• Sonuç bulunamadı

Fethiye ve Yakın Çevresinin Doğal ve Tarihi Özellikleri

FETHİYE VE YAKIN ÇEVRESİNİN KRUVAZİYER LİMAN POTANSİYELİNİN ANALİZİ Şekil 4.1. Yer Bulduru Haritası

4.4. Fethiye ve Yakın Çevresinin Doğal ve Tarihi Özellikleri

5 6 7 8 9 10 11

TÜRÜ Tesis Sayısı Oda Sayısı Yatak Sayısı NO

Tablo 4.10. Turizm İşletme Belgeli Konaklama İşletmeleri

Kaynak: www.muglakulturturizm.gov.tr

4.4. Fethiye ve Yakın Çevresinin Doğal ve Tarihi Özellikleri

Fethiye'nin antik çağlardaki adı ışık ülkesi anlamına gelen “Telmessos” tur ve antik çağlardan beri önemli bir yerleşim merkezi ol-muştur. Telmessos (Fethiye) M.Ö.545 (6. yy.) tarihinde Perslerin egemenliğine girmiş, M.Ö. 333 (4. yy.) tarihinde kent Büyük İskender'e teslim olmuştur. Büyük İskender'in ölümünden sonra Telmessos bir süre Mısır Kralı Ptalomus'un egemenliğinde kal-dıysa da daha sonra Roma İmparatorluğu'nun işgaline uğramış ve kentin adı bu dönemde “uzak diyar” anlamına gelen Meğri (Makri) ismiyle anılmıştır. Roma İmparatorluğunun ikiye bölünmesinden sonra Fethiye (Meğri) Doğu Roma/ Bizans İmparatorlu-ğunun sınırları içinde kalmıştır. 1282 yılında Menteşe Beyliği'nin kurucularından Menteşe Bey, Meğri'yi Bizanslıların elinden al-mıştır. 1424 yılında ise Osmanlı topraklarına katılal-mıştır. 1874 yılında Menteşe Livasına bağlı bir kaza haline dönüştürülmüştür.

Cumhuriyetin kurulmasıyla beraber Muğla iline bağlanan ilçenin ismi 1934 yılında; 1913 yılında Şam'dan havalanarak bir süre sonra Teberiye yakınlarında uçağı düşürülerek şehit ola ilk pilotlarımızdan Fethi Bey'in ismi anısına Fethiye olarak değiştirilmiştir.

Kentin doğusundaki kuzey ve batıya bakan yamaçlarda kaya mezarları bulunmaktadır. Aralarında en göz alıcı olanı Amyntas'ın tapınak tipindeki mezarıdır. Yamacın sol tarafında iki tapınak tipi mezar, aşağı kısımlarında daha küçük boyutlardaki iki-üç katlı ev tipi mezarlar görülür. Diğerleri ise güvercin yuvası tipinde olanlardır. Kentin arkasında yükselen akropol tepesinde, Aziz Joannes Şövalyeleri'ne adanmış bir ortaçağ kalesi bulunur.

Fotoğraf- Sibel AKINCI

Lydai (Kapıdağ Yarımadası)

Fethiye Körfezi'nde yer alan Kapıdağ Yarımadası'nda Lydai kentinin kalıntıları bulunur. Klydai, Khydai olarak da geçen kentin adı yazıtlarda çoğunlukla Lydai olarak kullanılmıştır. Yarımadada, bir tepe üzerinde iki anıt mezar göze çarpar. Kent merkezinde ago-ra ve yan yana sıago-ralı bazı yapıların kalıntıları yer alır. Lydia Kalesi’nden günümüze ulaşanlar; bir kısım duvar, bir sarnıç ile çevre-sindeki birkaç yapının kalıntılarıdır. Yarımadanın kuzey ucunda, Lydia halklarından Arymaksa'ya ait izlere rastlanır.

