• Sonuç bulunamadı

GÖRÜŞME FORMU

Bu görüşme formundan elde edilecek bilgiler Atatürk Üniversitesi ile Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüleri yüksek lisans ortak programı kapsamında yüksek lisans tez çalışmasında kullanılacaktır. Çalışmamız iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde açık uçlu sorular, ikinci bölümde kapalı uçlu sorular yer almaktadır.

Bu tez çalışması Doç. Dr. Faruk KAYA danışmanlığında ve yüksek lisans öğrencisi Murat ARSLAN tarafından yürütülmektedir.

TEZ KONUSU: İlköğretim Sosyal Bilgiler Dersi Müfredatında Yer Alan Girişimcilik ve Kariyer Bilinci Geliştirme Becerilerinin Öğretmen Görüşleri Doğrultusunda Değerlendirilmesi.

ÇALIŞMANIN AMACI: İlköğretim Sosyal Bilgiler Müfredatında yer alan Girişimcilik ve Kariyer bilinci geliştirme becerilerinin öğretmen görüşleri doğrultusunda değerlendirilmesi adlı tezin amacı girişimcilik ve kariyer geliştirme kavramını tümevarım yöntemi ile ele alıp Dünyada ve Türkiye’de girişimcilik, literatür araştırmasında girişimcilik ile ilgili çalışmaları inceleyerek son basamakta sosyal bilgiler müfredatında yer alan girişimcilik ve kariyer bilinci geliştirme becerileri üzerinde yoğunlaşıp ( kazanım, beceri, araç gereç, yöntem ) detaylı bir şekilde incelemektir.

Bu çalışmanın amacı eğitim-öğretimin asıl uygulayıcıları olan değerli öğretmenlerle birlikte girişimcilik ve kariyer geliştirme becerileri üzerine incelemede bulunarak onların görüş, tespit ve önerileri doğrultusunda; öğrencilerimizin girişimcilik ruhunu, üreticilik azmini, hatta ileride kariyer bilinci geliştirme eğilimlerini değerlendirip ünitenin, kazanımların, araç gereçlerin, ders anlatım yönteminin ve ders saatinin bu müfredatta yeterliliğini ve yöntemsel sorunlarını araştırmaktır.

Bu çalışma için bizlere zaman ayırdığınız ve katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederiz.

97 ANKET UYGULAMA FORMU

1. Cinsiyetiniz nedir?

Kadın ( ) Erkek ( )

2. Öğretmenlik mesleğini kaç yıldır yapıyorsunuz?

1-5 yıl ( ) 5-10 yıl ( ) 10-15yıl ( ) 15- yıl üstü ( ) 3. Eğitim durumunuz?

Lisans ( ) Yüksek lisans ( ) Diğer ( )

BİRİNCİ BÖLÜM

Aşağıdaki tabloda ilköğretim sosyal bilgiler (4,5,6 ve 7. Sınıf) dersi müfredatında yer alan girişimcilik ve kariyer bilinci geliştirme becerilerinin yer aldığı üniteler, öğrenme alanları, ders kazanımları, bununla bağlantılı olarak girişimcilik ve kariyer bilinci geliştirme kazanımları yer almaktadır. Tabloları inceledikten sonra aşağıdaki sorulara cevap arayacağız.

Tablo 10: İlköğretim Sosyal Bilgiler (4,5,6 ve 7. sınıf) Müfredatında Yer Alan Girişimcilik ve Kariyer Bilinci Geliştirme Becerilerinin Yer Aldığı Üniteler, Öğrenme Alanları ve Kazanımlar Tablosu

SINIF ÖĞREN ME ALANI /

ÜNİTE

DERS KAZANIMLARI GİRİŞ İMCİLİK KAZANIMLARI KARİYER BİLİNCİ

GELİŞ TİRME KAZANIMLARI

4

Birey ve Toplu m: Kendimi

Tanıyorum

Bireysel farklılıkları tanır ve kabul eder.

1. Kişiler arasındaki farklılıkları tanır.

Üretim, Dağıtım ve Tüketim: Üretimden Tüketime

İstek ve ihtiyaçların ı ayırt eder. 7. Gereksinim ile istek arasındaki

farkı açıklar. Mevcut kaynaklarla ihtiyaçlarını

ilişkilendirir.

26. Kaynakları doğal, insan ve kapital olarak sınıflandırır.

Kullandığı bazı ürünlerin üretim, dağıtım ve tüketim ağın ı

oluşturur.

