• Sonuç bulunamadı

4. ARAŞTIRMA BULGULARI

4.4. Farklı Nem Oranının Isıl İletkenliğe Etkisinden Elde Edilen Bulgular

Binalarda enerji kayıplarını azaltmak için tek başına düşük ısıl iletkenliğe sahip yalıtım malzemesi seçimi yeterli değildir. Malzemelerin yapısına göre nemin depolanması veya transferi sırasında ısıl iletkenlik değerinde değişimlerin olduğu bilinmektedir. Yapılan çalışmalarda tuğla[63], gazbeton[64], kireç esaslı karışımlar[65] ve ısı yalıtım malzemelerinin[29, 30, 66] ısıl iletkenlik değerinde nemin etkisiyle kuru durumdaki değerlerine göre ciddi artışların olduğu belirtilmiştir. Bu nedenle enerji ile ilgili yapılan hesaplamalarda nemin ısı transferine etkisi veya malzemenin ısıl geçirgenliği üzerinde meydana getirdiği değişimleri ihmal etmek uygun bir yaklaşım olmayabilir.

EPS malzemesinin kuru duruma göre nem içeriği belirlenerek ısıl iletkenlik ölçümleri gerçekleştirilmiştir.

TS EN 12087 standardına göre ilk 10 saniye boyunca almış olduğu su miktarı aşağıdaki bağıntı kullanılarak belirlenirse;

  2

1 0 0.5 kg/m

p

m m

A ise ilgili standarttaki 2B yöntemi kullanılacaktır.

  2

1 0 0.5 kg/m

p

m m

A ise standarttaki 2A yöntemi kullanılacaktır.

Ortalama Sıcaklık

64

Burada m tamamen daldırmanın 10 s sonrasında numunenin kütlesi, kg; 1 Ap numunenin su ile temas ettiği yüzey alanı, m2; m0kuru durumdaki numunenin kütlesi, kg. Çizelge 4.16’da 10 s sonrasında numunelerin kütlesi ve kuru durumdaki numunelerin kütlesi verilmiştir.

Çizelge 4.16.10 saniye sonrasında numune kütleleri

Yoğunluk yönteminin geçerli olduğu tespit edilmiştir.

Numunelerin uzun süreli tam daldırma sonucu hacimce su emme oranları (kuru duruma göre nem içeriği) eşitlik 4.6 ile hesaplanır.

 

Burada m 14 gün boyunca tam daldırma sonucunda numunenin kütlesi, kg; 14 m kuru durumdaki numunenin kütlesi, kg; V numunenin ilk hacmi, m0 3;  suyun w yoğunluğu, kg/m3.

14 gün boyunca tamamen daldırma işlemi sonunda doymuş nem içeriği belirlenmiş olup 16 kg/m3 yoğunluğa sahip numune için hacimce Wdoy = %5,5, 21 kg/m3 yoğunluğa sahip numune için hacimce Wdoy = %4,6, 25 kg/m3 yoğunluğa sahip

65

numune için hacimce Wdoy = %4 olarak belirlenmiştir. TS EN 13163 standardında belirtildiği üzere EPS malzemesi için hacimce su emme oranının %5 değerinin altında olması gerektiği bilinmektedir. Çalışmada elde edilen değerlerin bu bilgiyi doğruladığı görülmüştür. Fakat yine de % 5’in üzerinde hacimce su emme oranları olabileceği gibi aynı yoğunluk değerindeki farklı numunelerinde farklı hacimce su emme oranlarına sahip olabileceği yapılan çalışmalarda görülmüştür[31, 67].

