• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 4. MARKA ŞEHİR OLMA SÜRECİNDE ÜNİVERSİTE

4.6. Araştırmanın Bulguları

4.6.7. Eskişehir’in Katılımcılar Tarafından Tanımı

“Eskişehir” i tek kelime ile nasıl tanımlarsınız? (Belirtiniz).

Kişi Sayısı Yüzde

Güzel 121 13,4 Harika 153 17,0 Gelişmiş 184 20,4 Yaşanabilir 208 23,1 Soğuk 180 20,0 Küçük 9 1,0 Şirin 39 4,3 Özgürlük 2 0,2 Gece Hayatı 2 0,2 Yorucu 1 0,1 Barlar 1 0,1 Toplam 900 100,0

Katılımcılar “Eskişehir” i tek kelime ile nasıl tanımlarsınız? (Belirtiniz)” sırasıyla % 13,4 (121 kişi) oranında güzel, % 17,0 (153 kişi) oranında harika, % 20,04 (184 kişi) oranında yaşanabilir, % 23,1 (208 kişi) oranında soğuk, % 1.0 (9 kişi) oranında küçük ifadeleri yer almaktadır. Bunların yanında % 0,2 (2 kişi) Eskişehir’i tek kelime ile özgürlük olarak tanımlamakta iken tanımlamakta iken % 0,1 (1 kişi) Eskişehir’i yorucu olması ile ifade etmiştir. Son olarak ise % 0,2 (2 kişi) Eskişehir ilini tek kelime ile gece hayatı ve alkollü mekanları ile ifade etmektedir.

SONUÇ

Son yıllarda şehirlerin markalaşması, şehirleriın hatta ülkelerin ekonomilerinde önemli bir yere sahiptir. Günümüzde ülkeler şehirleri ayrı ayrı değerlendirerek, onlara bir kimlik kazandırarak, şehirleri marka haline getirip pazarlama yolunu seçmektedir. Marka haline gelen ve olumlu bir imaja sahip olan şehirlerin, oluşturudukları bu marka kimliği şehirlere olumlu bir şekilde geri dönüş yaparak birçok fayda sağlamaktadır. Her geçen gün hızla küreselleşen dünyada ülkeler arasındaki ekonomik sınırlar ortadan kalkmakta, gelişen iletişim teknolojileri ile bilgiye ulaşım kolaylaşmaktadır buna bağlı olarak bireylerin görüp hoşlandıkları mal veya hizmete ulaşmaları kolaylaşmış durumdadır. Tüm bu nedenlerden dolayı şehrin bir markaya sahip olması ve tanıtılması büyük önem taşımaktadır. Günümüzde dünyanın her yerinde marka şehir çalışmalarına oldukça büyük önem verilmektedir. Bir şehrin marka haline gelmesi uzun süreç gerektiren, bütün ilgililerin katılımıyla başarıya ulaştırabilecek çeşitli aşamalardan oluşmaktadır. Markalaşma sürecinde şehirlerin var olan potansiyellerini dikkate alarak şehrin özelliklerini ortaya çıkarmak, kültürel değerlerini, tarihi kişileri, doğal hayatı sunabilmek, şehrin var olan değerlerini korumak gerekir. Şehirleri tanınır kılmak için, şehri bir mal veya hizmet olarak görerek şehrin imajına uygun kimlik ile markalaşması gerekmektedir. Tüketiciler markaları bir imaj veya bir değer olarak düşünür markayı zihinlerinde konumlandırılar bunun neticesinde ise tüketicilerde markaya karşı bir sempati veya markaya karşı bir bağ oluşmaktadır. Oluşan bu bağ sonucunda herhangi bir ürüne veya hizmete ihtiyaç duyduğu anda aklına ilk bağlı olduğu marka gelir veya çevresine bu markayı tavsiye eder. Marka tüketici açısından önemli olduğu kadar pazarlamanın da en önemli aracıdır. Marka başlığı altında ürün, mal hizmet pazarlandığı gibi şehirlerde tanıtılabilir ve pazarlanabilir.

Eskişehir ilinin marka değerinin tespit edilmesini konu edinen bu araştırma Eskişehir ilinin şehirde öğrenim gören öğrenciler tarafından değerlendirilmesini sağlamaktadır. Böylece şehrin markalaşmasına yol göstermektedir. Araştırma kapsamında Eskişehir ilini temsil etmek amacıyla 900 kişi ile yüzyüze görüşme tekniği ile anket yapılmış, Eskişehir’in marka şehir değerleri ortaya konulmaya çalışılmıştır.