13. Ürünlerin farklı ü retim şekilleri olduğunu bilir. 4 Birey ve Toplum: Ke ndi mi Tanıyorum

Bireysel farklılıkları tanır ve kabul eder.

2. İnsanların tek ve kendine ö zgü olduğunu fark eder.

Kültür ve Mir as: Geçmişimi Öğreniyorum Millî Mücadele’nin kazanılmasında ve Cu mhuriyetin ilan ında Atatürk’ün rolünü fark eder.

18. Liderlerin gruplar ve toplumlar üzerindeki etkilerin i araştırır. 19. Liderlik becerilerine örnek verir.

98

Gr upl ar, Kuruml ar, Sosyal Örgütler: He p Birlikte

İnsanların belli bir amaç çerçevesinde oluşturdukları grup, kuru m ve sosyal örgütleri fark eder.

Ön bilgi ve yaşantısını kullanarak çevresindeki belli başlı sosyal problemler ya da ihtiyaçlarla grup, kuru m ve sosyal örgütleri ilişkilendirir. Kendisi ile çevresindeki gruplar, kuru mlar ve sosyal örgütler arasındaki etkileşime örnekler verir.

15. Hayatımızı ko laylaştırmak için çalışanları tanır ve yaptığı işleri açıklar.

16. Başkalarına h izmet etmeyi içeren hizmetleri tanır. SINIF ÖĞREN ME ALANI / ÜNİTE DERS KAZANIMLARI GİRİŞ İMCİLİK KAZANIMLARI KARİYER BİLİNCİ

GELİŞ TİRME KAZANIMLARI

5

Üretim, Dağıtım ve Tüketim: Ürettiklerimiz

Yaşadığı bölgedeki ekono mik faaliyetleri fark eder.

27. Yaşadığı bölgedeki kaynakları araştırır.

Yaşadığı bölgedeki ekono mik faaliyetlere ilişkin meslekleri belirle r.

28. Yaşadığı bölge içinde ekono mik dayanışmayı fark ederler.

5

Birey ve Toplum: Haklarımı Öğreniyorum

İçinde bulunduğu gruplar ve gruplara ait rolleri ilişkilendirir.

4. Bir bireyin sahip olabileceği değişik ro lleri belirtir.

Katıldığı gruplarda aldığ ı ro ller ile rollerin gerektirdiği hak ve sorumlulu kları ilişkilendirir.

12. Kişisel soru mlu luğun ve iyi çalış ma alışkan lıklarının önemin i açıklar.

14. Aile üyele ri arasındaki bağlılığı, birlikte çalış mayı ve soru mlu luğu açıklar.

Üretim, Dağıtım ve Tüketim: Ürettiklerimiz

Yaşadığı bölgedeki ekono mik faaliyetlere ilişkin meslekleri belirle r.

11. Kendi yerel çevresinde bulunan mesle kle ri belirler.

6 Üretim, Dağıtım ve Tüketim:

Ülkemizin Kaynakları

6. İlg i duyduğu mesleklerin gerektird iği eğitim, beceri ve kişilik özelliklerini araştırır.

11. İşle ilgili fikir ü retme ve araştırma becerisi edinir.

99 6 Üretim, Dağıtım ve Tüketim: Ülkemizin Kaynakları 6. İlg i duyduğu mesleklerin gerektird iği eğitim, beceri ve kişilik özelliklerini araştırır.

5. Farklı meslek gruplarında ihtiyaç

duyulan akademik becerileri sıralar.

10. Bazı işlerin yerine getirilebilmesi için farklı bilgi ve beceriye sahip olunması gerektiğ ini belirtir.

12. Kişilik özellikleri ile meslek seçimi arasındaki ilişkiyi açıklar.

19. Özel ilg ileri ile ilgili bağlantılı olabilecek iş etkin liklerini tanımlar.

20. İlg i duyduğu meslekleri sıralar.

21. İlg i duyduğu mesleklerin gerektird iği eğitim, b ilg i, beceri ve kişilik özelliklerini belirler. 6 Güç, Yönetim ve Toplum: De mokrasinin Serüveni 5. Tü rk tarih inde kadın ın konumu ile ilg ili örnekleri, kadın haklarının gelişimi açısından yorumlar. 17. İşte ve aile içinde kadın-erkek rollerinin zaman içindeki değişimin i açıklar. 7 Birey ve Toplum: İletişim ve İnsan İlişkileri 1. İletişimi, olumlu olumsuz etkileyen tutum ve davranışları fark ederek kendi tutum ve davranışlarıyla karşılaştırır. 10. Başkaları ile kurduğu iletişimlerin iyi o lup olmad ığını sorgular. 7

Üretim, Dağıtım ve Tüketim: Ek onomi ve Sosyal Hayat 6. Eğitimin meslek edindirme hedefini kavrayarak ilgi ve yetenekleri doğrultusunda meslekî tercihlerine yönelik planlama yapar. 6. Farklı eğitim kuru mlarını ve eğitim düzeylerini ( orta öğretim, üniversite lisans, yüksek lisans gibi ) listeler.

