• Sonuç bulunamadı

4.4 Antalya İli Merkez İlçelerindeki Fen Liselerinin Hedef Kitle Üzerinde “Başarılı

4.4.2 Ö1 Fen Lisesinin Başarılı Okul Algısı Oluşturmak İçin Yürüttüğü

Ö1 Fen Lisesinin “Başarılı Okul” algısı oluşturmak için yürüttüğü çalışmalar “Ö1 Fen Lisesinin Tanıtım Çalışmaları” ve “Ö1 Fen Lisesi ile Yapılan Görüşmeler” şeklinde temalandırılmıştır. Bu temalara ilişkin elde edilen veriler aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Tablo 4. 10 Ö1 Fen Lisesinin Başarılı Okul Algısı Oluşturmak İçin Yürüttüğü Çalışmalar Temalar D1V 1 D1V 2 D1V 3 Ö1V1 Ö1V2 Ö1V3 Ö1V4 Ö2V1 Ö2V2 Ö2V3 f %

1 Ö1 Fen Lisesi ile Yapılan Görüşmeler √ √ √ √ 4 40 2 Ö1 Fen Lisesinin Tanıtım Çalışmaları √ √ √ √ 4 40

113

“Ö1 Fen Lisesiyle Yapılan Görüşmeler” temasına ilişkin öğrenci velilerinin dördü görüş bildirmiştir. Görüş bildirenlerin katılmcılara oranının % 40 olduğu bu temaya ilişkin veli görüşleri aşağıda verilmiştir.

Görüşmelerimiz oldu. Sınavdan sonra Ö1 Fen Lisesi Müdür Yardımcısıyla ve Ö1 Fen Lisesi Müdürü ile görüşmelerimiz oldu. Müdür ve Müdür yardımcısıyla görüşmelerimiz oldu. … Zaten diyalog halindeydik onu çok net bir şekilde biz davet bekledik ya da özel geldik gibi bir durum olmadı ama okuldan sanırım bir telefon gelmişti görüşmeyle ilgi biz de zaten düşünüyorduk. Onu şu anda çok net hatırlamıyorum ama karşılıklı görüşmelerimiz oldu (Ö1V1,4b,1).

Yani şöyle… Tabi yönlendirme sonucu biz direk biz direk iletişime girdik. Tabiî ki şey hani geçmişteki başarılar. Total başarılar. Onları vurguladılar. İşte yüzde çok önemlidir. Başarı yüzdesi çok önemlidir. Mesela yüz kişi giriyor sınava atıyorum yüzde kaçı sınavı kazanıyor ve ya işte nereleri kazanıyor bunlar hakkında bilgiler verildi (Ö1V2,4b,1).

Okulun eğitim düzeyi ile ilgili bilgi verdiler. Okulun öğrencilerinin başarıları ile ilgili bilgiler verdiler. Okulun sosyal faaliyetleri ile ilgili, kulüp çalışmaları ile ilgili bilgi verdiler. İkna olmuştum. Başka okullara gidip, gelme gereği duymadım açıkçası. …Şimdi ikna olmamış olsaydım... Diğer okullarda... Güzel okullarında... Başarılı... Onlarla da gider görüşürdüm ikna olmamış olsaydım. …Bir okula gittim ve kaldım. Öbür okullardan da telefon açıp aman oğlunuzu buraya getirin demediler açıkçası. Dışarıdan böyle tek tük bu puanla işte yüzde yüz burslu alırız şeklinde şeyler geldi. Ama daha çok, çocuğum gittiği okulda mutlu olur mu açıkçası bunu da düşündüm. Çünkü zaten psikolojisi de kazadan sonra bozulmuştu. Bu psikoloji içerisinde bir de sevmeyeceğim bir okul olsun istemedim. Yani hem başarılı olsun, hem de orada mutlu olsun istedim. Açıkçası bu okulda gerçekten beni ikna etti.(…) Evet ikna oldum. (Ö1V3, 4b,1).

114

Belki, ablası da bu okuldan mezun olduğu için, kendisi de ilkokul ve ortaokul hayatını orada geçirdiği için… Hani bizim gözümüzle de orası iyi bir okul. Bizim oradan bir memnuniyetsizliğimiz olmadı. Deneyimlerimiz de var okul ile ilgili. O nedenle, Antalya’da kalırsa; hani Antalya içinde şurayı mı yazsam, burayı mı yazsam gibi bir düşüncemiz olmadı (Ö1V4, 4b,1).

