• Sonuç bulunamadı

3. UYGULAMA SİSTEMİNİN GELİŞTİRİLMESİ

3.3. Fırat Paylaşım Platformu (Fipap) Yazılımı

3.3.3. Forumlar Sayfası

Kullanıcıların soru sorabildikleri, sorularına cevap alabildikleri ve tartışma ortamı oluşturabildikleri bölümdür. Forum kısmında editörler tarafından tanımlanan dersler listelenir. Kullanıcılar bu dersler üzerinden işlem yapabilirler.

Şimdiye kadar Türkiye’deki nesne ambarlarının hiçbirinde nesne ambarı ile forum kısmı aynı çatı altında birleştirilmemiştir. Öğrencilerin sadece nesneleri indirmeleri veya nesne yüklemeleri, onların ihtiyaçlarını tam manasıyla karşılamamaktadır. Öğrencilerin nesne paylaşımı harici, yeni fikirler üretebilecekleri, fikirlerini paylaşabilecekleri, soru soran arkadaşlarına yardımcı olabilecekleri bir ortama da ihtiyaçları vardır. Bu sayfanın bu ihtiyaçlara ciddi anlamda cevap vereceği düşünülerek yapılmıştır.

a. Forum Konuları Sayfası

Forum Sayfasındaki derslerden birisine tıklanarak ulaşılan bölümdür. Kullanıcılar herhangi bir dersle alakalı forum kısmına o dersi tıklayarak ulaşabilir. O dersle ilgili istenirse yeni tartışma başlatılabilir, istenirse de olan bir konu hakkında yorum yapılabilir.

Forum kısmının en avantajlı noktalarından bir tanesi, her dersin ve konunun ayrı sayfalarının olmasıdır. Böylelikle forum konuları belirli bir sistematik etrafında kategorize edilmiş olacak, isteyen istediği konularla alakalı bölüme daha kolay bir şekilde ulaşabilecektir.

b. Forum Konusu Ekleme Bölümü

İsteyen her kullanıcı yeni forum konusu ekleyebilir, ancak üye olmayan kullanıcıların forum konusu eklemesi engellenmiştir. Forum konusu eklerken forum başlığı ve eklenmek istenen (soru, fikir vs.) düşünce eklenerek sisteme kaydedilir. Forum konusu eklemek için “Forum Konuları” sayfasındaki “Konu Ekle” butonu kullanılmaktadır.

c. Forum İçeriği Sayfası

“Forum İçeriği” sayfasına ulaşmak için “Forum Konuları” sayfasında listelenen herhangi bir konu tıklanır. Tüm kullanıcılar daha önceden açılmış bir forum konusu okuyabilirler ve üye olanlar yorumlayabilirler. Üye olmayan kullanıcıların yorum yapması engellenmiştir. Soru soran veya herhangi bir konuda başlık açan kullanıcılar da bu kısımdan verilen cevapları ve yapılan yorumları takip edebilirler.

3.3.4. Nesne Ambarı Sayfası

Kullanıcıların platforma yeni nesneler yükleyebileceği, var olan nesneleri indirebileceği, indirdiği nesneler için puan verip yorum yapabileceği, nesne arayabileceği alanı kapsar. Eklenen her ders için yeni bir link oluşmakta, öğrencilerin veya öğretim elemanlarının paylaştıkları nesneler de o linkin bağlı olduğu sayfaya yerleştirilmektedir. Bu şekilde nesneler sistematik bir sıra ile kaydedilmiş olmakta ve ulaşmak isteyenler kolay bir şekilde istedikleri nesneye ulaşabilmektedirler.

a. Fipap’taki Nesneler Sayfası

“Nesne Ambarı” sayfasındaki derslerden birine tıklanmasıyla erişilen sayfadır. Kullanıcılar tarafından platforma yüklenen nesnelerin ders adına göre listelendiği bölümdür. Nesne ambarından hangi ders seçilmişse bu kısımda da o dersle alakalı nesneler görüntülenecektir. Nesneler hakkında genel bir kanaat vermesi bakımından, nesneleri indiren kullanıcıların verdikleri puanların ortalaması da yıldız olarak gösterilmektedir. Nesneleri kimin, ne zaman paylaştığı gibi bilgiler de bu sayfadan öğrenilebilir.

b. Yeni Nesne Yükleme Bölümü

“Nesne Konuları” sayfasındaki “Nesne Yükle” butonuna tıklanmasıyla erişilen sayfadır. Platforma üye olan her kullanıcı sisteme eğitsel nesne yükleyebilir veya yüklenmiş nesnelerden indirebilir. Herhangi bir kullanıcının nesne yükleyeceği zaman belirli başlıkları doldurması gerekmektedir. Nesneleri indirecek öğrencilerin nesneler hakkında temel bilgilere sahip olabilmesi için metadata (üst bilgi) denilen bilgilerin mutlaka doldurulması istenmektedir. Burada oluşturulan metadatalar herhangi bir standarda tabi tutulmamış, öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayacağı düşünülen minimum etiketler yerleştirilmiştir. Nesne hakkında genel bir izlenim vermesi amacıyla bir de tanıtıcı resim kısmı eklenmiştir.

