• Sonuç bulunamadı

Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi İzleme Alt Komitesi

EK 2: DEVLET SPONSORLU YURT İÇİ KAÇIRMALAR 1. MUSTAFA YILMAZ 1

5. ERKAN IRMAK 19

Erkan Irmak, 16 Şubat 2019'da kaçırıldı ve 162 gün (5 ay) ortadan kaybolmasının ardından 28 Temmuz 2019'da yeniden ortaya çıktı.

Öğretmen olan Erkan Irmak, sivil giyimli üç kişi tarafından kaçırıldı.

Erkan Irmak, "FETÖ/PYD" üyesi olduğu iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturması altındaydı. Kaybolduğu süre boyunca, bu soruşturma devam etti ve sonunda Irmak hakkında bir tutuklama emri çıkarıldı.

28.07.2019 tarihinde polis, Irmak'ın eşi Nilüfer Irmak'a, kocasının Ankara Terörle Mücadele Şubesi'nde gözaltına alındığını ve teslim olmak için karakola giderken sabıka kaydı kontrolünde yakalandığını bildirdi.

Irmak'ın eşi, kocasının cezaevinde yeniden ortaya çıkmasının ardından kendisini Ankarada Terörle Mücadele Şubesi'nde bir polis ve görüştüğü odadaki kameralar eşliğinde neredeyse yarım saatliğine ziyaret ettiğini doğruladı. Kocası neredeyse 15 kilo vermişti. Hakim karşısına çıkmadan 12 gün tutuklu kaldı. Ayrıca bağımsız bir doktor tarafından muayene edilmedi.21

Erkan Irmak'ın kaçırılması ve zorla kaybedilmesiyle ilgili etkili bir soruşturma başlatılmadı:

o Irmak'ın eşi, 2 Şubat 2019 tarihinde İstanbul Valiliği'ne (dava no. 63800) başvuruda bulunmuş ancak kendisine yanıt gelmemiştir. Ayrıca 1900532752 no ile CiMER'e başvuruda bulundu. 7 Mart 2019 tarihinde Ümraniye İlçe Emniyet Müdürlüğü'nden şu yanıtı aldı: " Başvurunuzun gizli yönleri ile ilgili olarak yetkili makamlara şahsen başvurmanız halinde bilgilendirileceksiniz."

o 1 Mart 2019 tarihinde Irmak'ın eşinin avukatı, Irmak'ın eşinin şikayeti üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma hakkında bilgi almak için talepte bulundu.

o Irmak'ın eşi ayrıca Savcılığın, kaçırılmanın meydana geldiği alanı kapsayan şehir gözetleme kameralarının (no. 046-g-34 umr ve no. 048-g-34 umr) görüntülerini incelemesini istedi. 24 Nisan 2019'da, Irmak'ın şüpheli olduğu ve halen devam eden soruşturmaya ilk soruşturma dosyası eklendi. Ancak, bu ikinci soruşturma dosyasında bir gizlilik emri olduğu için Irmak'ın eşi, yetkililer tarafından eşinin kaçırılmasıyla ilgili olarak yapılan işlemlere ilişkin hiçbir şey öğrenememiş ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bilgilendirilmemiştir.

19 Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi' ortak izleme raporu, 1 Temmuz 2019, (https://turkeytribunal.com/wp- content/uploads/2020/06/Enforced Disappearances JointMonitoringReportAnkaraBar.pdf).

20 Stockholm Özgürlük Merkezi, Zorla Kaybetme: 4 Mart 2019 tarihinde Türkiye'de bir kaçırılma daha bildirildi (https://stockholmcf.org/enforced-disappearance-one-more-abduction-reported-in-turkey/).

21 İnsan Hakları İzleme Örgütü, "Türkiye: Şimdi Polis Gözetiminde Olan Kaybolan Erkeklerin Kaygıları,” 6 Ağustos 2019, (https://www.hrw.org/news/2019/08/06/turkey-concerns-disappeared-men-now-police-custodv).

Türkiye Tribunali | Ek 2

Sayfa 69

o 11 Mart 2019'da Anayasa Mahkemesi'ne

ihtiyati tedbir talebinde bulunuldu ve bu başvuru reddedildi.

o 2 Nisan 2019 tarihinde, ihtiyati tedbir talebiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne bir başvuru yapıldı.

Mahkeme, 11 Nisan 2019'da Irmak'a

tedbir kararı çıkarılmayacağını ancak bu davaya AİHM iç yönergesinin 41. maddesine göre öncelik verileceğini bildirdi.

Başvuru 10.04.2019 tarihinde Hükümete tebliğ edilmiştir.

BM Zorla veya İrade Dışı Kaybetme Çalışma Grubu'na yapılan başvuru henüz yanıtlanmadı.

o Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu kaçırma davasını TBMM'ye götürdü ve Meclis'te soru sorarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'dan bu soruya cevap vermesini istedi. Yanıt verilmedi.

6. YASİN UGAN Yasin Ugan , 13 Şubat 2019'da kaçırıldı ve 165 gün (5 ay) ortadan kaybolmasının ardından 28 22 Temmuz 2019'da yeniden ortaya çıktı.

Özel sektörde çalışan bir muhasebeci olan Yasin Ugan, Altındağ Bölgesi Çamlık mahallesindeki bir evden kaçırıldı.23 Kendilerini polis memuru olarak tanıtan sivil giyimli silahlı kişiler tarafından kaçırıldı. Kafasına siyah plastik bir torba geçirildi. Kaçıranlar, eylemlerinin Savcılık'ta devam eden bir soruşturmanın parçası olduğunu iddia ettiler.

