• Sonuç bulunamadı

Ekmek fırınlarında bulunması gereken bölümler ile en az ölçüleri:

Madde 32. Ayrık yapı nizamına tabi olan yerlerde veya bir parselde olup blok yapı

57.02 Ekmek fırınlarında bulunması gereken bölümler ile en az ölçüleri:

a) Pişirme tesisi: Taban yüzünde mahrukat yakılarak ve direkt püskürtme ile ısıtılmayacak, ısı dolaşımını temin eden kanallar veya borularla tamamen dışarıdan bir ısıtma tesisatı ile ısıtılacaktır.

b) Fırın önü: Satış yeri ve tezgahın bulunduğu kısım en az 25 m², duvarları tavana kadar mermer, fayans vb. malzeme ile kaplı olacaktır.

c) Hamurhane: İşçilerin her biri için en az 40 m³ hava hacmi temin edilmiş, diğer bölümlerden duvarla ayrılmış ve duvarları tavana kadar mermer, fayans vb. malzeme ile kaplanmış olacaktır.

d) Un deposu: Diğer bölümlerden kagir duvarla ayrılmış, aydınlık ve havadar olacaktır.

Depo fırının günlük kapasitesine göre un depolamaya uygun büyüklükte ve en az 50 m2 olacaktır. Bir kattan fazla katı olan fırınlarda 1’ inci katta un deposu, 2’ nci katta ise harman yeri odası yapılması zorunludur.

e) Harman yeri odası: Odanın içinde yerden en az 0.50 m yükseklikte etrafında dolaşılabilen, havuz seklinde bir harman yeri yapılacak ve iç kısmı mozaik, mermer vb.

malzeme ile kaplı olacaktır.

f) Yakıt ve Su deposu: Bulunması durumunda, fırın kapasitesine uygun büyüklükteki yakıt deposu ham ve mamul maddelerin konulduğu bölümlere bitişik olmayan en az 5 ton yakıt alabilecek bir yakıt deposu, şehir suyu ile beslenen ve her yıl temizlenen pas ve kir tutmayan bir malzemeden yapılmış en az 5 tonluk su deposu olacaktır.

g) Otomatik elek: Harman yeri ile hamurhane arasındaki bir bölüme kapasiteye ve fırının çalışma temposuna uygun olarak monte edilmiş olacak ve daima çalışır halde bulundurulacaktır.

h) Tuz bölümü: Fırının kapasitesine göre uygun büyüklükte olacaktır.

ı) Hamur dinlendirme ve mayalandırma yeri: Diğer bölümlerden duvarla ayrılmış, duvarların iç kısımları fayans, mermer vb. malzeme ile kaplanmış olmak kaydı ile en az 9.00 m2 alanlı olacaktır.

i) Hela ve duş: Her fırında en az 6.00 m2 hela, lavabo ve duş bölümü olacaktır. Hela+duş ve yatakhane imalat kısmı ile direk irtibatlı olarak yapılamaz.

j) Dinlenme ve soyunma yeri: Bu kısım diğer bölümlerden duvarla ayrılacak ve alanı en az 6.00 m² olacaktır.

k) Mutfak ve yemekhane: Temizlik şartları ile diğer yapılaşmaları haiz en az 15.00 m2 olarak inşa edilecek ve bu kısım diğer bölümlerden duvarla ayrılacaktır.

l) Yatakhane: Her fırında 15.00 m² alanlı 6 kişilik diğer bölümlerden ayrı bir yatakhane olacaktır.

m) Büro bölümü : Diğer bölümlerden duvarla veya uygun malzemeyle ayrılmış, en az 6.00 m² alanlı büro bölümü yapılacaktır.

n) Malzeme odası: Diğer bölümlerden duvarla ayrılmış, içi mermer,fayans vb gibi malzeme ile kaplanmış olan gıda maddeleri ve malzemeler odası en az 25.00 m2 olacaktır.

o) Jeneratör odası: Diğer bölümlerden duvarla ayrılmış, ham ve mamul maddelerin konulduğu kısımlara uğramadan kolaylıkla ulaşabilecek ve ses izolasyonu sağlanmış ayrıca, jeneratörden çıkacak gazı tahliye edecek baca tertibatı yapılacaktır.

