• Sonuç bulunamadı

Akreditasyon (uygunluk) değerlendirme kuruluĢlarınca gerçekleĢtirilen çalıĢmaların ve dolayısıyla bu çalıĢmalar sonucunda düzenledikleri uygunluk teyit belgelerinin (deney ve muayene raporları, kalibrasyon sertifikaları, yönetim sistemi belgeleri, ürün belgeleri, personel belgeleri vb.) güvenilirliğini ve geçerliliğini desteklemek amacıyla oluĢturulmuĢ bir kalite altyapısıdır (www.turkak.org.tr EriĢim 14.01.2019). Bir kurumun yeterliliğini onaylama o iĢletmenin ya da programın belirli bir kalite seviyesine sahip olduğunun ve bu kalite seviyesini etkin olarak iĢlediğinin kanıtıdır.

1.7.2. Zorunlu Olmadığı Halde Bir Fitness Merkezi Neden Sertifikalandırılmalıdır

Fitness merkezlerini sertifikalandırma stüdyo sahipleri için isteğe bağlıdır, buna rağmen bir fitness merkezinin uygunluğunun teyit edilmesi fitness merkezlerine birçok avantaj sağlar. Tarafsız ve bağımsız bir sertifikalandırma stüdyo sahiplerine sundukları fitness hizmetlerinin kalitesini gösterir ve bu kaliteyi görünür kılar. Sadece fitness merkezinin müĢterileri değil fitness merkezinin iĢbirliği ortaklarına da bu görünürlüğü gösterir. Genelde diğer iĢletmelerde özelde fitness iĢletmelerinde sertifikalandırılmıĢ kalite güven yaratır (www.dssv.de EriĢim: 08.07.2019). Sertifikalanan bir fitness merkezi rekabet avantajı kazanır ve bu kalite güvencesini karlı bir Ģekilde pazarlama ve satıĢ argümanı olarak kullanabilir.

Fitness merkezleri için yeterlilik kriterlerinin belirlenmesinde DIN- 33961 fitness merkezleri standartları gerekliliklerini kullanılmıĢtır. Almanya ulusal akreditasyon kuruluĢu (DAkkS) bağımsız kuruluĢlara fitness merkezlerini akredite etme yetkisi vermiĢtir (www.bsa-zert.de EriĢim: 14.01.2019)

30 Yetki verdiği ulusal kuruluĢlar (Bsa-zert,) fitness merkezlerinin akredite edilmesi için rehber dokümanlar oluĢturmuĢlardır. Bu rehber dokümanların temeli fitness merkezleri için oluĢturulan (DIN-33961) standartlara dayanmaktadır. Fitness merkezlerini sertifikalandırma süreçleri 2017 itibarıyla baĢlamıĢtır.

BSA-Zert Ģu anda Almanya ulusal akreditasyon kuruluĢu (DAkkS) tarafından onaylanmıĢ iki sertifikasyon programı sunmaktadır: Bunlardan biri de fitness salonları için DIN standardı 33961'e uygunluk için "ZertFit" hizmet sertifikasıdır. DIN standardı 33961'e göre belgelendirme faaliyeti ile olan kalitesini, tarafsızlığını ve bağımsızlığını onaylar. Zorunlu olmadığı halde herhangi bir fitness merkezi kalitesini belgesi ile görünür kılar ve pazarlama unsuru olarak kullanabilir.

1.7.3. DIN- 33961 Fitness Merkezi Standartları Gereklilikleri

DIN-33961 Fitness Merkezi Standartları farklı beĢ bölümden oluĢan standartlar bütünüdür. DIN 3396-1minimum gereklilikleri içeren bir bölümdür.

Örneğin sadece EMS antrenmanları hizmeti veren bir fitness merkezi bu gerekliliklerin yanında, 33961-1‟deki gereklilikleri de her durumda yerine getirmek zorundadır. Fitness merkezi temel gereklilikleri mutlaka yerine getirilmesi gereken gerekliliklerdir.

ġekil 1.2. Sertifikalanan fitness önerileri.