Sırasıyla doymuş nem içeriklerinde EPS malzemesinin ısıl iletkenlik değeri farklı yoğunluklar için k(16 kg/m )3 = 0.05383 W/m.K, k(21 kg/m )3 = 0.04192 W/m. K,

(25 kg/m )3

k = 0.03736 W/m. K olarak belirlenmiştir. Doymuş nem içeriğindeki numuneler doğal ortamda kontrollü bir şekilde bırakılarak farklı nem içeriğinde malzemenin sahip olduğu ısıl iletkenlik değeri belirlenmiştir. Şekil 4.14’de farklı nem içeriklerinde farklı yoğunlukta EPS malzemesinin sahip olduğu ısıl iletkenlik değerlerinin ortalama 10oC sıcaklıktaki değişimi verilmiştir.

Şekil 4.14.Farklı nem içeriklerinde ısıl iletkenliğin değişimi

0

66

5. SONUÇLAR

Enerji tasarrufu sağlamak amacıyla kullanılan yalıtım malzemelerinin mühendislik uygulamalarında tercih edilmesinin gerekçeleri sahip oldukları ısıl özellikleri ile yakından ilgilidir. Enerji kayıplarının azalmasında malzemeler için önemli bir parametre olan ısıl iletkenlik değerinin hangi parametrelere göre değiştiğinin bilinmesi önemli bir olgudur. Yapılan araştırmalar sonucunda gözenekli yapıya sahip malzemeler için ısıl iletkenlik değerinin gözeneklerin dağılımı, gözenek boyutu ve gözenek oranına bağlı olarak değiştiği bilinmekte olup EPS malzemesi için yeterince çalışma bulunmamaktadır. Ayrıca su emme miktarının belirlenmesi ve farklı nem içeriklerinde EPS malzemesinin ısıl iletkenliğinin nasıl değiştiğinin bilinmesi etkin bir yalıtımın sağlanması açısından önemlidir. Bu çalışma kapsamında piyasada oldukça çok tercih edilen içerdiği yüksek gözenek içeriği sayesinde ısıl iletkenlik değerini düşüren EPS yalıtım malzemesi kullanılmıştır.

Farklı yoğunluktaki (16, 21 ve 25 kg/m3) EPS malzemesinin SEM görüntüleri incelenerek iç yapısı belirlenmiş olup, farklı yoğunlukta hücresel gözenek boyutlarındaki değişim belirlenmiştir. Ayrıca SEM görüntülerinden yararlanarak bilgisayar ortamında modellemesi yapılarak sayısal olarak efektif ısıl iletkenliği farklı sıcaklıklarda tespit edilmiştir. EPS malzemesinin gözeneklilik oranı hakkında elde edilen bilgiler literatürde yapılan çalışmalar ile sınırlıdır. Literatürde EPS malzemesinin mikro düzeyde gözenek oranının yaklaşık 97-99% değerleri arasında değiştiği belirlenmiş olup, yoğunluğun artması sonucu gözenek miktarının azalacağı tespit edilmiştir[22, 23]. Bu doğrultuda gözenekleri oluşturan hava miktarının azalması sonucu ısıl iletkenlik değerinin artması beklenir. Fakat burada tam tersi bir durum söz konusudur. Bunun nedeni malzeme yapısındaki dağılım ve hücresel gözeneklerin boyutlarıdır. Her bir yoğunluk değeri için farklı sıcaklıklarda gerçekleştirilen analizler sonucunda bilindiği üzere ısıl iletkenlik değerinin sıcaklık arttıkça yükseldiği görülmüştür. Sayısal çalışmaların yapılması sırasında geometrinin modellemesi, ağ yapıları, sınır koşulları ve uygun malzeme özelliklerinin belirlenmesi çok önemli bir konudur. Burada yapılacak hatalar sayısal çalışmanın doğruluğunu etkileyecektir. Geometrinin modellenmesi sırasında yapılan kabuller, sınırların net

67

olarak belli olmaması ve iki boyutlu bir düzlemde yapılan çalışmalar sayısal sonuçların hata nedenleri olarak gösterilebilir. Çünkü EPS malzemesi kabuk yapısı gereği çift katmanlı bir yapıya sahip olup gözeneklerinin duvar kalınlıkları bile ısı transferine katkıda bulunmaktadır. Yani aynı yoğunlukta ve yaklaşık aynı hücresel gözenek çapına sahip malzemelerin ısıl iletkenlik değerleri farklı olabilmektedir. Isı transfer mekanizmaları dikkate alındığında mikro düzeyde gerçekleştirilen çalışmalar için hava hareketlerinin 10e-25 m/s mertebelerinde olmasından dolayı taşınım ile ısı transferi ihmal edilmiştir. Sayısal çözümlerde iki bileşende katı gibi düşünülerek iletim ile ısı transferi dikkate alınarak çözümler yapılmıştır.

