• Sonuç bulunamadı

2.1.1. Yasal Defterler ve Finansal Tablolar

Şirket, yasal muhasebe kayıtlarını Aracı Kurumlar Tek Düzen Hesap Planı, Türk Ticaret Kanunu ve Türk Vergi Kanunları’na uygun olarak tutmaktadır. Ekli finansal tablolar, yasal kayıtlara Sermaye Piyasası Kurulu (“SPK”) tarafından yayımlanan Seri: XI, No: 29 “Sermaye Piyasasında Finansal Raporlamaya İlişkin Esaslar” tebliğine uygunluk açısından gerekli düzeltme ve sınıflandırmalar yapılarak düzenlenmiştir.

Şirket’in ilişikteki finansal tabloları, 15.05.2013 tarihinde Şirket yönetim kurulu tarafından onaylanmıştır. İlişikteki finansal tabloları değiştirme yetkisine, Şirket’in genel kurulu ve/veya yasal otoriteler sahiptir.

2.1.2. Yüksek Enflasyon Dönemlerinde Finansal Tabloların Düzeltilmesi ;

SPKr., 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere enflasyon muhasebesi uygulamasının gerekli olmadığını ilan etmiştir. Bu sebeple, Şirket 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren enflasyon muhasebesi uygulamamıştır.

2.1.3. Para Ölçüm Birimi ve Raporlama Birimi

Finansal tablo ve dipnotlarda kullanılan para birimi “TL”(Türk Lirası)’dir.

2.1.4. Netleştirme / Mahsup

Finansal varlık ve yükümlülükler, gerekli kanuni hak olması, söz konusu varlık ve yükümlülükleri net olarak değerlendirmeye niyetli olması veya varlıkların elde edilmesi ile yükümlülüklerin yerine getirilmesinin birbirini takip ettiği durumlarda net olarak gösterilmiştir.

2.1.5. Muhasebe Politikalarında, Muhasebe Tahminlerindeki Değişiklikler ve Hatalar

Hatalar; Finansal tablo kalemlerinin tanınması, değerlenmesi, sunulması ve açıklanması sırasında ortaya çıkmaktadırlar. Önceki dönem hataları fark edildikten sonra;

 Hataların yapıldığı döneme ait karşılaştırmalı tutarlarını yeniden düzenleyerek veya

 Hata sunulan en eski finansal tablo döneminden daha önce meydana gelmişse, söz konusu geçmiş döneme ait varlık, yabancı kaynak ve özkaynak açılış tutarlarının yeniden düzenlenmesi yoluyla düzeltilirler.

Cari dönemde muhasebe politikalarında, muhasebe tahminlerinde bir değişiklik olmamıştır.

2.2. Önemli Muhasebe Politikalarının Özeti

2.2.1. Nakit ve Nakit Benzerleri

Şirketin nakit mevcutları, kasa ve banka mevduatlarından oluşmaktadır. Nakit benzeri ise, yüksek likiditeye sahip ters repolardan oluşmaktadır.

Bilançodaki nakit ile bankadaki mevduatın mevcut değeri, bu varlıkların gerçeğe uygun değerleridir.

Nakit benzerleri elde etme maliyetleri ve tahakkuk etmiş faizlerinin toplamı ile gösterilmektedir.

Geri satmak kaydıyla alınan menkul kıymetler (ters repo), etkin faiz yöntemi kullanılarak değerlenmektedir.

2.2.2. Finansal Yatırımlar

Şirket portföyünde bulunan finansal varlıklarını “gerçeğe uygun değer farkı kâr veya zarara yansıtılan finansal varlık” olarak nitelendirmektedir.

Gerçeğe uygun değer farkı kâr veya zarara yansıtılan finansal varlıklar ilk alımlarında maliyet değeri ile muhasebeleştirilirler ve izleyen dönemlerde gerçeğe uygun değeri ile finansal tablolara alınırlar.

Gerçeğe uygun değer farkı kâr veya zarara yansıtılan finansal varlıkların gerçeğe uygun değeri, değerleme günündeki, işlem gördüğü borsada oluşan bekleyen en iyi alış, bekleyen en iyi alış fiyatı yoksa son işlem fiyatıdır.

2.2.3. Ticari Alacaklar ve Ticari Borçlar

Şirketin faaliyetleri sonucunda oluşan ticari alacakları ve ticari borçları, eğer bir finansman unsuru içeriyorsa iskonto edilmiş net değeri ile finansman unsuru içermiyorsa orijinal değeri ile muhasebeleştirilirler.

