• Sonuç bulunamadı

FON TANITIM KILAVUZU

BE-1-HB-3-01052012-1-2 11

Fon varlıklarının en az %80’i ters repo dahil 180 günden kısa vadeli devlet iç borçlanma senetlerine yatırılır. Geri kalan %20’lik portföy mevduat, borsa para piyasası işlemlerine yatırılabilir. Fonun ağırlıklı ortalama vadesi mevzuat gereği 45 günden fazla olamaz.

%70 KYD O/N Brüt Repo Endeksi Getirisi

%28 KYD 91 Günlük Bono Endeksi Getirisi

%1 ÖST Endeksi (Sabit)

%1 KYD 1 Aylık Brüt Mevduat Endeksi Getirisi

Tasarruflarını korumak ve düzenli getiri elde etmek isteyen katılımcılar için uygundur. Riski yani oynaklığı (volatilite) en düşük fonumuzdur.

Piyasalarda geçerli olan fonlama faizi düzeyinde getiri sağlar. Tahvil Bono Fonlarından en büyük farkı, çok düşük vade yapısında olması nedeniyle bono faizlerinin kalıcı olarak yükseldiği dönemler Tahvil Fon fiyatlarını düşürürken Likit Fon için daha fazla getiri elde etmede bir fırsat olabilir.

Saat 11:30’a kadar gelen fon alım talimatları önceki gün akşam hesaplanan ve sabah geçerli olan fiyattan, saat 11:30’dan sonra gelen fon alım talimatları ise akşam itibariyle hesaplanacak ve ertesi sabah geçerli olacak fiyattan gerçekleştirilir.

Saat 11:30’a kadar gelen fon satım talimatları önceki gün akşam hesaplanan ve sabah geçerli olan fiyattan, saat 11:30’dan sonra gelen fon satım talimatları ise akşam itibariyle hesaplanacak ve ertesi sabah geçerli olacak fiyattan gerçekleştirilir.

Fon seçeneklerinizi değiştirebilme hakkınız kapsamında Likit Fon’u uzun vadeli ve sürekli olarak tercih etmek yerine, piyasalarla ilgili orta vadeli beklentiler olumsuz olduğunda riskten kaçınmak için daha yüksek oranda tercih edebilirsiniz.

Piyasaların alım fırsatı verdiği ve uzun vadeli yatırım aracı içeren diğer emeklilik fonlarının fiyatları daha makul seviyelere geldiğinde Likit Fon’un oranı azaltılarak, olumlu piyasa beklentilerinden daha fazla faydalanılabilir. Ancak fon dağılım yapınızı değiştirme hakkınızı kullanırken kişisel kararlarınıza destek olmak üzere profesyonel destek almanızı öneririz.

LİKİT EMEKLİLİK YATIRIM FONU

Fon Ünvanı: Halk Hayat ve Emeklilik A.Ş. Para Piyasası Likit-Kamu EYF Riskmetre

Ters Repo Kamu Borçlanma Araçları Özel Sektör Borçlanma Araçları Vadeli Mevduat Muhafazakar Orta Altı Orta Orta Üstü Agresif

0 1 2 3 4 5 +

ÖRNEKTİR

BE-1-HB-3-01052012-1-2 12

Muhafazakar Orta Altı Orta Orta Üstü Agresif

0 1 2 3 4 5 +

Fon varlıklarının en az %80’i ters repo dahil her vadedeki devlet iç borçlanma senetlerine yatırılır. %80’lik kısım haricindeki portföy, ters repo ve

%20’yi aşmamak üzere vadeli mevduat gibi varlıklara yatırılabilir.