Deneysel çalışmalarda sayısal çalışmalarda incelenen farklı yoğunluktaki numuneler için öncelikle kurutma işlemi yapılmış ve daha sonra belirlenen ısı akış ölçme metodu doğrultusunda TS 8301 standardında ölçüm yapan Fox 314 ısıl iletkenlik ölçüm cihazında farklı ortalama sıcaklıklar için deneysel ölçümler yapılmıştır. Deneysel ölçümlerin yapılması sırasında ölçüm cihazı için uygun ortam koşullarının sağlanması ve cihazın kalibre edilmiş olması çok önemlidir. Bu şartlar altında gerçekleştirilen deneyler sonucunda ısıl iletkenlik değerinin farklı sıcaklıklardaki değerleri farklı yoğunluklar için tespit edilmiştir. Deneysel sonuçlar ile de ısıl iletkenlik değerinin EPS malzemesi için yoğunluk arttıkça azaldığı görülmektedir. Deneysel çalışmalarda yoğunluğun artması sonucu ısıl iletkenlik değerinin azalması sayısal çalışmalarda olduğu gibi gözeneklerin dizilimi, kabuk yapısı, gözenek boyutlarının küçülmesi sonucu taşınım ile ısı transferinin azalması ile açıklanabilir[68].

Literatürde yapılan çalışmalarda EPS malzemesi için genellikle 5 cm kalınlığındaki numuneler için ısıl iletkenlik ölçümleri yapılmıştır. Aynı kalınlıkta farklı üretici firmalardan alınan malzemelerde bile ısıl iletkenlik değerinde farklılıklar bulunmaktadır. Bu farklılıkların üretim aşamasındaki işlemlerden meydana gelebileceği düşünülmektedir. Şekil 5.1’de ortalama 100C sıcaklıkta EPS malzemesi için ısıl iletkenliğin yoğunluğa göre değişimi yapılan çalışmalardaki sonuçlar ile karşılaştırmalı olarak verilmiştir.

68

Şekil 5.1. Isıl iletkenliğin yoğunluğa göre değişiminin literatür çalışmaları ile karşılaştırılması (Tort=100C)

Deneysel çalışmalar ile sayısal çalışmaların birbiriyle karşılaştırması yapılırken bir noktada dikkat edilmesi gerekir. Sayısal çalışmalar mikro düzeyde malzemenin bir bölümünde gerçekleştirilmiştir. Malzeme genelinde homojen bir dağılım olmaması ve dizilimin değişmesi deneysel ve sayısal sonuçlar arasında bir hata meydana getirmiştir. Deneysel ve sayısal ısıl iletkenlik değerlerinin birbiriyle yaklaşık 1-4% hata oranıyla çakıştığı belirlenmiştir. Gerçekçi yaklaşımlar yapabilmek için x ve y doğrultularındaki ısıl iletkenlik değerleri belirlenerek ortalama bir ısıl iletkenlik değeri kullanılabilir. Sayısal modellemede malzeme gerçek gözenek oranlarına ulaşmadığı için bir düzeltme faktörü kullanılarak daha doğru olabilecek ısıl iletkenlik değerleri belirlenmiştir. Ayrıca geometrinin doğru bir şekilde modellenememesi, gerçek koşulların analiz programında tam olarak sağlanamaması ve iki boyutta gerçekleştirilen sayısal çalışmalardan dolayı meydana geldiği düşünülmektedir. Yine de deneysel çalışmaların yanında sayısal çalışmaların yapılması bize malzemenin yoğunluğunun değişmesi sonucu ısıl iletkenliğinin neden azaldığı konusunda fikir sahibi olmamızı sağlamıştır. Yapılan deneysel ve sayısal çalışmaları özetleyecek olursak gözenekli yalıtım malzemesi EPS için ısıl iletkenlik değeri hücresel gözenek boyutlarına, bileşenlerin sıcaklık ile ısıl özelliklerinin değişimine, gözeneklerin

