• Sonuç bulunamadı

FAALİYETLERE İLİŞKİN BİLGİ VE DEĞERLENDİRMELER:

(Bu bölümde, mali bilgiler ile performans bilgilerine detaylı olarak yer verilir.) 3.1- Mali Bilgiler :

(Mali bilgiler başlığı altında, kullanılan kaynaklara, bütçe hedef ve gerçekleşmeleri ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, temel mali tablolara ve bu tablolara ilişkin açıklamalara yer verilir. Ayrıca, iç ve dış mali denetim sonuçları hakkındaki özet bilgiler de bu başlık altında yer alır.)

Birimlerin üniversite bütçesi içerisinde yürütülen ödenek ve harcamalarına ilişkin bilgiler Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı’ nca düzenlenecek olup, birimlerin 2009 yılında bütçe dışı kaynaklardan ( döner sermaye v.b )elde ettikleri gelir ve giderler yazılacaktır.

3.1.1- Temel Mali Tablolara İlişkin Açıklamalar :

(Bilanço, faaliyet sonuçları tablosu, nakit akım tablosu ve gerekli görülen diğer tablolar yer alır. Ayrıca her tablonun altında tablonun önemli kalemlerine ilişkin değişimler ile bunlara ilişkin analiz, açıklama ve yorumlara yer verilir.)

*Bu bölüm Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı’ nca düzenleneceğinden birimler tarafından doldurulmayacaktır.

3.1.2- Mali Denetim Sonuçları :

(Birimlerin mali denetim raporlarında yapılan tespit ve değerlendirmeler ile bunlara karşı alınan veya alınacak önlemler ve yapılacak işlemler yer alır.)

İç denetim ( İç Denetçiler) ve/ veya Dış Denetim ( Sayıştay ) tarafından yapılan denetimler sonucu düzenlenen denetim raporuna ait bilgiler yazılacaktır.

Birimle ilgili herhangi bir denetim yapılmamışsa bu bölüm boş bırakılacaktır.

3.1.3- Diğer Hususlar :

3.2- Performans Bilgileri:

Merkezimiz Stratejik hedeflerinden Gerçekleştirilenler;

1. Dalış kursları düzenlenmiştir. Hedeflenene yakın katılımcı sağlanmıştır.

2. Halka seminerler düzenlenmiştir.

3. Üniversiteler ile ortak çalışmalar yapılmıştır.

4. BAP ve TÜBİTAK projeleri yürütülmüştür.

Merkezimiz Stratejik hedeflerinden Gerçekleştirilmeyenler;

1. Uzmanlık dalış kursu malzeme alt yapısı tamamlanamadığı için gerçekleştirilememiştir.

2. AB mesleki eğitim projeleri kapsamında destekler araştırılmış, ancak uygun program bulunamamıştır. 2012 yılına kadar çalışmalar devam etmektedir.

3. Sualtı sergileri sualtı fotoğraf makinesinin arızalanması nedeniyle düzenlenememiştir.

2010 yılı itibariyle bu açık kapatılacaktır.

4. Bina yenileme, uzmanlık dalış ekipmanı, dalış teknesi ve uzaktan kumandalı kamera, kaynak sağlanamadığı için alınamamıştır.

.

3.2.1- Faaliyet ve Proje Bilgileri:

3.2.1.1- Faaliyet Bilgileri

1. Önceki 5 yılda olduğu gibi merkezimiz, Türkiye Sualtı Federasyonun, şartlarını yerine getirerek, “Sportif Dalıcı Eğitimi” yetki belgesi almıştır. Bu yıl diğerlerinden farklı olarak yetki belgesi tüm halka açık olarak alınmıştır.

2. Çeşitli kurumlarda sunumlar yapılmıştır; Yapay Resif Konusunda seminer ( Altınoluk ve Yalova, İletişim Fakültesi sualtı seminerleri düzenleme ve panel konuşma;

3. Önceki yıllarda olduğu gibi Ankara Üniversitesi, Arkeolojik Sualtı Araştırma ve Uygulama Merkezinin, Urla Liman tepede yürüttüğü sualtı kazısında çalışan Arkeologlara balıkadam eğitimi verilmiş ve sualtı kazılarına katılınmış, teknik ve bilimsel destek verilmiştir.

Önümüzdeki dönemde de işbirliği devam edecektir.

4. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinde yürütülen 2009/ SÜF/ 027 ve 2009/SÜF/008 nolu projelere malzeme desteği sağlanmıştır.

5. ODTÜ, Deniz Bilimleri Enstitüsünün yürüttüğü “ Akdeniz Fokunu Korumaya Yönelik Çalışmalar “ kapsamında destek uygulamalar açısından devam etmektedir.