Letoon Ören Yeri (Bohsullu / Bozoluk)

Fethiye - Kaş karayolunun 65 km. güneye sapılan yoldan takriben 4 km. gidildiğinde Letoon Antik Kenti'ne ulaşılır. Kent Patara, Ksanthos ve Pınara'nın ortasında yer alır. Letoon, Lykia Birliği'nin ortak kutsal alanıdır. Leto, çocukları Artemis ve Apollon Lykia'da tepki gören tanrılardır. Zeus'a aşık Leto, kıskanç ve kindar Hera tarafından oradan oraya sürüklenirken, Lykia'ya da gider. Mythos bu yolculuğun öyküsünü içerir. Leto kutsal alanında, en doğuda Apollon'un, ortada Artemis'in, en batıda ise Leto'nun tapınakla-rının zemin tabakasında yer alan kalıntıları bulunur.

Lyssae (Kargın)

Kargın Gölü'nün yer aldığı bölgede Kızılağaç denilen yerde Lyssae kentinin kalıntıları bulunmaktadır. Burada rastlanan kalıntıla-rın çoğu basit sarnıç tipi mezarlardır.

Tlos Ören Yeri (Kale Asar-Düver)

Fethiye - Korkuteli yolu üzerindeki Kemer bucağından, 13 km sonra Yaka Köyündeki, Kale Mahallesi’nde bulunan Tlos harabele-rine gidilir. Tlos kalıntıları, Ksanthos (Kınık) Vadisi'nde yer alan Yakaköy'de bulunmaktadır. Komşu Düver Köyü ise Tlos olarak anılır.

Kayalık zemin üzerindeki akropolde bir Osmanlı kalesinin surları ile bazı kalıntıları görülür. Kentin adı Lykia yazıtlarında Tlawa, Hitit kayıtlarında Dalawa olarak geçer. Kent, “Lykia Milletinin çok parlak Metropolisi” ünvanını, kazanır Bizans döneminde ise bu kentsel yerleşim kendi piskoposluğuna sahip olur. Zirvedeki kalenin aşağısında, doğu yönünde Lykia kent surlarına ait bazı parça-lar ve geç dönemden bir duvar bölümü görülür. Bu duvarparça-ların güney ucunda bir Roma duvarı göze çarpar. Doğuda, tepenin ete-ğinde, agora olduğu düşünülen geniş ve düz bir alanda sütun ve bazı mimari elemanların parçaları bulunur. Kent duvarı kenarın-da, tepenin yamacınkenarın-da, bir stadiumun oturma yerleri izlenebilmektedir. Binan bir ucunda; odaları ve kemerli kapıları olan başka bir yapı gurubunun güneyinde, biraz daha doğuda bir hamam binası yer alır. Alanın batısında bir Bizans kilisesinin, doğusunda bü-yük bir tiyatronun kalıntıları bulunur. Akropolis tepesinin yamacındaki mezarlar arasında en etkileyici alanı, tapınak formundaki Bellerophon mezarı olarak tanınır.

Arsada (Arsaköy Yakını)

Arsada, Akdağ'ın (antik Massikkytos Dağı) yakınındaki bir ovada yer alır. Ksanthos (Kınık) vadisinin gerisinde kalan ve yüksek bir konumda yerleşim gösteren Arsada, varlığını komşu Arsaköy'de de sergilenmektedir. Arsaköy'ün batısındaki alçak bir tepenin yamacının doğusunda başlayan duvar kalıntıları, kuzey uçtaki bir kuleye bağlantılıdır. Kule olasılıkla Hellenistik dönem yapısıdır.

Köyde çoğunlukla gotik lahit biçiminde Lykia mezarları görülür. Ev tipi kaya mezarları ve blok parçalarına yine burada rastlanır.

Letoon Ören Yeri

Araksa (Ören Köyü)

Ksanthos Vadisi'nin kuzeyindeki Ören Köyü Araksa'nın yerleşim alanı içinde kalır. Köydeki kalıntılar büyük bir yapıya aittir. Akro-polis tepesinin yamacında, sağlam bir duvarın kalıntıları ile bir kule bulunur. Batı yönünde kayalara oyulmuş mezarların çoğu Lykia ev tipinde diğerleri odacık şeklindeki oyuklardır. Ören'in, fazla uzak olmayan çevresinden doğan bir kaynağın suları köyün yakınındaki Ksanthos Çayı'na (Eşen Çayı) ulaşır. Antik dönem mythosuna göre; Leto, Lykia'nın bu yöresinde Apollon dünyaya ge-tirirken, kutsal doğum sancıları içerisinde, elleriyle toprağı kazar. Leto'nun kazdığı yerden çıkan sular, günümüzde de bu toprağa hayat vermeye devam eder. Sidyma'da ele geçen bir yazıt da, kutsal doğumun gerçekleştiği yerin Araksa olduğuna işaret etmek-tedir.