2.2.4. Maddi Duran Varlıklar

Şirkette bir yıldan fazla süre kullanılacağı tahmin edilen maddi varlıklar, ilk defa maliyet bedelleri ile kayda alınırlar. Daha sonraki dönemlerde de maliyet bedeli ile değerlenirler.

Amortisman oranı olarak Vergi Usul Kanunu Tebliğlerinde belirtilen oranlar esas alınmıştır.

Amortisman ayırma yöntemi olarak normal amortisman yöntemi belirlenmiş ve kıst esasa göre amortisman gideri hesaplanmıştır. Maddi duran varlıkların amortismanları, aşağıda belirtilen faydalı ömürleri esas alınarak finansal tablolara yansıtılmıştır.

Makine ve Cihazlar 3 – 10 yıl

Taşıtlar 5 yıl

Döşeme ve Demirbaşlar 5 – 10 yıl

01 Ocak – 31 Mart 2013 Dönemi Finansal Tablolarına Ait Dipnotlar (Tutarlar, aksi belirtilmedikçe “TL” (Türk Lirası) olarak ifade edilmiştir)

2.2.5. Maddi Olmayan Duran Varlıklar

Şirkette bir yıldan fazla süre kullanılacağı tahmin edilen maddi olmayan varlıklar, ilk defa maliyet bedelleri ile kayda alınırlar. Daha sonraki dönemlerde de maliyet bedeli ile değerlenirler.

Amortisman oranı olarak Vergi Usul Kanunu Tebliğlerinde belirtilen oranlar esas alınmıştır.

Amortisman ayırma yöntemi olarak normal amortisman yöntemi belirlenmiş ve kıst esasa göre amortisman gideri hesaplanmıştır. Maddi olmayan duran varlıkların amortismanları, tahmin edilen faydalı ömürleri (3-5 yıl) esas alınarak finansal tablolara yansıtılmıştır.

2.2.6. Varlıklarda Değer Düşüklüğü;

UMS 36 –Varlıklarda Değer Düşüklüğü standardına göre; iç ve dış ekonomik göstergeler gerektirdiğinde, maddi ve maddi olmayan varlıkların defter değerleri ile geri kazanılabilir değerlerinin karşılaştırılması gerekir. Eğer varlığın defter değeri geri kazanılabilir değerini aştığı tahmin ediliyor ise varlığın değerinde değer düşüklüğünün olduğu kabul edilir. Geri kazanılabilir değer; kullanım fiyatı ile piyasa fiyatından düşük olanıdır. Tahmin edilen değer düşüklüğü tespitin yapıldığı dönemde zarar kaydedilir.

Ancak böyle bir değer düşüklüğünün varlığı söz konusu değildir.

2.2.7. Çalışanlara Sağlanan Faydalar / Kıdem Tazminatları;

Mevcut İş Kanunu, şirketi kötü davranış dışındaki nedenlerle işine son verilen personel dışındaki her personele her bir hizmet yılı için en az 30 günlük kıdem tazminatı ödemekle yükümlü tutmaktadır. Bu nedenle şirketin taşıdığı toplam yükü ifade eden gelecekteki ödemeleri tahmin etmesi ve tahminlerle bulunan ödemelerin iskontoya tabi tutularak net bugünkü değere getirilmesi gerekmektedir. Şirket böylece bilanço günü itibariyle toplam yükümlülüğünün iskonto edilmiş net değerini raporlamaktadır.

Erkeklerde 25 yıllık hizmet süresini, kadınlarda 20 yıllık hizmet süresini dolduran personelin emekli olacağı varsayımı yapılır ve kıdem tazminatının da bu tarihte ödeneceği kabul edilir. Şirket buna uygun şekilde, personelin ileriye yönelik olarak, emekli olduklarında veya işten çıkarıldıklarında ödeneceği tahmin edilen kıdem tazminatı yükümlülüğünü bulmaya çalışır. Ödeneceği tahmini yapılan bu toplam yükümlülüğün içinde personelin bilanço tarihi itibariyle kıdemi nedeniyle almaya hak kazandığı bölümün net bu günkü değeri kıdem tazminatı karşılığı olarak bilançoya alınır. Geçmiş dönemlerde kıdem tazminatı almaya hak kazanmadan ayrılan personel sayısının toplam personel sayısına oranının ileriki dönemlerde de aynen tekrarlanacağını varsayılır ve toplam yük bu oranda azaltılır. Gelecekte ödenecek yükümlülüğün bilanço gününün değerine indirgenmesinde kullanılan iskonto oranı ise borsada işlem gören en uzun vadeli devlet tahvillerinin faiz oranlarıdır.

