• Sonuç bulunamadı

EK-2. Hasta Ve Kontrol Grubu Onam Kağıtları

(Fizyoterapistin beyanı, Prediyabetik Hasta grubu için) Sayın Katılımcı;

Prediyabetik bireyler üzerine bir araştırma yapmaktayız. Sizin de bu araştırmaya katılmanızı öneriyoruz. Ancak bu araştırmaya katılıp katılmamakta serbestsiniz. Çalışmaya katılım gönüllülük esasına dayalıdır. Kararınızdan önce araştırma hakkında sizi bilgilendirmek istiyoruz. Bu bilgileri okuyup anladıktan sonra araştırmaya katılmak isterseniz formu imzalayınız. Bu araştırmayı yapmak istememizin nedeni; prediyabetik bireylerde kardiyorespiratuar uygunluk parametreleri adını verdiğimiz solunum kas kuvveti,aerobik kapasite,fonksiyonel kapasite,fiziksel aktivite düzeyi gibi değişkenlerin incelenmesi ve bunları etkileyen faktörlerin belirlenmesidir. Bu araştırma Hacettepe Üniversitesi Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Ünitesi’nde yapılacaktır. Eğer araştırmaya katılmayı kabul ederseniz Fzt. Beyza Nur Karadüz tarafından değerlendirileceksiniz ve bulgularınız kaydedilecektir. Çalışmaya başlamadan size çalışma hakkında bilgi verilecektir. Yine izniniz doğrultusunda bu çalışmayı yapabilmek için yaş, boy, kilo, meslek ve prediyabete ait klinik özellikler gibi bilgileriniz alınacaktır. Değerlendirme sonucunuz uygun ise bu çalışmaya alınacaksınız. Ölçümlere başlamadan önce prediyabet nedeniyle fiziksel aktivite seviyenizin ne ölçüde etkilendiğini belirlemek, yaşam kalitenizi ve günlük yaşam aktivitenizi değerlendirmek için anket formu dolduracaksınız. Oturmada hastalığın solunum fonksiyonlarına etkisini incelemek için Solunum Fonksiyon Testi yapılacaktır. Solunum kas kuvveti ölçümü için ise ağız ölçüm cihazına 1-3 sn. içerisinde var gücünüzle nefes almanız ve yine aynı sürede nefes vermeniz istenecektir. Vücut analizinizin yapılması için mezura yardımıyla beliniz ve kalçanız ölçülecektir ve çıplak ayakla bir cihaz üzerinde çıkmanız istenecektir. Fonksiyonel kapasitenizi değerlendirmek için 30 metre uzunluğunda bir koridorda 6dk yürümeniz, CD çalar yardımıyla 9 metrelik koniler arasında yürümeniz ve bir de koşu bandında yürümeniz istenecek ve bu sırada solunumunuz değerlendirilecektir. Testleri devam ettiremeyecek kadar yorgunluk, nefes darlığı ve baş dönmesi gibi durumlar olduğunda dinlenip teste tekrar devam edebilirsiniz. Test yönergeleri her test başlangıcında ayrıca anlatılacak ve uygulamalı olarak gösterilecektir. Bu değerlendirmeler rutin tedavinizden önce yapılacaktır ve tedavinizde herhangi bir aksama olmayacaktır. Değerlendirme sırasında oluşabilecek riskler: Değerlendirme size zarar verecek herhangi bir risk içermemektedir. Bu çalışmaya katılmanız için sizden herhangi bir ücret istenmeyecektir. Çalışmaya katıldığınız için size ek bir ödeme de yapılmayacaktır. Sizinle ilgili tıbbi bilgiler gizli tutulacak, ancak çalışmanın kalitesini denetleyen görevliler, etik kurullar ya da resmi makamlarca gereği halinde incelenebilecektir. Bu çalışmaya katılmayı

reddedebilirsiniz. Bu araştırmaya katılmak tamamen isteğe bağlıdır ve reddettiğiniz takdirde size uygulanan tedavide herhangi bir değişiklik olmayacaktır. Yine çalışmanın herhangi bir aşamasında onayınızı çekme hakkına da sahipsiniz.

