• Sonuç bulunamadı

(25.08.1999 gün ve 4447 say›l› Kanunun 38. maddesi ile eklenmifltir.) Bu Kanuna göre yafll›l›k ayl›¤› ba¤lananlardan, 24 üncü maddenin (I) numaral› bendinde belirtilen çal›flmalar›na devam edenlerin veya daha sonra çal›flmaya bafllayanlar›n, sosyal yard›m zamm› dahil tahakkuk eden ayl›klar›ndan, ayl›¤›n ba¤land›¤› veya tekrar çal›flmaya bafllan›l-d›¤› tarihi takip eden aybafl›ndan itibaren, çal›flmalar›n›n sona erdi¤i ay dahil % 10 oran›nda sosyal güvenlik destek primi kesilir.

Birinci f›kra hükmüne göre ayl›klar›ndan sosyal güvenlik destek primi kesilmesi gerekenlerden, bu Kanunun yay›mland›¤› tarihten önce ayl›k ba¤lananlar Kanunun yay›m›n›, daha sonra tekrar çal›flmaya bafllayan-lar ise çal›flmaya bafllad›kbafllayan-lar› tarihi takip eden aybafl›ndan itibaren üç ay içinde Kuruma yaz›l› bildirimde bulunmak zorundad›rlar. Bu süre içinde Kuruma yaz›l› bildirimde bulunmayanlardan sosyal güvenlik destek primi, gecikmeli bildirimde bulunulan veya Kurumca tespit edi-len tarihe kadar 53 üncü maddeye göre hesaplanacak gecikme zamm›

ile birlikte tahsil edilir. Birikmifl sosyal güvenlik destek primi ve gecik-me zamlar›n›n ödengecik-megecik-mesi halinde ayl›klardan yap›lacak kesintiler

ay-EK MADDE 20 - SOSYAL GÜVENL‹K DESTay-EK PR‹M‹

(De¤iflik: 4956/44)

Bu Kanuna göre yafll›l›k ayl›¤› ba¤lananlardan, ticari kazanç veya serbest meslek kazanc› dolay›s›yla gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefiyeti devam edenlerden, sosyal yard›m zamm› da-hil tahakkuk eden ayl›klar›ndan, ayl›¤›n ba¤land›¤› veya tekrar çal›flmaya bafllad›¤› tarihi takip eden aybafl›ndan itibaren, çal›fl-malar›n›n sona erdi¤i ay dahil % 10 oran›nda sosyal güvenlik des-tek primi kesilir.

Birinci f›kra hükmüne göre ayl›klar›ndan sosyal güvenlik destek primi kesilmesi gerekenlerden, bu Kanunun yay›mland›¤› tarihten önce ayl›k ba¤lananlar Kanunun yay›m›n›, daha sonra tekrar çal›flmaya bafllayan-lar ise çal›flmaya bafllad›kbafllayan-lar› tarihi takip eden aybafl›ndan itibaren üç ay içinde Kuruma yaz›l› bildirimde bulunmak zorundad›rlar. Bu süre içinde Kuruma yaz›l› bildirimde bulunmayanlardan sosyal güvenlik destek primi, gecikmeli bildirimde bulunulan veya Kurumca tespit

edi-4956 say›l› Kanunun 44. maddesi ile Ba¤-Kur Sosyal Güvenlik Destek Primi sisteminde önemli de¤ifliklikler yap›lm›flt›r.

1479 say›l› Kanuna göre yafll›l›k ayl›¤› ba¤lananlardan, ticari kazanç veya serbest meslek kazanc› dolay›s›yla gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefiyeti devam edenlerden, sosyal yard›m zamm› dahil tahakkuk eden ayl›klar›ndan, ayl›¤›n ba¤land›¤› veya tekrar çal›flmaya bafllad›¤› tarihi takip eden aybafl›ndan itibaren, çal›flmalar›n›n sona erdi¤i ay dahil % 10 oran›nda sosyal güvenlik destek primi kesilecektir.

AÇIKLAMA

l›k tutar›n›n % 25'ini geçemez.

Sosyal güvenlik destek primi ödenmifl süreler, bu Kanuna göre sigor-tal›l›k süresi olarak de¤erlendirilmez, ödenen primler 39 uncu madde hükmüne göre toptan ödeme olarak iade edilmez ve bu sürelerle ilgili olarak 24/5/1983 tarihli ve 2829 say›l› Sosyal Güvenlik Kurumlar›na Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birlefltirilmesi Hakk›nda Kanun hü-kümleri uygulanmaz.

len tarihe kadar 53 üncü maddeye göre hesaplanacak gecikme zamm›

ile birlikte tahsil edilir. Birikmifl sosyal güvenlik destek primi ve gecik-me zamlar›n›n ödengecik-megecik-mesi halinde ayl›klardan yap›lacak kesintiler ay-l›k tutar›n›n % 25'ini geçemez.

