• Sonuç bulunamadı

5-Empirik ve kuramsal araştırmalarda karşılaşılan sıkıntılar

Belgede İslami İlimler Fakültesi. (sayfa 28-34)

6-Araştırmacıdan kaynaklanan problemler. (

Alperen, 2008: 82)

Türkiye’de Din Sosyolojisi

SONUÇ

Türkiye’ye Din Sosyolojisi ilminin girişi siyasal sebeplerden dolayı ; yani Osmanlı Devleti’ni içinde bulunduğu siyasal karışıklardan kurtarması amacıyla benimsenmiştir.

Ziya Gökalp- Prens Sabahaddin, Durkheim-Le Play’den etkilenerek Türkiye’de din sosyolojisi alanında öncü isimlerdir.

Türkiye’de din sosyolojisi Durkheim’in kurduğu sosyoloji kürsüsünden sonra Ziya Gökalp tarafından Darülfünun‘da kurulmuş, dünyadaki 2. sosyoloji kürsüsüdür.

Din sosyolojisi temelleri A. Comte’un Tanzimat Dönemi’nde Mustafa Reşit Paşa‘ya yazdığı mektup ile atıldığı görülmektedir.

Ahmet Cevdet Paşa, gerçek bir sosyoloji / din sosyolojisi malzemesi olan İbn Haldun Mukaddimesi’ ni Türkçe ye kazandıran kişidir.

Ahmet Cevdet Paşa Batının kanunlarının olduğu gibi alınmasına karşılık ; onları kültürü farklı bizim kültürümüz farklı ve İslami esaslara dayanmaktadır diyerek bize ait bir kanun (Mecelle ) yazılmasını önermiştir.

Osmanlı Devleti içinde bulunduğu karışıklıklardan kurtulmak için yeni akımlar (Osmanlıcılık, İslamcılık, Türkçülük ve Batıcılık vb.) ileri sürmüşlerdir.

Türkiye’de Din Sosyolojisi

Ziya Gökalp, Türkleşmek, İslamlaşmak, Muasırlaşmak gibi üç tarz-ı siyaseti öne sürmüş devletin temellerini buna şekillendirmeyi amaç edinmiştir.

Prens Sabahaddin Osmanlı Devleti’nin çöküşünü engellemek için Türk toplumunun değişmesi gerektiği, bu toplumun ise Batı modelli bir toplum olacağını söyler.

29 Ekim 1923’te yeni Türk devleti modernizm, milli devlet, demokrasi ve laiklik temeline oturtuldu. Bu dönemde sosyolojinin sosyal değişmeyi açıklama görevini üstlenmesi gerekirken resmi ideolojinin emrine girmesi ile Türk Sosyolojisinin bir fetret dönemine girmesine sebep olmuştur. Bu fetret dönemi 1950’li yıllara kadar devam etti.

Şeyhul-İslamlık Kurumunu kaldırıp yerine Diyanet İşleri Başkanlığı kurulmuştur. Her çeşit teokratik kurallarla Şeria ve Evkaf Mahkemeleri kaldırılmış yerine Vakıflar Genel Müdürlüğü kurulmuştur. Medreseleri kaldırmıştır. Eserinde Türkçe ezan ve hutbe konusunu ela almış nitekim sonraki yıllarda Türkçe ezan önerisi uygulanmış 1950’e kadar devam etmiştir.

Ziya Gökalp’in genel ve özel din sosyolojisinin gerek ikinci meşrutiyet döneminde gerekse cumhuriyetin ilk yıllarında dinamik ve işlevsel bir yapıya sahip olduğu görülmektedir. Bu nedenle o modern Türk din sosyolojisi biliminin öncüsü ve hatta kurucusu olduğu söylenebilir.

Ziya Gökalp’ten sonra uzun yıllar din sosyolojisi çalışmaları yapılmamış, bu uzun kesintiden sonra 1943 de Hilmi Ziya Ülken’in (1901-1974) ilk müstakil eseri olan «Dini Sosyolojisini»

yayınlar.

Türkiye’de Din Sosyolojisi

Kurumsal olarak din sosyolojisi 1949 da Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi açılışıyla başlamış bu tarihte ilk din sosyolojisi dersini Mehmet Karasan vermiştir. Karasan’ın ders notları akademik kaygılarla yazılmış ilk din sosyolojisi eseridir.

Bu süreçte gerek yaptığı teorik ve deneysel çalışmaları ile din sosyolojisinin gelişmesinde önemli bir değer isimde Ünver Günay’dır.

Din sosyolojisi 1980’li yıllara kadar tanınma sorunu yaşamış, hak ettiği ilgiyi görememiştir.

