• Sonuç bulunamadı

Farklılaştırılmış Öğretimin Öğrencilerin Akademik Başarısına Etkisine İlişkin

Belgede U ni t: 6 C el ebr a ti o n s (sayfa 67-71)

Bu bölümde araştırmada ele alınan problem ve alt problemlerin çözümü için toplanan verilerin istatistiksel analizleri sonucu ulaşılan bulgular ve bu bulgularla ilgili yorumlar alt problemlerin sırası dikkate alınarak verilmiştir. Her bir alt probleme ait bulgular ve yorumları, ayrı alt başlıkta aşağıdaki gibi verilmiştir.

4.1 Farklılaştırılmış Öğretimin Öğrencilerin Akademik Başarısına Etkisine İlişkin Bulgular ve Yorumlar

Farklılaştırılmış öğretimin uygulandığı öğrenciler ile müdahale edilmeyen programın uygulandığı öğrencilerin Celebrations teması başarı testinden aldıkları ön ve son puanlarıyla erişi puan farkı hesaplanmış ve bu puanın analizi için yapılan Shapiro Wilk testi ve bağımlı örneklemler t-testlerinin analizleri aşağıda verilmiştir.

4.1.1 Farklılaştırılmış öğretimin uygulandığın grup öğrencilerinin CTBT ön-test ve son-test puanlarının karşılaştırılmasına ilişkin bulgular ve yorumlar

“Farklılaştırılmış öğretimin uygulandığı grubun öğrencilerinin akademik başarı değişkeni ön-test ve son-test puanları arasında anlamlı düzeyde bir farklılık var mıdır?”

şeklinde ifade edilen alt probleme ait bulguları belirlemek için CTBT son-test – CTBT ön-test farkı hesaplanmış ve bulunan bu erişi puanıyla aşağıdaki analizler yapılmıştır. Bu alt probleme ait elde edilen bulgular, Şekil 4, Tablo 23 ve 24’te gösterilmiştir.

Şekil 4: Farklılaştırılmış Öğretimin Uygulandığı Grup Öğrencilerinin CTBT Ön-test ve Son-test Puan Ortalamaları

Şekil 4’e göre farklılaştırılmış öğretimin uygulandığı öğrencilerin akademik başarısı (31,85 puan) artış göstermiştir. Bu puan erişi puanıdır.

0 10 20 30 40 50 60 70

Ön Başarı Son Başarı

Deney Grubu

Tablo 23

Farklılaştırılmış Öğretimin Uygulandığı Grup Öğrencilerinin CTBT Erişi Puanına İlişkin Shapiro-Wilk Testi Sonuçları

Tablo 23’teki değerlere göre başarı testinden elde edilen erişi puanı, normal dağılım göstermektedir. Bu nedenle parametrik testlerden bağımlı örneklemler t-testi ile analizi yapılmıştır. Elde edilen bulgular, Tablo 24’te verilmiştir.

Tablo 24

Farklılaştırılmış Öğretimin Uygulandığı Grup Öğrencilerinin CTBT Erişi Puanına İlişkin t-testi Sonuçları

Tablo 24’e göre, son-test lehine anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Öğrencilerin CTBT ön-test ile son-test puanları arasında 31.85 puan fark vardır ve bu fark istatistiksel olarak anlamlıdır (t(26)=0.526, p<.05). Farklılaştırılmış öğretimin uygulandığı grup öğrencilerinin başarı testi son-test puanları, ön-test puanlarından yüksektir.

Elde edilen bulgular farklılaştırılmış öğretimin uygulandığı grup öğrencilerinin CTBT ön-test ve son-test puanları arasında anlamlı farklılıklar olduğunu göstermektedir.