İki dönem arasında değişen toplam kıdem tazminatı yükü, faiz maliyeti, cari dönem hizmet maliyeti ve aktüaryal kazanç / zararlar kısımlarına ayrılır. Faiz Maliyeti; bir önceki hesap döneminde bilanço da yer alan yükümlülüğün dönem içinde kullanımının maliyetidir ve çalışmaya devam eden kişilere ilişkin yükümlülüğün dönem başındaki tutarının, o yılda kullanılan iskonto oranı ile çarpılmış tutarıdır. Cari dönem hizmet maliyeti ise içinde bulunulan hesap döneminde çalışanların çalışmaları karşılığında hak ettikleri kıdem tazminatının ödeneceği dönemde ulaşması beklenen tutarının iskonto oranı ile bilanço gününe getirilmesinden kaynaklanan kısmıdır. Bunun dışındaki farklar ise aktüeryal kazanç ve kayıpları yansıtır. Faiz maliyeti, cari dönem hizmet maliyeti ve aktüeryal kazanç/zararlar kapsamlı gelir tablosunda muhasebeleştirilirler.

Çalışanlara normal maaş, ikramiye ve diğer sosyal fayda ödemeleri dışında, emeklilik veya işten ayrılmadan sonraki dönemlerde ödenmek üzere herhangi bir katkı planı da bulunmamaktadır.

2.2.8. Diğer Bilanço Kalemleri

Tahakkuk esasına göre muhasebeleştirilmekte olup, kayıtlı değerlerin gerçeğe uygun değerine eşdeğer olduğu varsayılmaktadır.

2.2.9. Hasılat

Portföy yönetim komisyonları ve portföy yönetim danışmanlık gelirleri, hizmet verildiğinde tahakkuk esasına göre muhasebeleştirilmektedir.

2.2.10. Vergilendirme

İlişikteki finansal tablolarda vergi gideri, dönem cari vergi karşılığı ve ertelenmiş vergiden oluşmaktadır.

Dönem faaliyet sonuçlarından doğacak kurumlar vergisine ilişkin yükümlülükler için bilanço tarihinde geçerli olan yasal vergi oranı (%20) esas alınarak karşılık ayrılmıştır.

Ertelenmiş vergi varlığı/yükümlülüğü, muhasebe değeri ile vergi değeri arasındaki farklardan (zamanlama farklarından) oluşmaktadır. Ertelenen vergi varlığının hesaplanmasında cari vergi oranı esas alınmaktadır. Ertelenmiş vergi yükümlülüğü tüm vergilendirilebilir veya indirilebilir geçici farklar için finansal tablolara alınmakta, ancak ertelenmiş vergi varlığı indirilebilir geçici farkların mahsup edilebileceği vergilendirilebilir karların olmasının muhtemel olması durumunda finansal tablolara alınmaktadır.

Zamanlama farkları üzerinden ortaya çıkan net ertelenmiş vergi varlıkları, eldeki verilere göre gelecek yıllarda kullanılabileceğinin kesin olmadığı durumlarda, vergi indirimleri oranında azaltılmaktadır.

01 Ocak – 31 Mart 2013 Dönemi Finansal Tablolarına Ait Dipnotlar (Tutarlar, aksi belirtilmedikçe “TL” (Türk Lirası) olarak ifade edilmiştir)

2.2.11. Hisse Başına Kazanç / (Kayıp)

Gelir tablosunda belirtilen hisse başına kazanç / (kayıp), net karın / (zararın), dönem boyunca piyasada bulunan hisse senetlerinin ağırlıklı ortalama sayısına bölünmesi ile bulunmuştur.

2.2.12. Muhasebe Tahminleri

Finansal tabloların Seri XI; No 29’ a göre hazırlanması sırasında Yönetim’in, bilanço tarihi itibariyle finansal tablolarda yer alan varlıklar ve yükümlülüklerin bilanço değerlerini, bilanço dışı yükümlülüklere ilişkin açıklamaları, dönem içerisinde oluşan gelir ve giderlerin tutarlarını etkileyebilecek tahmin ve varsayımlarda bulunması gerekmektedir. Gerçek sonuçlar, bu tahminlerden farklılık gösterebilmektedir.

Finansal tabloların hazırlanması, yönetimin, politikaların uygulanması ve raporlanan varlık, yükümlülük, gelir ve gider tutarlarını etkileyen kararlar, tahminler ve varsayımlar yapmasını gerektirmektedir. Gerçekleşen sonuçlar bu tahminlerden farklılık gösterebilir.

Tahminler ve tahminlerin temelini teşkil eden varsayımlar sürekli olarak gözden geçirilmektedir.

