• Sonuç bulunamadı

2.9. Arama Motoru Reklamcılığında Slogan

2.9.4. Etkili Bir Arama Motoru Reklam Sloganı OluĢturma

Arama motoru reklamlarında, reklam ile Ġnternet kullanıcısını iletiĢim içerisine sokan en önemli faktör reklam sloganıdır. Kısacık bir metin, reklam ile tüketicinin etkileĢim içerisine girip, tüketicinin o ürün ya da hizmete yönelmesini sağlamaktadır. Bu sebeple, geleneksel reklam platformalarında olduğu gibi arama motoru reklam sloganlarında da etkili bir slogan yaratmak oldukça önem kazanmaktadır. Arama motorlarında etkili bir reklam sloganı oluĢturabilmek için Ģu kurallara önem verilmelidir (Erdem, 2015; Google Support 5):

 Merak ve ilgi uyandıran reklam sloganları reklamın tıklanmasını olumlu yönde etkilemektedir. Örneğin, “Ücretsiz nakliye”, “Zengin modeller mi arıyorsunuz?”.

 Emir cümlesi kullanımı etkili bir reklam reklam sloganı için önemlidir. Örneğin, Satın alın, Hemen arayın, SipariĢ verin, Göz atın, Kaydolun, Fiyat teklifi alın gibi güçlü

57 fiiller, Ġnternet kullanıcılarının Web sayfasına geldiğinde ne beklemeleri gerektiğini bildirmektedir.

 Reklam sloganında bir hikaye anlatmak, Ġnternet kullanıcısının empati kurabilmesini sağlamak için etkili bir yöntemdir. Örneğin, Nasıl erken rezervasyon kazandım?, Tatilinize ait tüm detaylar burada! gibi reklam sloganları Ġnternet kullanıcısının ihtiyacına karĢılık reklama empatiyle yaklaĢmasını sağlamaktadır. Ya da, “Kilo kaybı” anahtar kelimesiyle arama yapan Ġnternet kullanıcısının, öncelikle bu kelime ile ne bulmayı amaçladığı düĢünmelidir. Bu anahtar kelimeyle arama yapan bir Ġnternet kullanıcısı nasıl zayıflayacağını öğrenmek istiyor olabilir. Buradan yola çıkarak, reklam ile pazarlanılan ürün, servis ve hizmete göre inceleyin, öğrenin, bilgi alın gibi fiiller Ġnternet kullanıcısı açısından bazı ürünlerde satın alın fiiline göre daha sempatik olabilmektedir.

 Reklam sloganında kimsenin bilmediği bir Ģey söylemek olumlu bir etki yaratmaktadır. Ġnternet kullanıcıları, reklam sloganıyla verilen bilgi hakkında daha fazla Ģey öğrenmek istediğinde reklamı fark etmektedir. Bu nedenle kullanıcıda gizem yaratmak etkili bir yöntemdir. Örneğin, “Güzel konuĢmanın sırları” reklam sloganı, Ġnternet kullanıcısında öğrenme isteği yaratmaktadır.

 Reklam sloganlarında ĢaĢırtıcı kelimelerin kullanımı, Ġnternet kullanıcılarının dikkatini çekmektedir. Örneğin, “Spor ayakkabıda Ģok indirim!”.

 Ġnternet platformunda yaĢanan güvensizlikten dolayı, arama motoru reklam sloganlarında güven olgusu yaratmak çok önemlidir. Etkili bir reklam sloganıyla, ürün ya da hizmete ait belirleyici özellikler güven yaratabilmektedir. Örneğin, “Sağlık Bakanlığı onaylı, ISO 9001 kalite sertifikalı” gibi reklam sloganları Ġnternet kullanıcısında güven duygusu yaratabilmektedir.

 Etkili bir arama motoru reklam sloganında fiyat, promosyon ve özel teklif belirtmek reklam sloganının tıklanmasında oldukça önemlidir. Teklif edilen özel bir Ģey varsa, reklam sloganıyla tüketicinin bu teklifi görmesi sağlanmalıdır. Ġnternet kullanıcıları, genelde bir Ģey hakkında karar vermek için arama motorlarında arama yapmaktadır. Ġnternet kullanıcılarının karar vermelerine yardımcı olmak için, onların ihtiyaç duydukları Ģeyi reklam sloganıyla vermek etkili bir reklamcılık yoludur. Örneğin, sınırlı bir süre için %10 indirim sunulduğunda veya reklam verenin özel bir ürünü varsa, bunun müĢterilerine reklam sloganıyla belirtilmesi önemlidir.