ġekil 1.2‟de görüldüğü gibi fitness merkezlerinde akreditasyon süreci aletli kuvvet antrenmanları, aletli kardiyo antrenmanları, grup antrenmanları ve Elektromyostimülasyon antrenmanları faaliyetlerini kapsamaktadır. Sertifikalanan bu fitness önerilerinin gereklilikleri karĢılayıp karĢılamadıkları bağımsız kuruluĢlar

GEÇERLĠLĠK ALANI Temel Gereklilikler

Aletli Kuvvet Antrenmanı Aletli Kardiyo Antrenmanı

Grup Antrenmanı Sertifikalanan fitness önerileri Elektromyostimülasyon Antrenmanı Zorunlu

31 tarafından değerlendirmeye tabi tutulur. Her biri için yapılan sertifikalandırma sürecinde temel gereklilikler mutlak gerine getirilmek zorundadır. Fitness merkezlerinde bu akreditasyon süreçleri doğru fitness hizmetinin sunulabilmesi için önemli bir araç olduğu düĢünülmektedir.

DIN-33961 fitness merkezleri normları revize edilmeden önce aletli kuvvet antrenmanları ve temel gereklilikler 1. bölüm olarak sunulmuĢtur. DIN - 33961 standartları revize edildikten sonra DIN-33961‟deki belgelendirilebilecek bölüm dörde çıkmıĢtır. Bu bölümler aletli kuvvet, aletli kardiyo, grup, EMS antrenmanları olarak verilebilir. Bu bölümlerin her biri 1. bölümdeki temel gereklilikleri yerine getirdikten sonra sertifikalandırılacak ilgili bölümün gerekliliklerini yenine getirerek sertifikalandırılır (BSA-Zert, 2019). DIN 33961 normlarına ek hizmetlerden olan sauna, çocuk ilgilenimi, solaryum gibi ek hizmetler dahil edilmemiĢtir.

1.7.4. Fitness Merkezlerinde Sertifikalandırma Süreci

Fitness merkezlerinin DIN 33961 çerçevesine bağlı olarak belirlenmiĢ gereklilikleri yerine getirilip getirilmediğini değerlendirilmesi „Uygunluk Değerlendirilmesi‟ Alman akreditasyon kurumunun (DAkkS) yetki verdiği bazı bağımsız kuruluĢlar tarafından (bsa-zert, Tüv gibi) yapılmaktadır. Bu bağımsız kuruluĢlar fitness merkezleri için oluĢturulan içeriğin yerine getirip getirmediği durumlara göre belgelendirme yapmaktadır (BSA-Zert, 2019) Bir fitness merkezinin önceden belirlenmiĢ (DIN 33961 standartları) uygunluğunun değerlendirilmesi süreci aĢağıdaki süreçlerin takip edilmesi aracılığı ile olmaktadır. Bir fitness merkezinin sertifikalandırılması ömür boyu sertifikalandırıldığı anlamına gelmemektedir. Geçerlilik süresi üç yıl olarak belirlenmiĢtir.

1.7.5. Fitness Merkezleri Belgelendirilmesi Ġçin Yapılan BaĢvuru ĠĢlemi AkıĢ ġeması

Fitness merkezlerinin DIN 33961 çerçevesine bağlı olarak belirlenmiĢ gereklilikleri yerine getirilip getirilmediğini değerlendirilmesi „Uygunluk Değerlendirilmesi‟ aĢağıdaki aĢamalardan oluĢmaktadır.

32 ġekil 1.3. Fitness merkezleri belgelendirilmesi için yapılan baĢvuru iĢlemi akıĢ

Ģeması.

ġekil 1.3‟de görüldüğü gibi fitness merkezleri belgelendirilmesi için yapılan baĢvuru akıĢı üç baĢlıktan oluĢmaktadır. Bu baĢlıklar “BaĢvuru Süreci” “Uygulama Süreci” “Onaylama” süreci olarak adlandırılmıĢtır. Süreç adımları Ģu Ģekilde ilerlemektedir.

1. BaĢvuru Süreci

 Sertifikalandırma süreci için teklif isteme

Bu süreç sertifikalandırmayı yapacak bağımsız kuruma sertifikalanacak olan fitness merkezine ait bilgilerinin verildiği aĢamadır.

ġekil 1.4. Örnek baĢvuru formu.

