• Sonuç bulunamadı

ÖNERİ VE TEDBİRLER

B- Performans Bilgileri

V- ÖNERİ VE TEDBİRLER

Ülkemizin sahip olduğu orman kaynaklarının sürdürülebilir biçimde koruma-kullanma ilkesi ve uluslararası sözleşmeler çerçevesinde çağdaş bir anlayışla halkımızın istifadesine sunulması amacıyla, Ulusal Ormancılık Programına göre başta üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları olmak üzere çok sayıda kurum ve kuruluş ve halkın katkıları alınarak katılımcı bir anlayışla ormanları yönetmek hedefimizdir.

Bölge Müdürlüğümüz çalışma alanı olan ormanlar zor tabiat koşullarının hakim olduğu, ulaşımın zaman zaman mümkün olmadığı sarp, kırık yol ve ulaşım imkanlarının da sınırlı olduğu alanlardır. Ayrıca içinde ve kenarında çoğu ekonomik ve sosyal imkanlar açısından yetersiz insanlar yaşamaktadır. Bu durum yani ormanların topoğrafik özellikleri ve insan ilişkileri Bölge Müdürlüğümüz çalışmalarını engelleyici niteliktedir. Kurumun zayıflıkları genellikle kurumumuzun inisiyatifi dışındaki faktörlerdir. Ancak kurumumuzun avantajları çalışmalarımızdaki başarıyı etkileyen belirleyici unsurlardır. Kurumumuz zayıflıklar faktörlerinin ortadan kalkması nispetinde daha etkili ve başarılı olacaktır.

V- ÖNERİ VE TEDBİRLER

Antalya Orman Bölge Müdürlüğü köklü bir kuruluşa sahiptir. Müdürlüğümüzün bağlı birimleri tüm İlçe, belde ve köylerde hizmet vermektedir. Kamu hizmetinin yerine getirilmesinde ve iktisadi işletmeciliğin yürütülmesindeki ihtiyaç ve sorun ve önerilerin başlıcaları şunlardır :

1-Kurumumuzun yatırım ve cari faaliyet giderlerinin % 97’si ormanlardan elde edilen ürün gelirlerinden karşılanmaktadır. 2000 yılından itibaren orman yangınları ile mücadele harcamalarının büyük bir kısmının Özel Bütçeden karşılanması ile teşkilatımız rahatlamıştır.

Ancak yeterli değildir. Orman yangınları ile mücadelede orman köylülerine aktivite kazandırılmalıdır.

2- Orman içinde ve kenarında yaşayan köylülerin büyük kısmı gelirini doğrudan veya dolaylı olarak ormancılık faaliyetlerinden sağlamaktadır.Orman köylüsüne istihdam sağlama hizmeti yükü turizm, tarım, halk eğitim kurumları ile sivil örgütlerin katılımı meslek edindirme ve istihdam temin etme, yönlendirme faaliyetleri ile çözülmelidir.

3- Ormanların korunması yangınla mücadele ve üretim ağaçlandırma ve orman bakımı işlerinde istihdam edilen Orman Muhafaza Memuru kadromuz çok yetersiz hale gelmiştir.

Bölge Müdürlüğümüzde olması gereken Orman Muhafaza Memuru sayısı 349 dur. Buna karşılık %50 memurla bu hizmet görülmeye çalışılmaktadır. Şu anda eksik personelin tamamlanmasına acil ihtiyaç vardır.

4- Bölge Müdürlüğümüz özellikle orman yangınları ile mücadele kapsamında araç, tesis ve bina, ekipman olarak eksiklerini büyük ölçüde tamamlamıştır. Yeni ihtiyaçlar Bütçe

5- Bölge Müdürlüğümüzce planlanan orman yolu 15.000 km.dir. Bu güne kadar 9,841 km. yol yapılmış 5,159 km. yol ekonomik nedenlerden dolayı yapılamamıştır. Bu yolların yapılması orman yangınları ile mücadelede büyük engel teşkil etmekte ayrıca üretim ve koruma, ağaçlandırma yatırımlarının gerçekleşmesini güçleştirmektedir. Birim fiyatların artırılarak bu tür yolların tamamlanması sağlanmalıdır.

