• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR VE YORUMLAR

4.1. Birinci Alt Amaca ĠliĢkin Bulgular ve Yorumlar

4.1.2. Erkek Öğrenciler için ĠÜBGBT Bulguları ve Yorumları

GeliĢtirilen akademik baĢarı testi ön test-son test olarak erkek öğrencilere uygulanmıĢtır. Ön test uygulaması ĠÜBG konusu anlatılmadan önce son test uygulaması ise 3 hafta sonra ĠÜBG konusu anlatıldıktan sonra uygulanmıĢtır. Bu uygulamalara iliĢkin veriler SPSS 22 paket programı ile analiz edilmiĢtir.

.1.2.1. Ön Test Puanlarına ĠliĢkin Bulgular ve Yorumlar

Ön test puanlarını karĢılaĢtırmak amacıyla “Erkek öğretmenden ve erkek öğrencilerden oluĢan sınıf ile bayan öğretmenden ve erkek öğrencilerden oluĢan sınıf için 6. sınıf Fen Bilimleri dersi ĠÜBG konusu ön test baĢarıları arasında anlamlı bir farklılık var mıdır?” sorusu araĢtırılmıĢtır.

45

Soruyu test etmek için iki grubun ön test puanlarının ortalamaları ve standart sapmaları hesaplanmıĢtır. Gruplar arasında farkın anlamlılığını belirlemek için bağımsız gruplarda “t” testi kullanılmıĢtır. Veriler Tablo 11‟de gösterilmiĢtir.

Tablo 11: Bayan Öğretmenden Ders Alan Erkek Öğrenciler ile Erkek Öğretmenden Ders Alan Erkek Öğrencilerin Ön Testleri için Yapılan Bağımsız Grup “t” Testi Sonuçları

Ön Test Puan N Ort. S.Sapma sd t p

Grup 3 19 41,05 17,20 36 1,556 ,128

Grup 4 19 33,68 11,40

Grup 3: Erkek Öğretmen ve Erkek Öğrenciler Grup 4: Bayan Öğretmen ve Erkek Öğrenciler

Erkek öğretmenden ve erkek öğrencilerden oluĢan sınıf (Grup 3) ile bayan öğretmenden ve erkek öğrencilerden oluĢan sınıfın (Grup 4) uygulama öncesinde ön test puanlarının karĢılaĢtırılması için yapılan “t” testi sonucuna göre iki grup arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunmamaktadır (t(36)=1,556; p>0,05). Erkek öğretmenden ve erkek öğrencilerden oluĢan sınıfın 41,05, bayan öğretmenden ve erkek öğrencilerden oluĢan sınıfın 33,68 puan aldığı tespit edilmiĢtir. Ön test puanları arasında anlamlı farklılığın bulunmaması iki grup bulunan erkek öğrencilerin araĢtırmaya eĢit baĢarı seviyesinde baĢladıklarını gösterir.

4.1.2.2. Son Test Puanlarına ĠliĢkin Bulgular ve Yorumlar

Son test puanlarını karĢılaĢtırmak amacıyla “Erkek öğretmenden ve erkek öğrencilerden oluĢan sınıf ile bayan öğretmenden ve erkek öğrencilerden oluĢan sınıf için 6. sınıf Fen Bilimleri dersi ĠÜBG ünitesi son test baĢarıları arasında anlamlı bir farklılık var mıdır?” sorusu araĢtırılmıĢtır.

Soruyu test etmek için iki grubun son test puanlarının ortalamaları ve standart sapmaları hesaplanmıĢtır. Gruplar arasında farkın anlamlılığını belirlemek için bağımsız gruplarda “t” testi kullanılmıĢtır. Veriler Tablo 12‟de gösterilmiĢtir.

46

Tablo 12: Bayan Öğretmenden Ders Alan Erkek Öğrenciler ile Erkek Öğretmenden Ders Alan Erkek Öğrencilerin Son Testleri için Yapılan Bağımsız Grup “t” Testi Sonuçları

Son Test Puan N Ort. S.Sapma sd t p

Grup 3 19 66,57 23,86 36 1,234 ,225

Grup 4 19 57,10 23,47

Grup 3: Erkek Öğretmen ve Erkek Öğrenciler Grup 4: Bayan Öğretmen ve Erkek Öğrenciler

Erkek öğretmenden ve erkek öğrencilerden oluĢan sınıf (Grup 3) ile bayan öğretmenden ve erkek öğrencilerden oluĢan sınıfın (Grup 4) uygulama sonrasında son test puanlarının karĢılaĢtırılması için yapılan “t” testi sonucuna göre iki grup arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunmamaktadır (t(36)=1,234; p>0,05). Erkek öğretmenden ve erkek öğrencilerden oluĢan sınıfın son test ortalaması 66,57 iken bayan öğretmenden ve erkek öğrencilerden oluĢan sınıfın son test ortalaması ise 57,10 olarak bulunmuĢtur.

