• Sonuç bulunamadı

5. FATİH Projesi

5.3. EBA (Eğitim Bilişim Ağı) Projesi

FATİH Projesinin alt projesi olan Eğitim Bilişim Ağı (EBA) Projesi, bilgi ve iletişim teknolojilerinin sağladığı imkânlardan faydalanarak kaliteli materyaller kullanmak için hazırlanan sosyal bir platformdur. EBA Projesi, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından 2012 yılında farklı düzeyde sınıflara uygun, kontrolden geçmiş, doğru ve güvenilir e-içerikleri sunmak için hazırlanmıştır. Başta öğretmen ve öğrenciler olmak üzere eğitim-öğretimle ilgisi olan herkes için hazırlanan bir sosyal platform olan EBA Projesi aşağıdaki amaçlara hizmet etmek için tasarlanmıştır:

 Farklı, zengin ve eğitici içerikler sunmak,

 Bilişim kültürünü yaygınlaştırarak eğitimde kullanılmasını sağlamak,

 İçerikle ilgili ihtiyaçlara cevap vermek,

 Sosyal ağ yapısıyla bilgi alışverişinde bulunmak,

 Zengin ve gittikçe büyüyen arşiviyle derslere katkı sağlamak,  Bilgiyi öğrenirken aynı zamanda yeniden yapılandırabilmek ve

bilgiden bilgi üretmek,

 Farklı öğrenme stillerine (sözel, görsel, sayısal, sosyal, bireysel, işitsel öğrenme) sahip öğrencileri de kapsamak,

 Bütün öğretmenleri ortak bir paydada buluşturarak eğitime el birliğiyle yön vermelerine ön ayak olmak,

 Teknolojiyi bir amaç olarak değil bir araç olarak kullanmak (MEB, 2015b).

28

EBA Projesi ile öğretmen ve öğrencilerin gelişen teknolojiye uygun güncel içeriklere ulaşabilmeleri için bir web sitesi hazırlanmış (http://www.eba.gov.tr) ve bu web sitesinde yer alan modüller sayıları sürekli artırılarak hizmete sunulmaktadır (MEB Faaliyet Raporu, 2013).

5.3.1. EBA (Eğitim Bilişim Ağı) Projesi Web Sitesi ve Modülleri

EBA Projesi kapsamında hazırlanan içerikler “http://www.eba.gov.tr/” web adresinde paylaşılmaktadır. Bu web sitesi çeşitli modüller şeklinde tasnif edilmiş ve eğitim- öğretime ilgi duyan herkese açık bir portal olarak FATİH Projesinin içerik sağlayıcısı olarak sunulmuştur. Her geçen gün gelişmekle birlikte web sitesinin güncel içeriğinde 8.827.225 Kayıtlı Kullanıcı, 8.003 Haber, 60.654 Görsel, 10.764 Video, 4.899 Ses, 1.678 Dergi, 2.052 e-Kitap ve etkinlik raporları, proje ödev örnekleri, çalışma yaprakları ve ders notları gibi 6.174 Doküman yer almaktadır. Bu bileşenlerin dışında “http://www.eba.gov.tr/” web adresi hâlihazırda kullanıma açık ve çalışması devam eden çeşitli birincil ve ikincil modülden oluşmaktadır (MEB, 2015b).

EBA Projesi web sitesinde herkese açık içeriklerin dışında yalnızca kayıtlı kullanıcıların, MEB’de görevli yöneticilerin, kayıtlı öğrencilerin kullanabileceği sayfalar da bulunmaktadır. Bu sayfalar örnek olarak “EBA Ders” sayfasında yer alan EBA, MEBBİS (Milli Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemleri) ve AÖO (Açık Öğretim Ortaokulu) gösterilebilir.

29

EBA Projesinin web sitesinde yer alan çeşitli içerikler hitap ettiği kitlelere göre başlıklar verilerek tasnif edilmiştir. Bu başlıkların altında ağın direkt olarak kendisine yüklenen içerikler paylaşılmaktadır. Bu içerikler özellikle her branş ve kademedeki öğrencilere, tüm branşlardaki öğretmenlere ve eğitim teknolojileriyle ilgisi olan tüm bireylere hitap etmektedir (MEB, 2015b). EBA Projesinin web sitesinde yer alan modüllerden bazıları e-içerik paylaşımı adına dikkat çekmektedir. Bunlara örnek olarak: “Haber, E-Kitap, E-Dergi ve Video” modülleri gösterilebilir.