Di¤er sosyal güvenlik kanunlar›na göre yafll›l›k ve malûllük ayl›¤›

ba¤lananlardan, ticari kazanç veya serbest meslek kazanc› dolay›-s›yla gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar çal›fl-maya bafllad›klar› ay› takip eden aybafl›ndan itibaren, çal›flmalar›-n›n sona erdi¤i ay dahil bu Kanunun 50 nci maddesine göre belir-lenen 12 nci gelir basama¤›n›n %10'u oran›nda sosyal güvenlik destek primi öderler. Sosyal güvenlik destek primi ödemesi gere-kenlerden bu Kanunun yay›m tarihinden önce ayl›k ba¤lananlar Kanunun yay›m›n›, daha sonra tekrar gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar ise mükellefiyetin bafllad›¤› tari-hi takip eden aybafl›ndan itibaren üç ay içinde Kuruma ya-z›l› bildirimde bulunmak zorundad›rlar. Bu süre içinde Kuruma yaz›l› bildirimde bulunmayanlar ile Kurumca tespit

edilemeyen-dolay›s›yla gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar›n Ba¤-Kur’a sosyal güvenlik destek primi ödemelerine gerek yokken, yap›lan de¤ifliklikle di¤er sosyal güvenlik kanunlar›na göre yafll›l›k ve malûllük ayl›¤› ba¤lananlardan, ticari kazanç veya serbest meslek kazanc› dolay›s›yla gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar›n çal›flmaya bafllad›klar› ay› takip eden aybafl›ndan itibaren, çal›flmalar›n›n sona erdi¤i ay dahil bu Kanunun 50 nci maddesine göre belirlenen 12 nci gelir basama¤›n›n %10'u oran›nda sosyal güvenlik destek primi ödeyeceklerdir.

AÇIKLAMA

lerden sosyal güvenlik destek primi, 53 üncü maddeye göre hesap-lanarak tahsil edilir.

Sosyal güvenlik destek primi ödenmifl süreler, bu Kanuna göre sigor-tal›l›k süresi olarak de¤erlendirilmez, ödenen primler 39 uncu madde hükmüne göre toptan ödeme olarak iade edilmez ve bu sürelerle ilgili olarak 24/5/1983 tarihli ve 2829 say›l› Sosyal Güvenlik Kurumlar›na Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birlefltirilmesi Hakk›nda Kanun hü-kümleri uygulanmaz.

Sosyal güvenlik destek primi ödemesi gerekenlerden 02.08.2003 tarihinden önce ayl›k ba¤lananlar Kanunun yay›m›n›, daha sonra tekrar gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar ise mükellefiyetin bafllad›¤› tarihi takip eden aybafl›ndan itibaren üç ay içinde Kuruma yaz›l› bildirimde bulunmak zorunda olduklar›ndan, Ba¤-Kur’a gerekli bildirimin yap›lmas›na dikkat edilmesi gerekmektedir.

AÇIKLAMA

GEÇ‹C‹ MADDE 13.- Bu kanunun yürürlü¤e girdi¤i tarihten iti-baren iki y›l süreyle uzman tabipler, difl tabipleri ve eczac›lar aç›k-tan atama izni ve memurlu¤a giriflte yeterlik s›nav› flart› aranmak-s›z›n atanabilirler.

GEÇ‹C‹ MADDE 14.- Yönetim Kuruluna atama veya seçimle ge-len üyelerin görevleri bu Kanunun yay›m› tarihinde sona erer.

Ancak, bu üyeler yerlerine yeni atama yap›l›ncaya kadar görevle-rine devam ederler. Yap›lacak ilk genel kurula kadar bu Kanuna tâbi sigortal›lar› temsil edecek bir üye ba¤l› bulunduklar› en fazla üyeye sahip kanunla kurulu en yüksek meslek kuruluflunca, 2926 say›l› Kanuna tâbi sigortal›lar› temsil edecek bir üye, Türkiye Zi-raat Odalar› Birli¤i ‹dare Heyetince belirlenir.

4956 say›l› Kanunun 47. maddesi ile, 1479 say›l› Kanunun Anayasa Mahkemesince iptal edilen geçici 13, 14, 15 ve 16 nc› maddeleri yeniden düzenlenmifl ve Kanuna geçici maddeler eklenmifltir.