Araştırma kapsamında Eskişehir ilinde; Anket uygulanan katılımcıların % 56,6’sı kadınlardan; % 43,4’ü ise erkeklerden oluşmaktadır. Katılımcıların % 61,7’si 18-24 yaş aralığında, % 34,1’i 25-35 yaş aralığında % 3,1’i 36-45 yaş aralığından oluşmaktadır.

Katılımcıların öğrenim durumları sırasıyla, % 71,7 lisans, % 15,8 ön lisans, % 10,7 yüksek lisans ve % 1,8’i doktora olarak dağılmaktadır. Katılımcıların temel geçim kaynakları ise, % 39,1’i temel geçim kaynağı olarak kredi/burs, % 37,6’sı aile desteği ve son olarak % 23,3 oranında katılımcı geçimini çalışarak sağlamaktadır. Katılımcıların % 27,3’ü Eskişehir’de bulunan öğrenci yurtlarında, % 41,3’ü öğrenci evinde, % 13,2’si Eskişehir’de aileleri ile birlikte, % 16,3’ü apartta son olarak ise katılımcıların % 1,8’i ise şehirde bulunan pansiyon ve otel gibi yerlerde yaşamaktadır. Eskişehir Şehir Algısı-İmajı

Eskişehir kelimesini duyunca bireylerin aklına çoğunlukla pozitif yani olumlu şeyler gelmektedir. Kısacası Eskişehir ili için olumlu bir şehir imajına sahiptir denilebilir. Eskişehir’in en önemli özelliği (değeri) ise, Odunpazarı Evleri, Adalar ve Porsuk gibi şehirde bulunan gerek turistlik gerek tarihi yapılar şehrin en önemli değerleri denilebilir. Eskişehir ilinin en eski yerleşim yeri olan Odunpzarı ilçesi içerisinde yer alan ve tarihten günümüze kadar gelen Odunpazarı Evleri şehrin aynı zaman da dünya kültür mirasına eklediği eserler arasında da yer almaktadır. Şehrin en önemli dğeri olarak araştırma sonucunda karşımıza çıkan bu tarihi ve turistlik bölgeler dışında şehrin değerleri arasında, çi börek, Eskişehir ilinin bulunmuş olduğu coğrafi bölge, şehrin hamamları ve şehrin üniversiteleri son olarak ise şehirde sürekli olarak devam eden sosyal hayat şehrin önemli değerleri arasında yer almaktadır. Ancak yapılan bu araştırma sonucunda şehrin değerleri denilince çoğunlukla tarihi veya şehrin içinde bulunan doğal veya turistlik yapılar daha çok ön planda yer almaktadır. Şehrin mutfağı en önemli değerler sralamasında geri planda kaldığı saptanmıştır. Yapılacak olan tanıtım, fuar, reklam ve halkla ilişkiler çalışmaları sonucunda şehrin gastronomisine de dikkat çekilebilir.Şehrin tanıtımına yönelik bu gibi çalışmalar sonucunda Türkiye’nin de birçok farklı ilinden kişilerin Eskişehir’e gelerek şehrin ekonomisine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Araştırmaya gore katılımcıların büyük çoğunluğu Eskişehir ilini modern bir il olarak görmektedir. Şehirde oldukça fazla sayıda var olan müze, bilim kütür ve sanat parkları ve bilim merkezleri gibi yerlerin şehrin modernlik algısını yükselttiği düşünülmektedir. Araştırmada Eskişehir ilinin temiz, sakin ve güvenli bir olduğu saptanmıştır. Katılımcıların büyük çoğunluğu ilin temiz bir şehrin olduğunu sakin ve aynı zamanda güvenli bir şehir olduğunu belirtmiştir.