(Katılımcının/Hastanın Beyanı)

Sayın Fzt. Beyza Nur Karadüz tarafından Hacettepe Üniversitesi Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Ünitesi’nde bir araştırma yapılacağı belirtilerek bu araştırma ile ilgili yukarıdaki bilgiler bana aktarıldı. Bu bilgilerden sonra böyle bir araştırmaya “katılımcı” olarak davet edildim.

Eğer bu araştırmaya katılırsam fizyoterapist ile aramda kalması gereken bana ait bilgilerin gizliliğine bu araştırma sırasında da büyük özen ve saygı ile yaklaşılacağına inanıyorum. Araştırma sonuçlarının eğitim ve bilimsel amaçlarla kullanımı sırasında kişisel bilgilerimin ihtimamla korunacağı konusunda bana yeterli güven verildi.

Projenin yürütülmesi sırasında herhangi bir sebep göstermeden araştırmadan çekilebilirim, (ancak araştırmacıları zor durumda bırakmamak için araştırmadan çekileceğimi önceden bildirmemim uygun olacağının bilincindeyim). Ayrıca tıbbi durumuma herhangi bir zarar verilmemesi koşuluyla araştırmacı tarafından araştırma dışı tutulabilirim. Araştırma için yapılacak harcamalarla ilgili herhangi bir parasal sorumluluk altına girmiyorum. Bana da bir ödeme yapılmayacaktır.

İster doğrudan, ister dolaylı olsun araştırma uygulamasından kaynaklanan nedenlerle meydana gelebilecek herhangi bir sağlık sorunumun ortaya çıkması halinde, her türlü tıbbi müdahalenin sağlanacağı konusunda gerekli güvence verildi (bu tıbbi müdahalelerle ilgili olarak da parasal bir yük altına girmeyeceğim).

Araştırma sırasında bir sağlık sorunu ile karşılaştığımda; herhangi bir saatte, sorumlu araştırmacı, Prof.Dr. Hülya Arıkan’a 0312 305 15 77 no’lu telefondan, araştırmacı Fzt. Beyza Nur Karadüz’ü 0545 2231681 (cep) no’lu telefondan ve Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Ünitesi’nden arayabileceğimi biliyorum. Bu araştırmaya katılmak zorunda değilim ve katılmayabilirim. Araştırmaya katılmam konusunda zorlayıcı bir davranışla karşılaşmış değilim. Eğer katılmayı reddedersem, bu durumun tıbbi bakımıma ve hekim ile olan ilişkime herhangi bir zarar getirmeyeceğini de biliyorum. Bana yapılan tüm açıklamaları ayrıntılarıyla anlamış bulunmaktayım. Kendi başıma belli bir düşünme süresi sonunda adı geçen bu araştırma projesinde “katılımcı” olarak yer alma kararını aldım. Bu konuda yapılan daveti büyük bir memnuniyet ve gönüllülük içerisinde kabul ediyorum.

Katılımcı Görüşme tanığı Adı, soyadı: Adı, soyadı: İmza İmza

Katılımcı ile görüşen fizyoterapist Adı soyadı: Beyza Nur KARADÜZ

Adres: Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, 06100 Samanpazarı/Ankara

Tel. İmza

ARAŞTIRMA AMAÇLI ÇALIŞMA İÇİN AYDINLATILMIŞ ONAM FORMU (Fizyoterapistin beyanı, Diyabetik Hasta grubu için)

Sayın Katılımcı;

