• Sonuç bulunamadı

- FİNANSAL TABLOLARIN SUNUMUNA İLİŞKİN ESASLAR (Devamı) 2.2 Önemli Muhasebe Politikalarının Özeti (devamı)

VE SINIRLI DENETİM RAPORU

DİPNOT 2 - FİNANSAL TABLOLARIN SUNUMUNA İLİŞKİN ESASLAR (Devamı) 2.2 Önemli Muhasebe Politikalarının Özeti (devamı)

Yabancı para cinsinden işlemler (devamı) Yabancı grup şirketleri

TL dışında bir fonksiyonel para biriminden finansal tablolarını hazırlayan Grup şirketlerinin sonuçları ilgili döneme ait ortalama kur üzerinden TL’ye çevrilmiştir. Bu Grup şirketlerinin varlık ve yükümlülükleri dönem sonu kuru ile TL’ye çevrilmiştir. Bu Grup şirketlerinin dönem başındaki net varlıklarının TL’ye çevriminden kaynaklanan kur farkları ile ortalama ve dönem sonu kurları arasında oluşan farklar, özkaynaklarda yabancı para çevrim farkları hesabına dahil edilmiş ve toplam kapsamlı gelirler ile ilişkilendirilmiştir.

Grup’un yurtdışı faaliyetlerinin önemli bir bölümünü gerçekleştirdiği Rusya, Avrupa ve Slovenya (Rusya ve Doğu Avrupa (“DA”) ülkelerinin 30 Haziran 2014 ve 31 Aralık 2013 tarihleri itibarıyla yabancı para birimleri ve TL karşılığı değerleri aşağıda sunulmuştur:

Ülke Para birimi 30 Haziran 2014 31 Aralık 2013

Avro bölgesi (“Eurozone”) Avro 2,8919 2,9365

Rusya Ruble 0,0631 0,0652

Ukrayna Grivna 0,1796 0,2670

Romanya Yeni Ley 0,6553 0,6549

Kazakistan Tenge 0,0116 0,0139

Belarus Beyaz Rusya Rublesi 0,0002 0,0002

Finansal bilgilerin bölümlere göre raporlanması

Endüstriyel bölüm, diğer endüstriyel bölümlerden farklı risk ve getirilere maruz kalan ürün ve hizmetler üreten bir varlık ve faaliyet grubu olup, yönetim tarafından Grup faaliyetleri “Medya”, “Perakende”,

“Enerji” ve “Diğer” olarak dört ana grupta izlenmiş ve raporlanmıştır. Grup yönetimi, finansal tablo kullanıcılarının kararlarını etkileyebilecek ve/veya finansal tabloları değerlendirmeleri sırasında faydalı olacağı kanaatine varması halinde bölümlere göre raporlama yapısında değişiklik yapabilir.

31 Aralık 2013 tarihine kadar düzenlenen konsolide finansal tablolarda faaliyetler, “medya”, “perakende”

ve “diğer” olarak üç grupta raporlanmıştı. Grup yönetimi yaptığı değerlendirme neticesinde, 31 Aralık 2013 tarihine kadar “diğer” faaliyet bölümü içinde raporlanan enerji şirketlerini (Dipnot 1) ayrı bir raporlanabilir bölüm altında izlemeye karar vermiş ve konsolide finansal tablolarda “enerji” bölümü ayrı bir bölüm olarak sunulmaya başlanmıştır. Bu kapsamda, ilgili dipnotta önceki dönem finansal bilgileri de karşılaştırma prensibi uyarınca yeniden düzenlenmiştir.

Bölümlere göre raporlamada, bölüm içi işlemler bölümler seviyesinde ve bölümler arasındaki işlemler ise konsolide seviyede bölümler arası eliminasyonlar olarak muhasebeleştirilmektedir.

30 HAZİRAN 2014 TARİHİNDE SONA EREN ARA HESAP DÖNEMİNE AİT KONSOLİDE FİNANSAL TABLOLARA İLİŞKİN NOTLAR

(Tutarlar, aksi belirtilmedikçe bin Türk Lirası (“TL”) olarak belirtilmiştir. TL dışındaki para birimleri, aksi belirtilmedikçe bin olarak belirtilmiştir.)