AÇIKLAMA

GEÇ‹C‹ MADDE 15.- Bu Kanunun de¤iflik 51 inci maddesinin üçüncü ve dördüncü f›kra hükümleri, talepte bulunmalar› kayd›yla tescil tarihindeki basamak say›s› dikkate al›narak de¤ifliklikten ön-ce sigortal› olanlara da uygulan›r.

GEÇ‹C‹ MADDE 16.- 30.8.1996 tarihli ve 4181 say›l› Kanunla veri-len basamak yükseltme hakk›ndan yararlananlar hakk›nda, bu Ka-nunun de¤iflik 52 nci maddesinin birinci f›kras› hükmü uygulan-maz.

GEÇ‹C‹ MADDE 18.- Bu Kanuna göre sigortal›l›k niteli¤i tafl›d›k-lar› halde 4.10.2000 tarihine kadar kay›t ve tescilini yapt›rmam›fl olan sigortal›lar›n sigortal›l›k hak ve mükellefiyetleri 4.10.2000 tari-hinden itibaren bafllar. Ancak, bu Kanuna göre zorunlu sigortal›

olarak tescil edilmifl olanlar›n sigortal›l›klar›, bu Kanunun yürürlük tarihinden itibaren alt› ay içinde Kuruma yaz›l› olarak baflvurmala-r› ve 20.4.1982-4.10.2000 tarihleri aras›ndaki vergi kay›tlabaflvurmala-r›n›

belge-Geçici 16. maddeye göre, 4181 say›l› Kanunla verilen basamak yükseltme hakk›ndan yararlananlar hakk›nda, bu Kanunun de¤iflik 52 nci maddesinin birinci f›kras› hükmü uygulanmayacakt›r.

AÇIKLAMA

lemek ve belgelenen bu sürelere iliflkin olarak 49 uncu ve ek 15 in-ci maddelere göre hesaplanacak prim borçlar›n›n tamam›n›, tebli¤

tarihinden itibaren bir y›l içinde, ödeme tarihinde bulunduklar›

gelir basama¤›n›n yürürlükte olan prim tutar› üzerinden ödemek kayd›yla bu süreler sigortal›l›k süresi olarak de¤erlendirilir.

GEÇ‹C‹ MADDE 19.- Bu Kanuna ve 2926 say›l› Tar›mda Kendi Ad›na ve Hesab›na Çal›flanlar Sosyal Sigortalar Kanununa göre tescil edilmifl olup, 30.6.2003 tarihi itibar›yla prim ve gecikme zam-m› borcu bulunan sigortal›lar›n borçlar›, bu Kanunun

yay›mland›-¤› tarihten itibaren otuz gün içinde Kuruma baflvurmalar› halinde yönetim Kurulunca yeniden yap›land›r›l›r.

Yeniden yap›land›rma kapsam›nda sigortal›lar›n ayl›k cari prim-lerine ilaveten cari primlerinin belli bir oran›ndan afla¤› olmamak üzere borçlar›na mahsuben taksitler halinde ödeme yapmalar›,

te-Geçici 18. maddeye göre, Ba¤-Kur kapsam›nda sigortal›l›k niteli¤i tafl›d›klar› halde 4.10.2000 tarihine kadar kay›t ve tescilini yapt›rmam›fl olan sigortal›lar›n sigortal›l›k hak ve mükellefiyetleri 4.10.2000 tarihinden itibaren bafllamaktad›r. Ancak, bu Kanuna göre zorunlu sigortal› olarak tescil edilmifl olanlar›n sigortal›l›klar›, 4956 say›l› Kanunun yürürlük tarihi olan 02.08.2003 tarihinden itibaren alt› ay içinde Kuruma yaz›l›

olarak baflvurmalar› ve 20.4.1982-4.10.2000 tarihleri aras›ndaki vergi kay›tlar›n› belgelemeleri ve belgelenen bu sürelere iliflkin olarak 49 uncu ve ek 15 inci maddelere göre hesaplanacak prim borçlar›n›n tamam›n›, tebli¤ tarihinden itibaren bir y›l içinde, ödeme tarihinde bulunduklar›

gelir basama¤›n›n yürürlükte olan prim tutar› üzerinden ödemek kayd›yla bu süreler sigortal›l›k süresi olarak de¤erlendirilmektedir.

