• Sonuç bulunamadı

FĠNANSAL TABLOLARIN SUNUMUNA ĠLĠġKĠN ESASLAR...................................................................... 5-1

2.1.1 Uygulanan muhasebe standartları

ĠliĢikteki 30 Eylül 2013 ara hesap dönemine ait finansal tablolar Sermaye Piyasası Kurulu‟nun (“SPK”) 13 Haziran 2013 tarih ve 28676 sayılı Resmi Gazete‟de yayımlanan Seri II, 14.1 No‟lu

“Sermaye Piyasasında Finansal Raporlamaya ĠliĢkin Esaslar Tebliği” hükümlerine uygun olarak hazırlanmıĢ olup Tebliğin 5. Maddesine istinaden Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (“KGK”) tarafından yürürlüğe konulmuĢ olan Türkiye Muhasebe Standartları / Türkiye Finansal Raporlama Standartları (“TMS/TFRS”) ile bunlara iliĢkin ek ve yorumları (“TMS/TFRS”) esas alınmıĢtır.

ġirket, 30 Eylül 2013 tarihinde sona eren ara döneme iliĢkin finansal tablolarını SPK‟nın Seri: XII, 14.1 No‟lu tebliği ve bu tebliğe açıklama getiren duyuruları çerçevesinde, TMS 34 “Ara Dönem Finansal Raporlama” standardına uygun olarak hazırlamıĢtır. Ara dönem finansal tablolar ve notlar, SPK tarafından uygulanması tavsiye edilen formatlara uygun olarak ve zorunlu kılınan bilgiler dahil edilerek sunulmuĢtur.

ġirket, muhasebe kayıtlarının tutulmasında ve kanuni finansal tablolarının hazırlanmasında, Türk Ticaret Kanunu (“TTK”), vergi mevzuatı ve Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanlığı tarafından çıkarılan Tekdüzen Hesap Planını esas almaktadır. Yabancı ülkelerde faaliyet gösteren Bağlı Ortaklıklar, ĠĢ Ortaklıkları ve ĠĢtirakler kanuni finansal tablolarını faaliyet gösterdikleri ülkelerde geçerli olan kanun ve yönetmeliklerine uygun olarak hazırlamıĢtır. Ara dönem finansal tablolar, gerçeğe uygun değerleri ile gösterilen finansal varlık ve yükümlülüklerin dıĢında, tarihi maliyet esası baz alınarak Türk Lirası olarak hazırlanmıĢtır. Ara dönem finansal tablolar, tarihi maliyet esasına göre hazırlanmıĢ kanuni kayıtlara TMS/TFRS uyarınca doğru sunumun yapılması amacıyla gerekli düzeltme ve sınıflandırmalar yansıtılarak düzenlenmiĢtir.

2.2 MUHASEBE POLĠTĠKALARINDA DEĞĠġĠKLĠKLER

Muhasebe politikalarında yapılan önemli değiĢiklikler ve tespit edilen önemli muhasebe hataları geriye dönük olarak uygulanır ve önceki dönem finansal tabloları yeniden düzenlenir.

SPK‟nın II-14.1 numaralı “Sermaye Piyasasında Finansal Raporlamaya ĠliĢkin Esaslar Tebliği”

(“Finansal Raporlama Tebliği”) 13 Haziran 2013 tarihli ve 28676 sayılı Resmi Gazete‟de yayımlanarak 1 Nisan 2013 tarihinden sonra sona eren ara dönem finansal raporlardan itibaren yürürlüğe girmiĢtir. Ġlgili tebliğ ile “Sermaye Piyasasında Finansal Raporlamaya ĠliĢkin Esaslar Tebliği” (Seri: XI, No: 29) yürürlükten kaldırılmıĢtır. ġirket Finansal Raporlama Tebliği‟ni ilgili yürürlük tarihinde sonra uygulanması ġirket‟in muhasebe politikaları üzerinde önemli bir değiĢikliğe neden olmamıĢtır.