0,02500

69

dizilimi ve yapısına bağlı olduğu tespit edilmiştir. Isıl iletkenliğin azaltılması adına bu parametreler dikkate alınarak iyileştirmeler yapılabileceği tespit edilmiştir. Ayrıca sayısal yöntemler ile deneysel çalışmalar yapmadan bir malzeme için tahmini ısıl iletkenlik değeri belirlenebilir.

Yalıtım malzemelerinde diğer bir önemli parametrenin nem olduğu, ısıl iletkenliği önemli ölçüde değiştirdiği belirlenmiştir. Bu doğrultuda TS EN 12087 standardında uzun süreli tam daldırma sonucun farklı yoğunluktaki EPS malzemeleri için doymuş nem içerikleri belirlenmiştir. Daha sonra kontrollü bir şekilde kurumaya bırakılarak farklı nem içeriklerinde ısıl iletkenlik değerleri belirlenmiştir. Nem oranının artması ile birlikte ısıl iletkenlik değerinin arttığı kuru duruma göre yaklaşık olarak sırasıyla 16, 21 ve 25 kg/m3 yoğunluk değerindeki EPS malzemesi için %61,

%30 ve %20 oranında ısıl iletkenliğin artması söz konusudur. Gözeneklerinin yüksek orandaki miktarının kapalı gözenekli olması su emme miktarının az olacağını gösterir[69]. Bu doğrultuda en çok su emme miktarının düşük yoğunluklu malzemede olduğu, bu yüzden düşük yoğunluklu malzemeler için kapalı gözenek miktarının diğer yüksek yoğunluktaki malzemelere göre daha az olabileceği tahmin edilebilir.

Literatürde yapılmış olan 16 kg/m3 yoğunluk değerindeki EPS malzemesinin farklı nem içeriğindeki ısıl iletkenliğinin değişimi yapılan çalışma ile karşılaştırılmalı olarak şekil 5.2’de verilmiştir.

70

Şekil 5.2. 16 kg/m3 yoğunluğa sahip EPS malzemesinin ısıl iletkenliğinin farklı nem içeriklerinde karşılaştırılması

Efektif ısıl iletkenliğin belirlenmesinde teorik modellerin ihtiyaçlar doğrultusunda farklı özellikteki malzemeler için tanımlandığı belirlenmiştir. Yapılan çalışmada kullanılan teorik modellerin kendi içinde karşılaştırması yapılmış olup aralarında küçük hatalar olduğu gibi çok büyük hatalarında olduğu görülmüştür.

Teorik modeller ile deneysel sonuçların karşılaştırılması yapılmış olup yaklaşık %20 gibi büyük bir hata oranı ile çakıştığı belirlenmiştir.

Isıl iletkenliğin belirlenmesi için deneysel ve analitik çalışmaların birbiriyle karşılaştırıldığında uyum içinde olmadığı görülmüştür. Modellerin uygulanmasında bağıntılarda gözenek dizilimleri, malzeme içerisindeki farklı gözenek boyutları, meydana gelen ısı transferi olayları gibi parametreler hesaba katılmadığı için homojen dağılıma sahip olmayan gözenekli malzemeler için analitik hesapların çok doğru sonuçlar vermeyeceği görülmektedir. Bundan hareketle analitik sonuçların gözenekli malzemelerde ısıl iletkenlik tahmini için çok gerçekçi sonuçlar vermeyeceği başka yöntemlerin kullanılması gerektiği açıkça görülmektedir.

