• Sonuç bulunamadı

Canlandırmalar sergilendikten sonra derse ara verilmiştir. Ara bitiminde çember şeklinde oturulmuş ve oturumun sözlü olarak değerlendirilmesi yapılmıştır. Araştırmacı, Newton'un 1. ve 2. Kanunlarının neler olduğunu sormuştur. Değerlendirme sırasında öğretmen adaylarının "eylemsizlik" ile "eylemsizlik prensibi" kavramlarını birbirinden ayırmakta zorlandıkları görülmüştür. "Eylemsizlik prensibi"ni tanımlayan öğretmen adaylarından bazıları hareket eden cismin hareketine devam edeceğini söylemiş, ancak hareketine sabit hızla devam edeceği kısmını geçiştirmiştir. K3 kodlu odak öğretmen adayı araştırmacıdan "eylemsizlik momenti" kavramını tanımlamasını istemiştir. Kavramların tartışılmasının ardından, aradan önce izlenen doğaçlamalara dönülerek orada geçen kavramlar tartışılmıştır. Öğretmen adayları çoğunlukla kinetik ve statik sürtünme kuvveti kavramları üzerine sorular sormuştur.

İkinci bir değerlendirme etkinliği olarak, öğretmen adaylarına renkli hatıra defteri sayfaları verilmiş, Newton Kanunlarının içinde geçtiği bir günü düşünerek, yaşadıkları günü günlüklerine yazmaları istenmiştir. Yazma işlemi bitiminde isteyen öğretmen adayları yazdıklarını grupla paylaşmıştır.

Oturum sonunda doldurmuş oldukları yarı yapılanmış değerlendirme formunda odak öğretmen adayları bu oturuma yönelik görüşlerini aşağıdaki cümlelerle ifade etmişlerdir:

118 K1 kodlu odak öğretmen adayı:

Newton yasaları yaşantımızın parçası haline gelmiş. Karıştırdığım, net kuvvetin sıfır olması durumunda iki durum olduğunu tekrarlamış olduk. Tekrarlamayınca yasanın genel hatlarını biliyorsun ama detaylarını unutabiliyorsun. Newton yasalarını biliyordum ama yasanın 1. ve 2.'sini karıştırdım. Cismin hareketi için sürtünme kuvvetini yenmek şart ve sürtünme kuvvetinin ikiye ayrıldığını da hatırlamış oldum.

K2 kodlu odak öğretmen adayı:

Net kuvvet sıfırsa sabit hızla gidilebileceğini kavradım. Sabit hızlı hareket eylemsizlik kanununun bir maddesiymiş. Bu konuyu tam olarak anlamamıştım. Ama gördüm ki işin içine statik sürtünme falan da giriyormuş. Eve gidince bununla ilgili biraz daha alıştırma yapmalıyım.

K3 kodlu odak öğretmen adayı:

Newton'un hareket kanunlarını doğaçlama içerisinde kullandığımız etkinliği çok sevdim. Kavrama açısından büyük fayda sağladı. Doğaçlama yaparken çok yönlü düşünmemi sağladı. Bir de öğrendim ki biraz daha kilo almam lazım :) "

K4 kodlu odak öğretmen adayı:

Newton kanunlarını kavradım bugün. Ne kadar bilsek de eylemsizlik kanunu herkes tarafından çok karıştırılan bir konu. Bugünkü derste yaptığımız etkinlikler sayesinde bu karışıklık yok oldu. Normal hayatta okuldan çıkınca fizik bitiyor gibi geliyor. Ama bugün gördüm ki hemen hemen her yerde fiziğin her konusunun örneklerini görmekteyiz. Bundan sonra çevreme başka bir gözle bakacağım.

E1 kodlu odak öğretmen adayı:

İki arabadan birinin diğerini çekmesi olayı tam olarak Newton yasalarını doğruluyordu. Dersteki doğaçlamalar günlük hayatımızda hep var olan şeyler. Bizim burada yaptığımız sadece farkında olmak. Newton yasalarını günlük hayatta birçok alanda farkında olmadan kullanıyoruz. Günlük hayata uyarlanarak anlatılması daha kalıcı ve etkili oldu.

119 E2 kodlu odak öğretmen adayı:

Çok çok iyi kavrayamamışım önceden Newton Kanunlarını. Bildiğim şeyleri tekrarladım. Bir kaç kafama takılan yer vardı. Onları da çözdüm. Newton zeki adammış. Kanunları günlük hayatın her yerinde işliyormuş. Bazılarının farkındaymışım, bazılarının farkında değilmişim. Bugünkü derste hepsini öğrendim.

Yukarıdaki ifadelerde görüldüğü üzere odak öğretmen adayları, Newton'un 1. ve 2. Kanunlarına yönelik karıştırdıkları kısımları daha iyi anladıklarını belirtmişlerdir. Odak öğretmen adaylarının ifadelerinde, Newton'un 1. ve 2. Kanunlarını günlük hayatlarında karşılaştıkları olaylarda fark ettiklerini belirttikleri de görülmektedir.