Araştırma kapsamında şehrin ucuz bir şehir olup olmadığı katılımcılara sorulmuş ve Eskişehir ilinin ucuz bir şehir olduğunu düşünenlerin oranı ile ucuz olmadığını düşünenlerin oranı birbirine çok yakın olarak saptanmıştır. Eskişehir’in sağlık hizmetlerinin gelişmiş olduğunu belirtenlerin sayısı neredeyse daha fazla karşımıza çıkmaktadır ancak sağlık önemli bir faktör olması nedeniye araştırma bulgularında karşımıza çıkan sağlık hizmetlerinin gelişmemiş olduğunu düşünenlerin oranı küçümsenecek derecede değildir. Şehrin sağlık hizmetleri alanında çalışmalar yapması veya mevcut çalışmaları doğru bir iletişim ile şehirdekilere aktarması, halkı bilgilendirmesi olumlu fayda sağlayacaktır. Şehirde sosyal aktivite çeşitliliğinin büyük oranda fazla olduğu da araştırma sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu Eskişehir’e olumlu imaj olarak yansımakta ve şehirdekilerin memnuniyet düzeyini arttırarak şehrin tanınırlığını yükseltmektedir. Katılımcıların büyük çoğunluğu Eskişehir’de yaşıyor olmalarından dolayı memnun olduklarını belirtmişlerdir. Araştırma sonucunda saptanan şehrin temiz, ucuz ve güvenli br şehir olması şehrin algısının olumlu olması, şehrin sosyal aktivite açısından birçok seçeneğinin olması ve modern bir şehir olması şehirde yaşayan halkın memnuniyet düzeyini etkilediği düşünülmetedir. Arştırma katılımcıların çoğuna göre şehrin dini bir kimliğe sahip olduğunu bize söylerken neredeyse aynı miktarda çoğunluğun şehrin dini kimliğe sahip olup olmadığı hakkında ne katılıp ne katılmadığı belirterek bu konuda bir fikre sahip olmadıklarını belirtmiştir. Bu araştırmanın çarpıcı sonuçlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Dini kimliğin yanı sıra şehirde ki halkın yardımseverlik, girişimcilik, çalışkanlık, dindarlık, hoşgörülük ve sıcakkanlılık algısı araştırma kapsamına ölçülmüş, Eskişehir halkının genel anlamda yardımsever, girişimci, çalışkan, hoşgörülü ve sıcakkanlı bir halk olduğu sonucuna varılmıştır. Bu şehrin imajının olumlu yansıma nedenlerinden biridir. Çünkü şehre dışardan gelenler için hangi sebep ile olursa olsun gittikleri şehirde karşılaşacakları yerel halk oldukça önemlidir. Bu şehirlerin imajlarına, şehirde yaşayanların memnuniyet düzeylerine ve şehrin ziyaret edilme oranına yansımaktadır. Ancak Eskişehir halkının dindarlık düzeyi şehrin dindarlik kimliğinde karşılaştımız sonuç ile nerdeyse eş değerdir. Katılımcıların çoğunluğu halkın dindar olduğuna katılırken büyük çoğunluğu bu konuda fikir belitmemiştir. Eskişehir’in genel anlamda sosyolojik olarak ön plana çıkan özelliği ise şehrin bir eğitim kenti olmasıdır. Şehirde bulunan üç üniversitenin ve şehirde çok sayıda öğrenci olmasının bu konuda katkısının oldukça yüksek olduğu düşünülmektedir. Şehrin sosyolojik değerleri sırasıyla ticaret, sanayi, turizm, etnik yapı ve bilim, sanat, kültür kenti olması şeklinden devam etmektedir.

Önemli bir coğrafi bölge üzerinde yer alması şehri ticari açıdan değerli kılarken gelişmiş sanayisi de araştırmanın sonuçları arasında yer almaktadır. Şehirde bir çok farklı insanın bir arada yaşaması şehrin başka bir yönünü ortaya koymaktadır. Yapılacak olan tanıtım, iletişim ve halkla ilişkiler faliyetleri ile şehrin ticari yönü üzerinde durulabilir ve bunun sonucunda şehre dönük olumlu sonuçlar elde edilebilir. Araştırmanın önemli sonuçlarından biri ise Eskişehir’i tek kelime ile nasıl tanımlarsınız sorusuna verilen yanıtlardır. Yanıtların büyük çoğunluğu Eskişehir’i tek kelime ile “yaşanabilir” kelimesi ile tanımlarken bu sonuca yakın diğer cevaplar “gelişmiş, harika, güzel ve iklimi soğuk” şeklindedir. Araştırmaya katılanlar Eskişehir ilinde yüksek öğrenim gören bireylerden oluşması nedeniyle bu bireylerin büyük çoğunluğu öğrenci evinde diğer bir çoğunluğu ise yurt, apart gibi yerlerde yaşamaktadır. Tüm bu sonuçlara bakarak şehrin oldukça olumlu bir imaja, yaşanabilir, temiz, sakin, kültürel anlamda gelişmiş, modern ve daha birçok olumlu değere sahip olduğunu söyleyebiliriz.