Sonuç olarak yoğunluğun ısıl iletkenlik değerini değiştirdiği, enerji tasarrufu amacıyla yoğunluğu yüksek yalıtım malzemelerinin tercih edilebileceği, malzemelerin

0

71

ısıl iletkenlik değerini azaltmak amacıyla ilgili parametrelerin üretim işlemi sırasında değiştirilebileceği düşünülmektedir.

72 KAYNAKLAR

[1] Pérez-Lombard, L., Ortiz, J., Pout, C., A review on buildings energy consumption information. Energy and Buildings. 40 (3), 394-398, 2008.

[2] Yang, L., Yan, H., Lam, J. C., Thermal comfort and building energy consumption implications – A review. Applied Energy. 115, 164-173, 2014.

[3] Büyükalaca, O., Bulut, H., Detailed weather data for the provinces covered by the Southeastern Anatolia Project (GAP) of Turkey. Applied Energy. 77 (2), 187-204, 2004.

[4] Al-Sanea, S. A., Zedan, M. F., Al-Ajlan, S. A. et al., Heat Transfer Characteristics and Optimum Insulation Thickness for Cavity Walls. Journal of Building Physics. 26 (3), 285-307, 2003.

[5] Bolattürk, A., Determination of optimum insulation thickness for building walls with respect to various fuels and climate zones in Turkey. Applied Thermal Engineering. 26 (11-12), 1301-1309, 2006.

[6] Dombaycı, Ö. A., Gölcü, M., Pancar, Y., Optimization of insulation thickness for external walls using different energy-sources. Applied Energy. 83 (9), 921-928, 2006.

[7] Sisman, N., Kahya, E., Aras, N. et al., Determination of optimum insulation thicknesses of the external walls and roof (ceiling) for Turkey's different degree-day regions. Energy Policy. 35 (10), 5151-5155, 2007.

[8] Bolattürk, A., Optimum insulation thicknesses for building walls with respect to cooling and heating degree-hours in the warmest zone of Turkey. Building and Environment. 43 (6), 1055-1064, 2008.

[9] Kaynakli, O., A study on residential heating energy requirement and optimum insulation thickness. Renewable Energy. 33 (6), 1164-1172, 2008.

[10] Yu, J., Yang, C., Tian, L. et al., A study on optimum insulation thicknesses of external walls in hot summer and cold winter zone of China. Applied Energy.

86 (11), 2520-2529, 2009.

[11] Fertelli, A., Determination Of Optimum Insulation Thickness For Different Building Walls In Turkey. Transactions Of Famena 2,2013.

[12] Bektas Ekici, B., Aytac Gulten, A., Aksoy, U. T., A study on the optimum insulation thicknesses of various types of external walls with respect to different materials, fuels and climate zones in Turkey. Applied Energy. 92, 211-217, 2012.

73

[13] Ozel, M., Thermal performance and optimum insulation thickness of building walls with different structure materials. Applied Thermal Engineering. 31 (17-18), 3854-3863, 2011.

[14] Al-Sanea, S. A., Zedan, M. F., Al-Ajlan, S. A., Effect of electricity tariff on the optimum insulation-thickness in building walls as determined by a dynamic heat-transfer model. Applied Energy. 82 (4), 313-330, 2005.

[15] Ozel, M., Effect of wall orientation on the optimum insulation thickness by using a dynamic method. Applied Energy. 88 (7), 2429-2435, 2011.

[16] Daouas, N., Hassen, Z., Aissia, H. B., Analytical periodic solution for the study of thermal performance and optimum insulation thickness of building walls in Tunisia. Applied Thermal Engineering. 30 (4), 319-326, 2010.

[17] Daouas, N., A study on optimum insulation thickness in walls and energy savings in Tunisian buildings based on analytical calculation of cooling and heating transmission loads. Applied Energy. 88 (1), 156-164, 2011.