Öğrencilerin uygulama sonrasında elde ettiği puanların yüksek olması, farklılaştırılmış öğretimin Celebrations teması başarısını arttırdığı şeklinde yorumlanabilir. Farklılaştırılmış öğretimin öğrenci başarısı üzerindeki etkisini inceleyen Kaplan (2016) ve Karip (2016) tarafından yapılan çalışmalarda elde edilen sonuçlarla paralellik gösteren bu sonuç ilgili çalışmalarla ders türü açılarından farklılık göstermektedir. Çalışmalardan biri fen bilimleri dersi ve diğeri görsel sanatlar dersinde yapılmıştır. Bu çalışmada elde edilen bulgular ise farklılaştırılmış öğretimin yedinci sınıf İngilizce dersinde öğrenci başarısını anlamlı oranda yükselttiğini göstermektedir.

4.1.2 Müdahale edilmeyen öğretim programının uygulandığı grup öğrencilerinin CTBT ön-test ve son-test puanlarının karşılaştırılmasına ilişkin bulgular ve yorumlar

“Müdahale edilmeyen öğretim programının uygulandığı grup öğrencilerinin akademik başarı değişkeni ön-test ve son-test puanları arasında anlamlı düzeyde bir farklılık var mıdır?” şeklinde ifade edilen ikinci alt probleme ait bulguları belirlemek için erişi puanı bulunmuş ve bağımlı örneklemler t-testi kullanılarak analizi yapılmıştır. Elde edilen bulgular Şekil 5, Tablo 25 ve 26’da verilmiştir.

CTBT N Medyan Shapiro-Wilk (p)

(Son test - Ön test) 27 31.85 35.7 0.074

*p<.05

CTBT N SS Sd t p

(Son-test-Ön-test) 27 31.85 4.92 26 0.526 0.001*

*p<.05

Şekil 5: Müdahale Edilmeyen Öğretim Programının Uygulandığı Grup Öğrencilerinin CTBT Ön-test ve Son-test Puan Ortalamaları

Şekil 5’e göre müdahale edilmeyen öğretim programının uygulandığı grup öğrencilerinin akademik başarısı (25,9 puan) artış göstermiştir. Bu puan, erişi puanıdır.

Tablo 25

Müdahale Edilmeyen Öğretim Programının Uygulandığı Grup Öğrencilerinin CTBT Erişi Puanına İlişkin Shapiro-Wilk Testi Sonuçları

Tablo 25’teki değerlere göre müdahale edilmeyen öğretim programının uygulandığı grubun öğrencilerinin erişi puanı normal dağılım göstermektedir. Bu nedenle parametrik testlerden bağımlı örneklemler t-testi kullanılmıştır. Bu analize ilişkin bulgular Tablo 26’da verilmiştir.

Tablo 26

Müdahale Edilmeyen Öğretim Programının Uygulandığı Öğrencilerin CTBT Erişi Puanına İlişkin t-testi Sonuçları

Tablo 26’ya göre, anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Öğrencilerin CTBT son-test ile ön-test puanları arasında 25.9 puan fark vardır ve bu fark istatistiksel olarak anlamlıdır (t(26)=0.320, p<.05). Müdahale edilmeyen öğretim programının uygulandığı grubun öğrencilerinin başarı testi son-test puanları, ön-test puanlarından yüksektir.

Elde edilen bulgular müdahale edilmeyen öğretim programının uygulandığı grup öğrencilerinin CTBT ön-test ve son-test puanları arasında anlamlı farklılıklar olduğunu göstermektedir. Öğrencilerin uygulama puanları sonrasında elde ettiği puanların yüksek

0 10 20 30 40 50 60

Ön Başarı Son Başarı

Kontrol Grubu

CTBT N Medyan Shapiro-Wilk (p)

(Son test - Ön test) 27 25.9 27.3 0.080

*p<.05

CTBT N SS Sd t p

(Son-test-Ön-test) 27 25.9 4.58 26 0.320 0.001*

*p<.05

olması, İngilizce dersi öğretim programında yer alan yöntemlerin Celebrations teması başarısını arttırdığı şeklinde yorumlanabilir.