AÇIKLAMA

minat göstermeleri, taksitlendirme döneminde birikmifl borçlar›n bakiyesine Hazine Müsteflarl›¤›nca aç›klanacak bir önceki aya ait Türk Liras› cinsinden iskontolu ihraç edilen Devlet iç borçlanma senetlerinin ayl›k ortalama faizinin bileflik bazda uygulanmas› çer-çevesinde sigortal›lar›n borç ödeme kapasitelerine ve borç sürele-rine göre usul ve esaslar› belirlemeye ve baflvuru süresini otuz gü-ne kadar uzatmaya Yögü-netim Kurulu yetkilidir.

Bu Kanunun uygulanmas›na iliflkin yönetmelikler, Kanunun ya-y›mland›¤› tarihten itibaren bir y›l içinde düzenlenir.

Ba¤-Kur prim ve di¤er alacaklar› süresi içinde ve tam olarak ödenmezse, ödenmeyen borca sadece ilk ay gecikme nedeniyle %10 oran›nda ceza uygulanacak ve bulunacak tutara ödeme süresinin bitti¤i tarihten bafllamak üzere borç ödeninceye kadar her ay Hazine Müsteflarl›¤›nca

aç›klanacak TL cinsinden iskontolu ihraç edilen devlet iç borçlanma senetlerinin ayl›k ortalama faizi bileflik bazda uygulanacakt›r.

1479 ve 2926 say›l› Kanunlara göre tescil edilmifl olup, 30.6.2003 tarihi itibar›yla prim ve gecikme zamm› borcu bulunan sigortal›lar›n borçlar›, bu Kanunun yay›mland›¤› tarihten itibaren otuz gün içinde Kuruma baflvurmalar› halinde yönetim Kurulunca yeniden

AÇIKLAMA

GEÇ‹C‹ MADDE 20.- Bu Kanunun de¤iflik 25 inci maddesinin üçüncü f›kras›n›n (e) bendi hükümleri, de¤iflikli¤in yürürlü¤e gir-di¤i tarihten önce iflâs veya tasfiye ifllemleri bafllayan flirket ortak-lar›na da talepleri halinde uygulan›r.

GEÇ‹C‹ MADDE 21.- Bu Kanunun yürürlük tarihinden önce 17.10.1983 tarihli ve 2926 say›l› Kanuna göre sigortal› olanlar;

2.9.1971 tarihli ve 1479 say›l› Kanunun 50 nci maddesine göre si-gortal›lar›n ödeyecekleri primler ve ba¤lanacak ayl›klar›n›n hesa-b›nda uygulanan gelir basamaklar›ndan en yak›n gelir basama¤›-na intibak ettirilirler. Bubasama¤›-na iliflkin usul ve esaslar Kurumca belir-lenir.

GEÇ‹C‹ MADDE 22.- 17.10.1983 tarihli ve 2926 say›l› Kanunun yürürlükten kald›r›lan 60 ›nc› maddesine göre iste¤e ba¤l› sigorta-l› olanlar›n geçici 21 inci maddeye göre basamak intibaklar› yap›-larak haklar›nda 79 uncu madde hükümleri uygulan›r.

AÇIKLAMA

GEÇ‹C‹ MADDE 23.- 4.10.2000 tarihinden önce; bu Kanuna ve 2926 say›l› Tar›mda Kendi Ad›na ve Hesab›na Çal›flanlar Sosyal Sigortalar Kanununa göre iste¤e ba¤l› sigortal› olarak kay›t ve tes-cili yap›l›p sa¤l›k sigortas› primi ödemifl olanlar, zorunlu sigorta-l›l›k kapsam›ndan ç›karak iste¤e ba¤l› sigortal› olanlar, talepleri do¤rultusunda sa¤l›k sigortas› primi kesilmeyenler, iste¤e ba¤l› si-gortal› olmak için talepte bulunmadan sigorta ve sa¤l›k sigortas›

primlerini ödemifl olup ödemeleri iste¤e ba¤l› sigortal›l›k süresi olarak de¤erlendirilenler, 4.10.2000 tarihinden sonra zorunlu si-gortal›l›k kapsam›ndan ç›karak iste¤e ba¤l› sigortal› olanlar ile bunlardan malûllük, yafll›l›k ve ölüm ayl›¤› alanlar, bu sürelere iliflkin prim ve her türlü borçlar›n› bu maddenin yürürlü¤e

girdi-¤i tarihten itibaren bir y›l içinde talepte bulunmalar› ve talep tari-hinden itibaren alt› ay içinde ödemeleri flart›yla bu Kanun hüküm-leri çerçevesinde sa¤l›k sigortas› yard›mlar›ndan yararlanabilir-ler.