Pınara Ören Yeri (Minare Köy)

Şair Panyasis (İ.Ö. 5.yy), Ksanthos nehri yakınında yaşayan Tremiles'in dört oğlunun Lykialı halkların kökenleri olduğunu anlatır.

Dört oğuldan biri Pinaros'tur. Ksanthos'lu tarihçi Menekrates'e göre; nüfus artışının sıkıntı yarattığı bir dönemde yaşlılar üç gruba bölünür. Kragos Dağı'na giden grup burada bir yerleşim kurar ve bu yeni yurtlarına Pınara adını verir. Bu ad Likçe “yuvarlak” anla-mındadır. Lykialılar yuvarlak olan her şeyi “Pinara” olarak adlandırmışlardır. Yazıtlarda ise, Lykia dilinde bu yerleşimin adı Pinale olarak geçmektedir. Pınara çeşitli antik kaynaklarda önde gelen kentler arasında anılmıştır. Köy, kent kalıntılarından fazla uzak değildir. Kente tırmanırken yakınında duvar kalıntıları olan yuvarlak bir kaya kütlesi ile karşılaşılır. İlk yerleşim bu kayalığın yüze-yinde kurulmuştur. Tepedeki duvarlar, kule ve hendek ortaçağ yapılarıdır. Yüzlerce güvercin yuvası tipindeki, kayaya oyulmuş mezarlar, tepenin dik yüzeyine iki yatay grup halinde aralı olarak dizilmiştir.

Bu ilk akropolis yetersiz kalınca, doğudaki daha alçak bir vadide yükselen bir tepeye yeni bir yerleşim kurulur. Burada klasik kent kalıntıları yer alır. Eski akropolisin ise sığınak olarak kullandığı sanılmaktadır çünkü akropolis arasındaki alan, belirlenememiş birçok kalıntı ve mezarı taşır. Buradan güneyde; bir kilisenin kalıntıları ile ev tipi iki mezar, aşağıdaki nekropolisin yakınında iyi durumda olmayan küçük bir tiyatro ve odeion bulunur. Tepenin doğu yamacının aşağı kısmında sıra dışı güzellikte, ev tipinde,

“kral mezarı” olarak nitelenen bir mezar görülür. Portikonun iç yan duvarlarında surlarıyla birlikte dört kent betimi yer alır.

Mezarın dekorasyon ve mimarisi, yapının bir prense ait olduğu göstermektedir. Aşağı nekropolisdeki ev tipi bir mezarın gotik kemerli çatısında bir çift öküz boynuzu bulunur. Böyle bir donanım çok ender olarak kullanılmaktadır. Boynuzların, kötülüğe karşı koruyucu bir gücü olduğuna inanılır. Tepede, bir tapınağa ve çevresindeki diğer yapılara ait bazı kalıntılar gözlenir. Doğu yönündeki başka bir alçak tepede, Yunan stili tiyatronun günümüze oldukça sağlam ulaşmış bölümleri yer alır.

Sidyma (Dodurga Köyü Çevresi)

Sidyma, deniz yüzeyinden yaklaşık 530 m. yükseklikteki bir tepede kurulmuştur. Eşen'in güneyinden 6 km. önce, Fethiye-Ksanthos anayolundan ayrılan bir yan yoldan ulaşan tepe oldukça diktir. Sidyma'daki eserlerin çoğu Roma dönemindedir. Tepeye doğru çıkılırken güvercin yuvası tipindeki mezarlar ve yolun üst kısımlarında yer alan kent kalıntılarıyla karşılaşılır. Burada bulunan küçük payeli bir mezar, diğerlerinin arasında dikkat çeker.