Diyabetik bireyler üzerine bir araştırma yapmaktayız. Sizin de bu araştırmaya katılmanızı öneriyoruz. Ancak bu araştırmaya katılıp katılmamakta serbestsiniz. Çalışmaya katılım gönüllülük esasına dayalıdır. Kararınızdan önce araştırma hakkında sizi bilgilendirmek istiyoruz. Bu bilgileri okuyup anladıktan sonra araştırmaya katılmak isterseniz formu imzalayınız. Bu araştırmayı yapmak istememizin nedeni;diyabetik bireylerde kardiyorespiratuar uygunluk parametreleri adını verdiğimiz solunum kas kuvveti,aerobik kapasite,fonksiyonel kapasite,fiziksel aktivite düzeyi gibi değişkenlerin incelenmesi ve bunları etkileyen faktörlerin belirlenmesidir. Bu araştırma Hacettepe Üniversitesi Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Ünitesi’nde yapılacaktır. Eğer araştırmaya katılmayı kabul ederseniz Fzt. Beyza Nur Karadüz tarafından değerlendirileceksiniz ve bulgularınız kaydedilecektir. Çalışmaya başlamadan size çalışma hakkında bilgi verilecektir. Yine izniniz doğrultusunda bu çalışmayı yapabilmek için yaş, boy, kilo, meslek ve diyabete ait klinik özellikler gibi bilgileriniz alınacaktır. Değerlendirme sonucunuz uygun ise bu çalışmaya alınacaksınız. Ölçümlere başlamadan önce diyabet nedeniyle fiziksel aktivite seviyenizin ne ölçüde etkilendiğini belirlemek, yaşam kalitenizi ve günlük yaşam aktivitenizi değerlendirmek için anket formu dolduracaksınız. Oturmada hastalığın solunum fonksiyonlarına etkisini incelemek için Solunum Fonksiyon Testi yapılacaktır. Solunum kas kuvveti ölçümü için ise ağız ölçüm cihazına 1-3 sn. içerisinde var gücünüzle nefes almanız ve yine aynı sürede nefes vermeniz istenecektir. Vücut analizinizin yapılması için mezura yardımıyla beliniz ve kalçanız ölçülecektir ve çıplak ayakla bir cihaz üzerinde çıkmanız istenecektir. Fonksiyonel kapasitenizi değerlendirmek için 30 metre uzunluğunda bir koridorda 6dk yürümeniz, CD çalar yardımıyla 9 metrelik koniler arasında

yürümeniz ve koşu bandında yürümeniz istenecek,bu sırada solunumunuz değerlendirilecektir. Testleri devam ettiremeyecek kadar yorgunluk, nefes darlığı ve baş dönmesi gibi durumlar olduğunda dinlenip teste tekrar devam edebilirsiniz. Test yönergeleri her test başlangıcında ayrıca anlatılacak ve uygulamalı olarak gösterilecektir. Bu değerlendirmeler rutin tedavinizden önce yapılacaktır ve tedavinizde herhangi bir aksama olmayacaktır.

Değerlendirme sırasında oluşabilecek riskler: Değerlendirme size zarar verecek herhangi bir risk içermemektedir. Bu çalışmaya katılmanız için sizden herhangi bir ücret istenmeyecektir. Çalışmaya katıldığınız için size ek bir ödeme de yapılmayacaktır. Sizinle ilgili tıbbi bilgiler gizli tutulacak, ancak çalışmanın kalitesini denetleyen görevliler, etik kurullar ya da resmi makamlarca gereği halinde incelenebilecektir. Bu çalışmaya katılmayı reddedebilirsiniz. Bu araştırmaya katılmak tamamen isteğe bağlıdır ve reddettiğiniz takdirde size uygulanan tedavide herhangi bir değişiklik olmayacaktır. Yine çalışmanın herhangi bir aşamasında onayınızı çekme hakkına da sahipsiniz

(Katılımcının/Hastanın Beyanı)

