• Sonuç bulunamadı

HÜKÜMET 2. PANDEMİ KALKANI DÜZENLEMESİNİ KABUL ETTİ, 1.NCİSİNİ GÜNCELLEDİ Hükümet basın servisinin bildirdiğine göre, hükümet Salı günü küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ'ler) için Covid-19 mali kalkanının ikinci bir versiyonunu kabul etti ve kalkanın ilk versiyonunu güncelledi.

Mali kalkan, Covid-19 pandemisinden etkilenen KOBİ'lere bugüne kadar 172 milyar PLN'nin (37,8 milyar Euro) üzerinde yardım sağladı.

Kalkanın 2.0 sürümü altındaki mali yardım 15 Ocak - 31 Mart arasında iletilecek.

Kalkan programını denetleyen Polonya Kalkınma Vakfı'na göre, program kapsamında 70.000'e kadar şirket yardım alması hedeflenmektedir.

POLONYA'NIN 45 SEKTÖRÜ KAPSAYAN 2. MALİ KALKAN - AJANS BAŞKANI

Devlete ait Polonya Kalkınma Fonu (PFR) başkanı Salı günü yaptığı açıklamada, hükümetin geçtiği Financial Shield 2.0'ın koronavirüs krizinden zarar gören 45 sektöre destek sağlayacağını söyledi.

Pawel Borys Twitter'da yaptığı açıklamada, "İstişarelerin ardından, mikro, küçük ve orta ölçekli şirketler için PFR Finans Kalkanı kapsamındaki sektör sayısı 45'e yükseldi" dedi.

Borys, "Financial Shield 1.0 sübvansiyonlarının silinmesiyle birlikte, PFR'nin en ciddi şekilde etkilenen sektörlere verdiği destek 20 milyar PLN'ye (4,41 milyar EUR) ulaşacak" dedi.

31 yaktığını ve kalkanın ilk versiyonunu güncellendiğini söyledi.

Mali kalkan bugüne kadar Covid-19 salgınından etkilenen mikro, küçük ve orta ölçekli firmalara 172 milyar PLN'nin (37,8 milyar EUR) üzerinde yardımda bulundu.

Kalkanın 2.0 versiyonu kapsamındaki 13 milyar PLN (2.87 milyar EUR) tutarında mali yardım, 15 Ocak'tan 31 Mart'a kadar iletilecek.

Kalkan programını denetleyen PFR'ye göre, program kapsamında 70.000'e kadar şirket yardım almaya uygun olabilir.

POLONYA'NIN GSYİH'I 2021'DE % 3,5 ARTACAK- DÜNYA BANKASI

Dünya Bankası'nın son raporuna göre, Dünya Bankası (DB), Polonya ekonomisinin 2021'de yüzde 3,5 oranında büyüyeceği tahminine göre Ekim 2020 tahminini onaylıyor.

Bankanın Salı günü bildirdiğine göre, 2022'de Polonya GSYİH'sının yüzde 4,3 oranında büyümesi bekleniyor.

Rapor, diğer ekonomik endekslerle ilgili olarak Polonya için ne bir gerekçe ne de yeni tahminler içermektedir.

Anlaşmanın tamamlanmasının ardından, şirketin Norveçli yan kuruluşu olan PGNiG Upstream Norway, Kvitebjorn sahasında % 6,45 ve Valemon sahasında % 3,225 hisseye sahip olacak.

Polonyalı şirket ayrıca gaz alanlarında üretilen hidrokarbonları taşımak için kullanılan altyapıdan bir hisse satın almayı planlıyor.

Polonyalı şirket, Eylül 2020'de Norske Shell'den gaz sahalarındaki dört lisansın hisselerini satın aldı.

PGNiG CEO'su Pawel Majewski, kısa süre önce onaylanan devralmaların, şirketin Norveç varlıklarından elde ettiği gaz üretiminde hemen önemli bir artışa dönüşeceğini söyledi.

Majewski, "2021'de PGNiG Upstream Norveç'in üretiminin 0,9 milyar metreküp gaza ulaşacağını tahmin ediyoruz, bu da 2020'deki üretim seviyesine kıyasla neredeyse iki kat artış anlamına gelecektir" dedi.