[18] Mendes, N., Winkelmann, F. C., Lamberts, R. et al., Moisture effects on conduction loads. Energy and Buildings. 35 (7), 631-644, 2003.

[19] Kong, F., Zheng, M., Effects of combined heat and mass transfer on heating load in building drying period. Energy and Buildings. 40 (8), 1614-1622, 2008.

[20] Liu, X., Chen, Y., Ge, H. et al., Numerical investigation for thermal performance of exterior walls of residential buildings with moisture transfer in hot summer and cold winter zone of China. Energy and Buildings. 93, 259-268, 2015.

[21] Liu, X., Chen, Y., Ge, H. et al., Determination of optimum insulation thickness for building walls with moisture transfer in hot summer and cold winter zone of China. Energy and Buildings. 109, 361-368, 2015.

[22] Schellenberg, J., Wallis, M., Dependence of Thermal Properties of Expandable Polystyrene Particle Foam on Cell Size and Density. Journal of Cellular Plastics. 46 (3), 209-222, 2010.

[23] Rémi, C., Dominique, B., Daniel, Q., Radiative Properties of Expanded Polystyrene Foams. Journal of Heat Transfer. 131 (1), 012702, 2009.

[24] Gnip, I., Vėjelis, S., Vaitkus, S., Thermal conductivity of expanded polystyrene (EPS) at 10°C and its conversion to temperatures within interval from 0 to 50°C. Energy and Buildings. 52, 107-111, 2012.

[25] Mıhlayanlar, E., Dilmaç, Ş., Güner, A., Analysis of the effect of production process parameters and density of expanded polystyrene insulation boards on mechanical properties and thermal conductivity. Materials & Design. 29 (2), 344-352, 2008.

74

[26] Yucel, K. T., Basyigit, C., Ozel, C., Thermal Insulation Properties Of Expanded Polystyrene As Construction And Insulating Materials. 15th Symposium on Thermophysical Properties, NIST/ASME, Boulder, Colorado.

54–66, 2003.

[27] Lakatos, Á., Kalmár, F., Investigation of thickness and density dependence of thermal conductivity of expanded polystyrene insulation materials. Materials and Structures. 46 (7), 1101-1105, 2012.

[28] Roels, S., Carmeliet, J., Hens, H. et al., A Comparison of Different Techniques to Quantify Moisture Content Profiles in Porous Building Materials. Journal of Building Physics. 27 (4), 261-276, 2004.

[29] Karamanos, A., Hadiarakou, S., Papadopoulos, A. M., The impact of temperature and moisture on the thermal performance of stone wool. Energy and Buildings. 40 (8), 1402-1411, 2008.

[30] Ochs, F., Heidemann, W., Müller-Steinhagen, H., Effective thermal conductivity of moistened insulation materials as a function of temperature.

International Journal of Heat and Mass Transfer. 51 (3-4), 539-552, 2008.

[31] Jerman, M., Černý, R., Effect of moisture content on heat and moisture transport and storage properties of thermal insulation materials. Energy and Buildings. 53, 39-46, 2012.

[32] Lakatos, A., Kalmar, F., Analysis of water sorption and thermal conductivity of expanded polystyrene insulation materials. Building Services Engineering Research and Technology. 34 (4), 407-416, 2012.

[33] Vejmelkova, E., Pavlikova, M., Jerman, M. et al., Free Water Intake as Means of Material Characterization. Journal of Building Physics. 33 (1), 29-44, 2009.

[34] Yu, Q., Thompson, B. E., Straatman, A. G., A Unit Cube-Based Model for Heat Transfer and Fluid Flow in Porous Carbon Foam. Journal of Heat Transfer. 128 (4), 352, 2006.

[35] Bouvard, D., Chaix, J. M., Dendievel, R. et al., Characterization and simulation of microstructure and properties of EPS lightweight concrete. Cement and Concrete Research. 37 (12), 1666-1673, 2007.