Sayın Fzt. Beyza Nur Karadüz tarafından Hacettepe Üniversitesi Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Ünitesi’nde bir araştırma yapılacağı belirtilerek bu araştırma ile ilgili yukarıdaki bilgiler bana aktarıldı. Bu bilgilerden sonra böyle bir araştırmaya “katılımcı” olarak davet edildim. Eğer bu araştırmaya katılırsam fizyoterapist ile aramda kalması gereken bana ait bilgilerin gizliliğine bu araştırma sırasında da büyük özen ve saygı ile yaklaşılacağına inanıyorum. Araştırma sonuçlarının eğitim ve bilimsel amaçlarla kullanımı sırasında kişisel bilgilerimin ihtimamla korunacağı konusunda bana yeterli güven verildi. Projenin yürütülmesi sırasında herhangi bir sebep göstermeden araştırmadan çekilebilirim, (ancak araştırmacıları zor durumda bırakmamak için araştırmadan çekileceğimi önceden bildirmemim uygun olacağının bilincindeyim). Ayrıca tıbbi durumuma herhangi bir zarar verilmemesi koşuluyla araştırmacı tarafından araştırma dışı tutulabilirim. Araştırma için yapılacak harcamalarla ilgili herhangi bir parasal sorumluluk altına girmiyorum. Bana da bir ödeme yapılmayacaktır.

İster doğrudan, ister dolaylı olsun araştırma uygulamasından kaynaklanan nedenlerle meydana gelebilecek herhangi bir sağlık sorunumun ortaya çıkması halinde, her türlü tıbbi müdahalenin sağlanacağı konusunda gerekli güvence verildi (bu tıbbi müdahalelerle ilgili olarak da parasal bir yük altına girmeyeceğim).

Araştırma sırasında bir sağlık sorunu ile karşılaştığımda; herhangi bir saatte, sorumlu araştırmacı, Prof.Dr. Hülya Arıkan’a 0312 305 15 77 no’lu telefondan, araştırmacı Fzt. Beyza Nur Karadüz’ü 0545 2231681 (cep) no’lu telefondan ve Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Ünitesi’nden arayabileceğimi biliyorum. Bu araştırmaya katılmak zorunda değilim ve katılmayabilirim. Araştırmaya katılmam konusunda zorlayıcı bir davranışla karşılaşmış değilim. Eğer katılmayı reddedersem, bu durumun tıbbi bakımıma ve hekim ile olan ilişkime herhangi bir zarar getirmeyeceğini de biliyorum. Bana yapılan tüm açıklamaları ayrıntılarıyla anlamış bulunmaktayım. Kendi başıma belli bir düşünme süresi sonunda adı geçen bu araştırma projesinde “katılımcı” olarak yer alma kararını aldım. Bu konuda yapılan daveti büyük bir memnuniyet ve gönüllülük içerisinde kabul ediyorum.

İmzalı bu form kağıdının bir kopyası bana verilecektir. Katılımcı Görüşme tanığı Adı, soyadı: Adı, soyadı: İmza İmza

Katılımcı ile görüşen fizyoterapist Adı soyadı: Beyza Nur KARADÜZ

Adres: Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, 06100 Samanpazarı/Ankara

Tel. İmza

ARAŞTIRMA AMAÇLI ÇALIŞMA İÇİN AYDINLATILMIŞ ONAM FORMU (Fizyoterapistin beyanı, Sağlıklı grup için)

Sayın Katılımcı;

Sağlıklı kişilerin prediyabetik ve diyabetik bireylerin solunum kas kuvvetini,yaşam kalitesini,fiziksel uygunluğunu değerlendirmek üzerine bir araştırma yapmaktayız. Sağlıklı kişiler ile bu karşılaştırmayı yapabilmek için sizin de bu araştırmaya katılmanızı öneriyoruz. Ancak bu araştırmaya katılıp katılmamakta serbestsiniz. Çalışmaya katılım gönüllülük esasına dayalıdır. Kararınızdan önce araştırma hakkında sizi bilgilendirmek istiyoruz. Bu bilgileri okuyup anladıktan sonra araştırmaya katılmak isterseniz formu imzalayınız. Bu araştırmayı yapmak istememizin nedeni; sağlıklı,prediyabetik ve diyabetik bireylerin kardiyorespiratuar uygunluk parametreleri adını verdiğimiz solunum kas kuvveti,aerobik kapasite,fonksiyonel kapasite,fiziksel aktivite düzeyi gibi değişkenlerin incelenmesi ve bunları etkileyen faktörlerin belirlenmesidir. Bu araştırma Hacettepe Üniversitesi Kardiyopulmoner Rehabilitasyon