%85 KYD 365 Bono Endeksi Getirisi

%13 KYD O/N Brüt Repo Endeksi Getirisi

%1 KYD ÖST Endeksi (Sabit)

%1 Aylık Brüt Mevduat Endeski Getirisi

Kamu borçlanma araçlarından faiz geliri elde etmek suretiyle reel bazda tatminkar getiri sağlamayı hedefleyen katılımcılara hitap eder. Her piyasa koşulunda Likit Fon gibi performans hareketi göstermesi beklenmemelidir. Normal piyasa koşullarında Likit Fon’dan daha fazla getiri sağlaması beklenir. Katılımcılar, piyasa faiz hareketlerindeki oynaklıkların sertliği ölçüsünde kısa ve orta vadede negatif getirinin de oluşabileceğini dikkate almalıdırlar. Faizlerin gerilediği ortamlarda Likit Fon’dan daha fazla, faizlerin yükseldiği ortamlarda ise Likit Fon’dan daha az getiri sağlaması normaldir.

Saat 11:30’a kadar gelen fon alım talimatları akşam itibariyle hesaplanacak ve ertesi gün geçerli olacak fiyattan, saat 11:30’dan sonra gelen fon alım talimatları ise ertesi gün akşam itibariyle hesaplanacak ve bir sonraki gün sabah geçerli olacak fiyattan gerçekleştirilir.

Saat 11:30’a kadar gelen fon satım talimatları akşam itibariyle hesaplanacak ve ertesi gün geçerli olacak fiyattan, saat 11:30’dan sonra gelen fon satım talimatları ise ertesi gün akşam itibariyle hesaplanacak ve bir sonraki gün sabah geçerli olacak fiyattan gerçekleştirilir.

Tahvil Bono Fon’u fazla riskli olmayan ve sabit getirili bir yatırım aracı olarak risk algılamanıza ve yatırım beklentinize uygun bir oranda tercih edebilirsiniz. Piyasalarla ilgili orta ve uzun vadeli beklentiler olumsuz olduğunda riskten kaçınmak için daha riskli fonlarınızın yerine Tahvil Bono Fon’unu portföyünüze dahil edebilirsiniz. Piyasaların alım fırsatı verdiği ve riski daha yüksek yatırım aracı içeren diğer emeklilik fonlarının fiyatları daha makul seviyelere geldiğinde Tahvil Bono Fon’unun oranını azaltmak ve daha riskli fonların oranını artırmak suretiyle olumlu piyasa beklentilerinden daha fazla faydalanabilirsiniz. Daha riskli fonları tercih etmek istediğinizde genel risk düzeyinizi ve risk algılamasına göre yatırım tavsiyelerimizi dikkate almanızı öneririz.

TAHVİL BONO EMEKLİLİK YATIRIM FONU

Fon Ünvanı: Halk Hayat ve Emeklilik A.Ş. Gelir Amaçlı Kamu Borçlanma Araçları EYF Riskmetre

Ters Repo Vadeli Mevduat Özel Sektör Borçlanma Araçları

%13

ÖRNEKTİR

BE-1-HB-3-01052012-1-2 13

Muhafazakar Orta Altı Orta Orta Üstü Agresif

0 1 2 3 4 5 +

Döviz Fon, Fon portföyünün en az % 80'ini kamu ve/veya özel sektörün döviz cinsinden ve/veya dövize endeksli iç ve/veya dış borçlanma senetlerine yatırır ve faiz geliri elde etmeyi hedefler. Fonun amacı hem devlet tarafından hem de özel sektör tarafından ihraç edilmiş iç ve dış borçlanma senetlerinin getirisinden faydalanabilmektir.

%45 KYD USD TL Eurobond

%40 KYD EURO TL Eurobond

%10 KYD O/N Brüt Repo Endeksi Getirisi

%5 KYD 91 Günlük Bono Endeksi Getirisi

Ağırlıklı olarak tüm vadelerdeki Eurobondlar ve dövize endeksli devlet iç borçlanma senetlerine ve özel sektörün döviz cinsinden veya dövize endeksli iç ve dış borçlanma araçlarına yatırım yapmak suretiyle geniş bir enstrüman yelpazesinden yararlanarak dövizin hareketine paralel getiri sağlamak isteyen katılımcılara uygundur. Hem Dolar hemde Avro bazında yatırım yaparak parite riskini de dengeleyen fondur.