KAYNAKÇA

Kitaplar

AAKER, D.A. (1991). Managing Brand Equity. 1.Baskı. London: The Free Press. AAKER, D.A. (1996). Building Strong Brands.1.Baskı. New York: The Free Press. AKTUĞLU, I.K. (2004). Marka Yönetimi. 1. Baskı. İstanbul: İletişim Yayınları.

AKTUĞLU, I.K. (2018). Marka Yönetimi: Güçlü ve Başarılı Markalar İçin Temel İlkeler. 7. Baskı. İstanbul: İletişim Yayınları.

ANHOLT, S. (2007). Competitive Identity: The New Brand Management for Nations, Cities and Regions. Londra: Palgrave Macmillan UK.

BAŞ, T. (2002). Anket Nasıl Hazırlanır, Nasıl Uygulanır, Nasıl Değerlendirilir. 1.Baskı. Ankara: Seçkin Yayıncılık.

BECER, E. (2000), İletişim ve Grafik Tasarım. Ankara: 1. Baskı. Dost Kitabevi Yayınları.

BORÇA, G. (2014). Bu Topraklardan Dünya Markası Çıkar Mı? Marka Olmanın ABC’si. 11. Baskı. İstanbul: Mediacat Kitapları

BOZKURT, İ. (2004). Iletisim Odakli Pazarlama. 1. Baskı. Istanbul: Mediacat Yayinlari.

CZERNIAWSKI, R.D., ve MALONEY, M.W. (1999). Creating Brand Loyalty. New York: Amacom.

DERELI, D.T., ve BAYKASOĞLU, D.A. (2007). Toplam Marka Yönetimi. İstanbul: Hayat Yayıncılık.

GÜLLÜLÜ, U.A., ERCIŞ, S., ÜNAL, B., BILGILI ve GÖDEKMERDAN, L.N. (2008). Sigorta Hizmetlerinde Marka Değeri ve Marka Güveni. Ankara: Detay Yayıncılık.

İLGÜNER, M., ve ASPLUND, C. (2011). Marka Şehir. 1.Baskı. İstanbul: Markating Yayınları.

IŞIK, M. (2016). Marka Şehir Olarak Malatya. 1. Baskı. Konya: Eğitim Yayınevi. IŞIK, M., ve ERDEM, A. (2015). Nasıl Marka Şehir Olunur?. 1. Baskı. Konya: Eğitim

Yayınevi.

JEROME, M.E. ve PERREAULT, W.D. (1991). Essentials of Marketing. 1. Baskı. Boston: Irwin.

JOBBER, D., ve FAHY, J. (2003). Foundation of Marketing. 4. Baskı. Maidenhead: McGrew Hill Higher Education.

KAPFERER, J.N. (1992). Strategic Brand Management. 1. Baskı. New York: The Free Press.

KARAFAKIOĞLU, M. (2012). Örnek Olaylarla Satış Yönetimi. 3. Baskı. İstanbul: Literatür Yayınları.

KELLER, K.L. (1998). Strategic Brand Management. Building, Measuring and Managing Brand Equity. 1. Baskı. Prentice Hall, New Jersey.

KIM, Y.K., ve KIM, P.E. (Ed). (2011). Seoul City Branding: The Case of Seoul’s International Brand Communication. (Ed). K. Dinnie. UK: Palgrave Macmillan.

KOTLER, P. (2003). A Framework for Marketing Management. 2. Baskı. New Jersey: Pearson Education Inc.

KOTLER, P. (2015). Kotler ve Pazarlama. A. Özyağcılar (çev.). İstanbul: Sistem Yayınları (1999).

MILLIGAN, A. (2004). Brand it Like Beckham: The Story of How Brand Beckham Was Built. London: Marshalll Cavendish Business.

ODABAŞI, Y. ve OYMAN, M. (2002). Pazarlama İletişimi Yönetimi. 1. Baskı. İstanbul: Mediacat Kitapları.

PIRA, A., KOCABAŞ, F., ve YENIÇERI, M. (2005). Küresel Pazarda Marka Yönetimi ve Halkla İlişkiler. 1. Baskı. İstanbul: Dönence Basım ve Yayın Hizmetleri. RIES, A., ve TROUT, J. (2001). The Marketing Classic Positioning: How to Be Seen

and Heard in the Overcrowded Marketplace. 1. Baskı. McGraw-Hill.