İşlem, PGNiG Upstream Norveç'in ortalama günlük hidrokarbon üretimini yaklaşık yüzde 30 artırabilir.

32 Şirket, 2023-28 yılları arasında, Baltic Pipe gaz boru hattının başlatılmasının ardından, yeni edinilen her iki sahanın da Polonya'ya yıllık ortalama 0,2 milyar metreküp gaz sevkine izin vereceğini tahmin ediyor.

İki yeni alanın satın alınması ile PGNiG Upstream Norveç'e Norveç Kıta Sahanlığı'nda toplam 32 lisans elde etmiş olacak.

YENİ ARAÇ KAYITLARI ARALIKTA YILLIK BAZDA % 1,09 AZALDI- SAMAR

Otomobil pazarını izleyen bir enstitü olan Samar Salı günü bildirdiğine göre, Polonya'da Aralık 2020'de toplam 59.430 yeni binek otomobili ve küçük teslimat aracı tescil edildi, bu rakam 2019'un aynı ayına göre yüzde 1,09 düşüş gösterdi.

Aylık bazda tescil sayısı yüzde 24,86 arttı.

2020'nin tamamı için kümülatif 488.002 araç rakamı, geçen yılki satışlarda yıllık yüzde 21.98 düşüş olduğunu gösteriyor.

2019 yılının tamamında, Polonya, 2018'e göre yüzde 4,1 artışla 625.470 yeni binek otomobil ve küçük teslimat aracı kaydetti.

İNGİLTERE'DEN UÇUŞ YASAĞI 13 OCAK'A KADAR UZATILACAK

Polonya hükümeti tarafından Salı günü yayınlanan bir yönetmelik uyarınca İngiltere ve Kuzey İrlanda'dan Polonya'ya tüm uçuşlara getirilen yasak 13 Ocak'a kadar uzatıldı.

Birleşik Krallık'ta şu anda yaygın olan Covid-19'un oldukça bulaşıcı bir varyantı ile mücadele kapsamında getirilen güncel düzenleme 6 Ocak'ta sona eriyor.

"SARS-CoV-2 virüs enfeksiyonunun yayılmasının oluşturduğu tehditle bağlantılı olarak, Polonya Cumhuriyeti'nin güvenliği açısından gerekli olan hava trafiğini yasaklama hakkının yönetmeliğe göre halk sağlığına yönelik tehdidi en aza indirmek ".

Taslak, İngiltere çıkışlı tüm yolcu uçuşlarına iniş yasağı öngörüyor.

Yasak, başbakan tarafından emredilen veya Sivil Havacılık Otoritesi başkanı tarafından onaylanan uçuşlar, Polonya silahlı kuvvetleri veya müttefik silahlı kuvvetleri tarafından yürütülen uçuşlar veya yönetmelik yürürlüğe girmeden önce başlatılan charter uçuşları için geçerli değildir.

POLONYALILAR YAKIN GELECEKTE ENFLASYONUN YÜKSELMESİNDEN ENDİŞE EDİYOR – İNCELEME

Varşova Ekonomi Okulu Ekonomik Kalkınma Enstitüsü tarafından yapılan bir ankete göre Polonyalı tüketiciler enflasyonun önümüzdeki aylarda artacağına ve harcamaları dizginlemeye hazır olduğuna inanıyor.

33 Varşova Okulu Ekonomik Kalkınma Enstitüsü bir raporda "Bu nedenle, ankete katılanların yaklaşık yüzde 86'sı enflasyonun aynı seviyede kalmasını veya hızlanmasını bekliyor."

Analistler, tüketicilerin dayanıklı tüketim mallarına yönelik harcamalarını önümüzdeki yıl sınırlamayı planladıklarını belirtiyor.

Harcamalarını artırmayı planlayan hanehalkı yüzdesi, 2020'nin 4. çeyreğinde bir önceki çeyrekteki yüzde 37,7'den yüzde 28,8'e ve bir önceki çeyreğe göre yüzde 45,1'e düştü.

Satın almayı azaltmayı bekleyen hanehalkı yüzdesi, üçüncü çeyrekte yüzde 19,1 iken, bir yıl önce yüzde 9,5 iken dördüncü çeyrekte yüzde 24,5'e yükseldi.

Benzer Belgeler