Saat 11:30’a kadar gelen fon alım talimatları akşam itibariyle hesaplanacak ve ertesi gün geçerli olacak fiyattan, saat 11:30’dan sonra gelen fon alım talimatları ise ertesi gün akşam itibariyle hesaplanacak ve bir sonraki gün sabah geçerli olacak fiyattan gerçekleştirilir.

Saat 11:30’a kadar gelen fon satım talimatları akşam itibariyle hesaplanacak ve ertesi gün geçerli olacak fiyattan talimatın verildiği günden sonraki üçüncü günde (T+3), saat 11:30’den sonra gelen fon satım talimatları ise ertesi gün akşam itibariyle hesaplanacak ve bir sonraki gün sabah geçerli olacak fiyattan talimatın verildiği günden sonraki dördüncü günde (T+4), gerçekleştirilir.

Yerel para cinsinden getirinin uzun vadede daha yüksek şekilleneceği beklentisi ile Döviz Fon’u sürekli ve uzun vadeli olarak tercih etmenin, elde edilecek getiriyi kısıtlayabileceğini düşünüyoruz. Piyasalarla ilgili kısa ve orta vadeli beklentiler olumsuz olduğunda riskten kaçınmak ve bu durumu daha iyi getiri elde etme fırsatına dönüştürebilmek için riskli fonlarınızı azaltarak Döviz Fonu’nu portföyünüze bir süre için dahil edebilirsi-niz. Farklı bir yatırım yaklaşımı olarak, riskli fonlara göre ters hareketini dikkate alarak, riskli fonlarınızın bir ölçüde dengeleyicisi olması için fon karmanız içinde bir miktar Döviz Fon’unu seçebilirsiniz. Piyasaların alım fırsatı verdiği ve riski daha yüksek yatırım aracı içeren diğer emeklilik fonlarının fiyatları daha makul seviyelere geldiğinde Döviz Fon’unun oranını azaltmak ve daha riskli fonların oranını artırmak suretiyle olumlu piyasa beklentilerinden daha fazla faydalanabilirsiniz. Daha riskli fonları tercih etmek istediğinizde genel risk düzeyinizi ve risk algılamasına göre yatırım tavsiyelerimizi dikkate almanızı öneririz.

DÖVİZ EMEKLİLİK YATIRIM FONU

Fon Ünvanı: Halk Hayat ve Emeklilik A.Ş. Gelir Amaçlı Karma Borçlanma Araçları Döviz EYF Riskmetre

Eurobond-Dolar Eurobond-Euro Kamu Borçlanma Araçları Ters Repo

%10

%5

%45

%40

ÖRNEKTİR

BE-1-HB-3-01052012-1-2 14

Muhafazakar Orta Altı Orta Orta Üstü Agresif

0 1 2 3 4 5 +

ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU

Fon Ünvanı: Halk Hayat ve Emeklilik A.Ş. Esnek EYF Riskmetre

Genel Fon Dağılımı

Esnek Fonlar, sabit ve değişken getirili varlıklara bir arada yer veren, yatırım aracı yelpazesi geniş olan fonlardır. Hem sermaye kazancı hem de temettü getirisi elde etmeyi hedefler. Fon’un varlık dağılımı önceden belirlenmez. Esnek fon, yatırım tercihini belirlemek yerine birikimlerin yatırıma ne şekilde yönlendirileceği konusunda kararı portföy yöneticisine bırakan ve piyasa koşullarına göre portföy yöneticisinin en uygun portföy dağılımını yapacağını düşünen katılımcılar için kurulmuş bir fondur. Piyasa koşullarına göre gerektiğinde risk düzeyini artırıp azaltan bir fon yönetimi politikası uygulanır. Piyasalarda oluşabilecek fırsatlardan faydalanmak amacıyla fon portföyünde bulunan yatırım araçları üzerinden alım satım işlemleri yapılabilir.

