• Sonuç bulunamadı

2.2 Altın Cevheri Zenginleştirilmesi

2.2.5 Gravimetrik Yöntemlerle Altın Cevheri Zenginleştirilmesi

2.2.5.1 Falcon Konsantratör İle Zenginleştirme

2.2.5.1.1 Falcon Konsantratör Tipleri

• Falcon SB Serisi • Falcon C Serisi • Falcon UF Serisi

2.2.5.1.1.1 Otomatik Olarak Kesikli İşlem Yapan ‘SB’ Modeli. Kesikli iĢlem

yapan konsantratörlerdir. Bu seri konsantratörlere bulamaç halinde beslenen malzeme içindeki en yoğun taneleri zenginleĢtirmek için yapılmıĢlardır. Bu nedenle beslenen malzemenin çok az bir kısmını çok yüksek tenörlü konsantre miktarı olarak vermektedir. Alınan bu değerli konsantre besleme malının yaklaĢık %1‟ne denk gelmektedir.

Elde edilen metal konsantrelerinin tenörleri çok yüksektir ancak miktarları çok düĢüktür. Kesikli olarak çalıĢan Falcon SB serisi konsantratörü baĢarılı bir Ģekilde doğal olarak bulunan altın gümüĢ zenginleĢtirilmesinde kullanılmaktadır. Ayrıca sıvılaĢtırma suyunun etkisi ile SB serisi konsantratörler besleme malı içinde bulunan kaba taneleri de kazanabilirler.

6 mm boyuta kadar kaba taneleri zenginleĢtirebilir ancak besleme malı 6 mm ye ayarlı bir elekten geçirilmelidir. 200 G santrifüj kuvveti üretebilmektedir.

37

Besleme ortada bulunan borudan konsantratörün dip kısmına yapılır. Ġç kısımda bulunan dağıtıcı tarafından dağıtılan malzeme düz ve eğimli rotor koniğinin alt kısmına doğru itilir. Rotor koniğinin alt kısmında yüksek G kuvveti ile taneler tabakalaĢmaya ve konik boyunca yükselmeye baĢlar daha sonra koniğin üst tarafında bulunan kanallara malzeme birbirine bağlı kanallar ve santrifüj kuvvetinin etkisi ile doldurulmaya ve koniğin iç duvarları boyunca yükselmeye baĢlar. Her kanalın dolması ile bir konsantrasyon yatağı teĢkil edilmiĢ olur.

Konsantre yatağı oluĢmuĢken aynı zamanda konik kanallarının dibinde bulunan sıvılaĢtırma suyu kanallarından su verilmeye devam etmektedir ve bu sıvılaĢtırma suyunun kuvveti malzemenin tamamen katı ve kompakt hale gelmesini engeller. Bulamaç ve sıvı haldeki malzemenin içindeki taneleri bu sayede yer değiĢtirebilir. Santrifüj kuvvetinin etkisi altındaki tanelerden ağır olanları hafif taneler ile yer değiĢtirir ve koniğin halkalarında birikmeye baĢlar. Ağır taneler konik halkalarında birikirken hafif taneler koniğin üst kısmından taĢarak uzaklaĢır. Konsantre yani ağır taneler, konik halkalarının kapasitesini tamamen doldurunca, konsantrasyon döngüsü tamamlanmıĢ olur.

Konsantrasyon döngüsü tamamlandıktan sonra önce sıvılaĢtırma suyu kesilir. Konsantratör yavaĢlatılır, koniğin konsansantrasyon halkaları yıkanır ve konsantrenin dip kısımında bulunan karıĢtırıcının boĢaltma deliklerinden alınması sağlanır.

2.2.5.1.1.2 Sürekli İşlem Yapabilen ‘C’ Modeli. 300 G kuvvetine kadar çıkan

santrifüj kuvvetlerinde çalıĢırlar. Falcon C serisi konsantratörler sürekli çalıĢan tipte konsantratörlerdir. Sürekli devreye konsantre akıĢı sağlarlar, operasyon değiĢkenlerine bağlı olarak beslenen malzemenin kütlesinin %40‟ına kadar konsantre akıĢı sağlamaktadırlar. SıvılaĢtırma suyu olmadan çalıĢan Falcon C serisi konsantratörler, ince tane sınıfında beslenen pulp halindeki malzemeyi yoğunluk farkına göre, yüksek yoğunluk ve düĢük yoğunluklu ürünler olarak ayırmaktadır. Beslenen malzeme diğer konsantratörlerdeki gibi sıvılaĢtırma suyuna ihityaç duyulmadan yüksek verimlikte zenginleĢtirilmektedir.