28.07.2019 tarihinde polis, Mikail Ugan'a, kardeşinin Ankara Terörle Mücadele Şubesi'nde gözaltına alındığını ve teslim olmak için karakola giderken sabıka kaydı kontrolünde yakalandığını bildirdi.

Yasin Ugan'ın eşi Selda Ugan, kocasının cezaevinde tekrar ortaya çıktıktan sonra kendisini sadece Ankara'daki Terörle Mücadele Şubesi'nde sivil giyimli polisler eşliğinde ziyaret etmesine izin verildiğini söyledi. Kocası çok kilo vermişti ve çok solgun görünüyordu. Kocası, gözaltı süresinin uzatılması için hakime götürülmeksizin 12 gün tutuklu kaldı. Yasin Ugan ifadesini verdiğinde, karısının seçtiğinden başka bir avukat vardı. Selda Hanım, bir haber sitesinden kocasının polis departmanındayken o avukatı tuttuğunu öğrendi. Bu avukat Selda Hanım ile görüşmeyi reddetti. Yasin Ugan, bağımsız bir hekim tarafından muayene edilmedi.

23 Haziran 2019'da Yasin Ugan Ankara 34. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ifade verdi: " Türk polisi beni kaçırdı ve altı ay boyunca ağır işkence yaptı."24

22 Ankara Barosu Derneği İnsan Hakları Merkezi, Ortak İzleme Raporu, 1 Temmuz 2019, (https://turkeytribunal.com/wp- content/uploads/2020/06/Enforced Disappearances JointMonitoringReportAnkaraBar.pdf).

23 İnsan Hakları İzleme Örgütü, "Türkiye: Şimdi Polis Gözetiminde Olan Kaybolan Erkeklerin Kaygıları,” 6 Ağustos 2019, (https://www.hrw.org/news/2019/08/06/turkey-concerns-disappeared-men-now-police-custody).

24 IPA News, Altıay boyunca Türk polisi tarafından işkence gördü:Tutuklu,24 Haziran 2020 (https://ipa.news/2020/06/24/tortured-for-six-months-by-turkish-police-detainee/).

Türkiye Tribunali | Ek 2

Sayfa 70

Şiddetli bir şekilde dövüldü ve altı ay boyunca sadece üç kez duş almasına izin verildi. 25 Yasin Ugan, işkence kapsamında alınan 58 sayfalık bir ifadeyi hiç okumadan imzalamaya zorlandıktan sonra, devlet tarafından atanan avukatını görevden aldı.26

* Yasin Ugan'ın kaçırılması ve zorla kaybedilmesiyle ilgili etkili bir soruşturma başlatılmadı:

o Mikail Ugan, emniyet teşkilatının tüm birimlerine ve Savcılığa gitti, ancak kardeşinin nerede gözaltına alındığını bulamadı.

o 27.03.2019 tarihinde CiMER'e yapılan başvuruya cevaben Altındağ İlçe Emniyet Müdürlüğü şu cevabı verdi: "Hüseyingazi Şehit İdris Aydın Polis Merkezi tarafından yapılan soruşturma, Yasin Ugan'ın cezaevinde olmadığını ve gözaltına alınabileceği herhangi bir emniyet biriminde gözaltına alınmadığını ortaya koydu.".

o 2 Nisan 2019'da Gölbaşı İlçe Emniyet Müdürlüğü şu şekilde yanıt verdi: "Terörle Mücadele Dairesi - Güvenlik Ofisi, Yasin Ugan ile ilgili herhangi bir adli işlem gerçekleştirmedi."

o İçişleri Bakanlığı, İnsan Hakları Derneği'nin Yasin Ugan ve Özgür Kaya'nın zorla kaybedildiği iddialarına ilişkin yazdığı yazıya 20 Mart 2019 tarihinde şu cevabı verdi:

"Kaçakçılık ve İstihbarat Birimi (KiHBi), Ulusal Yargı Bilişim Sistemi (UYAP) ve Kolluk Prosedürleri Projesi (Ekip Proje) soruşturmalarında kayıp şahıs başvurusu bulunamadı."

o 5 Nisan 2019'da, Ombudsman Ofisi bir "İnceleme için Uygun Değil" kararı verdi.

o İlk soruşturma dosyası kapsamında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı 22.02.2019 tarihinde Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanlığı'na yazı yazarak “Yasin Ugan'ın tutuklu olup olmadığının bildirilmesini ve durum buysa, en yakın akrabasını bilgilendirmek için tebligatın bir nüshasının gönderilmesini" istedi. Bu mektuba cevap verilmedi. İlk soruşturma dosyası, "FETÖ/PDY" yapısındaki ilgisiyle alakalı Yasin Ugan aleyhine ikinci bir soruşturma dosyasıyla birleştirildi. Mikail Ugan'dan tekrar ifade vermesi istenmedi.

o Anayasa Mahkemesi, ihtiyati tedbir talebini 20.03.2019 tarihinde soruşturmasının halen devam ettiği gerekçesiyle reddetti.

25 IPA News,Altı ay boyunca Türk polisi tarafından İşkence gördü:Tutuklu (https://ipa.news/2020/06/24/tortured-for-six-months-by-turkish-police-detainee/).

24 Harizan 2020

26 IPA News,Altıay boyunca Türk polisi tarafından işkence gördü: Tutuklu (https://ipa.news/2020/06/24/tortured-for-six-months-by-turkish-police-detainee/).

Türkiye Tribunali | Ek 2

Sayfa 71

Benzer Belgeler