DİPNOT 2 - FİNANSAL TABLOLARIN SUNUMUNA İLİŞKİN ESASLAR (Devamı) 2.2 Önemli Muhasebe Politikalarının Özeti (devamı)

Pay başına kar/(zarar)

Konsolide kar veya zarar tablosunda belirtilen pay başına kar/(zarar), dönem net kar/(zararı)’nın, dönem boyunca piyasada bulunan payların ağırlıklı ortalama sayısına bölünmesi ile bulunur (Dipnot 32).

Türkiye’de şirketler, sermayelerini halihazırda bulunan pay sahiplerine, geçmiş yıl karlarından ve diğer dağıtılabilir yedeklerden dağıttıkları “bedelsiz pay” yolu ile artırabilmektedirler. Bu tip “bedelsiz pay”

dağıtımları, pay başına kazanç hesaplamalarında, finansal tablolarda sunulan tüm dönemlerde ihraç edilmiş pay gibi değerlendirilir. Buna göre bu hesaplamalarda kullanılan ağırlıklı ortalama pay sayısı, pay dağıtımlarının geçmişe dönük etkilerini de hesaplayarak bulunmuştur.

Satış amacıyla elde tutulan duran varlıklar ve durdurulan faaliyetler

Satış amacıyla elde tutulan varlıklar, Grup’un elden çıkardığı veya satılmaya hazır değer olarak sınıflandırdığı faaliyetleri ile nakit akımları, Grup’un bütününden ayrı tutulabilir bir bölümüdür. Grup, satış amaçlı elde tutulan duran varlık olarak sınıflandırdığı varlıkları ve durdurulan faaliyetleri, durdurulan faaliyetlerin ilgili varlık ve yükümlülüklerinin kayıtlı değerleri ile elden çıkarmak için katlanılacak maliyetler düşülmüş rayiç bedellerinin düşük olanı ile izlemektedir (Dipnot 30).

Durdurulan faaliyetler, Grup’un elden çıkardığı ve faaliyetleri ile nakit akımları, Grup’un bütününden ayrı tutulabilen önemli bir bölümüdür. Grup’un elden çıkarttığı faaliyetler üzerinde kontrolünün sona erdiği tarihe kadar elde edilen faaliyet sonuçları konsolide kar veya zarar tablosunda “durdurulan faaliyetler” başlığı altında ayrı bir satırda gösterilmektedir. Geçmiş döneme ilişkin konsolide kar veya zarar tablosu karşılaştırma ilkesi uyarınca yeniden düzenlenir ve durdurulan faaliyetlerin önceki hesap dönemine ilişkin faaliyet sonuçları da “durdurulan faaliyetler” olarak sınıflanmaktadır

Durdurulan faaliyetlere ilişkin faaliyet sonuçlarına, söz konusu faaliyetin satışından doğan kar/(zarar) tutarı ve ilgili vergi gideri de dahil edilir. Satıştan doğan kar/(zarar) tutarı, elden çıkarılan net varlıkların kayıtlı değeri ile satış bedeli arasındaki fark olarak hesaplanır.

Devlet Teşvik ve Yardımları

Gerçeğe uygun değerleri ile izlenen parasal olmayan devlet teşvikleri de dahil olmak üzere tüm devlet teşvikleri, elde edilmesi için gerekli şartların Grup tarafından yerine getirileceğine ve teşvikin Grup tarafından elde edilebileceğine dair makul bir güvence oluştuğunda finansal tablolara alınır (Dipnot 16).

Devlet teşvikleri, bu teşviklerle karşılanması amaçlanan maliyetlerin gider olarak muhasebeleştirildiği dönemler boyunca sistematik şekilde kâr veya zarara yansıtılır.

Grup medya faaliyetleri kapsamında gerçekleştirdiği tesis modernizasyonuna ilişkin Yatırım Teşvik Belgesi almış olup, Gümrük Vergisi ve KDV’den istisnadır.

Bilanço Tarihinden Sonraki Olaylar

Grup, bilanço tarihinden sonraki düzeltme gerektiren olayların ortaya çıkması durumunda, finansal tablolara alınan tutarları bu yeni duruma uygun şekilde düzeltir.