İyi korunmuş küçük bir tiyatro veya onu andıran bir yapı, erken duvarın biraz daha yukarısında bulunmaktadır. Yapı, kentin daha geç döneminden bir eserdir. Köyün de merkezi olan antik kent merkezi Sidyma'nın batı yönündedir. Bu alanda kurtarıcı tanrı ve imparatorlara ithaf edilen bir tapınağın dört sütunu görülür. Stoa'ya ait bir duvar ile yazıt, bu yapıdan kalan parçalardandır. Yazıt, İmparator Klavdius'a (İ.S. 41-45), Artemis'e ve diğer tanrılara adanmıştır.

Sidyma (Dodurga Köyü Çevresi)

Telmessos Tiyatrosu

Erken Roma döneminde yapılan ve M.S. II. yüzyılda onarım geçiren bu tiyatro yapılan kazı çalışmaları sonunda tiyatronun tüm unsurları ortaya çıkarılmıştır. Bir diozoma ile iki oturma grubuna sahip olan tiyatronun üst oturma sıralarının tamamı kordon çalışmasında dolgu malzemesi olarak kullanılmıştır. Mevcut 4 giriş ve çıkışlardan biri bozulmuş diğerleri sağlam kalmıştır. Tiyatro-da bugünkü haliyle 2000-2500 kişi oturabilmektedir. Tiyatronun orijinalindeki oturma kapasitesi ise takriben 6000 kişiliktir.

Amynthas Kaya Mezarları

Kaya Mezarlarının tümü Helenistik dönemde yapılmış dolayısıyla Fethiye'nin yaşadığı tüm medeniyetlere tanıklık etmiştir. Bu mezarlar, döneminde soyulmuşlar ve Hıristiyanlık döneminde de en büyük fiziki zararları görmüşlerdir. Fethiye'nin güneyinde yer alan dik kayalık yamaç üzerine oyularak yapılmış 3'ü tapınak tipinde diğerleri sivil mimari örneklerini yansıtan birçok kaya mezarları bulunmaktadır. 3 tapınak tipinden olan 3 mezardan biri Harpapos'un oğlu Amythas'a ait olan en görkemli mezardır.

Halk arasında “Kral Mezarı” diye bilinen bu mezar diğer iki mezara göre nispeten daha sağlam kalmıştır.

Kadyanda Ören Yeri

Fethiye'ye 27 km. uzaklıkta olup, büyük bir bölümü asfalt, 8 km'lik kısmı stabilize bir yolla ulaşmak mümkündür. Likçe kitabe-lerde ismi Kadawanti olarak okunan Kadyanda'nın kuruluş tarihinin M.Ö.3. binlere indiği söylenebilir. Ancak antik kentten günümüze ulaşan yüzeydeki en eski kalıntılar M.Ö. 5. yüzyıldan daha eskiye gitmez. Kadyanda Örenyeri'nde kenti çevreleyen sur duvarlarının bir bölümü, kaya mezarları ve bazı kitabeler en erken dönemlere tarihlenen kalıntılardır. Bunlardan ayrı olarak, Roma Dönemi'nde de onarılarak kullanılmış olan Hellenistik tiyatro, hamam, koşu pisti, agora, hangi tanrıya ait olduğu bilinme-yen tapınak kalıntısı ve yoğun sivil yapı izleri Kadyanda Örenyeri'nin antik dönemde yerleşim geçirmiş tam bir kent hüviyetini ortaya koymaktadır.

Antik kentte sayılarının çokluğu ile dikkat çeken yapı kalıntılarının bir başkası ise sarnıçlardır. Tapınağın doğu kesiminde geniş bir alanın altında inşa edilmiş, birbirine geçmeli dört büyük sarnıç, kentin antik dönemde su sorununun ne kadar etkili olduğu, belki de bu sorun nedeniyle terk edilmiş olabileceğini akla getirmektedir.

Kadyanda'da izlenen yapı kalıntılarının büyük çoğunluğu Roma Dönemi'ne aittir. Antik kentte 1992 yılında Fethiye Müze Mü-dürlüğü'nce bir kurtarma kazısı yapılmıştır. Bu çalışma sırasında ören yerini rahatlık ve kolaylıkla gezebilmek için takriben 2.5 km. uzunluğunda bir gezi yolu yapılmıştır.