Ünitesi’nde yapılacaktır. Eğer araştırmaya katılmayı kabul ederseniz Fzt. Beyza Nur Karadüz tarafından değerlendirileceksiniz ve bulgularınız kaydedilecektir. Çalışmaya başlamadan size çalışma hakkında bilgi verilecektir. Yine izniniz doğrultusunda bu çalışmayı yapabilmek için yaş, boy, kilo, meslek ve diyabetle ilişkili klinik özellikler gibi bilgileriniz alınacaktır. Değerlendirme sonucunuz uygun ise bu çalışmaya alınacaksınız. Ölçümlere başlamadan önce fiziksel aktivite seviyenizi belirlemek,yaşam kalitenizi ve günlük yaşam aktivitenizi değerlendirmek için anket formu dolduracaksınız. Oturmada solunum fonksiyonlarınızı incelemek için Solunum Fonksiyon Testi yapılacaktır. Solunum kas kuvveti ölçümü için ise ağız ölçüm cihazına 1-3 sn. içerisinde var gücünüzle nefes almanız ve yine aynı sürede nefes vermeniz istenecektir. Vücut analizinizin yapılması için mezura yardımıyla beliniz ve kalçanız ölçülecektir ve çıplak ayakla bir cihaz üzerinde çıkmanız istenecektir. Fonksiyonel kapasitenizi değerlendirmek için 30 metre uzunluğunda bir koridorda 6dk yürümeniz, CD çalar yardımıyla 9 metrelik koniler arasında yürümeniz ve koşu bandında yürümeniz istenecek, bu sırada solunumunuz değerlendirilecektir. Testleri devam ettiremeyecek kadar yorgunluk, nefes darlığı ve baş dönmesi gibi durumlar olduğunda dinlenip teste tekrar devam edebilirsiniz. Test yönergeleri her test başlangıcında ayrıca anlatılacak ve uygulamalı olarak gösterilecektir. Bu değerlendirmeler rutin tedavinizden önce yapılacaktır ve tedavinizde herhangi bir aksama olmayacaktır.

Değerlendirme sırasında oluşabilecek riskler: Değerlendirme size zarar verecek herhangi bir risk içermemektedir. Bu çalışmaya katılmanız için sizden herhangi bir ücret istenmeyecektir. Çalışmaya katıldığınız için size ek bir ödeme de yapılmayacaktır. Sizinle ilgili tıbbi bilgiler gizli tutulacak, ancak çalışmanın kalitesini denetleyen görevliler, etik kurullar ya da resmi makamlarca gereği halinde incelenebilecektir. Bu çalışmaya katılmayı reddedebilirsiniz. Bu araştırmaya katılmak tamamen isteğe bağlıdır ve reddettiğiniz takdirde size uygulanan tedavide herhangi bir değişiklik olmayacaktır. Yine çalışmanın herhangi bir aşamasında onayınızı çekme hakkına da sahipsiniz

(Katılımcının/Hastanın Beyanı)

Sayın Fzt. Beyza Nur Karadüz tarafından Hacettepe Üniversitesi Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Ünitesi’nde bir araştırma yapılacağı belirtilerek bu araştırma ile ilgili yukarıdaki bilgiler bana aktarıldı. Bu bilgilerden sonra böyle bir araştırmaya “katılımcı” olarak davet edildim. Eğer bu araştırmaya katılırsam fizyoterapist ile aramda kalması gereken bana ait bilgilerin gizliliğine bu araştırma sırasında da büyük özen ve saygı ile yaklaşılacağına inanıyorum. Araştırma sonuçlarının eğitim ve bilimsel amaçlarla kullanımı sırasında kişisel