Sertifika teklifimize gösterdiğiniz ilgi için teĢekkür ederiz. Size bireysel bir teklif yapacağız. Bunun için Ģirketiniz ve hizmet yelpazeniz hakkında aĢağıdaki listelenen bilgilere ihtiyacımız var.

Listelenen bilgileri lütfen sertifikalanacak spor salonu için doldurunuz.

Firma adı:

Sahibi/Genel Müdür:

Firma Adresi:

Fitness merkezinin amaçlanan sertifikasyonun da görevli kiĢi bilgileri:

(Kadın ya da erkek Adı ve Soyadı /Görevi /Telefon/ E-mail) … Fitness merkezinizde hangi hizmetleri sunuyorsunuz?

Lütfen iĢaretleyiniz

Alet destekli kuvvet hizmeti Alet destekli kardiyo hizmeti Grup antrenmanları

EMS antrenmanları Hangi dört alanın sertifikalandırılmasını istersiniz?

Lütfen iĢaretleyiniz

Alet destekli kuvvet hizmeti Alet destekli kardiyo hizmeti Grup antrenmanları

33 Örnek baĢvuru formu ġekil 1. 4‟de görüldüğü gibidir. Ġnternet üzerinde veya bir dilekçe ile fitness merkezine ait bilgiler ve doldurulduktan sonra aĢağıdaki iĢlemlerle baĢvuru süreci devam etmektedir.

 Temel Belgelendirme uygunluğunun baĢvurulan kuruluĢ tarafından belirlenmesi

 Bağlayıcı olmayan bir teklifin baĢvurulan kuruluĢ tarafından oluĢturulması  Sertifikasyon sözleĢmesi ile sertifikasyon sürecinin kabulü

ĠmzalanmıĢ sertifika baĢvurusunun ve sözleĢmenin iletilmesiyle birlikte, iki değerlendirme aĢamasından oluĢan asıl sertifikasyon prosedürü baĢlar.

2. Uygulama

 Sertifikalandırma ile ilgili belgelerin toplanması  Dokümanların denetlenmesi

Ġlk değerlendirme seviyesi doküman doğrulama ile iliĢkilidir. Gönderilecek belgeler arasında MüĢteri sözleĢmeleri, fiyat listeleri, müĢterilerin sağlıksal durumları ile ilgili bilgileri, eğitim planları, bakım ve temizlik planları bunlar arasındadır. BSA-Zert, sertifikalanacak öneri ile ilgili mevcut belgeleri ve verileri kontrol eder.

 Ġlgili fitness merkezine sertifikalanacak bağımsız kuruluĢ tarafından ziyaret

Daha sonra ikinci değerlendirmek aĢamasına geçilir. Bağımsız kuruluĢ tarafından görevlendirilen değerlendiriciler fitness merkezi ile ilgili kriterler değerlendirir. Burada kaliteye iliĢkin bazı kriterler değerlendirilir. Örneğin: Antrenörlerin mevcudiyeti, tıbbi acil durum ve yangın acil durum için görevlileri, acil durum ekipmanlarının varlığı (defibrilatör, ilk yardım çantası vb.) Olası bir acil durumda kaçıĢ yollarının bulunup bulunmaması, aydınlatma kriterleri ile ilgili uygunluklar, kurs alanlarındaki ses sistemi, alt sayısı gibi kriterler değerlendirilir (DSSV 2019).

3. Onaylama

34  Pazarlama amaçlı dijital kullanım için Sertifikalanan fitness merkezine

ücretsiz olarak iletimin sağlanması

 Sertifikalanan fitness merkezine kalite belge tabelasını gönderme

Sertifikalandırma geçerlilik süresi üç yıldır. Bu üç yıl içerisinde fitness merkezi iki kez denetlenir. Üç yılsonunda yeniden sertifikalandırma talebi üzerine sertifikalandırılır (BSA-Zert 2019).

Görüldüğü gibi Bsa-Zert, Tüv gibi kuruluĢlar bir fitness merkezini belgelendirme süreci “Sertifikalandırma Süreci için teklif isteme” ile baĢlamaktadır. “Sertifikalanan fitness merkezine kalite belge tabelasını gönderme” ile süreç tamamlanmıĢ olmaktadır.

Benzer Belgeler