6. Ege Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesinin TÜBİTAK tarafından desteklenen ” Ege Denizindeki Pelajik Balık Avcılığı İçin Yüzen Yapay Resif Teknolojisinin Geliştirilmesi”

isimli projeye dalış malzemesi ve sualtı görüntüleme ekipmanları desteği devam etmektedir 7. Rapor döneminde Ege Üniversitesi öğrenci ve personeli 11 kişiye TSSF onaylı balıkadam eğitimi verilmiştir.

8. Merkezde yürütülen projelerden elde edilen sonuçlar üç uluslar arası (Brezilya, İtalya ve Kıbrıs) sempozyumda sunulmuştur.

9. TSSF sualtı zıpkınla balık avcılığı milli takımına Urla’da yaptıkları kamp sırasında malzeme desteği sağlanmıştır.

10. K.K.K Ilıksu Dinlenme tesislerinde 10 kamp dönemi boyunca 100 kişiye dalış tanıtım eğitimi verilmiştir.

3.2.1.2- Proje Bilgileri

1.“Ege Denizindeki Pelajik Balık Avcılığı İçin Yüzen Yapay Resif Teknolojisinin Geliştirilmesi “isimli Ege Üniversitesi Rektörlüğünün desteklediği BAP projesi. Kıyı balıkçılığını desteklemek amacıyla geliştirilmiştir. Yüzen yapay resifler yerlerine yerleştirilmiş, verilerin toplanmasına başlanmıştır.

2. “Hassas habitatlarda yapılan balıkçılıkta hedef dışı avı azaltmaya yönelik araştırmalar”

isimli, TÜBİTAK destekli ( ve bu proje aynı zamanda BAP tarafından da desteklenmektedir) proje kapsamında; Deniz çayırları çevresinde kullanılan uzatma ağları tasarımlarında yapılacak olan değişiklikler ile bu gibi hassas ekosistemler üzerindeki hedef dışı avcılığın azaltılacağı düşünülmektedir. Bu ıskarta türlerin ağlara yakalanmalarını engellemek ekosistem açısından faydalı olacağı gibi ağların zarar görüp yıpranmasını da azaltacaktır. Buna ek olarak farklı ağ göz uzunluklarına sahip fanyalı barbunya ağlarının av kompozisyonu ve avcılık gücü ortaya konulacak, ıskartayı azaltmaya yönelik tasarlanan yeni ağların bu av gücü üzerinde ne gibi etkileri olacağı öğrenilecektir

3.”Yapay Resiflerde Bazı Türler Üzerine Markalama Denemeleri”; isimli BAP projesi kapsamında Yapay resifler, biyolojik çeşitliliğin artırılması ve doğal koruma alanlarının oluşturulmasında yaygın olarak kullanılan bir uygulamadır. Yapay resiflerin etkinliği yıpratıcı olmayan (görsel sayım, markalama, akustik, gibi) örnekleme yöntemleri ile tespit edilmektedir.

4. “50 mm nominal ağ göz boyutuna sahip düğümlü ve düğümsüz polietilen trol torbasından kaçan balıkların yaşama oranlarının belirlenmesi” isimli BAP projesi kapsamında, dip trolünden kaçan farklı türlere ait bireylerin yaşama oranlarının, ağ malzemesine göre değişiklik gösterip göstermediği belirlenecektir. 2008 yılından itibaren Avrupa Birliği ülkelerinde trol balıkçılığında 40 mm kare veya 50 mm baklava gözlü trol torbaları kullanılacaktır. Elde edilecek sonuçlarla, ileride Türkiye balıkçılığının Avrupa’ya uyumu sırasında ortaya çıkması muhtemel problemler önceden belirlenmiş olacaktır.

5. “Bodrum - Karaada Gemi Batıklarındaki Canlı Yaşam Gelişiminin İzlenmesi” isimli BAP projesi kapsamında, Bodrum Karaada civarında Mayıs 2007 de batırılan iki askeri gemi üzerinde biri 14-25m derinlikte diğeri 24-32m derinlikte bulunan bu gemiler üzerinde balık topluluğunun gelişimi ve mevsimsel değişimi takip edilecektir. Balık türleri, bollukları ve bioması, sualtı görsel sayım tekniği kullanılarak belirlenecektir. Sualtı fotoğraf makinesi ve video kamera ile görsel kayıtlar tutulacaktır. Hazırlanacak rapordan bir kopya da Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na sunulacaktır.

6.Uzatma Ağları ile Kalamar (Loligo vulgaris) Avcılığının Geliştirilmesi” isimli BAP projesi amacı; yeni geliştirilecek uzatma ağları ile kalamar avcılığında hedef dışı avı azaltıp, hedef av oranının arttırılmasıdır.

4- KURUMSAL KABİLİYET ve KAPASİTENİN DEĞERLENDİRİLMESİ :

Benzer Belgeler