bilgilerimin ihtimamla korunacağı konusunda bana yeterli güven verildi. Projenin yürütülmesi sırasında herhangi bir sebep göstermeden araştırmadan çekilebilirim, (ancak araştırmacıları zor durumda bırakmamak için araştırmadan çekileceğimi önceden bildirmemim uygun olacağının bilincindeyim). Ayrıca tıbbi durumuma herhangi bir zarar verilmemesi koşuluyla araştırmacı tarafından araştırma dışı tutulabilirim. Araştırma için yapılacak harcamalarla ilgili herhangi bir parasal sorumluluk altına girmiyorum. Bana da bir ödeme yapılmayacaktır.

İster doğrudan, ister dolaylı olsun araştırma uygulamasından kaynaklanan nedenlerle meydana gelebilecek herhangi bir sağlık sorunumun ortaya çıkması halinde, her türlü tıbbi müdahalenin sağlanacağı konusunda gerekli güvence verildi (bu tıbbi müdahalelerle ilgili olarak da parasal bir yük altına girmeyeceğim).

Araştırma sırasında bir sağlık sorunu ile karşılaştığımda; herhangi bir saatte, sorumlu araştırmacı, Prof.Dr. Hülya Arıkan’a 0312 305 15 77 no’lu telefondan, araştırmacı Fzt. Beyza Nur Karadüz’ü 0545 2231681 (cep) no’lu telefondan ve Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Ünitesi’nden arayabileceğimi biliyorum. Bu araştırmaya katılmak zorunda değilim ve katılmayabilirim. Araştırmaya katılmam konusunda zorlayıcı bir davranışla karşılaşmış değilim. Eğer katılmayı reddedersem, bu durumun tıbbi bakımıma ve hekim ile olan ilişkime herhangi bir zarar getirmeyeceğini de biliyorum. Bana yapılan tüm açıklamaları ayrıntılarıyla anlamış bulunmaktayım. Kendi başıma belli bir düşünme süresi sonunda adı geçen bu araştırma projesinde “katılımcı” olarak yer alma kararını aldım. Bu konuda yapılan daveti büyük bir memnuniyet ve gönüllülük içerisinde kabul ediyorum.

İmzalı bu form kağıdının bir kopyası bana verilecektir. Katılımcı Görüşme tanığı Adı, soyadı: Adı, soyadı: İmza İmza

Katılımcı ile görüşen fizyoterapist Adı soyadı: Beyza Nur KARADÜZ

Adres: Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, 06100 Samanpazarı/Ankara

Tel. İmza

9. ÖZGEÇMİŞ

1. Adı Soyadı : BEYZA NUR KARADÜZ 2. Doğum Tarihi : 20.05.1993

3. Unvanı : Fizyoterapist

4. Öğrenim Durumu : YÜKSEK LİSANS (DEVAM EDİYOR)

Uluslararası hakemli dergilerde yayınlanan makaleler (SCI,SSCI,Arts and Humanities)

1- Tekerlek H, Cakmak A, Calik-Kutukcu E, Arikan H, Inal-Ince D, Saglam M, Vardar-Yagli N, Oksuz C, Duger T, Savci S, Bozdemir-Ozel C, Sonbahar-Ulu H,Karaduz BN, Coplu L. Exercise Capacity and Activities of Daily Living are Related in Patients with Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Archivos de Bronconeumología (In Press)

Uluslararası bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri kitabında basılan bildiriler

1- Cirak Y, Yilmaz-Yelvar GD, Parlak Demir Y, Baytok B, Karaduz BN. ‘Fear of falling, balance and associated disease-related factors in patients with chronic obstructive pulmonary disease: A cross-sectional study’. European Respiratory Society Annual Congress, 03-07 September 2016, London, England, European Respiratory Journal, 48 (suppl 60), PA 1345, 2016. (Science Citation Index kapsamındadır)

2- Cirak Y, Yilmaz-Yelvar GD, Karaduz BN. ‘Knowledge and views of physiotherapists about smoking cessation and counseling’. European Respiratory Society Annual Congress, 03-07 September 2016, London, England, European