Ġstatistiksel açıdan anlamlı farklılık olmamasına rağmen son test ortalama sonuçları erkek öğretmenden ve erkek öğrencilerden oluĢan sınıf lehine çıkmıĢtır. Elde edilen ön test-son test puan farklarına bakıldığında erkek öğretmenden ve erkek öğrencilerden oluĢan sınıfta 25,45‟lik, bayan öğretmenden ve erkek öğrencilerden oluĢan sınıfta ise 23,42‟lik bir puan artıĢı meydana geldiği görülmüĢtür. Elde edilen puan artıĢı ve son test puanları erkek öğretmenden ve erkek öğrencilerden oluĢan sınıf lehine çıkmasına rağmen, istatistiksel fark olmaması ve puanlarını fazlasıyla artırmalarından dolayı bayan öğretmen ve erkek öğrencilerden oluĢan sınıf için öğretmen cinsiyetinin farklılığının olumsuz bir sonuç oluĢturmadığı Ģeklinde yorumlanabilir.

4.1.2.3. Ön Test-Son Test Puanlarına ĠliĢkin Bulgular ve Yorumlar

Ön test-son test puanlarını karĢılaĢtırmak amacıyla erkek öğretmenden ve erkek öğrencilerden oluĢan sınıf ile bayan öğretmenden ve erkek öğrencilerden oluĢan sınıf için 6. sınıf Fen Bilimleri dersi “ĠÜBG” ünitesi ön test-son test baĢarıları arasında anlamlı bir farklılık var mıdır?” sorusu araĢtırılmıĢtır.

47

Soruyu test etmek için iki grubun ön test-son test puanlarının ortalamaları ve standart sapmaları hesaplanmıĢtır. Gruplar arasında farkın anlamlılığını belirlemek için bağımlı gruplarda „t‟ testi kullanılmıĢtır. Veriler Tablo 13 ve 14‟te gösterilmiĢtir. Tablo 13: Erkek Öğretmenden Ders Alan Erkek Öğrencilerin Ön Test-Son Test Puanları için Yapılan Bağımlı Grup „t‟ Testi Sonuçları

Erkek

Öğretmen N Ort. S.Sapma sd t p

Ön Test 19 41.05 17.20 18 -4,337 ,000

Son Test 19 66.57 23.86

Erkek öğretmen ve erkek öğrencilerden oluĢan sınıfın ön test-son test puanlarının karĢılaĢtırılması için yapılan “t” testi sonucuna göre iki grup arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunmaktadır (t(18)=-4,337; p<0,05). Bu grupta bulunan erkek öğrencilerin ön test ortalaması 41,05 iken son test ortalaması 66,57 olarak bulunmuĢtur. Ön test sonuçlarına göre 25,52‟lik puan artıĢı yapmaları ve anlamlı farklılık oluĢması bu gruptaki öğrencilerin ĠÜBG konusunu öğrendiği Ģeklinde yorumlanabilir. Buradan yola çıkarak erkek öğrenciler için öğretmen cinsiyetinin aynı Ģekilde olumlu bir sonuç oluĢturmadığı çıkarılabilir.

Tablo 14: Bayan Öğretmenden Ders Alan Erkek Öğrencilerin Ön Test-Son Test Puanları için Yapılan Bağımlı Grup „t‟ Testi Sonuçları

Bayan

Öğretmen N Ort. S.Sapma sd t p

Ön Test 19 33,68 11,40 18 -4,267 ,000

Son Test 19 57,10 23,47

Bayan öğretmen ve erkek öğrencilerden oluĢan sınıfın ön test-son test puanlarının karĢılaĢtırılması için yapılan “t” testi sonucuna göre iki grup arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunmaktadır (t(18)=-4,267; p<0,05). Bu gruptaki erkek öğrencilerin ön test ortalaması 33,68 iken son test ortalaması 57,10 olarak bulunmuĢtur.

48

Ön test sonuçlarına göre 23,42‟lik puan artıĢı yapmaları ve anlamlı farklılık oluĢması bu gruptaki öğrencilerin ĠÜBG konusunu öğrendiği Ģeklinde yorumlanabilir. Buradan yola çıkarak erkek öğrenciler için öğretmen cinsiyetinin farklılığının olumsuz bir sonuç oluĢturmadığı çıkarılabilir.

Benzer Belgeler