Benchmark’tan bağımsız yönetilecektir.

Yatırım tercihini belirlemek yerine birikimlerin yatırıma ne şekilde yönlendirileceği konusunda kararı portföy yöneticisine bırakan ve piyasa koşullarına göre portföy yöneticisinin en uygun portföy dağılımını gerçekleştireceğini düşünen katılımcılara uygundur. Şirketin fon yönetimi strate-jisi ve uygulamalarına güvenen ve değişen piyasa koşullarına göre fon dağılım değişikliği yapmayı tercih etmeyen katılımcılar için uygun bir fondur. Normal piyasa koşullarında Likit Fon’dan daha fazla getiri sağlaması beklenir. Katılımcılar, piyasa faiz hareketlerindeki oynaklıkların sertliği ölçüsünde kısa ve orta vadede negatif getirinin de oluşabileceğini dikkate almalıdırlar.

Saat 11:30’a kadar gelen fon alım talimatları akşam itibariyle hesaplanacak ve ertesi gün geçerli olacak fiyattan, saat 11:30’dan sonra gelen fon alım talimatları ise ertesi gün akşam itibariyle hesaplanacak ve bir sonraki gün sabah geçerli olacak fiyattan gerçekleştirilir.

Saat 11:30’a kadar gelen fon satım talimatları akşam itibariyle hesaplanacak ve ertesi gün geçerli olacak fiyattan talimatın verildiği günden sonraki ikinci günde (T+2), saat 11:30’dan sonra gelen fon satım talimatları ise ertesi gün akşam itibariyle hesaplanacak ve bir sonraki gün sabah geçerli olacak fiyattan talimatın verildiği günden sonraki üçüncü günde (T+3), gerçekleştirilir.

Esnek Fon’u orta düzeyde risk taşıyan bir yatırım aracı olarak risk algılamanıza ve yatırım beklentinize uygun bir oranda tercih edebilirsiniz. Diğer fonlarımıza göre, piyasa beklentileri doğrultusunda portföy yöneticisi tarafından daha esnek olarak yönetilebilen bir fon olduğu ve orta seviyede risk düzeyine sahip olduğu için fon karmanızda uzun vadeli ve sürekli olarak bulundurabilirsiniz. Fon karmanızı değiştirmek istediğinizde genel risk düzeyinizi ve risk algılamasına göre yatırım tavsiyelerimizi dikkate almanızı öneririz.

BE-1-HB-3-01052012-1-2 15

Muhafazakar Orta Altı Orta Orta Üstü Agresif

0 1 2 3 4 5 +

Hisse Fon, portföyünün en az %80’ini İMKB Ulusal 100 endeks kapsamındaki hisse senetlerine yatırır. Riskin ayarlanması ve/veya olası nakit ihtiyacı nedeniyle portföyün en fazla %20’ye kadar olan kısmı ters repoda tutulabilir. Fon’un amacı, İMKB Ulusal 100 hisse senetlerinin perfor-mans hareketini yansıtmak ve uzun vadede bunun üzerinde getiri sağlamaktır. Riski yani fiyat oynaklığı en yüksek fonumuzdur.

%90 İMKB 100 Hisse Senedi Endeksi Getirisi

%10 KYD O/N Brüt Repo Endeksi Getirisi

Katkı paylarının bir kısmını veya tamamını hisse senetlerine yatırarak sermaye kazancı ve temettü geliri elde etmek isteyen katılımcılara hitap eder. Uzun vadede yüksek getiri sağlamak için ara dönemlerde tasarruflarının değer kaybetme ihtimalini göze alabilen katılımcılar için uygundur. Bir başka deyişle yatırım karakteri olan, hisse senetlerine ilgi duyan agresif katılımcılar için hisse emeklilik fon alternatiftir.

Saat 11:30’a kadar gelen fon alım talimatları akşam itibariyle hesaplanacak ve ertesi gün geçerli olacak fiyattan, saat 11:30’dan sonra gelen fon alım talimatları ise ertesi gün akşam itibariyle hesaplanacak ve bir sonraki gün sabah geçerli olacak fiyattan gerçekleştirilir.