[36] Jose Angel, D. D. L. P., Hector, P. M., Miguel, T. C. et al., Microstructure Characterization of Low Density EPS. Applied Mechanics and Materials. 420, 167-176, 2013.

[37] Plastics, B., Technical Information, 1992.

[38] Mıhlayanlar, E., Eps yalıtım levhalarının özeliklerine etki eden üretim parametrelerinin irdelenmesi. Doktora Tezi. Trakya Üniversitesi, Edirne, 2005.

75

[39] Akıncı, H., Günümüzde Uygulanan Isı Yalıtım Malzemeleri,Özellikleri, Uygulama Teknikleri Ve Fiyat Analizleri. Yüksek Lisans Tezi. Sakarya Üniversitesi, Sakarya, 2007.

[40] Anonim, Eps'nin bazı özellikleriyle ilgili açıklamalar, http://www.styrosan.com.tr/ (08.03.2017)

[41] Uzun, İ., Isı Yalıtımı. Yönetmelikler Işığında Isı Yalıtımı ve Uygulamaları. 8-19, 2013.

[42] Çengel, Y., Ghajar, A. J., Introduction and Basic Concepts. Heat and Mass Transfer:Fundamentals and Applications. 1-47, Mc-Graw-Hill, Singapure, 2011.

[43] Al-Homoud, S., D. M., Performance characteristics and practical applications of common building thermal insulation materials. Building and Environment.

40 (3), 353-366, 2005.

[44] Pehlivanlı, Z., Gazbeton Malzemesinin Farkli Sıva Malzemeleriyle Birlikte Isil Özelliklerinin Nem ve Sıcaklıkla Değişiminin İncelenmesi Doktora Tezi.

Kırıkkale Üniversitesi, Kırıkkale, 2010.

[45] DURMAZ, S., A Numerical Study On The Effective Thermal Conductivity Of Composite Materials. Yüksek Lisans Tezi. Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir, 2004.

[46] Fiedler, T., Solórzano, E., Öchsner, A., Numerical and experimental analysis of the thermal conductivity of metallic hollow sphere structures. Materials Letters. 62 (8-9), 1204-1207, 2008.

[47] YÜKSEL, N., AVCI, A., Gözeneklİ Malzemelerİn Etken Isil İletkenlİklerİ Üzerİne Mevcut Çalişmalar. J. Fac. Eng. Arch. Gazi Univ. 25 (2), 331-346, 2010.

[48] Tavman, I. H., Effective thermal conductivity of isotropic polymer composites.

International Communications in Heat and Mass Transfer. 25 (5), 723-732,1998.

[49] Cernuschi, F., Ahmaniemi, S., Vuoristo, P. et al., Modelling of thermal conductivity of porous materials: application to thick thermal barrier coatings.

Journal of the European Ceramic Society. 24 (9), 2657-2667, Aug, 2004.

[50] Kohout, M., Collier, A. P., Štěpánek, F., Effective thermal conductivity of wet particle assemblies. International Journal of Heat and Mass Transfer. 47 (25), 5565-5574, 2004.

[51] Carson, J. K., Lovatt, S. J., Tanner, D. J. et al., Thermal conductivity bounds for isotropic, porous materials. International Journal of Heat and Mass Transfer. 48 (11), 2150-2158, 2005.

76

[52] Fu, S.-Y., Mai, Y.-W., Thermal Conductivity of Misaligned Short-Fiber-Reinforced Polymer Composites. Journal of Applied Polymer Science. 88, 1497–1505, 2002.

[53] Carson, J. K., Lovatt, S. J., Tanner, D. J. et al., Predicting the effective thermal conductivity of unfrozen, porous foods. Journal of Food Engineering. 75 (3), 297-307, 2006.

[54] TSE, "Isı yalıtımı - Kararlı halde ısıl direncin ve ilgili özelliklerin tayini - Mahfazalı sıcak plaka cihazı," TS ISO 8302 2002.