7. Farklı orta öğretim kuru mlarını ( genel lise, meslek lisesi gibi) sıralar ve aralarındaki farklılıkları açıklar.

8. Kendisi için uygun olabilecek orta öğretim ku ru mların ı tanır.

9. Birikimlerinin gelecekte seçeceği işlerle olan ilgisini açıklar. Kaynak: M EB (4,5,6 ve 7. sınıf) Sosyal Bilgiler Kılavuz Kitapları. AÇIK UÇLU SORULAR A) Sosyal Bilgile r Öğretmenlerinin kullandıkları yöntem-tekniklerin öğrencilerde Girişimcilik ve Kariye r Bilinci geliştirme becerilerini ortaya çıkartma noktasında yeterliliği ne düzeydedir. Bu konuda düşünceleriniz.nelerdir? ……… ……… ……… ……… ……… ……… ………

100 B) İlköğretim Sosyal Bilgiler Müfredatında yer alan konular, görsel unsurlar ve ders saati Girişimcilik ve Kariyer Bilinci Geliştirme becerile rinin kazandırılması noktasında yeterli şekilde düzenlenmiş midir. Bu konuda düşünceleriniz nelerdir? ……… ……… ……… ……… ……… ……… ………

KAPALI UÇLU SORULAR İKİNCİ BÖLÜM

1. Ders işleme esnasında örnek girişimcilerin hayat hikâyelerine yer veriyor musunuz?

Evet ( ) Hayır ( ) Bazen ( )

2. Sosyal bilgiler Müfredatında Öğrencilerin yaşadıkları bölgelerdeki ekonomik faaliyetler hakkında bilgi veriliyor mu?

Evet ( ) Hayır ( ) Bazen ( )

3. Rehberlik saatlerinde öğrencilerinize İlgi duyduğu mesleklerin gerektirdiği eğitim, bilgi, beceri ve kişilik özellikleri hakkında bilgi veriyor musunuz?

Evet ( ) Hayır ( ) Bazen ( )

4. Sosyal bilgiler Müfredatında Öğrencilerinize verdiğiniz araştırma ve proje ödevlerinde İşle ilgili fikir üretme ve araştırma becerisini geliştirmeye fırsat verecek etkinliklere yer veriliyor mu?

Evet ( ) Hayır ( ) Bazen ( )

5. Sosyal bilgiler Müfredatında yer alan girişimcilik ve kariyer bilinci geliştirme becerilerini kapsayan konularda girişimci özelliklerine yeteri kadar yer veriliyor mu? Evet ( ) Hayır ( ) Bazen ( )

6. Nitelikli insan gücünün eğitim sistemi ile birlikte ileride bireylerin başarılı bir girişimci ve kariyer geliştirme düzeyine katkı sağladığını öğrencilerinizle paylaşıyor musunuz?

Evet ( ) Hayır ( ) Bazen ( )

7. Sosyal bilgiler Müfredatında yer alan girişimcilik ve kariyer bilinci geliştirme becerilerini kapsayan kavramları ders işleme esnasında giriş, geliştirme ve pekiştirme basamakları diye dikkate alıyor musunuz?

101 8. Sosyal bilgiler dersini işlerken öğrencilerimizin girişimcilik ve kariyer bilinci geliştirme konularına karşı ilgileri var mıdır?

Evet ( ) Hayır ( ) Bazen ( )

9. Sosyal bilgiler Müfredatında yer alan girişimcilik ve kariyer bilinci geliştirme becerileri Öğrencilerin Birikimlerinin gelecekte seçeceği işlerle olan ilgisini ortaya çıkaracak düzeyde midir?

Evet ( ) Hayır ( ) Bazen ( )

10. Sosyal Bilgiler müfredatında yer alan Girişimcilik ve Kariyer Bilinci geliştirme becerilerini öğrencilere aktarırken zorlanıyor musunuz?

Evet ( ) Hayır ( ) Bazen ( ) GÖRÜŞ VE ÖNERİLER ……… ……… ……… ……… ……… ……… ……… TEŞEKKÜR EDERİZ…

102

Benzer Belgeler