Gemiler Adası

Gemiler koyu ve plajının hemen karşısındadır. Gemiler Adası'nın eski adı Aya Nicola'ydı. Bizans ve erken Hıristiyanlık dönemine tarihlenen kiliselerin kalıntıları bulunmaktadır. Büyük kilisenin freskleri iyi durumdadır. En ilginç kalıntı ise iki kiliseyi birbirine bağlayan tüneldir. 500 metrelik tünelin bazı kısımları yıkık durumdadır. Tünel içindeki merdivenlerin aralarında 17 durak var.

Bunlar İsa'nın çarmıha gerilmeye götürülürken 17 defa dinlenmesini temsil etmektedir. 240-241 yıllarında meydana gelen dep-remler sonucu kıyıdaki kalıntıların bir bölümü sular altında kalmış. Batık kalıntılar iki metre derinlikte izlenebiliyor.

Karşıdaki Gemiler koyu ve plajı, korunaklı oluşu, çam ve zeytin ağaçlarıyla çevrili güzel kumsalıyla sadece gezi teknelerinin değil karayoluyla Fethiye-Hisarönü-Kayaköy üzerinden gelen piknikçilerin de yaz aylarında uğrak yeridir. Koyun Kayaköy'e uzaklığı 6 km. Kayaköy'den buraya sıkı bir yürüyüşle de ulaşılabiliyor.

Gemiler Adası

Ölüdeniz

Fethiye'den Ölüdeniz'e çamlar arasından giden yol 15 km’dir. Burası Belcekız Koyu'dur. Koyun içinden uzanan kumsalı yürüdü-ğünüzde ise eşsiz Ölüdeniz'i görürsünüz. Ölüdeniz'de 950 hektarlık alan Kıdrak Tabiat Parkı, koruma altına alınmıştır. Alanın içinde Kumburnu Günübirlik Dinlenme Tesisleri yer almaktadır. Plajda su sporlarına ilgi duyanlar için alternatifler yer almaktadır.

Ayrıca Muğla İli'nin yöresel el işi ürünleri satılmaktadır.

Çalış

Günbatımının en güzel izlendiği yer olarak tanımlanan Çalış, 4 km’lik kumsalı ile sıcak yaz akşamlarında serin esintisi ile "Caretta caretta"ları ile su sporlarına elverişli denizi ile çok sayıda nitelikli konaklama tesisi, restoranları, barları, alış veriş ve ulaşım olanakları ile ilçe turizminin en gözde yerlerinden biridir. Sahil boyunca restoran, bar, otel bulunmaktadır. 3 km uzunluğunda bir yürüyüş parkuru sahil bandı izlemektedir. Burada ayni zamanda sörf başta olmak üzere birçok etkinlik de yapılmaktadır.

Göcek

Fethiye İlçesi'ne 35 km’lik mesafede bulunan Göcek sayısız ve birbirinden güzel koy ve adanın bulunduğu yatlar ve mavi yolcu-luk teknelerinin en gözde yeridir. Göcek'te yatlar için her türlü servisin verildiği marina vardır.

Kelebekler Vadisi

Fethiye çevresinin en çarpıcı yerlerinden birisi Kelebekler Vadisi'dir. Sahip olduğu endemik türler nedeniyle dünya mirası olarak korunması önerilmiş 100 dağdan biri olan Babadağ'ın eteklerinde bulunan Kelebekler Vadisi 1995'in 8 Şubat'ında 1. derecede doğal SİT ilan edilen ve her türlü yapılaşmaya kapatılan kayalık ve çamlık vadide biraz zahmetlice tırmanıştan sonra milyarlarca, kelebeğin kayaları, ağaçların gövdelerini ve yapraklarını, her yeri bir şal gibi örttüğünü şaşırtıcı güzellikteki bu doğa harikasına ulaşılıyor. Dünyada ender rastlanan kaplan kelebekleri ile çadır ve bungalovlarda konaklayarak, organik ürünlerle ekolojik bir ortamda tatilinizi geçirme fırsatı sunmaktadır. 2000 metrelik Babadağ'ın eteklerindeki Kelebekler Vadisinin içinde iki patika bu-lunmaktadır. Biri şelalelere, diğeri Faralya köyüne çıkıyor. Köye çıkan yol ise çok dik olduğu için bir iki yerde ancak ip yardımıyla yukarı tırmanılabiliyor.