Şirket’in finansal tablolarını hazırlarken kullandığı önemli tahminler ve varsayımlar aşağıdaki gibidir;

 Maddi ve maddi olmayan duran varlıkların faydalı ömürleri

 Çalışanlara sağlanan faydalara ilişkin olarak; emeklilik süresi, zam oranı, iskonto oranı, kıdem tazminatı almama oranı

 Ertelenen vergi faiz oranları

2.2.13. Karşılıklar, Şarta Bağlı Yükümlülükler ve Şarta Bağlı Varlıklar

Karşılıklar; Karşılıklar geçmişteki olaylardan kaynaklanan olası bir yükümlülük olması (hukuki veya yapısal yükümlülük), bu yükümlülüğün gelecekte yerine getirilmesi için gerekli aktif kalemlerde bir azalışın muhtemelen söz konusu olması ve yükümlülük tutarının güvenilir bir biçimde saptanabilmesi durumunda tahakkuk ettirilmektedir. Tahakkuk ettirilen bu karşılıklar her bilanço döneminde gözden geçirilmekte ve cari tahminlerin yansıtılması amacıyla revize edilmektedir.

Şarta Bağlı Yükümlülükler ve Şarta Bağlı Varlıklar; Taahhüt ve şarta bağlı yükümlülük doğuran işlemler, gerçekleşmesi gelecekte bir veya birden fazla olayın neticesine bağlı durumları ifade etmektedir.

Dolayısıyla, bazı işlemler ileride doğması muhtemel zarar, risk veya belirsizlik taşımaları açısından bilanço dışı kalemler olarak tanınmıştır. Gelecekte gerçekleşmesi muhtemel mükellefiyetler v eya oluşacak zararlar için bir tahmin yapılması durumunda bu yükümlülükler Şirket için gider ve borç olarak kabul edilmektedir.

Ancak gelecekte gerçekleşmesi muhtemel gözüken gelir ve karlar finansal tablolarda yansıtılmaktadır.

2.2.14. Bilanço Tarihinden Sonraki Olaylar

Bilanço tarihinden sonraki düzeltme gerektiren olayların ortaya çıkması durumunda, finansal tablolara alınan tutarları bu yeni duruma uygun şekilde düzeltilmekte, bilanço tarihinden sonra ortaya çıkan düzeltme gerektirmeyen olayların olması halinde ise önemli olması durumunda ilgili dönemde açıklanmaktadır.

5 Nisan 2013 tarihinde Groupama Emeklilik A.Ş. Ziraat Portföy Yönetimi A.Ş.’ ndeki %24,90 oranındaki payını T.C. Ziraat Bankası A.Ş.’ne devretmiştir. Devir işleminden sonra, Ziraat Portf öy Yönetimi A.Ş.’nin ortaklık durumu aşağıdaki gibidir.

Pay Sahibi Oran - % Tutar - TL

T.C. Ziraat Bankası A.Ş. 74,90 1.123.500

Ziraat Yatırım Menkul Değerler A.Ş. 24,90 373.500

Diğer 0,20 3.000

Toplam 100,00 1.500.000

2.2.15. İlişkili Taraflar

Bir kuruluş diğer bir kuruluşu kontrol edebiliyor veya finansal ve operasyonel kararlarında önemli bir etki yaratabiliyor ise söz konusu taraflar ilişkili kuruluş olarak nitelendirilir.

Şirketin ilişkili tarafları aşağıdaki gibidir;

 Dipnot 1 de belirtilen ortaklar ve bunların kurucusu olduğu fonlar

 Şirketin üst düzey yöneticileri

İlişkili taraflarla gerçekleştirilen işlemler genel olarak piyasa koşullarına uygun olarak gerçekleştirilmiştir.

Kilit yönetici personellerde şirketin ilişkili tarafı olarak ifade edilmişlerdir.

2.2.16. Faaliyet Bölümleri

Şirketin müşterilerin büyüklüklerine göre hasılat dağılımı aşağıdaki gibidir;

Hizmet Gelirleri (Müşteri Bazında)

% Tutar % Tutar

T.C. Ziraat Bankası A.Ş. 75,54 305.929 32,96 232.578

Ziraat Yatırım Menkul Değerler A.Ş. 6,09 24.676 3,62 25.530

Groupama Emeklilik A.Ş. 59,01 416.373

Ziraat Hayat Emeklilik A.Ş. 18,36 74.374 4,41 31.080

Toplam 100 404.979 100 705.561

01.01.2012 31.03.2012 01.01 2013

31.03.2013

01 Ocak – 31 Mart 2013 Dönemi Finansal Tablolarına Ait Dipnotlar (Tutarlar, aksi belirtilmedikçe “TL” (Türk Lirası) olarak ifade edilmiştir)

Benzer Belgeler