Derece Alan Üniversite Yıl

Lisans Fizyoterapi ve

Rehabilitasyon Turgut Özal Üniversitesi 2015 Y. Lisans Kardiyopulmoner

Respiratory Journal, 48 (suppl 60), PA 4450, 2016. (Science Citation Index kapsamındadır)

3- Cirak Y, Yilmaz-Yelvar GD, Cirak AO, Karaduz BN ‘Pain assessment in the intubated and sedated intensive care patients’. European Respiratory Society Annual Congress, 03-07 September 2016, London, England, European Respiratory Journal, 48 (suppl 60), PA 4428, 2016. (Science Citation Index kapsamındadır)

4- Tekerlek H, Calik-Kutukcu E, Arikan H, Inal-Ince D, Saglam M, Vardar-Yagli N, Oksuz C, Duger T, Savci S, Bozdemir-Ozel C, Cakmak A, Sonbahar-Ulu H, Karaduz BN, Coplu L. ‘Relationship between maximal exercise capacity and activities of daily living in patients with GOLD stage II-III chronic obstructive pulmonary disease’. 28th European Respiratory Society Annual Congress, 15-19 September 2018, Paris, France, European Respiratory Journal, 52 (suppl 62), 248, 2018. (Science Citation Index kapsamındadır)

5- Bozdemir-Ozel C, Arikan H, Dagdelen S, Karaduz BN, Calik-Kutukcu E, Inal- Ince D, Kabakci G, Sumer E. ‘Evaluation of Cardiovascular Disease Risk Factors Knowledge Levels and Physical Activity of Individuals with Type 2 Diabetes’. Union of Thrace Universities 2nd International Health Sciences Congress,2018.

6- Karaduz BN, Bozdemir-Ozel C, Arikan H, Dagdelen S, Calik-Kutukcu E, Kabakci G, Sumer E. ‘Investigation of Exercise Barriers and Physical Activity Levels of Type 2 Diabetic Individuals’. Union of Thrace Universities 2nd International Health Sciences Congress,2018.

Ulusal bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri kitabında basılan bildiriler 1- Çırak Y, Yılmaz Yelvar GD, Parlak Demir Y, Karadüz BN, Baytok B, Kronik obstrüktif akciğer hastalarında postural stabilite, fiziksel performans ve akciğer fonksiyonu arasında bir ilişki var mıdır? Türk Toraks Derneği 19. Yıllık Kongresi Program ve Bildiri Kitabı, s192, 2016. (Poster)

2- Çırak Y,Yılmaz Yelvar GD, Parlak Demir Y, Baytok B, Karadüz BN, Kronik obstrüktif akciğer hastalarında düşme korkusu, denge ve bunu etkileyen hastalığa bağlı faktörler: kesitsel çalışma ,Türk Toraks Derneği 19. Yıllık KongresiProgram ve Bildiri Kitabı, s216, 2016. (Poster)

3- Çırak Y, KorkmazM, Yılmaz Yelvar GD, Parlak Demir Y, Karadüz BN, “Ortalama trombosit hacminin demanslı bireylerde değişimi ve bu değişime fonksiyonel kapasite ve bağımsızlık düzeyinin etkisi” Türk Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi, 27 (2), s69-70, 2016.

4- Dalkılınç M, Parlak Demir Y, Çırak Y, Yılmaz Yelvar GD, Karadüz B, Uğur R, Kolsuz M, Evren MB, Akman M, “Start bel sağlığı tarama ölçeğinin (Start Back Screening Tool) Türkçe versiyonunun geçerlik ve güvenirliği,”5. Ulusal Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Kongresi, 20-24 Mayıs, Bolu, Türk Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi, 26 (2), s29, 2015.(Sözel bildiri)

5- Yılmaz Yelvar GD, Çırak Y,Özcan EN, Boydak AN, Güner Z, Şentürk K,

Benzer Belgeler