Kayaköy

Hisarönü Köyü'nü geçip çamlar arasından 5 km. daha ilerleyerek Kayaköy'e ulaşabilirsiniz. Yamaca doğru biri diğerinin önünü kapatmayacak şekilde saygıyla dizilmiş 3500'e yakın evden oluşan bu köy eski bir Rum yerleşimidir. Anadolu Rumları iyi tarımcı olduklarından ekilir dikilir araziye ev kurmamak için evlerini çevredeki kayalık, taşlık alanlara kurmuşlardır. Kayaköyde bu anlayışa uygun kurulmuş. Köyde 1922'ye kadar 25 bin kişi yaşıyordu. İstiklal Savaşı'ndan sonra "Mübadele"de köyün sakinleri Yunanistan'a göç etmişlerdir. Köyde 13. yy'dan beri Hıristiyan toplumun yaşadığı biliniyor. Buraya da Batı Trakya'dan göçenler yerleştirilmiştir ve Kayaköy'ün önündeki düzlüğe evler kurmuşlardır.

Şu anda düzlükte 2.000 kişilik bir yerleşik nüfus mevcuttur. Eski adı Levissi olan köyde iki kilise, 14 şapel (küçük kilise) vardır.

Taksiyarhis ve Katopanayi kiliselerinde restorasyon çalışmaları devam etmektedir. İkincisinin ahşap kapısı Fethiye Müzesi'nde, Panagia Pirgiotis Kilisesi (Aşağı kilise) ise iyi durumdadır.

Fotoğraf-Kenan OLGUN Kayaköy

Saklıkent Kanyonu

Saklıkent Kanyonu, yaklaşık 18 km. uzunluğunda, içinde Beydağları'nın kaynak suyunu bulunduran eşine az rastlanır bir doğa ha-rikasıdır. Akıntı çok şiddetlidir ve suyu soğuktur. Kanyonun keşfi ise çok yakın bir tarihe dayanmaktadır. Rivayetlere göre bir ço-banın keçisini buraya kaçırması sonucunda keçisinin peşinden gitmesiyle keşfettiği kanyon, çevre yerleşkelerde merak konusu olur. Çobanın burayı bildirmesinin ardından Çevre ve Orman Bakanlığı'nın Saklıkent'i Milli Park ilan etmesinden sonra, özel fir-malarında da desteği ile Saklıkent bugünkü halini almıştır.

Dalyan

Dalyan Deltası bitki örtüsü, kuşları ve kaplumbağaları ile dikkati çeken bir beldedir. Dalyan'da bulunan İz Tuzu Plajı caretta caret-ta kaplumbağalarının yumurtlama alanlarından biridir. Kaya Mezarları, Kaunos Antik Kenti Dalyan'da bulunan turizm açısından önemli çekicilikler arasına yer almaktadır.

Babadağ (Yamaç Paraşütü)

Fethiye'de 1,975 m. yükseklikteki Babadağ'dan yamaç paraşütü yapılmaktadır. Babadağ üzerindeki 4 kalkış pisti ile Fethiye, Ölüdeniz ve Eşen Vadisi'ne hakim konumu dolayısıyla dünyanın ilgisini çeken önemli bir alternatif turizm merkezidir.

Fethiye'nin Turizm Çekiciliklerini Yerinde İnceleme

01-03 Mayıs 2014 tarihleri arasında 3 gün süreyle kara turları düzenlenebilecek tarihi, doğal ve kültürel özelliğe sahip 15 desti-nasyon yerinde incelenmiştir. Gidilen bölgelerde önceden hazırlanmış 30 kriterden oluşan kontrol listesinde belirlenen özellik-lerin durumuna bakılmıştır. Bu kriterlerden bazıları yol durumu, yol mesafesinin uygunluğu, destinasyonun çekiciliği, park yeri, çevredeki yiyecek-içecek işletmelerinin durumu, hediyelik eşya satışı, destinasyonu tanıtan broşür-harita ve rehberlik hizmet-leri, destinasyonun engelliler-yaşlılar ve çocuklu aileler için uygunluk durumu, emniyet ve güvenlik unsurlarıdır.

