• Sonuç bulunamadı

E-denetim sistemi ile etkin çevre denetimi ve yaptırımı sağlanacaktır

Belgede 2015 Yılı Performans Programı (sayfa 166-170)

Ulusal Emisyon Envanteri Kapsamındaki Raporlama Sayısı

HEDEF 2.6 E-denetim sistemi ile etkin çevre denetimi ve yaptırımı sağlanacaktır

PERFORMANS HEDEFİ TABLOSU

İDARE ADI 27 ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI

STRATEJİK

AMAÇ 2

Çevre kirliliğini önlemek, çevre standartlarını yükseltmek, iklim değişikliği ile mücadele etmek ve tabiat varlıklarını koruyarak geliştirmek.

STRATEJİK

HEDEF 2.6 E-denetim sistemi ile etkin çevre denetimi ve yaptırımı sağlanacaktır.

PERFORMANS HEDEFİ

2.6.1 (24)

Çevre denetimi yapan personelin eğitimlerle bilgilendirilmesi ve bu personelle tesis ve faaliyetlerin etkin çevre denetimlerinin gerçekleştirilmesi sağlanacaktır.

Performans Göstergeleri 2013 2014 2015

1 Planlı birleşik çevre denetimi sayısı 1.185 2.340 1.365

2 Çevre denetimi ve ÇED izleme sayısı 37.370 43.126 38.000

3

Risk değerlendirme yöntemi ile denetim planlanması yapan İl Müdürlüğü sayısı (kümülatif)

4 4 9

4 Eğitim verilecek denetim görevlileri sayısı 200 318 200

Faaliyetler

2015 Yılı Kaynak İhtiyacı (TL) Bütçe Bütçe Dışı Toplam

32 ÇED, İzleme ve Çevre Denetimlerinin Yapılması,

Planlanması ve Eğitim Faaliyeti 4.171.720 4.171.720

GENEL TOPLAM 4.171.720 4.171.720

Sanayinin gelişmesiyle birlikte tüm dünyada çevre sorunları ortaya çıkmış ve doğal kaynaklar konusunda sıkıntılar yaşanmaya başlanmıştır. Bu nedenle, daha temiz üretim yöntemlerinin kullanılması, atıkların azaltılması, atıkların ve yan ürünlerin yeniden üretimde kullanılması gibi konular gündeme gelmiştir. Bu çerçevede, çevre mevzuatının daha etkin uygulanması için sanayi tesislerinin mevzuata uygunluğunun tespiti amacıyla yapılan çevre denetimleri oldukça önemlidir.

Bakanlığımız 2005 yılından bu yana, Avrupa Birliği üyesi ülkelerdeki çevre denetçilerini bir araya getiren denetçi ağı (IMPEL) faaliyetlerini yakından takip etmektedir. Bu kapsamda gerçekleştirilen eğitim ve projelerde elde edilen bilgi ve deneyimlerin paylaşımı, ulusal düzeyde gerçekleştirilen eğitimlerle sağlanmıştır.

Ayrıca 2012 yılında Bakanlığımızca başlatılan İdari Yaptırımların Takibi Projesi ile tüm çevre denetimlerinin ve idari yaptırımların dijital ve web destekli ortamda yürütülmesi ve takip edilmesi sağlanacaktır. Proje uygulaması pilot illerde kullanılmaya başlanmış olup, E Denetim yazılımı Bakanlığımız mevzuatında gerekli değişiklikler yapıldıktan sonra Ülke genelinde yaygınlaştırılacaktır. Bu proje tamamen uygulamaya geçtiğinde çevre denetim verilerinin etkin olarak toplanması ve değerlendirilmesi sağlanacak ve denetimlerin verimliliği arttırılacaktır.

Büyük endüstriyel kazalar konusunda; Türkiye’de Seveso II Direktifini uygulayan merkezi ve yerel otoritelerin kurumsal ve idari kapasitelerinin güçlendirilmesi amacıyla Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) 2009 I. Bileşeni kapsamında yürütülmüş olan “Seveso II Direktifinin Uygulama Kapasitesinin Arttırılması için Teknik Yardım Projesi” 16 Kasım 2012 tarihinde başlamış olup, 13 Kasım 2014 tarihinde kapanış toplantısı yapılmıştır.

Proje kapsamında eğitim, pilot bölge çalışmaları, AB ülkelerine çalışma ziyaretleri ve halkın bilgilendirilmesi gibi faaliyetler gerçekleştirilmiştir. Bununla birlikte halihazırda Bakanlığımız Çevre Bilgi Sistemi altında çalışmakta olan Seveso Bildirim Sisteminin güncellenmesi ve bakımı faaliyetleri yapılmış olup, sistemin bundan sonra BEKRA Bildirim Sistemi olarak anılmasına karar verilmiştir. Projede temel olarak, Bakanlığımız Merkez ve Taşra Teşkilatı bünyesinde görev yapmakta olan personel ile denetim görevlilerine büyük endüstriyel kaza riskleri konusunda yeterli kalitede ve düzeyde eğitim verilmesi hedeflenmiş olup, bu hedefe büyük oranda ulaşılmış olup 2015 yılı içinde de çalışmalara devam edilecektir.