Diğer taraftan, KGK‟nın 12 Mart 2013 tarih ve 28585 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan tebliğ ile güncellenen TMS 19'a göre ġirket‟in kıdem tazminatı yükümlülüğü hesaplamalarında aktüeryal varsayımlardaki değiĢiklikler ya da aktüeryal varsayımla gerçekleĢen arasındaki farklar nedeniyle oluĢan aktüeryal kazanç ve kayıpların 1 Ocak 2013 tarihinde veya bu tarihten sonra baĢlayan yıllık raporlama dönemlerinde “Kar veya zarar ve diğer kapsamlı gelir tablosu”nda “Diğer kapsamlı gelir”

hesabı altında muhasebeleĢtirilmesi gerekmektedir.

2 - FĠNANSAL TABLOLARIN SUNUMUNA ĠLĠġKĠN ESASLAR (Devamı)

Standart'ın “GeçiĢ ve yürürlülük tarihi” baĢlığı altında uygulamanın geriye dönük baĢlamasına izin vermesi dolayısıyla ġirket ilgili raporlama dönemlerinde oluĢan aktüeryal kazanç ve kayıpları “Diğer kapsamlı gelir” hesabı altında muhasebeleĢtirerek ilgili birikmiĢ kazanç ve kayıpları “Finansal durum”

tablosunda Özkaynaklar bölümü altında “ÇalıĢanlara sağlanan faydalara iliĢkin aktüeryal kayıplar”

hesabı altında göstermiĢtir.

ġirket‟in ilgili değiĢikliği geriye doğru uygulaması neticesinde 31 Aralık 2012 ve 31 Aralık 2011 tarihleri itibarıyla sırasıyla 3.652 TL ve 1.082 TL olarak hesaplanan aktüeryel kayıp tutarı “Net dönem karı” hesabın altından “ÇalıĢanlara sağlanan faydalara iliĢkin aktüeryal kayıplar” hesabına yeniden sınıflandırılmıĢtır.

ġirket‟in 30 Haziran 2012 tarihi itibarıyla aktüeryal varsayımlarında önemli değiĢiklikler ya da aktüeryal varsayımlarıyla gerçekleĢen arasında önemli bir fark olmaması nedeniyle 1 Ocak - 30 Haziran 2012 ara dönemine ait Kar veya zarar ve diğer kapsamlı gelir tablosu”nda yeniden düzenleme yapılmamıĢtır.

2.2.1 KarĢılaĢtırmalı bilgiler ve önceki dönem tarihli finansal tabloların yeniden düzenlenmesi ġirket muhasebe kayıtlarının tutulmasında ve kanuni finansal tablolarının hazırlanmasında SPK tarafından çıkarılan prensipler ve Ģartlara, yürürlükteki ticari ve mevzuat ile SPK‟nın tebliğlerine uymaktadır.

Finansal durum ve performans trendlerinin tespitine imkan vermek üzere, ġirket‟in finansal tabloları önceki dönemle karĢılaĢtırmalı olarak hazırlanmaktadır. ġirket 30 Eylül 2013 tarihi itibarıyla finansal durum tablosu 31 Aralık 2012 tarihi itibarıyla hazırlanmıĢ bilançosu ile 1 Ocak - 30 Eylül 2013 hesap dönemine ait kar veya zarar tablosu, nakit akıĢ tablosu ve özkaynak değiĢim tablosunu ise 1 Ocak - 31 Eylül 2012 hesap dönemi ile karĢılaĢtırmalı olarak düzenlemiĢtir. Gerek görüldüğü takdirde cari dönem finansal tabloların sunumu ile uygunluk sağlanması açısından karĢılaĢtırmalı bilgiler yeniden düzenlenmektedir.