4.1.3 Farklılaştırılmış öğretimin ve müdahale edilmeyen öğretim programının uygulandığı gruplardaki öğrencilerin CTBT son-test puanlarının karşılaştırılmasına ilişkin bulgular ve yorumlar

Araştırmanın üçüncü alt problemi “Farklılaştırılmış öğretimin uygulandığı grup ile müdahale edilmeyen öğretim programının uygulandığı grupta yer alan öğrencilerin akademik başarı değişkeni açısından son-test puanları arasında anlamlı düzeyde bir farklılık var mıdır?”

şeklinde ifade edilmiştir. Bu probleme ait bulguları belirlemek amacıyla Mann-Whitney U testi ile analizler yapılmış ve ulaşılan bulgular Şekil 6 ve Tablo 27’de sunulmuştur.

Şekil 6: Farklılaştırılmış Öğretimin ve Müdahale Edilmeyen Öğretim Programının Uygulandığı Gruplardaki Öğrencilerin CTBT Son-test Puan Ortalamaları

Farklılaştırılmış öğretimin ve müdahale edilmeyen öğretim programının uygulandığı grupların CTBT son-test puanları arasında fark olup olmadığının belirlenmesi amacıyla ortalamalar karşılaştırılmıştır. Şekil 6’ya göre farklılaştırılmış öğretimin uygulandığı grubun CTBT son-test puanı, müdahale edilmeyen öğretim programının uygulandığı grubun son-test puanından 4.85 puan daha yüksek olduğu görülmüştür. Farklılaştırılmış öğretimin uygulandığı grup öğrencilerinin son-test puanları normal dağılım gösterirken müdahale edilmeyen öğretim programının uygulandığı grup öğrencilerinin son-test puanları normal dağılım göstermediğinden dolayı grupların CTBT son-test puanlarının karşılaştırması parametrik olmayan Mann-Whitney U testi ile yapılmıştır. Elde edilen bulgular Tablo 27’de verilmiştir.

0 10 20 30 40 50 60 70

Son Başarı

Deney Kontrol

Tablo 27

Farklılaştırılmış Öğretimin ve Müdahale Edilmeyen Öğretim Programının Uygulandığı Gruplardaki Öğrencilerin CTBT Son-test Puanlarına İlişkin Mann-Whitney U Testi Sonuçları

CTBT son-test puanlarının gruplara göre farklılaşıp farklılaşmadığını ortaya koymak amacıyla yapılan U testi sonucunda gruplar arasında anlamlı bir farklılık olduğu gözlemlenmiştir (U=64, p<.05). Farklılaştırılmış öğretimin uygulandığı grup öğrencilerinin CTBT son-test ortalamaları (x̄=61.85) müdahale edilmeyen öğretimin uygulandığı grup öğrencilerinin son-test ortalamalarından (x̄=57) yüksektir.

Grupların CTBT son-test puanları karşılaştırıldığında farklılaştırılmış öğretimin uygulandığı grubun lehine anlamlı farkın olması, farklılaştırılmış öğretimin müdahale edilmeyen öğretim programından daha etkili olduğu şeklinde yorumlanabilir.

Farklılaştırılmış öğretimi konu edinen ve kontrol gruplu deneysel desenlerin oluşturduğu birçok çalışmada (Karip, 2016; Akkaş, 2014; Demir, 2013; Osuafor & Okigbo, 2013; Yabaş, 2008) da benzer sonuçlara ulaşıldığı görülmektedir. Farklılaştırılmış öğretimin uygulandığı grupların, diğer gruplara göre daha yüksek başarı elde etmesi, ilgili çalışmalarda farklılaştırılmış öğretimin akademik başarı üzerinde karşılaştırılan yöntemlere göre daha etkili olduğunu göstermektedir.

4.2 Farklılaştırılmış Öğretimin Öğrencilerin Üst Düzey Düşünme ve Problem Çözme

Belgede U ni t: 6 C el ebr a ti o n s (sayfa 67-71)