57.03 Pide, Lahmacun, Pastane, Simit Fırınları vb. imalathaneler:

Projelerinde dükkan olarak gösterilen yerlerde hacmin kullanılışını tehdit edecek tarzda olmamak üzere, ancak kendi ihtiyacını karşılamak amacıyla pasta, simit, pide ve kebap fırınları vb. yapılabilir. Mevcut bağımsız bölümlerde oluşturulacak kara fırınlar için kat maliklerinin oy birliği ile muvafakatı aranacaktır. Bu fırınların baca hesap ve detaylarının

mimari proje ile birlikte detaylandırılarak uygulanması esastır.

Akaryakıt ve Şarj İstasyonları Madde 58.

İmar planlarında akaryakıt istasyonu olarak belirlenen alanlarda istasyonlar arası mesafe ve diğer kriterlerle ilgili mevzuata uyulması şartıyla; akaryakıt ve servis istasyonları, CNG otogaz istasyonları, LPG otogaz istasyonları, hidrojen üretim ve dolum istasyonları yapılabilir. Yapı yüksekliği 2 katı geçmemek şartıyla; bünyelerinde kullanıcıların asgari ihtiyaçlarını karşılayacak oto-market, çay ocağı, büfe, oto elektrik, lastikçi, yıkama yağlama, lokanta gibi fonksiyonlar yer alabilir.

Yakıt tankı ve borulama sistemlerinin bakım, tadilat veya onarımlarının, TSE standartları ve ilgili kurumların görüşü doğrultusunda yapılması zorunludur.

Elektrik enerjisi ile çalışan araçların şarj edilmeleri için, ilgili elektrik kurumunun, olumlu görüşü ile otoparklar, akaryakıt istasyonları veya diğer uygun yerlerde elektrikli araç şarj yeri yapılabilir.

Akaryakıt ve şarj istasyonları; 10.08.2005 tarih ve 25902 sayılı ''İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatına İlişkin Yönetmelik'', 2918 sayılı ''Karayolları Trafik Yasası'', ''Karayolları Trafik Yönetmeliği'' ile ''Karayolları Kenarında Yapılacak ve Açılacak Tesisler Hakkında Yönetmelik'' hükümlerine uyularak yapılacaktır.

Şantiye Binaları Madde 59.

Lüzum ve ihtiyaca göre belirli bir süre içinde yapılıp yıkılması gereken şantiye binaları bu yönetmelikte belirlenen ölçülere tabi değildir.

Şantiye binaları, yapı ruhsatı alınan parsellerde yapılabilir. Şantiye binası için ayrıca yapı ruhsat aranmaz. Ancak şantiye binasının inşaat tamamlandıktan sonra kullanılabilmesi için, şantiye binasına plan ve mevzuat kapsamında yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni düzenlenmesi şarttır. Aksi halde şantiye binası yıktırılmadan esas binaya yapı kullanma izni düzenlenemez.

Su Depoları, Sıhhi Tesisler,Fosseptikler ve Jeneratörler Madde 60.

60.01 Su Depoları:

Bu Yönetmelikte belirtilen umumi yapılarda ve yüksek katlı yapılarda 15 m3'ün altında olmamak üzere, yapının kullanma amacı, günlük su ihtiyacı, seçilen yangın söndürme sistemi gibi kriterlere ve ulusal ve uluslararası standartlara uyulmak ve gerekli drenaj ve

yalıtım tedbirleri alınmak şartıyla hacmi belirlenen su deposu bulundurulması zorunludur.

Diğer konut tipi binalarda ise yeterli büyüklükte su deposu ve hidrofor yeri ayrılır, yapı sahibinin isteğine bağlı olarak mekanik tesisat projelerine işlenerek tesis edilir. Su depoları, gerekli drenaj ve yalıtım tedbirleri alınarak binanın bodrum ya da çatı katında tertiplenebileceği gibi, aynı koşulları taşımak şartıyla, bina alanı dışında ön, yan ve arka bahçelerde toprağa gömülü şekilde de yerleştirilebilir. Yerleştirilen su depoları ile irtibatlı hidrofor konması ve su depolarının su çıkışlarına filtre takılması zorunludur.

Benzer Belgeler