6- Köyler arasındaki sınır ihtilafları ormancılık çalışmalarını önemli ölçüde engellemektedir. Ormancılık faaliyetlerinin zamanında yapılabilmesi için bu tür sınır anlaşmazlıklarının en kısa süre içinde çözüme kavuşturulması gerekmektedir.

7- Orman yangınları ile mücadelede geçmiş yıllarda olduğu gibi DSİ, Kara Yolları, Köy Hizmetleri ve İlimiz dâhilinde bütün belediyeler ile yapılan koordinasyon çalışmasının çok faydalı olduğu bu dayanışma ve destek hizmetin 2013 yılında da devam etmesi halinde yangınla mücadeledeki başarı yüzdemiz artacaktır.

8- Milli Eğitim, Müftülük gibi kurumlarımızla orman yangınlarına karşı halkın eğitim ve öğretime duyarlılığının artırılması için program ve koordinasyon yapılması.

9- Turistik tesisler ve işletmecilerin kendi çevrelerindeki ormanların korunması, yangın ile mücadelesine ekonomik ve iş gücü olarak katkıda bulunulması günümüz şartlarında büyük önem arz etmektedir.

10- İlimiz dahilinde tüm yerleşim birimlerinin Mülki amirleri, Zabıta gücü olan birimler, Muhtarlıklar ve mahalli basın ve TV kuruluşları orman yangınları konusunda halkın uyarılması eğitilmesi ve daha dikkatli davranması konularında işbirliği yapılarak programların organize edilmesi, orman yangınlarının önlenmesi ve mücadelesinde çok önem taşımaktadır.

EKLER

EK-1: İç Kontrol Güvence Beyanı

İÇ KONTROL GÜVENCE BEYANI

Harcama yetkilisi olarak yetkim dâhilinde;

Bu raporda yer alan bilgilerin güvenilir, tam ve doğru olduğunu beyan ederim.

Bu raporda açıklanan faaliyetler için idare bütçesinden harcama birimimize tahsis edilmiş kaynakların etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde kullanıldığını, görev ve yetki alanım çerçevesinde iç kontrol sisteminin idari ve mali kararlar ile bunlara ilişkin işlemlerin yasallık ve düzenliliği hususunda yeterli güvenceyi sağladığını ve harcama birimimizde süreç kontrolünün etkin olarak uygulandığını bildiririm.

Bu güvence, harcama yetkilisi olarak sahip olduğum bilgi ve değerlendirmeler, iç kontroller, iç denetçi raporları ile Sayıştay raporları gibi bilgim dâhilindeki hususlara dayanmaktadır.

Burada raporlanmayan, idarenin menfaatlerine zarar veren herhangi bir husus hakkında bilgim olmadığını beyan ederim.

(ANTALYA-25.02.2013)

Ali GÖKÇÖL Bölge Müdürü İMZA

Ek-2: Mali Hizmetler Birim Yöneticisinin Beyanı

MALİ HİZMETLER BİRİM YÖNETİCİSİNİN BEYANI

Mali hizmetler birim yöneticisi olarak yetkim dâhilinde;

Bu idarede, faaliyetlerin mali yönetim ve kontrol mevzuatı ile diğer mevzuata uygun olarak yürütüldüğünü, kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde kullanılmasını temin etmek üzere iç kontrol süreçlerinin işletildiğini, izlendiğini ve gerekli tedbirlerin alınması için düşünce ve önerilerimin zamanında üst yöneticiye raporlandığını beyan ederim.

İdaremizin 2012 yılı Faaliyet Raporunun “III/A- Mali Bilgiler” bölümünde yer alan bilgilerin güvenilir, tam ve doğru olduğunu teyit ederim.

(ANTALYA-25.02.2013)

Hülya DEMİR Mali İşler Şube Müdürü

İMZA

Benzer Belgeler