• Sonuç bulunamadı

FAALİYETLERE İLİŞKİN BİLGİ VE DEĞERLENDİRMELER

(Bu bölümde, mali bilgiler ile performans bilgilerine detaylı olarak yer verilir.)

3.1- Mali Bilgiler :

(Mali bilgiler başlığı altında, kullanılan kaynaklara, bütçe hedef ve gerçekleşmeleri ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, temel mali tablolara ve bu tablolara ilişkin açıklamalara yer verilir. Ayrıca, iç ve dış mali denetim sonuçları hakkındaki özet bilgiler de bu başlık altında yer alır.)

*Bu bölüme ilişkin mali bilgiler Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı’ ndan alınacaktır.

- - 9

3.1.1- Temel Mali Tablolara İlişkin Açıklamalar :

(Bilanço, faaliyet sonuçları tablosu, nakit akım tablosu ve gerekli görülen diğer tablolar yer alır. Ayrıca her tablonun altında tablonun önemli kalemlerine ilişkin değişimler ile bunlara ilişkin analiz, açıklama ve yorumlara yer verilir.)

*Bu bölüme ilişkin mali bilgiler Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı’ ndan alınacaktı.

3.1.2- Mali Denetim Sonuçları :

(Birimlerin mali denetim raporlarında yapılan tespit ve değerlendirmeler ile bunlara karşı alınan veya alınacak önlemler ve yapılacak işlemler yer alır.)

İç denetim ve kontrol sistemi oluşturulmadığından bu kapsamda mali denetim raporu bulunmamaktadır.

*Yukarıdaki açıklama tüm birimler için ortak bir metin olup ilave bir açıklama yapılmayacaktır.

3.1.3- Diğer Hususlar :

(Yukarıdaki başlıklarda yer almayan ancak birimin açıklanmasını gerekli gördüğü diğer hususlar özet olarak belirtilir.)

--- ---

3.2- Performans Bilgileri :

Merkezimiz Stratejik hedeflerinden Gerçekleştirilenler;

1. Çeşitli dalış kursları düzenlenmiştir. Hedeflenene yakın katılımcı sağlanmıştır.

2. Halka seminerler düzenlenmiştir.

3. Üniversiteler ile ortak çalışmalar yapılmıştır.

4. TÜBİTAK eğitim kursu düzenlenmiştir.

Merkezimiz Stratejik hedeflerinden Gerçekleştirilmeyenler;

1. Uzmanlık dalış kursu malzeme alt yapısı tamamlanamadığı için gerçekleştirilememiştir.

2. AB mesleki eğitim projeleri kapsamında destekler araştırılmış, ancak uygun program bulunamamıştır. Çalışmalar devam etmektedir.

3. Sualtı sergileri her yıl hedeflendiği gibi düzenlenememiştir. Bu yıl gerçekleştirilmeye başlanmıştır.

4. Bina yenileme, uzmanlık dalış ekipmanı, dalış teknesi ve uzaktan kumandalı kamera, kaynak sağlanamadığı için alınamamıştır.

3.2.1- Faaliyet ve Proje Bilgileri : 3.2.1.1- Faaliyet Bilgileri

1. Önceki 3 yılda olduğu gibi merkezimiz, Türkiye Sualtı Federasyonun, şartlarını yerine getirerek, “Sportif Dalıcı Eğitimi” yetki belgesi almıştır.

- - 10

2. Temmuz 2007’de TÜBİTAK-BİDEB tarafından desteklenen “Sualtı Araştırma Yöntemleri

“ isimli, lisansüstü öğrencilere yönelik yaz okulu düzenlenmiştir. Okula farklı üniversitelerden 15 lisansüstü öğrenci katılmış; basit sualtı işleri, sualtı görüntüleme yöntemleri, sualtı örnekleme yöntemleri ve sualtı ölçme ve arama yöntemleri konusunda uygulamalı eğitim verilmiştir.

3. Mayıs 2007 ‘de BOSAD ve Dalış okullarının finanse ettiği, “Bodrum-Karaada Yapay Resif ve Batık projesinin” ön araştırma çalışması yapılmış, dalış okullarına, halka, bürokratlara konu ile ilgili bilgilendirme semineri verilmiş, gemilerin batırılmadan önce çevreye zarar vermeyecek şekilde temizlenmesini izlenmiş, raporlandırılmış ve projeye uygun olarak batırılmasını kontrol edilmiştir. Sonuçta izin makamı olan Tarım ve Köyişleri Bakanlığına rapor sunmuştur.

4. Ege Üniversitesi, İletişim Fakültesinin yapımcılığında ”İçimdeki Düşman-SENKOP” isimli halkı bilinçlendirmeye yönelik serbest dalıcıların başına gelen sığ su bayılması olarak da adlandırılan belgeselin sualtı çekimleri gerçekleştirilmiş ve bilimsel danışmanlık yapılmıştır.