Saat 11:30’a kadar gelen fon satım talimatları akşam itibariyle hesaplanacak ve ertesi gün geçerli olacak fiyattan talimatın verildiği günden sonraki ikinci günde (T+2), saat 11:30’den sonra gelen fon satım talimatları ise ertesi gün akşam itibariyle hesaplanacak ve bir sonraki gün sabah geçerli olacak fiyattan talimatın verildiği günden sonraki üçüncü günde (T+3), gerçekleştirilir.

Hisse Fon günlük fiyat oynaklığı aşağı ve yukarı yönde en sert olan fondur. Bu nedenle riskten kaçınmak isteyen katılımcılara uygun değildir.

Borsa’da hisse senetlerinin genel fiyat hareketinin hemen hemen aynısını yansıtan fondur. Olumlu piyasa beklentilerinde veya koşullarında fiyatı en hızlı yükselen fon olurken, olumsuz piyasa beklentilerinde veya koşullarında fiyatı en hızlı düşen fondur. Ancak, emeklilik gibi uzun vadeli bir yatırım süreci sonunda ve istikrarlı piyasa ortamlarında getirisinin diğer fonlara göre daha yüksek olması beklenir. Yani, getiri beklentisi yüksek olduğu gibi riski yani fiyat oynaklığı da yüksek fondur. Agresif yatırım karakteristiği olmayan, Risk Getiri Profili Analizi puanı düşük ve orta seviyelerde olan katılımcılarımızın düşük oranlarda (%5-%20 gibi) tercih etmesini öneririz. Piyasalarla ilgili beklentiler olumluya döndüğünde, bu fırsattan yararlanmak için Hisse Fon’un oranı artırılabilir. Tersi durumda ise azaltılabilir. Ancak, fon karmanızı değiştirmek istediğinizde genel risk düzeyi-nizi ve risk algılamasına göre yatırım tavsiyelerimizi dikkate almanızı öneririz.

HİSSE EMEKLİLİK YATIRIM FONU

Fon Ünvanı: Halk Hayat ve Emeklilik A.Ş. Büyüme Amaçlı Hisse Senedi EYF Riskmetre

BE-1-HB-3-01052012-1-2 16

Birden fazla fon için fon paylarının satılması

(T) günü saat 11:30’a kadar şirket hesaplarına intikal eden ödemelerden (giriş aidatı hariç) plana ait kesintiler yapıldıktan sonra kalan tutar T-1 günü akşamında oluşan ve T günü geçerli olacak fiyattan Halk Hayat ve Emeklilik A.Ş. Para Piyasası Likit-Kamu Emeklilik Yatırım Fonu’na yönlendirilir. Alınmış olan likit fon payları T günü akşamı oluşan ve T+1 gününde geçerli olan fiyattan satılarak T+1 gününde geçerli olan fiyatlardan katılımcının tercih etmiş olduğu fon karmasındaki emeklilik yatırım fonlarına yönlendirilir.

(T) günü saat 11:30’dan sonra şirket hesaplarına intikal eden ödemelerden (giriş aidatı hariç) plana ait kesintiler yapıldıktan sonra kalan tutar T günü akşamında oluşan ve T+1 günü geçerli olacak fiyattan Halk Hayat ve Emeklilik A.Ş. Para Piyasası Likit-Kamu Emeklilik Yatırım Fonu’na yönlendirilir. Alınmış olan fon payları T+1 günü akşamı oluşan ve T+2 gününde geçerli olan fiyattan satılarak T+2 gününde geçerli olan fiyatlardan katılımcının tercih etmiş olduğu fon karmasındaki emeklilik yatırım fonlarına yönlendirilir.

Şirketimizin Emeklilik Yatırım Fonlarının, fon paylarının satımına ilişkin valör bilgileri aşağıdaki gibidir.