2.2.2 Standartlarda değiĢiklikler ve yorumlar

Yeni ya da DüzenlenmiĢ Finansal Raporlama Standartların ve Yorumların Uygulanması

ġirket KGK tarafından yayınlanan ve 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren geçerli olan yeni ve revize edilmiĢ standartlar ve yorumlardan kendi faaliyet konusu ile ilgili olanları uygulamıĢtır

(a) 1 Ocak 2013 tarihinde baĢlayan yıllık raporlama dönemleri için geçerli olan standartlar, değiĢiklikler ve yorumlar:

- TMS 1 (değiĢiklik), “Finansal Tabloların Sunumu, Diğer Kapsamlı Gelir”, 1 Temmuz 2012 tarihinde veya bu tarihten sonra baĢlayan yıllık raporlama dönemlerinde geçerlidir. DeğiĢikler sonucu ortaya çıkan temel geliĢme iĢletmelerin diğer kapsamlı gelir altında gösterdiği hesapları daha sonraki dönemlerde potansiyel olarak gelir tablosu ile iliĢkilendirilecek olarak gruplaması zorunluluğunun getirilmesidir. DeğiĢiklik diğer kapsamlı gelirde hangi kalemlerin gösterileceğinden bahsetmemektedir.

- TMS 19 (değiĢiklik), “ÇalıĢanlara Sağlanan Faydalar”, 1 Ocak 2013 tarihinde veya bu tarihten sonra baĢlayan yıllık raporlama dönemlerinde geçerlidir. DeğiĢiklikler, koridor metodunu yürürlükten kaldırmakta ve finansal giderlerin net fonlama temelinde hesaplanmasını öngörmektedir. Standart, geçmiĢ hizmet maliyetlerinin gelir tablosunda muhasebeleĢtirilmesi hükmünü içermektedir. Yeni bir kavram olan yeniden ölçümü, gelir tablosu yerine diğer kapsamlı gelirde muhasebeleĢtirilmesini içermektedir.

2 - FĠNANSAL TABLOLARIN SUNUMUNA ĠLĠġKĠN ESASLAR (Devamı) - TFRS 10 (değiĢiklik), “Konsolide Finansal Tablolar”,

- TFRS 11, “MüĢterek AnlaĢmalar”,

- TFRS 12, “Diğer ĠĢletmelerdeki Paylara ĠliĢkin Açıklamalar”, - TFRS 10, 11 ve 12‟ye geçiĢ rehberi (değiĢiklik),

- TFRS 13, “Gerçeğe Uygun Değer Ölçümü”, 1 Ocak 2013 tarihinde veya bu tarihten sonra baĢlayan yıllık raporlama dönemlerinde geçerlidir. Standart, tam bir makul değer tanımı ve tüm TFRS‟lerde uygulanacak tek bir ölçüm ve açıklamalar kaynağı sağlayarak tutarlılığın geliĢtirilmesi ve karmaĢıklığın azaltılmasını amaçlamaktadır.

- TMS 27 (revize), “Bireysel Finansal Tablolar”,

- TMS 28 (revize), “ĠĢtirakler ve ĠĢ Ortaklıklarındaki Yatırımlar”,

- TFRS 7 (değiĢiklik), “Finansal Araçlar: Açıklamalar”, 1 Ocak 2013 tarihinde veya bu tarihten sonra baĢlayan yıllık raporlama dönemlerinde geçerlidir. DeğiĢiklik, halihazırda geçerli olan dipnot açıklamalarının iyileĢtirilerek TFRS ve US GAAP finansal tablo hazırlayan Ģirketler arasındaki karĢılaĢtırılabilirliğin arttırılması amacını taĢımaktadır.

- TFRS 1 (değiĢiklik), “TFRS‟nin Ġlk Defa Uygulanması – devlet kredileri”,

- TFRS‟ lerin geliĢtirilmesi projesi kapsamında, 2011 yılı içinde 5 tane standarda değiĢiklik getirilmiĢtir. TFRS 1, TMS 1, TMS 16, TMS 32 ve TMS 34. Bu değiĢiklikler 1 Ocak 2013 tarihinde veya bu tarihten sonra baĢlayan yıllık raporlama dönemlerinde geçerlidir.

Yukarıdaki standartların uygulanması ġirket‟in ara dönem finansal tablolarına önemli bir etkisi olmamıĢtır.

