bütçesinde gösterilmiştir.

Şanlıurfa Teknoloji Geliştirme ve Eğitim Merkezi (ŞUTGEM)

Ajans Yönetim Kurulu’nun 29.03.2012 tarih ve 2012/03-9 nolu kararıyla; “...Şanlıurfa Teknoloji Geliştirme ve Eğitim Merkezi ve İŞGEM’ ile ilgili olarak gerekli araştırma ve fizibilite çalışmalarının yapılmasına; bu amaçla ihtiyaç halinde hizmet alımı yapılmasına; yapılacak araştırma, analiz ve fizibilite çalışmalarının Yönetim Kurulu’na sunulmasına” karar verilmiştir.

Ajansımızca yapılan ön araştırmalar sonucu; Şanlıurfa’da öncelikli ihtiyacın İŞGEM değil, Şanlıurfa Teknoloji Geliştirme ve Eğitim Merkezi (ŞUTGEM) olduğu değerlendirilmiştir. Çünkü son yıllarda sanayisi hızla gelişmekte olan Şanlıurfa’nın nitelikli ara eleman ihtiyacı giderek artmaktadır.

Şanlıurfa Evren Sanayi Sitesinde kurulması planlanan “Şanlıurfa Teknoloji Geliştirme ve Eğitim Merkezi (ŞUTGEM)”, sanayicilerimizin ihtiyaç duydukları nitelikli elemanı yetiştirmeyi hedeflemektedir. Söz konusu merkezde birebir uygulamalı eğitimler verilecek olup, sanayicilerimizin talep etmiş olduğu vasıflarda ara eleman eğitilecektir.

Şanlıurfa, Yeni Teşvik Sistemine göre oluşturulan 6 Bölge içerisinde, desteklenen sektörlerin genişliği, iş gücü maliyetlerinin azaltılması ve finansman imkânlarının genişletilmesi ile yatırımlarda en fazla desteklenen 6. Bölgede yer almıştır. Bu teşviklerden sonra Şanlıurfa’ya yatırım yapmak için gelen firma sayılarında önemli ölçüde artış görülmüştür. Yeni Teşvik Sistemi, özellikle emek yoğun sektörler için Bölgemizi bir cazibe merkezi haline getirmiştir. Bu nedenle Şanlıurfa Teknoloji Geliştirme ve Eğitim Merkezi (ŞUTGEM)'nin Şanlıurfa için Güdümlü Proje Önerisi olarak Ajansımızın 2015 yılı Çalışma Programı’na teklif edilmesi uygun görülmüştür. ŞUTGEM ile ilgili yer seçimi ve OSB'nin kuruluş sürecinin 2015 yılı ortalarında tamamlanacağı ve proje çalışmalarına başlanacağı tahmin edilmektedir. Bu nedenle Güdümlü Projenin 2015 ve 2016 yıllarına sarkacağı öngörüldüğünden proje bedelinin belli bir kısmı 2015 yılı bütçesinde gösterilmiştir.

Karacadağ Kalkınma Ajansı 2015 Yılı Çalışma Programı

64 Tablo 25- Güdümlü Proje Desteklerine Yönelik Faaliyetler

Faaliyet Adı Alt Faaliyetler Sorumlusu Süresi Tahmini Maliyet

(TL)

Tekstilkent ve ŞUTGEM

a) İhale Dosyasının Hazırlanması, b) İhalenin Gerçekleştirilmesi, c) Sözleşme İmzalanması, d) Yer teslimi ve çalışmalara

başlanması. Genel Sekreterlik

01/05/15-31/12/15 1.329.822,48

Belgede (1 OCAK 31 ARALIK 2015) (sayfa 62-65)