Çevre kirliliğinin önlenebilmesi için planlı birleşik çevre denetimi sayısı yılda %10 artırılacaktır. Taşra teşkilatı ve yetki devri yapılmış kurumlar tarafından piyasa gözetimi ve denetimi yapılmaya devam edecektir. Gerçekleştirilecek eğitim ve projelerle, bilgi ve deneyim paylaşımı ile etkin çevre denetimi ve yaptırımının sağlanması hedeflenmektedir.

FAALİYETLER

ÇED, İzleme ve Çevre Denetimlerinin Yapılması, Planlanması ve Eğitim Faaliyeti

Çevre denetçileri için yürütülen eğitimler, toplantılar ve projeler, denetim faaliyetlerinin genel değerlendirmesini yapmak için en etkili yöntemdir. Bunun yanı sıra çevre denetimlerinin planlanarak belirli bir plan dâhilinde gerçekleştirilmesi ve bu plan dâhilinde belirli amaç, hedef ve strateji gözetilmek suretiyle denetimlerin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Denetim planı aynı zamanda denetim sonuçlarının performansını değerlendirerek hedeflere ne ölçüde ulaşıldığını ortaya koyacaktır. Denetimlerin etkin olarak planlanması için geliştirilen risk değerlendirmesi yöntemi ile denetimlerin planlanması sağlanacaktır. Planlı birleşik çevre denetimlerinin yanı sıra, yıl içinde şikâyet, kaza vb. durumlarda ortam bazlı denetimlere ve ÇED izleme faaliyetlerine devam edilecektir.

Çevre kirliliğinin önlenebilmesi için planlı birleşik çevre denetimi sayısı yılda %10 artırılacaktır. Taşra teşkilatı ve yetki devri yapılmış kurumlar tarafından piyasa gözetimi ve denetimi yapılmaya devam edecektir. Gerçekleştirilecek eğitim ve projelerle, bilgi ve deneyim paylaşımı ile etkin çevre denetimi ve yaptırımının sağlanması hedeflenmektedir.

Bakanlığımız ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile müştereken hazırlanan “Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik”

30/12/2013 tarihli ve 28867 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Söz konusu Yönetmelik’in Bildirim maddesi hariç diğer maddeleri için yürürlük tarihi 1.1.2016’ya ötelendiğinden 2014 ve 2015 yılı için kuruluşlardan Acil Durum Planı hazırlamaları beklenememiştir. Çünkü dahili acil durum planları için bu Yönetmelikte yürürlük tarihi 01/01/2016’ya ötelenmiş, harici acil durum planları hazırlanması görevi de bu Yönetmelikle İl Afet ve Acil Durum Müdürlüklerine verilmiştir. Harici acil durum planlarının hazırlanması için yürürlük tarihi ise 01.01.2017’dir. Kuruluşların Yönetmelik kapsamındaki diğer sorumluluklarını yerine getirmeleri ve Bakanlığımızca denetimlere başlanması 1.1.2016 tarihinden itibaren gerçekleştirilecektir. Bunlara ilave olarak Avrupa Birliği’nde Seveso III Direktifi’ne geçildiğinden Ülkemizde de uyum çalışmalarına başlanmıştır. 2015’in ilk yarısında Yönetmeliğin revize edilmesi ve 2015 yılı içerisinde Yönetmeliğe bağlı tüm tebliğlerin çıkarılması planlanmaktadır.

PERFORMANS GÖSTERGELERİ

1 Planlı birleşik çevre denetimi sayısı

Çevrenin korunması için tesis veya faaliyetin çalışmaya başlamasından sona erdirilmesine kadar olan süreçte tüm çevresel unsurların (su, hava, atık vb.) bir ara da değerlendirildiği planlı birleşik çevre denetimleri gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır.

2 Çevre denetimi ve ÇED izleme sayısı

Çevrenin korunması için tesis veya faaliyetlere yıllık program dışında birleşik ve ortam bazlı (su, hava, atık vb.) denetim ve ÇED izleme faaliyeti gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır.

3 Risk değerlendirme yöntemi ile denetim planlanması yapan İl Müdürlüğü sayısı Çevre denetimlerinin planlanarak belirli bir plan dâhilinde gerçekleştirilmesi ve bu plan dâhilinde belirli amaç, hedef ve strateji gözetilmek suretiyle denetimlerin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Denetim planı aynı zamanda denetim sonuçlarının performansını değerlendirerek hedeflere ne ölçüde ulaşıldığını ortaya koyacaktır.

2015 yılında da çevre denetimlerinin planlanmasında risk değerlendirme yönteminin kullanılması çalışmalarına devam edilerek bu yöntemi kullanarak denetim planı hazırlayan ve denetim yapan il sayısı 8'e çıkacaktır.

4 Eğitim verilecek denetim görevlileri sayısı

Planlanmış çevre denetimleri dâhilinde belirli amaç, hedef ve strateji gözetilmek suretiyle denetimler gerçekleştirilecektir. Denetim planı aynı zamanda denetim sonuçlarının performansını değerlendirerek hedeflere ne ölçüde ulaşıldığını ortaya koyacaktır.

FAALİYET MALİYETLERİ TABLOSU

İDARE ADI 27 ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI

PERFORMANS HEDEFİ 2.6.1

Belgede 2015 Yılı Performans Programı (sayfa 166-170)