(b) 30 Haziran 2013 tarihinde henüz yürürlüğe girmemiĢ olan standartlar, değiĢiklikler ve yorumlar:

- TFRS 9 “Finansal Araçlar ”, 1 Ocak 2015 tarihinde veya bu tarihten sonra baĢlayan yıllık raporlama dönemlerinde geçerlidir. Finansal varlık ve yükümlülüklerin sınıflandırılması, ölçümü ve muhasebeleĢtirilmesine yer vermektedir. UMS/TMS 39‟da yer alan finansal enstrümanların sınıflama ve ölçüm prensipleri yerine gelmiĢtir.

- TMS 32 (değiĢiklik), “Finansal Araçlar: Sunum”, 1 Ocak 2014 tarihinde veya bu tarihten sonra baĢlayan yıllık raporlama dönemlerinde geçerlidir. DeğiĢiklik ile UMS/TMS 32, “Finansal Araçlar: Sunum” standardında bulunan uygulama rehberi bilançoda bulunan finansal varlık ve finansal yükümlülüklerin netleĢtirilmesi konusunda daha açıklayıcı olması amacıyla güncellenmiĢtir.

TFRS 9 haricinde Yukarıdaki değiĢikliklerin ġirket‟in finansal durumu ve performansı üzerinde ciddi bir etkisi bulunmamaktadır.

2 - FĠNANSAL TABLOLARIN SUNUMUNA ĠLĠġKĠN ESASLAR (Devamı)

2.3 MUHASEBE TAHMĠNLERĠNDEKĠ DEĞĠġĠKLĠKLER VE HATALAR

Muhasebe tahminlerindeki değiĢiklikler, yalnızca bir döneme iliĢkin ise, değiĢikliğin yapıldığı cari dönemde, gelecek dönemlere iliĢkin ise, hem değiĢikliğin yapıldığı dönemde hem de gelecek dönemde, ileriye yönelik olarak, net dönem karı veya zararının belirlenmesinde dikkate alınacak Ģekilde finansal tablolara yansıtılır. 30 Eylül 2013 hesap döneminde muhasebe tahminlerinde herhangi bir değiĢiklik yapılmamıĢtır.

2.4 ÖNEMLĠ MUHASEBE POLĠTĠKALARININ ÖZETĠ

Finansal tabloların hazırlanmasında izlenen önemli muhasebe politikaları aĢağıda özetlenmiĢtir:

a. Alım-satım amaçlı menkul kıymetler

Alım-satım amaçlı menkul kıymetler, kısa dönem fiyat ve marj dalgalanmalarından kar sağlamak amacıyla alınan veya kısa dönemde kar sağlamak amacıyla hazırlanmıĢ bir portföyde bulunan menkul kıymetlerdir (Dipnot 5).

Alım-satım amaçlı menkul kıymetler, bilançoya ilk olarak ilgili varlığın alım tarihindeki gerçeğe uygun bedelini yansıttığı kabul edilen elde etme maliyeti ile kayıtlara alınır. Alım-satım amaçlı finansal menkul kıymetler kayda alınmalarını izleyen dönemlerde gerçeğe uygun değer üzerinden değerlenir. Alım-satım amaçlı menkul kıymetlerin gerçeğe uygun değerlerinin belirlenmesinde bilanço tarihi itibarıyla oluĢan beklenen en iyi alıĢ fiyatı baz alınmıĢtır.

Alım-satım amaçlı menkul kıymetlerin gerçeğe uygun değerindeki değiĢiklik sonucu ortaya çıkan kar veya zarar gelir tablosunda gösterilir. Alım-satım amaçlı menkul kıymetlerden elde edilen faiz ve kupon gelirleri gelir tablosunda “Esas faaliyetlerden diğer (giderler)/gelirler” hesabına dahil edilmiĢtir.