[55] TSE, "Isı yalıtımı - Kararlı durum ısı iletim özelliklerinin tayini -Kalibre edilmiş ve mahfazalı sıcak kutu," TS EN ISO 8990 2002.

[56] Altun, O., Boke, Y. E., Kalemtas, A., Problems for Determining the Thermal Conductivity of TBCs by Laser – Flash Method. Journal of Achievements Materials and Manufacturing Engineering. 30 (2), 2008.

[57] Altun, Ö., Isıl Engelleme Kaplamalarında Efektif Isı İletim Katsayısının Değişimi. Doktora Tezi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Eskişehir, 2007.

[58] Yeşilata, B., Turgut, P., Işıker, Y., Kompozit Yapı Malzemelerinde Isıl Özellik Ölçümü-1:Mevcut Ölçüm Tekniklerinin İrdelenmesi. Mühendis ve Makina. 48 (564), 2005.

[59] Liu, G. R., Quek, S. S., Computational Modelling. The Finite Element Method - A Practical Course. 1-9, Singapore, 2003.

[60] TSE, "Isı yalıtımı - Kararlı halde ısıl direncin ve ilgili özelliklerin tayini -Isı akış sayacı cihazı," TS ISO 8301, 2002.

[61] Çengel, Y. A., Ghajar, A. J., Heat and Mass Transfer:Fundamentals and Applications. 1-47. Mc-Graw-Hill,Singapore, 2011.

[62] Algaer, E., Thermal Conductivity of Polymer Material Reverse Nonequilibrium Molecular Dynamics Simulation. Technische Universitat.

2010.

[63] Pavlík, Z., Fiala, L., Vejmelková, E. et al., Application of Effective Media Theory for Determination of Thermal Properties of Hollow Bricks as a Function of Moisture Content. International Journal of Thermophysics. 34 (5), 894-908, 2012.

[64] Jerman, M., Keppert, M., Výborný, J. et al., Moisture and heat transport and storage characteristics of two commercial autoclaved aerated concretes.

Cement Wapno Beton. 16 (78), 18-29, 2011.

77

[65] Pavlík, Z., Vejmelková, E., Fiala, L. et al., Effect of moisture on thermal conductivity of lime-based composites. International Journal of Thermophysics. 30 (6), 1999, 2009.

[66] Mar, J. D., Litovsky, E., Kleiman, J., Modeling and database development of conductive and apparent thermal conductivity of moist insulation materials.

Journal of building physics. 32 (1), 9-31, 2008.

[67] Gnip, I. Y., Kersulis, V., Vejelis, S. et al., Water absorption of expanded polystyrene boards. Polymer Testing. 25 (5), 635-641, 2006.

[68] Domínguez-Muñoz, F., Anderson, B., Cejudo-López, J. M. et al., Uncertainty in the thermal conductivity of insulation materials. Energy and Buildings. 42 (11), 2159-2168, 2010.

[69] VĖJELIS, S., VAITKUS, S., Investigation of Water Absorption by Expanded Polystyrene Slabs. MATERIALS SCIENCE. 12 (2), 2006.

78 EKLER

Şekil A.1. 16 kg/m3 Yoğunluğa Sahip EPS’nin X100 Mikro Görüntüsü

Şekil A.2. 16 kg/m3 Yoğunluğa Sahip EPS’nin X250 Mikro Görüntüsü

79

Şekil A.3. 16 kg/m3 Yoğunluğa Sahip EPS’nin X500 Mikro Görüntüsü

Şekil A.4. 21 kg/m3 Yoğunluğa Sahip EPS’nin X50 Mikro Görüntüsü

80

Şekil A.5. 21 kg/m3 Yoğunluğa Sahip EPS’nin X100 Mikro Görüntüsü

Şekil A.5. 21 kg/m3 Yoğunluğa Sahip EPS’nin X100 Mikro Görüntüsü

Benzer Belgeler