• Sonuç bulunamadı

WORD BELGESİ ÜZERİNE YAZI YAZMA BECERİSİNİN

KAZANILMASINDA ETKİLİLİĞİNE İLİŞKİN BULGULAR VE

YORUMLAR

Araştırmanın birinci amacında eşzamanlı ipucu işlem süreci ile yapılan öğretimin, öğrencilerin word belgesi üzerine yazı yazma becerisini kazanmalarında etkili olup olmadığına bakılmıştır. Bu amaca yönelik olarak, eşzamanlı ipucu işlem süreci ile yapılan öğretim sırasında her bir denekle ilgili bulgular Grafik-1’de verilmiştir.

Grafik-1’de görüldüğü gibi, bir no’lu denek başlama düzeyinde word belgesi üzerine yazı yazma becerisinin hiçbir basamağını gerçekleştirememekte, yani becerinin % 0 ını gerçekleştirmektedir.

Bir no’lu denek, word belgesi üzerine yazı yazma becerisinin eşzamanlı ipucu işlem süreciyle öğretimi sırasında, beşinci öğretim oturumunda, becerinin her bir basamağını model olma ipucuyla gerçekleştirmiştir. Altıncı öğretim oturumunun başında yapılan birinci yoklamada, denek becerinin basamaklarından hiçbirini bağımsız olarak gerçekleştirememiştir. Yedinci öğretim oturumunun başında yapılan yoklamada, denek becerinin yetmiş iki basamağından yirmi üçünü, yani % 31,9 unu bağımsız olarak gerçekleştirmiştir. Sekizinci öğretim oturumunun başında yapılan yoklamada, becerinin yetmiş iki basamağından yirmi beşini, yani % 34,7 unu; dokuzuncu öğretim oturumunun başında yapılan yoklamada becerinin yetmiş iki basamağından yetmiş ikisini, yani % 100 ünü bağımsız olarak gerçekleştirerek yani, beceriyi kazanmıştır. Word belgesi üzerine yazı yazma becerisi ölçü aracının, bire bir olarak üç kez uygulandığı bağımsızlık yoklamalarında da, bir no’lu denek, beceriyi % 100 düzeyinde bağımsız olarak gerçekleştirmeye devam etmiştir. Bir no’lu deneğin sağaltımı tamamlandığında 2 ve 3 no’lu denekler için yapılan yoklamalarda bu deneklerin Word belgesi üzerine yazı yazma becerisindeki düzeyleri ilk yoklamalar ile aynı düzeyde görülmektedir.

Grafik-1’de görüldüğü gibi, iki no’lu denek, yoklama oturumunda ve başlama düzeyinde, word belgesi üzerine yazı yazma becerisinin hiçbir basamağı gerçekleştirememekte, yani becerinin % 0 ını gerçekleştirmektedir.

İki no’lu denek, word belgesi üzerine yazı yazma becerisinin eşzamanlı ipucu işlem süreciyle öğretimi sırasında, ondördüncü öğretim oturumunda, becerinin her

bir basamağını model olma ipucuyla gerçekleştirmiştir. Onbeşinci öğretim oturumunun başında yapılan birinci yoklamada, denek becerinin yetmiş iki basamağından yirmi üçünü, yani % 31,9 unu; onaltıncı öğretim oturumunun başında yapılan yoklamada, becerinin yetmiş iki basamağından yetmiş ikisini, yani % 100 ünü bağımsız olarak gerçekleştirerek, beceriyi kazanmıştır. Word belgesi üzerine yazı yazma becerisi ölçü aracının bire bir olarak üç kez uygulandığı bağımsızlık yoklamalarında da, iki no’lu denek, beceriyi % 100 düzeyinde bağımsız olarak gerçekleştirmeye devam etmiştir.

Grafik-1’de görüldüğü gibi, üç no’lu denek, yoklama oturumunda ve başlama düzeyinde becerinin yetmiş iki beceri basamağının beş basamağını bağımsız olarak gerçekleştirmiştir. Yani, denek word belgesi üzerine yazı yazma becerisi % 6,9 düzeyinde gerçekleştirmiştir.

Üç no’lu denek, word belgesi üzerine yazı yazma becerisinin eşzamanlı ipucu işlem süreciyle öğretimi sırasında, yirmi birinci öğretim oturumunda, becerinin her bir basamağını model olma ipucuyla gerçekleştirmiştir. Yirmi ikinci öğretim oturumunun başında yapılan birinci yoklamada, denek becerinin yetmiş iki beceri basamağının yedisini, yani % 9,7 unu, yirmi üçüncü öğretim oturumunun başında yapılan ikinci yoklamada becerinin yetmiş iki basamağından yetmiş ikisini, yani % 100 ünü bağımsız olarak gerçekleştirerek, beceriyi kazanmıştır. Word belgesi üzerine yazı yazma becerisi ölçü aracının, bire bir olarak üç kez uygulandığı bağımsızlık yoklamalarında da, üç no’lu denek, beceriyi % 100 düzeyinde bağımsız olarak gerçekleştirmeye devam etmiştir.