Alım-satım amaçlı menkul kıymetler teslim tarihi esasına göre kayda alınmakta ve kayıtlardan çıkarılmaktadır.

b. Satım ve geri alım anlaĢmaları

Geri almak kaydıyla satılan menkul kıymetler (“repo”), finansal tablolara yansıtılır ve karĢı tarafa olan yükümlülük, müĢterilere borçlar hesabına kaydedilir. Geri satmak kaydıyla alınan menkul kıymetler (“ters repo”), satıĢ ve geri alıĢ fiyatı arasındaki farkın iç iskonto oranı yöntemine göre döneme isabet eden kısmının ters repoların maliyetine eklenmesi suretiyle hazır değerler hesabına ters repo alacakları olarak kaydedilir (Dipnot 4).

c. Faiz gelir ve gideri

Faiz gelir ve giderleri gelir tablosunda tahakkuk esasına göre muhasebeleĢtirilmektedir. Faiz geliri sabit getirili yatırım araçlarının kuponlarından sağlanan gelirleri, iskontolu devlet tahvillerinin iç iskonto esasına göre değerlenmelerini Borsa Para Piyasası ile ters repo iĢlemlerinden kaynaklanan faizleri kapsar (Dipnot 12).

d. Yabancı para iĢlemleri

ġirket‟in 30 Eylül 2013 ve 31 Aralık 2012 tarihinde sona eren dönemler itibarıyla herhangi bir yabancı para iĢlemi bulunmamaktadır.

2 - FĠNANSAL TABLOLARIN SUNUMUNA ĠLĠġKĠN ESASLAR (Devamı)

e. Maddi duran varlıklar

Maddi duran varlıklar elde etme maliyetlerinden birikmiĢ amortismanlar indirildikten sonra kalan net değerleri üzerinden gösterilmektedir. Maddi duran varlıklar, tahmin edilen ekonomik ömürleri esas alınarak doğrusal amortisman metoduyla kullanılabilir ömürleri üzerinden amortismana tabi tutulmuĢtur. Maddi duran varlıkların ekonomik ömürleri 4 yıldır (Dipnot 8).

f. Maddi olmayan duran varlıklar

Maddi olmayan duran varlıklar yazılım giderlerinden oluĢmakta ve 3 yıl içerisinde itfa edilmektedir.

Bilgisayar yazılımlarını geliĢtirmek amacıyla yapılan harcamalar gider olarak finansal tablolara yansıtılmaktadır. Bununla birlikte mevcut bilgisayar programlarının süre ve faydasını artıracak olan harcamalar yazılımların maliyetine eklenmek suretiyle aktifleĢtirilmektedir (Dipnot 9).

g. Varlıklarda değer düĢüklüğü

Finansal varlıklar dıĢındaki her varlık, bilanço tarihinde, söz konusu varlığa iliĢkin değer kaybına dair göstergelerin varlığı açısından incelenir. Bir varlığın kayıtlı değeri, tahmini yerine koyma değerinden büyük ise değer düĢüklüğü karĢılığı ayrılır. Yerine koyma değeri, varlığın satıĢ maliyetleri düĢüldükten sonra elde edilen net satıĢ değeri ile kullanım değerinden yüksek olanı olarak kabul edilir.

Kullanım değeri, varlığın sürekli kullanımı sonucu gelecekte elde edilecek tahmini nakit giriĢlerinin ve kullanım ömrü sonundaki satıĢ değerinin toplamının bugünkü değeridir.

h. Hasılatın tanınması

Gelir ve giderler, ücret ve komisyonlarla ilgili olanlar haricinde tahakkuk esasına göre muhasebeleĢtirilmektedir.

Faiz gelir ve giderleri gelir tablosunda tahakkuk esasına göre muhasebeleĢtirilmektedir. Faiz geliri sabit getirili yatırım araçlarının kuponlarından sağlanan gelirleri ve iskontolu devlet tahvillerinin iç iskonto esasına göre değerlenmelerini kapsar.

Ücret ve komisyonlar, ağırlıklı olarak aracı kuruma verilen komisyon ve danıĢmanlık ücretleri ile portföy yönetim ücretlerinden oluĢmaktadır. Tüm ücret ve komisyonlar tahakkuk ettikleri zaman gelir tablosuna yansıtılmaktadır (Dipnot 13).