Fon Unvanı Valör

Halk Hayat ve Emeklilik A.Ş. Para Piyasası Likit-Kamu EYF t Halk Hayat ve Emeklilik A.Ş. Gelir Amaçlı Kamu Borçlanma Araçları EYF t+1

Halk Hayat ve Emeklilik A.Ş. Büyüme Amaçlı Hisse Senedi EYF t+1 fiyatı ile t+2

Halk Hayat ve Emeklilik A.Ş. Esnek EYF t+1 fiyatı ile t+2

Halk Hayat ve Emeklilik A.Ş. Gelir Amaçlı Karma Borçlanma Araçları Döviz EYF t+1 fiyatı ile t+3

Katılımcının birden fazla emeklilik yatırım fonunun fon payı satış işlemine konu olması durumunda oluşacak nakdin hesaba geçiş tarihi, katılımcının portföyündeki en uzun valörlü emeklilik yatırım fonuna ait nakdin eline geçeceği süreye göre planlanır.

Örneğin, katılımcının birikiminin fonlar arasındaki dağılım oranı %70 Halk Hayat ve Emeklilik A.Ş. Gelir Amaçlı Kamu Borçlanma Araçları Emeklilik Yatırım Fonu + %30 Halk Hayat ve Emeklilik A.Ş. Esnek Emeklilik Yatırım Fonu ise;

(T) günü saat 11:30’a kadar başlatılan fon payları satış sürecinde tüm fonların satış emri aynı anda verilir. Halk Hayat ve Emeklik A.Ş. Gelir Amaçlı Kamu Borçlanma Araçları Emeklilik Yatırım Fonu fon payları (T) günü akşamı hesaplanan ve (T+1) günü için geçerli olan fiyattan (T+1) de satılır.

Ve satıştan elde edilen tutara ait paylar karşılığında (T+1) de Halk Hayat ve Emeklilik A.Ş. Para Piyasası Likit-Kamu fonu alınır. Katılımcıya ait Halk Hayat ve Emeklilik A.Ş. Esnek Emeklilik Yatırım Fonu fon payları ise (T+1) günü akşamı oluşacak olan fiyattan (T+2) günü satılır ve bu satış karşılığında oluşan tutara ait paylar karşılığında (T+2) de Halk Hayat ve Emeklilik A.Ş. Para Piyasası Likit-Kamu fonu alınır. Tüm likit fonlar (T+2) de satılarak satış işlemi tamamlanır.

(T) günü saat 11:30’dan sonra başlatılan fon payları satış sürecinde katılımcıya ait Halk Emeklilik A.Ş. Gelir Amaçlı Kamu Borçlanma Araçları Emeklilik Yatırım Fonu fon payları (T+1) günü akşamı hesaplanan ve (T+2) günü için geçerli olan fiyattan satılır ve satıştan elde edilen tutara ait paylar karşılığında (T+2) de Halk Hayat ve Emeklilik A.Ş. Para Piyasası Likit-Kamu fonu alınır. Katılımcıya ait Halk Emeklilik ve Hayat A.Ş Esnek Emeklilik Yatırım Fonu fon payları ise (T+2) günü akşamı oluşacak olan fiyattan (T+3) günü satılır ve satıştan elde edilen tutara ait paylar karşılığında (T+3) de Halk Hayat ve Emeklilik A.Ş. Para Piyasası Likit-Kamu fonu alınır. Tüm likit fonlar (T+3) de satılarak satış işlemi tamamlanır.

Halk Hayat ve Emeklilik A.Ş. süreçleri gereği, Emeklilik Yatırım Fonları’na para girişlerinde önce likit fon alınır, Emeklilik Yatırım Fonları’ndan para çıkışlarında, ilgili fonlar valörüne göre satılarak, Likit Fon alınır, daha sonra fon satış işlemleri tüm Likit Fonların satışı üzerinden gerçekleştirilir.

FON SÜREÇLERİ

ÖRNEKTİR

Benzer Belgeler