Bilanço tarihinden sonra ortaya çıkan hususların düzeltme gerektirmeyen hususlar olması halinde konsolide finansal tablo dipnotlarında açıklama yapılır.

30 HAZİRAN 2014 TARİHİNDE SONA EREN ARA HESAP DÖNEMİNE AİT KONSOLİDE FİNANSAL TABLOLARA İLİŞKİN NOTLAR

(Tutarlar, aksi belirtilmedikçe bin Türk Lirası (“TL”) olarak belirtilmiştir. TL dışındaki para birimleri, aksi belirtilmedikçe bin olarak belirtilmiştir.)

38

DİPNOT 2 - FİNANSAL TABLOLARIN SUNUMUNA İLİŞKİN ESASLAR (Devamı) 2.2 Önemli Muhasebe Politikalarının Özeti (devamı)

Nakit Akış Tablosu

Nakit akış tablosunda, döneme ilişkin nakit akışları işletme, yatırım ve finansman faaliyetlerine dayalı bir biçimde sınıflandırılarak raporlanır.

İşletme faaliyetlerinde kullanılan nakit akışları, Grup’un medya ve diğer satış faaliyetlerinden kaynaklanan nakit akışlarını gösterir.

Yatırım faaliyetleriyle ilgili nakit akışları, Grup’un yatırım faaliyetlerinde (sabit yatırımlar ve finansal yatırımlar) kullandığı ve elde ettiği nakit akışlarını gösterir.

Finansman faaliyetlerine ilişkin nakit akışları, Grup’un finansman faaliyetlerinde kullandığı kaynakları ve bu kaynakların geri ödemelerini gösterir.

Hazır değerler, nakit para, vadesiz mevduat ve satın alım tarihinden itibaren vadeleri 3 ay veya 3 aydan daha az olan, hemen nakde çevrilebilecek olan ve önemli tutarda değer değişikliği riskini taşımayan yüksek likiditeye sahip diğer kısa vadeli yatırımlardır.

2.3 Önemli muhasebe tahminleri, varsayımları ve kararları 2.3.1. Önemli muhasebe tahminleri ve varsayımları

a) Şerefiye tutarında oluşabilecek tahmini değer düşüklüğü

Dipnot 2.2’de belirtilen muhasebe politikası gereğince, şerefiye Grup tarafından her yıl değer düşüklüğü için gözden geçirilmektedir. Nakit üreten birimlerin geri kazanılabilir değeri, kulanım değeri hesaplamaları temel alınarak belirlenmektedir.

Grup 30 Haziran 2014 tarihinde sona eren ara hesap döneminde bağlı ortaklığı TME’den kaynaklı şerefiye değer düşüklüğü analizini aşağıda detayları açıklanan kapsamda gerçekleştirmiştir.

Nakit üreten birimlerin geri kazanılabilir değeri faaliyetlerden elde edilecek olan tutarların hesaplamaları ile belirlenmiştir. Bu hesaplamalarda beş yıllık dönemi kapsayan finansal bütçeyi temel alan vergi sonrası nakit akım tahminleri esas alınmıştır ve FAVÖK (bütçelenmiş faiz, vergi, amortisman ve itfa payları, değer düşüklüğü karşılıkları ve diğer faaliyet dışı giderler öncesi kar marjı) tahminleri bu hesaplamalarda önemli rol oynamaktadır.

Beş yıllık dönemden daha sonraki tahmini nakit akımları için FAVÖK marjin oranları ve iskonto oranları aşağıda belirtilmiştir.

FAVÖK marjı İskonto oranı (%) oranı (%)

TME 30 14,3

Grup yönetimi, 30 Haziran 2014 tarihinde sona eren ara döneme ait konsolide finansal tablolarda dolaylı bağlı ortaklığı TME’ye ilişkin 12.719 TL tutarında şerefiye değer düşüklüğü ayırmıştır (Dipnot 15,28).

Şerefiye değer düşüklüğü ağırlıkla şerefiye değer düşüklüğü testinde kullanılan iskonto oranının yükselmesi sebebiyle gerçekleşmiştir.