SEZGIN, M., ve ÜNÜVAR, Ş. (2000). Sürdürülebilirlik ve Şehir Pazarlaması Ekseninde Yavaş Şehir. 1. Baskı. Konya: Çizgi Kitabevi Yayınları.

TEKER, U. (2002). Grafik Tasarım ve Reklam. 1. Baskı. İzmir: Dokuz Eylül Yayınları. UZTUĞ, F. (2003). Markan Kadar Konuş. 1. Baskı. İstanbul: Mediacat Yayınları. WILSON, R.M., ve GILLIGAN, C. (2004). Strategic Marketing Management. 1. Baskı.

Süreli Yayınlar

AAKER, L.J. (1997). Dimension of Brand Personilit. Journal of Marketing Resarch. 34.3, 347-356.

ALTUNBAŞ, H. (2007). Pazarlama İletişimi ve Şehirlerin Pazarlaması “Şehirlerin Markalaşması”. Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Akademik Dergisi. 4.4, 156-162.

ASHWORTH, G., ve KAVARATZIS, M. (2009). Beyond The Logo: Brand Management For Cities. Journal of Brand Management. 16.8, 520-532.

ASHWORTH, G. ve PAGE, S.J. (2011). Urban Tourism Research: Recent Progress and Current Paradoxes. Tourism Management. 32.1, 1-15.

ATEŞOĞLU, İ. (2003). Marka İnşasında Slogan. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 8.1, 259-264.

BELK, R.W. (1988). Possessions and The Extended Self. Journal of Consumer Research. 15,3 39–68.

CROMBIE, B. (2011). Branding Cities and Clusters for Economic Development. ISM Journal of International Business. 1.3, 1-20.

DAHLÉN, M., ve ROSENGREN, S. (2005). Markalar Sloganları Etkiliyor Markaları Etkiler mi? Rekabetçi Girişim, Marka Eşitliği ve Marka Sloganı Bağlantısı. Marka Yönetimi Dergisi. 12.3, 151-164.

DIBB, S. (1998). Market Segmentation: Strategies For Success. Marketing Intelligence & Plannin. 16.7, 394-406.

EAGLE, L., KITCHEN, P.J., ROSE, L., ve MOYLE, B. (2003). Brand Equity and Brand Vulnerability: The Impact of Gray Marketing/Parallel Importing on Brand Equity and Values. European Journal of Marketing. 37.10, 1332-1349. EAGLE, L., KITCHEN, P., ROSE, L., ve MOYLE, B. (2003). Brand Equity and Brand

EINSIEDEL, N. (6-7 November 2001). Developıng A City Vision. CDS2 First National Workshop. Manila. Erişim Tarihi: 10.10.2018, www.citiesalliance.org.

ERSUN, N., ve ARSLAN, K., (2009). Kongre Turizminin Geliştirilmesinde Kongre ve Ziyaretçi Bürolarının Rolü ve Önemi. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 8.15, 89-114.

FARQUHAR, K., ve PETER, H., (1990). Managing Brand Equity. Journal of Advertising. 30.4, 7-12.

GARDNER, B.B., ve LEVY, S.J. (1955). The Product and the Brand. RD Irwin. Harvard Business Review. 33.3-4, 33-9.

GÖKOVALI, U. (2007). Coğrafi İşaretler ve Ekonomik Etkileri: Türkiye Örneği. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. 2.1, Sayı.2.

KALRA, A., ve GOODSTEIN, R.C. (1998). The Impact of Advertising Positioning Strategies on Consumer Price Sensitivity. Journal of Marketing Research. 35.2, 210-224.

KAVARATZIS, M., ve ASHWORTH, G.J. (2005). City Branding: An Effective Assertion of Identity or a Marketing Trick?, Urban and Regional Studies Institute, Faculty of Spatial Sciences, University of Groningen. 96.5, 506-514.

KAVARATZIS, M. ve ASHWORTH, G.J. (2006). Partners in Coffeshops, Canals and Commerce: Marketing the City of Amsterdam. Cities. 24.1, 17.

KAYPAK, Ş. (2013). Küreslleşme Sürecinde Kentlerin Markalaşması ve “Marka Kentler”. C.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. 14.1 335-355.