Fethiye ve çevresindeki keşif gezileri ile 30 kriterden oluşan kontrol listesini ulaşım açısından değerlendirdiğimizde, Amintas Kaya Mezarları şehir içinde bulunmaktadır. Kaunos Antik Kenti'ne ve Kelebekler Vadisi'ne 15-20 dakikalık deniz yolculuğu ile ulaşılmaktadır. En kısa süreli ulaşım 15 dk’lık bir yolculuk ile Kayaköy ve Ölüdeniz Tabiat Parkı, en uzak yolculuk ise 1 saat 10 dakikalık yolculuk ile Letoon Antik Kenti ve Patara Antik Kenti'dir. Sdyma yolunun son 6 km si, Araksa Ören Yeri'nin son 10 km’si, Kadyanda Antik Kenti'nin son 8 km’si, Tlos Antik Kenti'nin son 13 km’si stabilize bölünmüş, virajlı dağ yoludur. Babadağ zirveye çıkan yolun tamamı 18 km. olup bu yolun 12.2 km'si parke, 5.8 km'si toprak yol olduğu için ulaşım altyapısı gelişmiştir. 15 desti-nasyonun hepsi ulaşım süresi bakımından uygun mesafede ve yol güzergahları açısından doğal çekiciliklere sahiptirler. Şehir dışındaki destinasyonlarda trafik sıkışıklığı sorunu yaşanmamakta, şehir içinde ise sadece yaz aylarında belli saatler kısmen bir yoğunluk yaşanmaktadır. Yol güzergahları açısından değerlendirdiğimizde tüm güzergahlar doğal çekiciliklere sahiptirler ve gü-zergahlar üzerinde mola verilebilecek noktalar bulunmaktadır.

Sdyma Antik Kenti dışında tüm destinasyonlarda otobüs park yeri bulunmaktadır. Park alanlarının büyüklüğü 3 otobüs ile 50 oto-büs park edebilecek şekilde değişmektedir. İztuzu Plajı, Patara Antik Kenti, Ölüdeniz Tabiat Parkı en geniş park alanlarına sahip iken Amintas Kaya Mezarları'nda bulunan park alanına en fazla 3 otobüs park edebilmektedir. Otobüsten inen turistler için desti-nasyona yürüme mesafesi 10 m. ile 1 km. arasında değişmektedir. Patara Plajı ve Kaunos Antik Kenti'ne park yerinden sonra 1km’lik yürüme mesafesi ile ulaşılmaktadır. Kaunos Antik Kenti'ne ulaşımda 1 km’lik yolu yürümek istemeyenler için servis ile ulaşım imkanı sunulmaktadır.

Fotoğraf-Kenan OLGUN Babadağ

Sdyma ve Araksa'ya giriş için bir ücret alınmamaktadır. Diğer destinasyonlara girişte kişi başı 5 ile 10 TL arasında giriş ücreti alın-makta. Ölüdeniz, Patara ve İztuzu plajlarına girişte araç başına ücret alınmaktadır. Babadağ'a girişte bir ücret ödenmemekle bir-likte, paraşütle atlamak isteyenlerden ücret alınmaktadır. İztuzu Plajı Nisan–Ekim ayları arasında saat 08.00-20.00 arası ziyaret edilebilmektedir. Kelebekler Vadisi Nisan–Ekim ayları arasında saat 11.00-17.00 arasında bot turları ile ulaşım sağlanmaktadır.

Sdyma, Araksa ve Kadyanda için ziyaret günleri ve saatleri ile ilgili bir sınırlama bulunmamaktadır. Babadağ her mevsim ziyarete açık olmasına rağmen ziyaret ve yamaç paraşütü için hava şartları önem taşımaktadır. Bunun dışında tüm destinasyonlar 12 ay ve

Sdyma, Araksa ve Kadyanda için ziyaret günleri ve saatleri ile ilgili bir sınırlama bulunmamaktadır. Babadağ her mevsim ziyarete açık olmasına rağmen ziyaret ve yamaç paraşütü için hava şartları önem taşımaktadır. Bunun dışında tüm destinasyonlar 12 ay ve

Benzer Belgeler