5. Ege Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesinin, İzmir Büyük Şehir Belediyesi adına yürüttüğü ” İzmir İç Körfezinde Büyük Kanal Projesi Sonrasında Biojeokimyasal Süreçlerin İncelenmesi ve Görsel Durumun Ortaya Konulması” isimli projenin körfezdeki sualtı canlılığının görüntüleme araçları ile tespiti konusu üstlenilmiş ve bu amaçla İzmir İç Körfezinde farklı 6 noktaya dalışlar yapılmıştır. Çalışma bu dönem de devam etmektedir.

6. Ankara Üniversitesi, Arkeolojik Sualtı Araştırma ve Uygulama Merkezinin, Urla Liman tepede yürüttüğü sualtı kazısında çalışan Arkeologlara balıkadam eğitimi verilmiş ve sualtı kazılarına katılınmış, teknik destek verilmiştir. Önümüzdeki dönemde de işbirliği devam edecektir.

7. ODTÜ, Deniz Bilimleri Enstitüsünün yürüttüğü “ Akdeniz Fokunu Korumaya Yönelik Çalışmalar “ kapsamında Samandağ bölgesinde balıkçılara avcılık ile ilgili seminerler verilmiş yeni yöntemler öğretilmiştir. Destek uygulamalar açısında devam etmektedir.

8. Altınoluk Belediyesinin organize ettiği “Yapay Resifler ve Uygulanabilirliği” konulu bir seminer verilmiştir. Konu ile ilgili olarak balıkçılar, bürokratlar ve halk bilgilendirilmiştir.

9. Ege Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesinin TÜBİTAK tarafından desteklenen ” Ege Denizindeki Pelajik Balık Avcılığı İçin Yüzen Yapay Resif Teknolojisinin Geliştirilmesi”

isimli projeye dalış malzemesi ve sualtı görüntüleme ekipmanları desteği verilmiştir. Proje 3 yıl desteklenecektir.

10. Ege Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesinin yürüttüğü BAP destekli “Farklı derinliklere yerleştirilmiş yapay resif kümelerindeki balık kompozisyonlarının tespiti” isimli projeye dalış malzemesi ve sualtı görüntüleme ekipmanları desteği verilmiştir. Destek bu dönemde devam edecektir.

11. Rapor döneminde Ege Üniversitesi öğrenci ve personeli 45 kişiye TSSF onaylı balıkadam eğitimi verilmiştir.

12. Merkezde yürütülen projelerden elde edilen sonuçlar iki uluslar arası (Dublin-İrlanda ve Rostock-Almanya) ve bir ulusal (İstanbul) sempozyumda sunulmuştur.

- - 11

3.2.1.2- Proje Bilgileri

1.“Ege Denizindeki Pelajik Balık Avcılığı İçin Yüzen Yapay Resif Teknolojisinin Geliştirilmesi “isimli Ege Üniversitesi Rektörlüğünün desteklediği BAP projesi. Kıyı balıkçılığını desteklemek amacıyla geliştirilmiştir. Yüzen yapay resiflerin inşası bitmiş ve bu dönem yerlerine yerleştirilerek, verilerin toplanmasına başlanacaktır.

2. “Batık Gemilerdeki Balık Faunasının Belirlenmesi” isimli Ege Üniversitesi Rektörlüğünün desteklediği BAP projesi. Bu güne kadar ülkemizde batık gemiler, arkeolojik ve tarihsel açıdan ele alınmıştır. Bu çalışmada batık gemilerin barındırdığı canlı hayat ele alınarak, biyolojik çeşitliliğe (balık faunası açısından) katkıları incelenecektir. Bu amaçla belirli özelliklere sahip batık gemilerde sualtı gözlemleri yapılarak, batığın dağılım alanı, derinliği ve yüksekliği ile barındırdığı balık tür çeşitliliği tespit edilecektir. Ayrıca çevre habitatlar ile batık arasındaki etkileşim araştırılmıştır. Proje sonuçlanmış, kesin raporu kabul edilmiş ve sonuçlarının uluslar arası bir sempozyumda sunulması için başvuru yapılmıştır.

3. “Dip trol takımlarından kaçan balıkların yaşama oranlarının mevsimsel değişiminin belirlenmesi” isimli Ege Üniversitesi Rektörlüğünün desteklediği BAP projesi. Bu çalışmadan trol ağlarından kurtulan balıkların yaşama oranları tespit edilerek, yaşama oranlarını attırmaya yönelik yeni ağlarlar önermektir. Bu çalışmanın sonuçları yurt dışında uluslararası iki sempozyumda sunulmuştur.

- - 12

4- KURUMSAL KABİLİYET ve KAPASİTENİN DEĞERLENDİRİLMESİ :

Benzer Belgeler