KERIMOĞLU, E., ve ÇIRACI, H. (23-27 Ağustos 2005). Urban Tourism: An Analysis of Visitors to İstanbul, İstanbul: İstanbul Technical University Faculty of Architecture. 1-22.

KIRDAR, Y. (2001). Marka Stratejilerinin Oluşturulması; Coca- Cola Örneği. Review of Social, Economic & Business Studies. 3.4, 233-250.

KOTLER, P., ve GERTNER, D. (2002). Marka, Ürün ve Ötesi Olarak Ülke: Bir Yer Pazarlama ve Marka Yönetimi Bakış Açısı. Marka Yönetimi Dergisi. 9.4, 249-261.

LASSAR, W., MITTAL, B., ve SHARMA, A. (1995). Measuring Customer Based Brand Equity. Journal of Consumer Marketing. 12.4, 11-19.

MOILANEN, T., ve RAINISTO, S. (2009). How to Brand Nations, Cities and Destinations. A Planning Book for Place Branding. UK: Palgrave Macmillan. 65-75.

PLUMMER. J.T. (1984). Brand personality: A Strategic Concept For Multinational Advertising. In Marketing Educators Conference. New York: 1-31.

SEISDEDOS, G. (2006). State of the Art of City Marketing in European Cities: 42nd IsoCaRP Congress. İstanbul: 14-18.

SEISDEDOS, G., ve VAGGIONE, P. (2005). The City Branding Processes: The Case Of Madrid. Madrid: 41st ISOCARP, Congress, 17.4, 1-10.

TANLASA, B.T. (2005). Kentler de Şirketler Gibi Rekabet İçinde. Marketing Türkiye. 4.83, 22-32.

TEK, M. (2009). Kamu Yatırımlarında Turizmin Yeri, Türkiye Turizm Stratejisi 2023’de Marka Kentler Projesi: Eleştirel Bir Değerlendirme. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi. 20.2, 169-184.

UZOĞLU, S. (2001). Kurumsal Kimlik Açısından Bir Slogan Çözümlemesi: Moda Vakko'dur. Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi. 9.2, 149-159.

Diğer Yayınlar

BAKER, B. (2003). Destination Branding for Small Cities. Portland, USA: Creative Leap Books. E-Kitap. Erişim Tarihi: 16.11.2018,

https://books.google.com.tr/books?hl=tr&lr=&id=hl3Mx-k31_sC&oi=fnd&pg=PA7&dq=Baker,+B.++(2003).+Destination+Branding+f or+Small+Cities.++Portland,+USA:+Creative+Leap+Books.&ots=4DAbXBK LP5&sig=iJIDEVQvJ187ctd5vrdQPKo9Kg4&redir_esc=y#v=onepage&q&f=f alse.

ÇIPLI, Ç. (2008). Pazarlama Karması Elemanlarının Marka Değeri Üzerine Etkisi, Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi. Gebze: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı.

City of Sydney Council. (2010). Greater Sydney Partnership (S050647). Erişim Tarihi: 16.11.2018, https://www.cityofsydney.nsw.gov.au/.

EINSIEDEL, N. (2001). Developing A City Vision, CDS2 First National Workshop, 6-7 November, Manila: Erişim Tarihi: 15.06-7.2011, www.citiesalliance.org/cdsd. ERSOY, İ. (2007). Uluslararası Rekabet Avantajı Kazanmada Marka Yönetimi.

Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi. İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

GFK. (2018). City Brands Ranking Places Three US Cities in the Top 10. Erişim Tarihi: 15.11.2018, http://www.gfk.com/

GÖRGÜLÜ, A., (2006). Türkiye’de Tekstil ve Hazır Giyim Sektöründe Markalaşma ve İhracata Etkileri. Yüksek Lisans Tezi. Bursa: Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

http://oidb.ogu.edu.tr/Storage/OgrenciIsleri/Uploads/Kopya-GEN-%C3%96%C4%9ER.SAY_.pdf. Erişim Tarihi: 15.11.18.

http://www.eskisehir.bel.tr/sayfalar.php?sayfalar_id=7. Erişim Tarihi: 08.11.2018.

https://www.eskisehir.edu.tr/universitemiz/sayilarla-universitemiz/ogrenci-sayilari/2018-2019/ekim-2018. Erişim Tarihi: 15.11.18.