Ö1 Fen Lisesi ile görüşme yapan öğrenci velilerinden ikisinin Ö1 Fen Lisesi ile geçmişten gelen diyologları bulunmaktadır. Görüşme yapan öğrenci velilerinin tamamının (% 100) Ö1 Fen Lisesine öğrencilerini kayıt ettirmesi araştırmanın önemli bulguları içerisindedir.

“Ö1 Fen Lisesinin Tanıtım Çalışmaları” temasına ilişkin öğrenci velilerinin dördü görüş bildirmiştir. Görüş bildirenlerin katılmcılara oranının % 40 olduğu bu temaya lişkin veli görüşleri aşağıda verilmiştir.

Mesela; mesajlar geldi. Sürekli mesajlar geldi. Gazetelerde okuyorum. İnternet yoluyla haberdar oluyoruz, haberlerden. Reklamla ilgili; bu okulun zaten başarıları sürekli basında çıkıyor. Yani bunların hepsi bi şekilde bizim elimize geçiyor, bişekide öğreniyoruz. …Burada bize özel olarak uyguladıkları şey şuydu: bizim çocuğumuzu zaten tanıyorlardı, başarılarını biliyorlardı, takip edilen çocuklardan bir tanesiydi. Bu anlamda onun burada en iyi şekilde eğitim alabileceği ile ilgili bilgiler verdiler. Sonuçların daha iyi olacağını anlattılar. Konuşmalar bu yöndeydi (Ö1V1,4b,2). (Öğrenci Ö1 in ilköğretim kısmından mezun olmuştur.)

Olduğundan daha iyi tanıtıldığını düşünmedim daha iyi tanıtıldığı... Ama daha kötüymüş, böyle bir düşüncem olmadı. Tanıtım konusunda belki eksikler olabilir. Hani, ne dersiniz bilmiyorum. Ne yapılabilir bilmiyorum. İkinci sorunuzda gelecekse ne yapılabilir bilmiyorum ama… Belki biraz daha yetersiz diye düşünüyorum. Ne yapılabilir bilmiyorum. Belki daha iyi tanıtılabilir (Ö1V2,4b,2).

115

Aslında güzel bir siteleri var. Yani her okulun o kadar güzel bir sitesi yok. Siteleri olduğundan fazla abartmıyorlar, olduğu kadar gösteriyorlar, bana göre öyle. Başarılarını yansıtıyorlar sitelerde. Tabi yansıtacaklar sonuçta. O da, doğal. Bilmiyorum, ben tam olduğu gibi olduğunu düşünüyorum.O konuda şüphem yok. Çünkü okula da şöyle başladık bir yıl da sona eriyor. Hayal kırıklığına uğramadım. Ya da bana söylenenden farklı bir şeyle karşılaşmadım. (…) Evet, öyle gerçekten öyle. Söylenilen kadar (Ö1V3,4b,2).

Okuldaki öğretmenleri Ö1Ö4’ü biliyorlardı. Birkaç öğretmeni (Ö1’in ilköğretim kısmındaki öğretmenleri) görüştü Ö1Ö4’le. “Buraya gelirsen senin için çok iyi olur.” dedi. “Bu okul, çok güzel.” dedi. “Çok iyi yerleri kazanırsın.” dedi. İyi şeyler söylediler bu okul ile ilgili. Onların da etkisi olmuştur diye düşünüyorum. (…) Bence (Ö1’de) özel bir tanıtım yapıldığını da düşünmüyorum açıkçası. Sınavlardan sonra çocukların nereleri kazandıkları gazetelerde yayınlanır. Ö1 de yayınlıyor onu, başka fen lisesi'de yayınlıyor, D1 de yayınlıyor, D3 de yayınlıyor(Ö1V4,4b,2). (Öğrenci Ö1 in ilköğretim kısmından mezun olmuştur.)

Öğrencileri Ö1 Fen Lisesinde okumakta olan veliler, Ö1 Fen Lisesinin; mesajlar, gazete ilanları ve internet yoluyla tanıtımlar yaptığı ifade etmektedirler. Ayrıca ilköğretim kısmında eğitim gören öğrencilerle birebir görüşmeler yapıldığı Ö1 Fen Lisesinde eğitim alması için yönlendirmeler yapıldığı görülmektedir. Öğrenci velileri yapılan tanıtımların gerçekleri yansıttığını, abartılı bir tanıtım olmadığını hatta tanıtım konusunda özel bir çaba harcanmadığını ifade etemektedirler.

4.4.3 Ö2 Fen LisesininBaşarılı Okul Algısı Oluşturmak İçin Yürüttüğü