Web sitesinde yer alan “Haberler” modülünde 8.000’den fazla haber çeşitli başlıklar altında öğretmen, öğrenci ve eğitim-öğretimle ilgisi olan herkese sunulmaktadır. Yapılan her türlü etkinlik ya da haber değeri taşıyan faaliyet bu modülde paylaşılmaktadır. Bu sayede eğitimle ilgili haberleri takip etmek, yerel ve ulusal çalışmaları duyurmak ve haber niteliği taşıyan her türlü bilgiyi öğrenmek mümkündür (MEB, 2015b).

Şekil 6: Haber Örneği

EBA Projesinin web sitesinde yer alan bir diğer modül “E-Kitap” modülüdür. 2000’i aşkın kitap sayısıyla oldukça geniş bir içeriğe sahip olan bu modül okul türü, sınıf ve ders kategorilerinde ders kitapları ve kültür kitapları başlıkları altında öğretmen, öğrenci ve eğitim-öğretime ilgi duyan diğer bireylere sunulmuştur. Modülde yer alan ders kitapları 4+4+4 sistemine göre sınıflandırılmıştır. Ayrıca modülde dersler alfabetik sıraya göre düzenlenmiş ve mesleki derslere yönelik kitaplar yine ayrı bir

30

başlık altında verilmiştir. Tüm bu kitapların yanı sıra modelde “kültür kitapları” başlığı altında çeşitli eğitim ve araştırma kitapları da ilgilenenlere sunulmuştur (MEB, 2015b).

“E-dergi” modülü “http://www.eba.gov.tr/” web adresinde yer alan en kapsamlı modüllerden biridir. Modül içeriğinde çeşitli kategorilerde 1.600’ü aşkın dergi yer almaktadır. Bu dergiler MEB’e bağlı yayınlar olabilmekle birlikte modülde çeşitli diğer devlet kurumları ve özel kurumlara ait dergiler de yer almaktadır. Bilim, Genel, Kurumsal, Okul Dergileri, Çocuk ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri kategorilerinin altında her yaş ve branştan öğretmen, öğrenci ve eğitim-öğretime ilgi duyan diğer bireyler için dergiler yer almaktadır. Bu modül farklı bölgelerdeki okullar tarafından hazırlanan dergilerin de sitede paylaşılmasına olanak tanımaktadır (MEB, 2015b).

Şekil 7: Yerel Dergi Örneği

“Video” modülünde derslerde kullanılabilecek ders destek, kişisel gelişim, belgesel, çizgi film, rehberlik, meslekî eğitim gibi eğitsel amaçlı videolar yer almaktadır. Bu modülde bireysel ve toplu öğrenmeyi destekleyen geniş bir video arşivi bulunmaktadır. Bu arşivdeki videolara örnek olarak çeşitli sınıf düzeylerine özgü ders videolarından, fen bilimlerine ait deney videolarına birçok video gösterilebilir. Ayrıca modülde öğretmen ve öğrenciler tarafından da videolara paylaşılabilmektedir ve böylelikle modülün video içeriklerinin zaman içerisinde daha da genişletilmesi amaçlanmaktadır (MEB, 2015b).

31

Şekil 8: Video Arşivi Sayfasından Bir Örnek

FATİH Projesinin, proje kapsamında kullanılacak donanım ve yazılım altyapısının, bu bağlamda geliştirilecek ve kullanılacak içeriklerin paylaşıldığı sosyal platform olan EBA Projesinin yapısı incelendiğinde, bu yapıların etkin bir biçimde kullanılabilmesi için ciddi bir motivasyona ihtiyaç duyulması muhtemeldir. Bu sebeple sürece dâhil olacak öğretmenlerin sahip oldukları öz-yeterlik inancı projenin başarısı adına önemli olarak görülebilir.