58 Etkili bir arama motoru reklam sloganında kullanılabilecek bazı kelimeler reklamın tıklanma oranını arttırmaktadır. Reklam sloganlarının etkinliğini arttırmak için kullanılması ve kullanılmaması daha uygun olan kelimeler Ģu Ģekildedir (Google Ġnternal Data, 2012);

 Reklam ile pazarlanılan ürün, servis ve hizmete göre inceleyin, öğrenin, bilgi alın gibi fiiller bazı ürünlerde satın alın fiiline göre daha sempatik olabilmektedir. Örneğin, “Kilo kaybı” anahtar kelimesiyle arama yapan Ġnternet kullanıcısının öncelikle bu kelime ile ne bulmayı amaçladığı düĢünülmelidir. Çünkü bu anahtar kelimeyle arama yapan bir kullanıcı nasıl zayıflayacağını öğrenmek istiyor olabilir.

 Bedava kelimesi, reklamı yapılacak ürüne uygunsa, reklam sloganına eklenebilecek en etkili anahtar kelimelerden birisidir. Reklam kampanyası yapılırken, ürünle birlikte sunulan bedava hizmeti reklamla belirtmek tıklanma oranlarını arttırmak için çok önemlidir.

 Reklam sloganıyla verilen anahtar kelimeler ürün veya hizmetin özelliklerini yansıtmalıdır. Örneğin, “Lazer Epilasyon” reklam sloganı yerine hizmetin özelliklerini anlatan “Acısız, Konforlu, Etkin ve Güvenli” ifadeleri kullanılması etkili bir yoldur.

 Reklam sloganında “Alın” kelimesini kullanmamak çok önemlidir. “Alın” kelimesi yerine sadece iĢletmenin, ürünün ya da hizmetin adını koymak yeterlidir. Örneğin, “Herbalife” adındaki bir yağ yakma ürününü pazarlayabilmek için baĢlıkta sadece Herbalife kullanmak kullanıcı üzerinde korkutucu olabilen “Alın” kelimesinden daha büyük bir etki yaratabilir.

 Reklam sloganında zaman vurgusu, tıklanma oranlarında önemli bir etki yaratmaktadır. Birçok arama motoru kullanıcısı aradığı ürüne ya da hizmete en kısa zamanda ulaĢmak istemektedir. Bu yüzden reklam metinlerinde “Ģimdi, hemen” gibi zaman belirtmek kullanıcıların dikkatini çekebilmektedir.

 “Ġnceleyin” anahtar kelimesi kullanıcıya aradığı ürün ya da hizmeti yakından tanıma ve onu değerlendirme imkanı sunmaktadır. Ġnternet kullanıcıları, ürünü, hizmeti ya da servisi önce araĢtırmak, incelemek ve hakkında bilgi sahibi olmak için arama motorlarında aratıp, daha sonra da satın almak istemektedir. Bunun için reklam metinlerinde kullanıcıyı direk satıĢa değil de ürün ya da hizmeti incelemeye yönlendirmek, tıklanma oranını arttırabilmektedir.

59  Ġyi bir reklam sloganı, Ġnternet kullanıcılarının aramasıyla eĢleĢen kelimeler içermelidir. Reklam sloganına, reklam kampanyasında kullanılan anahtar kelimelerden birini eklemek, anahtar kelimeyi arayan kullanıcıların dikkatini çekmekte ve reklamın Ġnternet kullanıcılarının istedikleriyle alakalı olduğunu göstermektedir.

Ayrıca, arama motoru reklam sloganlarında kullanılabilecek en etkili kelimeler Ģu Ģekilde sıralanmaktadır; ġaĢırtıcı, kritik, anında, sınır tanımayan, keĢfet, çığır açan, eĢsiz, yüksek, benzersiz, keĢfet, devrim sırları, zamanında, hassas, öncü, acil, rakipsiz, yenilikçi, inanılmaz, geliĢmiĢ, heyecan verici, dayanılmaz, ücretsiz, ucuz, özel fırsat, özel teklif, sınırlı zaman, muhteĢem.

Benzer Belgeler