İlahiyat fakültelerinin çoğalması lisansüstü eğitimin yaygınlaşması sayesinde çok sayıda din sosyoloğu yetişmiştir.

Türkiye’de Din Sosyolojisi, 1949 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinin açılması ile birlikte kurumsallaşma surecine girmiştir.

İlahiyat fakültelerinin çoğalması akademisyenlerin tez çalışması ve lisansüstü eğitimin yaygınlaşması sayesinde çok sayıda din sosyoloğu yetişmiştir.

Sosyoloji ilk başta kaynak olarak Batı’dan aldığı kaynaklardan beslenerek ortaya çıkmış ve Türkiye’de bunun üzerine bir şeyler ekleyerek geliştirmiş belli-başlı dönemlerden geçmiş, bazen de sosyolojiye kesintiye uğramıştır. Kesintiden sonra ilahiyat fakültelerinin açılmasıyla yeniden dirilişe geçip tam sistematik olmasa da kurumsallaşma dönemine girmiş, eğitimin yaygınlaşmasıyla birlikte bir ilim olarak tam manada teşekkülünü gerçekleştirmiştir.

Türkiye’de Din Sosyolojisi

KAYNAKÇA :

KİTAPLAR:

 AKYÜZ, N. , ÇAPÇIOĞLU, İ. (2013) «Din Sosyolojisinin Doğuşu ve Gelişimi,» Din Sosyolojisi Edit. ÇAPÇIOĞLU, İ. , AKYÜZ, N. Grafiker: Ankara

 ARSLANTÜRK, Z. , AMMAN, T. (2000) Sosyoloji, Kaknüs : İstanbul

 İÇLİ, G. (2011) Sosyolojiye Giriş, Anı: Ankara

 GÜNAY, Ü. (2003) Din Sosyolojisi, İnsan: İstanbul

 AKTAY, Y. (2010) Türk Sosyolojisi Tarihine Eleştirel Bir Katkı, Küre: İstanbul

 BAYYİĞİT, M. (2014) «İslam Dünyası’nda ve Türkiye’de Din Sosyolojisi» Din Sosyolojisi, Edit. BAYYİĞİT, M. Palet: Konya

 KENEVİR, F. (2010) Türkiye’de Din Sosyolojisinin Doğuşu ve Gelişimi, Yüksek Lisans Tezi:

Ankara

 ÇAPÇIOĞLU, İ. , AKYÜZ, N. (2013) «Ana Başlıklarıyla Din Sosyolojisi» Din Sosyolojisi Edit.

AKYÜZ, N. Grafiker: Ankara

MAKALELER:

 ÇAPÇIOĞLU, İ. (2004) Türkiye’deki İlahiyat Fakültelerinde Din Sosyolojisi Alanında Tamamlanmış Lisansüstü Tezler Üzerine Bir Araştırma, AÜİFD, S.1 ss: 203-224

 ALPEREN, A. (2008) Türk Din Sosyolojisinde Yaşanan Yapısal Güçlükler, Çukurova ÜİFD, S.

8(2),ss: 81-98

 ERTÜRK, R. (2004) Türk Sosyolojisinin Gelişimi Üstüne, Sosyoloji Konferansları Dergisi, S.29 ss:

87-97

 SUBAŞI, N. (2015) Türkiye’de Din, Dini Toplumsallıklar ve Din Sosyolojisi, Sosyoloji Konferansları, S. 52 ss: 391-418

 İNAN, M. (2013) Türkiye’deki Din Sosyolojisi Çalışmalarına Amiran Kurtkan Bilgiseven’in Kavramsal Katkısı, Atatürk ÜİFD, S.39 ss: 395-413

 BAYYİĞİT, M. (1986) Türkiye’de Genel ve Özel Din Sosyolojisi İle İlgili Bir Bibliyografya Denemesi, Selçuklu ÜİFD, S.2 ss: 403-445

 ÇAPÇIOĞLU, İ. (2009) Türkiye’de Din Sosyolojisi: Tarihsel Arka-plan ve Yeni Gelişmeler, Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, S.2 ss: 219-233

 GÜNAY, Ü. (2002) Din Sosyolojisinin Tarihsel Gelişimi ve Temel Sorunları, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, S.12 ss: 1-20

 GÜNAY, Ü. (2006-2009) Günay: Türkiye’de Din Sosyolojisi: Teorik ve Metodolojik Meseleler, Toplum Bilimleri Dergisi S. 1 ss: 1-40

www.aybu.edu.tr/islamiilimler

Belgede İslami İlimler Fakültesi. (sayfa 28-34)

Benzer Belgeler