Sisyphos Efsanesi Konulu Oturumun Raporu

Bu oturum 19 Nisan 2012 günü saat 08.30'da başlatılmış, iki ders saati süresinde gerçekleştirilmiştir. Uygulamanın bu haftasında öğretmen adaylarının edebiyat ve felsefede sıklıkla yer almış olan mitolojik Sisyphos efsanesi içerisinde bulunan bazı mekanik kavramlarını fark edebilmelerini ve günlük hayatlarıyla bu kavramlar arasında bağlantı kurabilmelerini sağlamak amaçlanmıştır. Oturuma 18 öğretmen adayı katılmıştır. Sisyphos efsanesi oturumuna ait plan Tablo 14'te sunulmuştur.

120 Tablo 14:Sisyphos Efsanesi Oturumu Planı

Kazanımlar Kuvvet kavramını kavrar. Hız kavramını kavrar.  İvme kavramını kavrar.

 Enerji kavramını kavrar.

 İş kavramlarını kavrar.

 Momentum kavramını kavrar.

Teknikler Doğaçlama , öğretmenin role girmesi, heykel oluşturma

Araç-gereç Kağıt , kalem, doğaçlama kartları, CD çalar, müzik (Shakira, Waka Waka şarkısı)

1. Isınma Aşaması

Sıra Süre Etkinlik içeriği

4.1* 7 dk

2 grup oluşturulur. Her iki grup düz bir çizgi üzerinde sıralanır. Karşılıklı gelenler eş olur. 1. gruba "Zeus", II. gruba "Sisyphos" ismi verilir. Eşler, birbirlerine sırtlarını dönerler. Öğretmen hangi grubun ismini söylerse o gruptakiler kaçmaya, diğer gruptakiler eşlerini tutmaya çalışırlar. Amacına ulaşan eş, oyunu kazanır.

4.2 10 dk

Öğretmen tahtaya her iki grup için bir metin yapıştırır. Gruplar sınıfın diğer ucunda tek sıra oluşturur. Her seferinde bir kişi koşarak tahtaya gider ve dönerek kendi grubuna ait kağıda okuduğu kadarını yazar. Onun yazması bittiğinde sıradaki grup üyesi koşar ve yazılı metini okuyarak kağıda yazmaya çalışır. Metni doğru olarak en önce bitiren grup oyunu kazanır.

2. Canlandırma Aşaması

Sıra Süre Etkinlik içeriği

4.3

6 dk Öğrenciler mekanda serbest olarak yürürler. Her biri Sisyphos rolüne girerek yürümeye devam eder. Bu sırada öğretmen, kağıtta yazılı olan cezayı onlara yeniden aktarır. Öğrenciler Sisyphos olarak, taşı yukarı çıkarmaya çalışırlar. 6 dk Çember olunur. Öğretmen Sisyphos'un bu cezayı almak için ne yapmış

olabileceğini sorar. Ardından Sisyphos'un hikayesini anlatır.

4.4 18 dk

Öğretmen, öğrencilerden mekana dağılarak, kendilerine yalnız çalışabilecekleri bir alan bulmalarını ister. Her öğrenciye bir boş kağıt verir. Sisyphos'un cezasını düşünerek, burada geçerli olan fizik kavramlarını ellerindeki kağıda yazmalarını ister.

4.5 22 dk 5 grup oluşturulur. Gruplara üzerinde sorular bulunan kartlar verilir. Yönerge doğrultusunda bir doğaçlama hazırlamaları istenir.

3. Değerlendirme Aşaması

Sıra Süre Etkinlik içeriği

4.6 4 dk

Öğretmen role girerek, şehirde bir Sisyphos müzesi açıldığı haberini verir. Bu müzede Kral Sisyphos'un hayatına ait çeşitli kesitler içeren heykeller

bulunduğunu söyler. Hep birlikte müzeyi ziyaret edeceklerini söyler.

Öğrencilerden beden formlarını kullanarak, bu heykelleri oluşturmalarını ister.

4.7 4 dk Heykeller tamamlandığında müze gezisi başlar. Öğretmen grubu ikiye böler. Bir kısmı heykelken diğer kısım canlanır ve müze deki heykelleri inceler. Ardından yer değiştirirler ve diğer heykeller incelenir.

121

Oturumun ilk etkinliğinde (hazırlık ısınma) öğretmen adayları 2 gruba ayrılmıştır. Gruplar, grup elemanları yan yana duracak şekilde, düz bir çizgi üzerinde sıralanmıştır. Her grup elemanının karşısına diğer gruptan bir kişi gelmektedir. Karşılıklı gelen elemanlar birbirlerinin eşi olurlar, herkes kendi eşinden sorumludur. Her iki grup için birer sınır çizgisi belirlenmiştir. Araştırmacı, 1. grubun isminin "Zeus", II. grubun isminin "Sisyphos" olduğunu söylemiştir. Eşler, birbirlerine sırtlarını dönmüşlerdir. Araştırmacı hangi grubun ismini söylemişse o grubun elemanları kaçmaya ve belirlenen sınırı geçmeye, diğer gruptakiler arkalarını dönmeden, onlara dokunarak, kaçan eşlerini tutmaya çalışmışlardır. Amacına ulaşan eş, oyunu kazanmıştır. Oyun yeterli görülene kadar tekrarlanmıştır. 4.1. etkinliğine ait görüntü Fotoğraf 25'te görülmektedir.

Benzer Belgeler