Falcon C serisi konsantratörlerinde kanallara bağlı basınçlı hava ile çalıĢan boĢaltma nozılları ardır. Operasyon kriterlerine göre bu nozıllardan yoğun taneler belirli aralıklarla emilir ve kanallara gelecek malzeme için sürekli yere açılır. Bu nozıl kapakçıkları basınçlı hava ile çalıĢmaktadır.

Yoğun taneler bu basınçlı hava ile çalıĢan nozıllardan konsantre boĢaltma kanallarına aktarılır ve konsantratör bu sayede sürekli olarak konsantre üretir.

ġekil 2.3 Sürekli iĢlem yapabilen „C‟ modeli

2.2.5.1.1.3 Falcon UF Serisi Konsantratörler. 350 G ye kadar santrifüj kuvveti

oluĢturmaktadır. Bu sayede hareketlendirme suyu olmadan çalıĢırlar. Kesikli tip çalıĢan konsantratörlerdir, çok ince tane boyutunda serbest metalleri zenginleĢtirmek için yapılmıĢtır. Çok yüksek tenörlü konsantre üretirler ancak besleme malının boyutunun 1 mm‟den az olması gerekmektedir. Daha verimli bir zenginleĢtirme için 1 mm‟den de daha ince tane sınıfında malzeme konsantratöre beslenmelidir.

Falcon UF konsantratörü kesikli çalıĢan bir ekipmandır, besleme yapıldıktan sonra konsantrenin alınması için makinenin durdurulması ve konsantrenin yıkanması gerekir.

Besleme ortada bulunan borudan konsantratörün dip kısmına yapılır. Ġç kısımda bulunan dağıtıcı tarafından dağıtılan malzeme düz ve eğimli rotor koniğinin alt kısmına doğru itilir. Rotor koniğinin alt kısmında yüksek G kuvveti ile taneler tabakalaĢmaya ve konik boyunca yükselmeye baĢlar daha sonra koniğin üst tarafında

39

bulunan kanallara ağır yoğunluklu taneler birikmeye baĢlar. Yoğunluğu düĢük taneler ise bu konsantrasyon yatağının üstünden geçerek ince tane alım teknesine taĢarlar ve oradan alınırlar. Konsantre yani ağır taneler, konik halkalarının kapasitesini tamamen doldurunca, konsantrasyon döngüsü tamamlanmıĢ olur. Konsantratör yavaĢlatılır besleme kesilir ve koniğin konsantrasyon halkaları yıkanır. Konsantrenin dip kısmında bulunan karıĢtırıcının altındaki boĢaltma deliklerinden alınması sağlanır.

ġekil 2.4 Falcon UF serisi konsantratörler

2.2.5.1.1.4 Falcon Süper Bowl Altın Konsantratörü. Falcon süper bowl altın

konsantratöründe besleme malı cihazın üst tarafındaki merkezi borudan pülp olarak verilir ve bir karıĢtırıcı tarafından ivmelendirilir. Santrifüj kuvvet alanının etkisi altında, kauçuk ile kaplı rotor duvarı boyunca özgül ağırlığa göre bir tabakalaĢma meydana gelir. Bu zonda ilave suya ihtiyaç yoktur.

Taraklı tutma zonunda, yüksek yoğunluğa sahip altın partikülleri bu tarakların arasına girer ve cihaz durdurulup konsantre dıĢarı alınıncaya kadar burada tutulur. Konsantrenin boĢaltılması standart AutoPAC sistemi ile 30 sn‟den az bir zamanda otomatik olarak yapılır.

Falcon konsantratör ilk olarak plaserlerden ve değirmen devrelerinden ince altının kazanımında kullanım olanağı bulmuĢtur. Son olarak; süpürme, birinci veya ikinci devresi olarak çoğu gravite uygulamasında etkin olarak kullanılmaktadır.

Falcon konsantratör kullanım alanlarından bazıları Ģu Ģekildedir; ALTIN

 Ana olarak kazanım ve ergitme düzeyine getirmek için temizleme  Ergitme seviyesine getirmek için ikinci temizleme

 Artık süpürme  Sülfür süpürme

BASE METALLER

 Öğütme iĢleminden sonra serbest altının kazanımı

 Ergitme seviyesine getirmek için altın konsantresinin tenörünü yükseltme  Artık ve orta ürünlerin süpürme iĢlemi ve tenör yükseltme

 Artıklardan altın süpürme

DĠĞER MĠNERALLER  Ana kazanım ve temizleme

 Artık ve orta ürünlerin süpürme iĢlemi ve tenör yükseltme  Kalay  Demir  Titanyum  Ġnce elmas ATIK ĠġLEME

 Tehlikeli atıkların kazanımı ve konsantrasyonu  Toprak temizleme

 Belediye atıklarından metal kazanımı

DĠĞER UYGULAMALAR

 Ġnce kömürden sülfürün giderilmesi  Yağ kumları metal süpürme ve atımı

41

Benzer Belgeler