ı. Vergi

21 Haziran 2006 tarihli ve 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu‟nun 5/d maddesine istinaden Sermaye Piyasası Kanunu‟na göre kurulan menkul kıymet yatırım fonları (döviz yatırım fonları hariç) ile aynı nitelikteki menkul kıymetler yatırım ortaklıklarının portföy iĢletmeciliğinden doğan kazançları kurumlar vergisinden istisnadır. Bu sebeple 31 Aralık 2011 ve 31 Aralık 2010 tarihleri itibarıyla bilançoda oluĢan geçici farklar dolayısıyla herhangi bir ertelenmiĢ vergi aktifi veya yükümlülüğü bu finansal tablolarda hesaplanmamıĢtır. Bununla birlikte 1 Ocak 2006 tarihi itibarıyla yürürlüğe giren ve Gelir Vergisi Kanununa 5281 sayılı kanunun 30‟uncu maddesi ile eklenen Geçici 67 inci maddesi uyarınca Sermaye Piyasası Kanununa göre kurulan menkul kıymetler yatırım fonları ile menkul kıymetler yatırım ortaklıklarının kurumlar vergisinden istisna edilmiĢ portföy kazançları dağıtılsın veya dağıtılmasın %15 oranında tevkifata tabi tutulmuĢtur. Ancak 7 Temmuz 2006 tarihinde 5527 sayılı yasa ile yapılan değiĢikliğe göre söz konusu oran 1 Ekim 2006 tarihine kadar %10‟a, 1 Ekim 2006 tarihinden itibaren %0‟a indirilmiĢtir (Dipnot 15).

2 - FĠNANSAL TABLOLARIN SUNUMUNA ĠLĠġKĠN ESASLAR (Devamı)

i. ĠliĢkili taraflar

Bu finansal tablolar açısından ġirket‟in ortakları ve Ģirket ile dolaylı sermaye iliĢkisinde olan kuruluĢlar ve yönetim kurulu üyeleri ile üst düzey yöneticiler iliĢkili taraflar olarak tanımlanmaktadır.

ĠliĢkili taraflarla dönem içerisinde piyasa koĢullarına uygun olarak belli iĢlemler gerçekleĢtirilmiĢtir.

Bu iĢlemler ticari koĢullar ve piyasa fiyatları üzerinden yapılmıĢtır (Dipnot 17).

j. Sermaye ve temettüler

Adi hisseler, sermaye olarak sınıflandırılır. Adi hisseler üzerinden dağıtılan temettüler, beyan edildiği dönemde kaydedilir. Sermaye artırımına iliĢkin katlanılan vazgeçilmez ve kaçınılmaz doğrudan masraflar toplam ödenmiĢ sermaye içerisinde sınıflandırılmaktadır.

k. KarĢılıklar, koĢullu varlık ve yükümlülükler

KarĢılıklar; ġirket‟in bilanço tarihi itibarıyla mevcut bulunan ve geçmiĢten kaynaklanan yasal veya yapısal bir yükümlülüğün bulunması, yükümlülüğü yerine getirmek için ekonomik fayda sağlayan kaynakların çıkıĢının gerçekleĢme olasılığının olması ve yükümlülük tutarı konusunda güvenilir bir tahminin yapılabildiği durumlarda muhasebeleĢtirilmektedir.

KoĢullu varlık için; Ģartın gerçekleĢme olasılığı kesine yakınsa bu varlık muhasebeleĢtirilerek finansal tablolara yansıtılır; Ģartın gerçekleĢme olasılığı fazla ise bu varlık dipnotlarda açıklanır. KoĢullu yükümlülük için Ģartın gerçekleĢme olasılığı fazla ise ve güvenilir olarak ölçülebiliyorsa karĢılık ayrılarak finansal tablolara yansıtılır; Ģartın gerçekleĢme olasılığı güvenilir olarak ölçülemiyorsa bu yükümlülük dipnotlarda açıklanır. KoĢullu yükümlülük için, Ģartın gerçekleĢme olasılığı yoksa veya az ise bu yükümlülük dipnotlarda açıklanır.

l. ÇalıĢanlara sağlanan faydalar

ġirket, kıdem tazminatı ve izin haklarına iliĢkin yükümlülüklerini “ÇalıĢanlara Sağlanan Faydalara ĠliĢkin Türkiye Muhasebe Standardı” (“TMS 19”) hükümlerine göre muhasebeleĢtirmekte ve bilançoda “ÇalıĢanlara sağlanan faydalara iliĢkin karĢılıklar” hesabında sınıflandırmaktadır.