Geliştirilen sistemin kurulu olduğu sunucuda alan kısıtlaması olduğundan dolayı eklenen nesnelerin 4 MB ile sınırlı olması istenmiş olup sistemin genel kullanıma başlanmasıyla birlikte bu sınırın da kaldırılması planlanmaktadır.

c. Nesne Ayrıntıları Sayfası

“Nesne Konuları” sayfasındaki listelenen nesnelere tıklanmasıyla erişilen sayfadır. Nesnelerin içeriği hakkında bilgi sahibi olunabilecek yerdir. Burada nesne hakkında genel bilgilere ulaşılabilir ve nesneler buradan indirilebilir.

Bu sayfada metadata tanımlamaları için eklenen bütün ayrıntılara ulaşılabilir, nesne hakkında ön izlenime sahip olunabilir. Bu sayfayı inceleyen bir kişi nesne kendisi için yararlı olup olmayacağı hakkında karar verebilir.

d. Nesneye Yorum Ekleme Sayfası

“Nesne Ayrıntıları” sayfasındaki “Yorumlar” sekmesine tıklanarak erişilen sayfadır. Sistemin en yararlı yerlerinden birinin burası olduğu söylenebilir. İnternette saatlerce uğraşarak indirdiğimiz bir nesnenin sonunda nasıl çıkacağı hakkında en ufak bir kanaatimiz olmazken burada indirilecek her nesne için fikir sahibi oluna bilinmektedir.

İndirilen nesneler için daha sonrasında istenirse sonraki kullanıcılar için yorum eklenebilir. Bu sayede nesneleri yeni indirecek kullanıcılar da nesneler hakkında kanaat sahibi olmuş olurlar. Bu sayede öğrencilerin kaliteli nesnelere daha kısa zamanda ulaşması sağlanmış olacaktır.

e. Nesnelerin Puanlanması Bölümü

Her kullanıcı indirdiği her nesne için bir defa puan verir. Bu sayede nesnenin ne kadar güvenilir olduğu hakkında genel bir kanaate sahip olunur. Kullanıcıların verdikleri puanlar toplanıp kişi sayısına bölünmesiyle nesnenin aldığı puanın ortalaması bulunur ve bu ortalama Şekil 3.23’teki gibi yıldızlarda gösterilir. Nesnelerin ne kadar kaliteli ve işe yarar olduklarını yıldızlara bakarak kara verebiliriz.

Nesnelerin kalitesini öğrenebileceğimiz bir diğer nokta da nesne hakkında yapılan yorumlardır. Bu iki unsur değerlendirilerek nesne hakkında kesin kanaate varılabilir.

Şekil 3.23. Fipap’ta Nesnelere Verilen Puanların Yıldız Şeklinde Gösterimi

f. Kişilerin Puanlanması Bölümü

Fipap’ta her kullanıcıların etkinliğini ve kaliteli nesne paylaşımını ölçmek için puanlama sistemi geliştirilmiştir. Bu sayede kişilerin paylaşımları hakkında daha iyi kanaat belirtilebilmektedir.

Puanlama algoritması; paylaşılan nesnelerin ortalama puanı -2 (eksi iki) + (artı) her nesne için 0,1 puan olarak belirlenmiştir.

g. Nesne Arama Sayfası

Menü Çubuğundan Nesneler sekmesine gelindiğinde aşağı açılan “Nesne Arama” butonuna tıklanmasıyla erişilen sayfadır. Nesne arama sayfasından nesneler farklı kategorilerde arama işlemine tabi tutulabilir. İstenirse paylaşılan nesnelerin “Konu Adı”, “Konu Başlığı”, “Paylaşan”, “Özet” veya tüm bunların hepsinde birden “Tümü” seçilerek bir arama işlemi yapılabilir. Arama işlemi sayesinde istenilen nesnelere çok daha kısa bir sürede ulaşılmış olacaktır. Nesneler listelenirken en fazla yıldız alan nesne en üstte en az yıldız alan nesne en altta olacak şekilde sıralanacaktır. Listelenen nesnelerden herhangi birisine tıklanarak detay özellikleri görüntülenebilir.

Benzer Belgeler