30 HAZİRAN 2014 TARİHİNDE SONA EREN ARA HESAP DÖNEMİNE AİT KONSOLİDE FİNANSAL TABLOLARA İLİŞKİN NOTLAR

(Tutarlar, aksi belirtilmedikçe bin Türk Lirası (“TL”) olarak belirtilmiştir. TL dışındaki para birimleri, aksi belirtilmedikçe bin olarak belirtilmiştir.)

DİPNOT 2 - FİNANSAL TABLOLARIN SUNUMUNA İLİŞKİN ESASLAR (Devamı)

2.3 Önemli muhasebe tahminleri, varsayımları ve kararları (devamı)

2.3.1. Önemli muhasebe tahminleri ve varsayımları (devamı) a) Şerefiye tutarında oluşabilecek tahmini değer düşüklüğü (devamı)

Cari dönemde yapılan hesaplamalar yönünden değerlendirildiğinde; eğer nakit üreten birimlerinde nakit akım tahminlerine uygulanan vergi sonrası iskonto oranı, yönetimin tahmininden %1 daha yüksek gerçekleşecek olursa, Grup ilgili şerefiye için 59.180 TL (31 Aralık 2013: 25.962 TL) daha fazla değer düşüklüğü karşılığını finansal tablolara kaydetmek ve vergi ve ana ortaklık dışı paylar öncesi zararını 59.180 TL (31 Aralık 2013: 25.962 TL) tutarında arttırmak durumunda olacaktı.

Eğer nakit üreten birimlerinde nakit akım tahminlerine uygulanan FAVÖK oranı, yönetimin tahmininden

%5 daha düşük olursa, Grup şerefiye için 59.391 TL daha fazla değer düşüklüğü karşılığını finansal tablolara kaydetmek ve vergi ve ana ortaklık dışı paylar öncesi zararını 59.391 TL tutarında arttırmak durumunda olacaktı.

b) 6111 sayılı kanun kapsamında indirim konusu yapılan KDV

Grup yönetimi, Kasım 2011’den itibaren; Doğan TV Holding, D Yapım, Doğan Prodüksiyon ve Alp Görsel’in TTK/VUK kayıtlarında, kendi aralarında gerçekleşen pay değişim ve devir işlemlerine ilişkin olarak tarh edilen ve 6111 sayılı Kanun çerçevesinde 2011 yılı içerisinde yapılandırılan toplam 454.281 TL tutarındaki KDV aslına ilişkin, her şirketin pay devir işlemini gerçekleştirdiği diğer şirkete bu işleme ilişkin tarh edilen KDV tutarı kadar düzenlenen “rücu KDV faturası”ndaki KDV tutarının payı devralan şirkette indirilecek KDV olarak işleme tabi tutulması yöntemini benimsemiştir. Bu kapsamda D Yapım’ın TTK/VUK kayıtlarında 145.328 TL, Doğan Prodüksiyon’un yasal kayıtlarında 222.662 TL ve Alp Görsel’in yasal kayıtlarında toplam 86.291 TL “İndirilebilir KDV” tutarı oluşmuştur. Grup yönetimi, özellik arz eden bir işlem olması ve ihtiyatlılık prensibi çerçevesinde; söz konusu 454.281 TL tutarındaki

“İndirilebilir KDV”nin gelecek vergilendirme dönemlerinde fiilen kullanılmasına bağlı olarak, ekli konsolide finansal tablolarda varlık olarak kayıtlara alınmaması politikasını benimsemiştir. Bu şekilde

“rücu KDV” tutarından ilgili vergilendirme dönemlerinde indirim konusu yapılabilecek olan “İndirilebilir KDV” tutarları, mümkün olması durumunda, ilgili dönemlerde kar veya zarar tablosuna kaydedilmektedir (Dipnot 27). 30 Haziran 2014 tarihi itibarıyla 446.579 TL tutarında indirilebilir KDV yasal kayıtlarda yer almaktadır.

c) Commerz-Film GmbH ile imzalanan pay satış sözleşmesi ile ilgili olası yükümlülükler

Grup’un Axel Springer AG’ye vermiş olduğu geri satın alım taahhütlerine ilişkin tahmin ve varsayımlar Not 17’de detaylı olarak açıklanmıştır.

d) Maddi olmayan duran varlıkların faydalı ömürleri

Grup, bazı ticari markalarının faydalı ömürlerinin sınırsız olduğunu tahmin etmektedir. Söz konusu maddi olmayan duran varlıkların faydalı ömürlerinin sınırlı olması durumunda (20 yıl olması durumunda) itfa payları 7.218 TL (30 Haziran 2013: 6.839 TL) artacak ve vergi ve ana ortaklık dışı paylar öncesi kar 7.218 TL (30 Haziran 2013: 6.839 TL) azalacaktır.