İÇYER, A. (2010). Marka Kent Oluşturma Açısından Stratejik Kent Yönetimi. Yüksek Lisans Tezi. Karaman: Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

KARACAN, D. (2006). Müşteri Odaklı Marka Denkliği ve Marka Denkliği Unsurlarına Yönelik Tüketici Tutumlarının Ölçülmesi: Otel İşletmeleri Üzerine Bir Uygulama. Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi. Adana: Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı.

RAINISTO, S.K. (2003). Success Factors of Place Marketıng: A Study of Place Marketıng Practıces In Northern Europe and The Unıted States. Doctoral Dissertations. Helsinki, Finlandiya: Helsinki University of Technology, Institute of Strategy and International Business

ŞAHIN, G. (2010). Turizmde Marka Kent Olmanın Önemi: İstanbul Örneği. Yüksek Lisans Tezi. Ankara: Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

SEVINDIK, E. (2007). Marka Değeri Ölçümleme Metotları ve Lastik Endüstrisinden Bir Uygulama. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Üretim Yönetimi ve Pazarlama Anabilim Dalı.

TMO. (2017). Eskişehir’in Tarihi ve Turistik Yerleri.

http://www.tmo.gov.tr/upload/images/subeharita/kultur/eskisehir.pdf. Erişim Tarihi: 17.11.2018.

EKLER

EK 1: Anket Formu

İyi Günler,

“Şehirler ve Markalaşma: Marka Şehir Olma Sürecinde Üniversite Öğrencilerinin Eskişehir Algısı Üzerine Bir Araştırma” konulu bilimsel bir çalışma yürütmekteyiz. Sizlere

isim ve adres sorulmayacaktır. Vakit ayırdığınız için teşekkür ederim.

L.Nida Yıldırım Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Halkla İlişkiler ve Reklamcılık ABD 1. Nerede Yaşıyorsunuz?

1. Öğrenci Yurdu 2. Öğrenci Evi 3. Aile Yanı 4. Apart 5. Pansiyon-Otel

2. “Eskişehir” kelimesi sizde nasıl bir çağrışım yapmaktadır?

1. Olumlu 2. Olumsuz

3. Sizce “Eskişehir” in en önemli özelliği (değeri) nedir?

1. Porsuk 2. Adalar 3. Çi Börek 4. Lüle Taşı 5. Odunpazarı Evleri 6. Hamamları 7. Sazova Parkı 8. Diğer (Belirtiniz)…………

Aşağıda “Eskişehir” "ili" ve "halkı" ile ilgili çeşitli ifadeler yer almaktadır. Lütfen bu ifadelere ne oranda katıldığınızı belirtiniz?

Kesinlikle Katılıyorum Katılıyorum Ne Katılıyorum Ne Katılmıyorum

Katılmıyorum Katılmıyorum Kesinlikle

4. Eskişehir

modern bir şehirdir. 5 4 3 2 1 5. Eskişehir bir sanayi şehridir. 5 4 3 2 1 6. Eskişehir temiz bir şehirdir. 5 4 3 2 1 7. Eskişehir sakin bir şehirdir. 5 4 3 2 1 8. Eskişehir

güvenli bir şehirdir. 5 4 3 2 1 9. Eskişehir ucuz bir şehirdir. 5 4 3 2 1 10.Eskişehir sağlık hizmetleri gelişmiş bir şehirdir. 5 4 3 2 1 11.Eskişehir’de yaşamaktan memnunum 5 4 3 2 1 12. Eskişehir sosyal aktivite çeşitliliği bakımından zengin bir şehirdir. 5 4 3 2 1 13. Eskişehir dini kimliğe sahip bir

şehirdir 5 4 3 2 1 14. Eskişehir halkı yardımseverdir. 5 4 3 2 1 15. Eskişehir halkı girişimcidir. 5 4 3 2 1 16. Eskişehir halkı çalışkandır. 5 4 3 2 1 17. Eskişehir halkı dindardır. 5 4 3 2 1 18. Eskişehir halkı hoşgörülüdür 5 4 3 2 1 19. Eskişehir halkı sıcakkanlıdır. 5 4 3 2 1

20. Eskişehir denince sosyolojik olarak nasıl tanımlarsınız?

1. Eğitim kentidir 2. Ticaret kentidir 3. Sanayi kentidir 4. Turizm kentidir 5. Diğer (Belirtiniz)………

21. “Eskişehir” i tek kelime ile nasıl tanımlarsınız? Belirtiniz)

Benzer Belgeler