Geçici 23. maddeye göre, 0.10.2000 tarihinden önce; 1479 ve 2926 say›l› Kanunlara ba¤l› sigortal› olarak kay›t ve tescili yap›l›p sa¤l›k sigortas› primi ödemifl olanlar, zorunlu sigortal›l›k kapsam›ndan ç›karak iste¤e ba¤l› sigortal› olanlar, talepleri do¤rultusunda sa¤l›k sigortas›

primi kesilmeyenler, iste¤e ba¤l› sigortal› olmak için talepte bulunmadan sigorta ve sa¤l›k sigortas› primlerini ödemifl olup ödemeleri iste¤e ba¤l› sigortal›l›k süresi olarak de¤erlendirilenler, 04.10.2000 tarihinden sonra zorunlu sigortal›l›k kapsam›ndan ç›karak iste¤e ba¤l› sigortal›

olanlar ile bunlardan malûllük, yafll›l›k ve ölüm ayl›¤› alanlar, bu sürelere iliflkin prim ve her türlü borçlar›n› bu maddenin yürürlü¤e girdi¤i tarihten itibaren bir y›l içinde talepte bulunmalar› ve talep tarihinden itibaren alt› ay içinde ödemeleri flart›yla bu Kanun hükümleri çerçevesinde

AÇIKLAMA

GEÇ‹C‹ MADDE 24.- 1479 say›l› Esnaf ve Sanatkârlar ve Di¤er Ba¤›ms›z Çal›flanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanununa göre yafll›l›k ayl›¤› ba¤la-nanlardan, an›lan Kanunun 24 üncü maddesinin (I) numaral› bendinde belirtilen çal›flmalar›na devam ettiklerini ek 20 nci maddede belirtilen sü-relerde Ba¤-Kur'a yaz›l› olarak bildirmeyenler veya Ba¤-Kur taraf›ndan tespit edilemeyenler, bu Kanunun yay›m›n› takip eden aybafl›ndan itibaren üç ay içerisinde Ba¤-Kur'a baflvurarak çal›flmalar›na devam ettiklerini bil-dirdikleri takdirde tahakkuk edecek sosyal güvenlik destek primi borcu, cari dönemlere iliflkin sosyal güvenlik destek primleri ile birlikte, ayl›klar›-n›n % 25'ini geçmemek flart›yla ayl›klar›ndan kesilmek suretiyle tahsil edi-lir. Bu durumda olanlar için tahakkuk edecek gecikme zamm› tahsil edil-mez.

Bu Kanunun yürürlük tarihinden önce Ba¤-Kur'a bildirimde bulunan ve-ya Ba¤-Kur taraf›ndan çal›flmalar›na devam ettikleri tespit edilenlerin, bu Kanunun yürürlük tarihine kadar tahsil edilmemifl olan gecikme zamlar›

tahsil edilmez. Bu durumda olanlar›n sosyal güvenlik destek primi borçla-r› hakk›nda birinci f›kra hükümleri uygulan›r.

Geçici 24. maddeye göre, 1479 say›l› Esnaf ve Sanatkârlar ve Di¤er Ba¤›ms›z Çal›flanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanununa göre yafll›l›k ayl›¤› ba¤lananlardan, an›lan Kanunun 24 üncü maddesinin (I) numaral› bendinde belirtilen çal›flmalar›na devam ettiklerini ek 20 nci maddede belirtilen sürelerde Ba¤-Kur'a yaz›l› olarak bildirmeyenler veya Ba¤-Kur taraf›ndan tespit edilemeyenler, bu Kanunun yay›m›n› takip eden aybafl›ndan itibaren üç ay içerisinde Ba¤-Kur'a baflvurarak çal›flmalar›na devam ettiklerini bildirdikleri takdirde tahakkuk edecek sosyal güvenlik destek primi borcu, cari dönemlere iliflkin sosyal güvenlik destek primleri ile birlikte, ayl›klar›n›n % 25'ini geçmemek flart›yla ayl›klar›ndan kesilmek suretiyle tahsil edilecektir.

Bu durumda olanlar için tahakkuk edecek gecikme zamm› tahsil edilmeyecektir.

02.08.2003 tarihinden önce Ba¤-Kur'a bildirimde bulunan veya Ba¤-Kur taraf›ndan çal›flmalar›na devam ettikleri tespit edilenlerin, bu Kanunun yürürlük tarihine kadar tahsil edilmemifl olan gecikme zamlar› tahsil edilmez. Bu durumda olanlar›n sosyal güvenlik destek primi borçlar›

hakk›nda birinci f›kra hükümleri uygulanacakt›r

AÇIKLAMA

Benzer Belgeler