Grup sınırlı faydalı ömrü olan ticari markalar, müşteri listeleri ve internet alan adları üzerinden Dipnot 2.2’de belirtilen faydalı ömürleri dikkate alarak itfa payı ayırmaktadır.

30 HAZİRAN 2014 TARİHİNDE SONA EREN ARA HESAP DÖNEMİNE AİT KONSOLİDE FİNANSAL TABLOLARA İLİŞKİN NOTLAR

(Tutarlar, aksi belirtilmedikçe bin Türk Lirası (“TL”) olarak belirtilmiştir. TL dışındaki para birimleri, aksi belirtilmedikçe bin olarak belirtilmiştir.)

40

DİPNOT 2 - FİNANSAL TABLOLARIN SUNUMUNA İLİŞKİN ESASLAR (Devamı) 2.3 Önemli muhasebe tahminleri, varsayımları ve kararları (devamı)

2.3.1. Önemli muhasebe tahminleri ve varsayımları (devamı) d) Maddi olmayan duran varlıkların faydalı ömürleri (devamı)

Eğer ticari markalar, müşteri listeleri ve internet alan adlarının faydalı ömürleri yönetimin tahmininden

%10 oranında farklı gerçekleşirse, finansal tablolara etkileri aşağıdaki şekilde olacaktır:

- eğer faydalı ömürler %10 yüksek olursa, itfa payları 979 TL azalacak ve vergi ve ana ortaklık dışı paylar öncesi kar 979 TL artacak (30 Haziran 2013: 676 TL) veya

- eğer faydalı ömürler %10 düşük olursa, itfa payları 1.197 TL artacak ve vergi ve ana ortaklık dışı paylar öncesi kar 1.197 TL azalacaktır (30 Haziran 2013: 828 TL).

2.3.2 Önemli muhasebe kararları

Grup, mobil telekomünikasyon hizmetleri ile ilgili ön ödemeli kart satışları (kontör) ile gazete ve dergi satışlarını (ilişkili taraflar ve abonelik sistemi ile dağıtılan gazeteler dışındaki işlemler) brüt olarak göstermektedir.

Satış gelirlerinin brüt veya net olarak gösterilmesi mevcut durum ve şartların işletme tarafından değerlendirilmesine bağlıdır. Grup yukarıda belirtilen işlemlerin brüt olarak gösterilmesi kararını verirken aşağıdaki hususları ve göstergeleri dikkate almıştır.

Mevcut ekonomik sınırlar dahilinde, Grup’un bu ürünlerle ilgili satış fiyatlarını belirleme serbestisi bulunmaktadır,

Söz konusu ürünler ile ilgili genel stok riski Grup’a aittir. Gazete ve dergi satışlarında Grup satıcılardan gazete ve dergileri satın almakta ve dağıtım ağı kanalıyla bayilere satmaktadır.

Bayilerden gelen gazete ve dergi iadeleri Grup tarafından satıcılara iade edilmektedir. Bu işlemler ile ilgili genel stok riski yaklaşık bir haftalık bir süreyi içermektedir,

Tahsilat riski Grup’a aittir.

30 HAZİRAN 2014 TARİHİNDE SONA EREN ARA HESAP DÖNEMİNE AİT KONSOLİDE FİNANSAL TABLOLARA İLİŞKİN NOTLAR

(Tutarlar, aksi belirtilmedikçe bin Türk Lirası (“TL”) olarak belirtilmiştir. TL dışındaki para birimleri, aksi belirtilmedikçe bin olarak belirtilmiştir.)

DİPNOT 3 - İŞLETME BİRLEŞMELERİ