ġirket, Türkiye‟de mevcut ĠĢ kanunlarına göre, emeklilik veya istifa nedeniyle ve ĠĢ Kanunu‟nda belirtilen davranıĢlar dıĢındaki sebeplerle iĢine son verilen çalıĢanlara belirli bir toplu ödeme yapmakla yükümlüdür. Kıdem tazminatı karĢılığı, bu Kanun kapsamında oluĢması muhtemel yükümlülüğün, belirli aktüeryal tahminler kullanılarak bugünkü değeri üzerinden hesaplanmakta ve finansal tablolara yansıtılmaktadır (Dipnot 10).

m. Nakit ve nakit benzerleri

Nakit ve nakit benzeri kalemleri, nakit para, vadesiz hesap ve satın alım tarihinden itibaren vadeleri 3 ay veya 3 aydan daha az olan, hemen nakde çevrilebilecek olan ve önemli tutarda değer değiĢikliği riski taĢımayan yüksek likiditeye sahip diğer kısa vadeli yatırımlardır (Dipnot 4).

2 - FĠNANSAL TABLOLARIN SUNUMUNA ĠLĠġKĠN ESASLAR (Devamı)

n. Hisse baĢına kazanç

Gelir tablosunda belirtilen hisse baĢına kazanç/(kayıp), net karın/(zararın), yıl boyunca piyasada bulunan hisse senetlerinin ağırlıklı ortalama sayısına bölünmesi ile hesaplanmaktadır.

Türkiye‟de Ģirketler, sermayelerini, hissedarlarına geçmiĢ yıl karlarından dağıttıkları “bedelsiz hisse”

yolu ile arttırabilmektedirler. Bu tip “bedelsiz hisse” dağıtımları, hisse baĢına kazanç/(kayıp) hesaplamalarında, ihraç edilmiĢ hisse gibi değerlendirilir. Buna göre, bu hesaplamalarda kullanılan ağırlıklı ortalama hisse sayısı, söz konusu hisse senedi dağıtımlarının geçmiĢe dönük etkileri de dikkate alınarak hesaplanır.

o. Bilanço tarihinden sonraki olaylar

Bilanço tarihinden sonraki olaylar; kara iliĢkin herhangi bir duyuru veya diğer seçilmiĢ finansal bilgilerin kamuya açıklanmasından sonra ortaya çıkmıĢ olsalar bile, bilanço tarihi ile bilançonun yayımı için yetkilendirilme tarihi arasındaki tüm olayları kapsar.

ġirket, bilanço tarihinden sonraki düzeltme gerektiren olayların ortaya çıkması durumunda, finansal tablolara alınan tutarları bu yeni duruma uygun Ģekilde düzeltir.

2.5 ÖNEMLĠ MUHASEBE DEĞERLENDĠRME, TAHMĠN VE VARSAYIMLARI

Finansal tabloların hazırlanması, bilanço tarihi itibarıyla raporlanan aktif ve pasiflerin ya da açıklanan Ģarta bağlı varlık ve yükümlülüklerin tutarlarını ve ilgili dönem içerisinde oluĢtuğu raporlanan gelir ve giderlerin tutarlarını etkileyen tahmin ve varsayımların yapılmasını gerektirir. Bu tahminler yönetimin en iyi kanaat ve bilgilerine dayanmakla birlikte, gerçek sonuçlar bu tahminlerden farklılık gösterebilir.

3 - BÖLÜMLERE GÖRE RAPORLAMA

ġirket sadece Türkiye‟de sermaye piyasası faaliyetlerinde bulunduğundan, bölümlere göre raporlamayı gerektirecek bir faaliyet alanı veya coğrafi bölge bulunmamaktadır.

Benzer Belgeler