Her üç deneğin eşzamanlı ipucu işlem süreciyle yapılan öğretim sırasında verdikleri doğru tepki düzeyini gösteren eğriler, başlama düzeyi ve yoklamaları gösteren eğrilerle karşılaştırıldığında, doğru tepki yüzdesini gösteren veri yolu ve yönünün, başlama düzeyindeki eğrilerinden ve yatay eksenden uzaklaştığı görülmektedir. Aynı zamanda her üç deneğin öğretimin başlamadığı birinci ve izleyen ara yoklamalarında Word belgesi üzerine yazı yazma becerisini gerçekleştirme düzeyinde farklılık olmamasından, eşzamanlı ipucu işlem süreci ile

yapılan öğretimin, öğrencilerin word belgesi üzerine yazı yazma becerisini kazanmalarında etkili olduğu arada geçen zamanın becerinin kazanılmasına yol açmadığı sonucuna varılmıştır.

4.2.EŞZAMANLI İPUCU İŞLEM SÜRECİ İLE YAPILAN ÖĞRETİM SONUCU KAZANILAN WORD BELGESİ ÜZERİNE YAZI YAZMA BECERİSİNİN SÜREKLİLİĞİNE YÖNELİK BULGULAR VE YORUMLAR

Araştırmanın ikinci amacında, eşzamanlı ipucu işlem süreci ile yapılan öğretimden 7, 14, 21 gün sonra, öğrencilerin kazandıkları word belgesi üzerine yazı yazma becerisini sürdürüp sürdüremediklerine bakılmıştır. Bu amaca yönelik olarak, eşzamanlı ipucu işlem süreci ile yapılan öğretim sonucunda öğrencilerin kazandıkları word belgesi üzerine yazı yazma becerisinin sürekliliği ile ilgili bulgular Grafik-2’te gösterilmektedir.

Grafik-2’te görüldüğü gibi, bir no’lu denek, başlama düzeyinde word belgesi üzerine yazı yazma becerisinin basamaklarından hiçbirini gerçekleştirememekte, yani beceriyi % 0 düzeyinde gerçekleştirmektedir. Bir no’lu denek, eşzamanlı ipucu işlem süreci ile yapılan öğretim sonunda, word belgesi üzerine yazı yazma becerisi ölçü aracının bire bir olarak üç kez uygulandığı bağımsızlık yoklamalarında, becerinin yetmiş iki basamağından yetmiş ikisini de bağımsız olarak gerçekleştirmiştir. Yani beceriyi %100 düzeyinde bağımsız olarak gerçekleştirmiştir. Öğretim bittikten 7 ve 14 gün sonra, deneğin kazandığı word belgesi üzerine yazı yazma becerisinin basamaklarının tamamını, yani yetmiş iki alt basamağından yetmiş ikisini (%100 ünü), öğretimden 21 gün sonra ise becerinin yetmiş iki basamağından altmış dokuzunu, yani % 95,8 ini bağımsız olarak gerçekleştirdiği görülmektedir. Bir no’lu deneğin kazandığı word belgesi üzerine yazı yazma becerisini öğretimden 7, 14, 21 gün sonra %80’lik ölçüt düzeyinin üstünde sürdürdüğü izlenimi edinilmektedir.

Grafik-2’de görüldüğü gibi, iki no’lu denek başlama düzeyinde, word belgesi üzerine yazı yazma becerisinin basamaklarından hiçbirini gerçekleştirememekte, yani beceriyi % 0 düzeyinde gerçekleştirmektedir. İki no’lu denek, eşzamanlı ipucu işlem süreci ile yapılan öğretim sonrası, word belgesi üzerine yazı yazma becerisi ölçü aracının bire bir olarak üç kez uygulandığı bağımsızlık yoklamalarında, becerinin yetmiş iki basamağından yetmiş ikisini bağımsız olarak gerçekleştirmiştir. Yani beceriyi %100 düzeyinde bağımsız olarak gerçekleştirmiştir. Öğretim bittikten 7,14 ve 21 gün sonra, deneğin kazandığı word belgesi üzerine yazı yazma becerisi basamaklarının tamamını, yani yetmiş iki basamağından yetmiş ikisini (%100 ünü) de bağımsız olarak gerçekleştirdiği görülmektedir. İki no’lu deneğin kazandığı word belgesi üzerine yazı yazma becerisini, öğretimden 7, 14, 21 gün sonra %80’lik ölçüt düzeyinin üstünde sürdürdüğü izlenimi edinilmektedir.

Grafik-2’de görüldüğü gibi, üç no’lu denek başlama düzeyinde, word belgesi üzerine yazı yazma becerisinin yetmiş iki basamağından beşini, yani % 6,9 unu bağımsız olarak gerçekleştirmiştir. Üç no’lu denek, eşzamanlı ipucu işlem süreci ile yapılan öğretim sonrası, word belgesi üzerine yazı yazma becerisi ölçü aracının bire bir olarak üç kez uygulandığı bağımsızlık yoklamalarında, becerinin yetmiş iki basamağından yetmiş ikisini bağımsız olarak gerçekleştirmiştir. Yani beceriyi %100 düzeyinde bağımsız olarak gerçekleştirmiştir. Öğretim bittikten 7 ve 14 gün sonra, deneğin kazandığı word belgesi üzerine yazı yazma becerisinin basamaklarının tamamını, yani yetmiş iki basamağından yetmiş ikisini (%100); öğretimden 21 gün sonra ise becerinin yetmiş ikisi basamağından yetmiş birini, yani 98,6 sını bağımsız olarak gerçekleştirdiği görülmektedir. Üç no’lu deneğin kazandığı word belgesi üzerine yazı yazma becerisini öğretimden 7, 14, 21 gün sonra %80’lik ölçüt düzeyinin üstünde sürdürdüğü izlenimi edinilmektedir.

Sonuç olarak deneklerin, eşzamanlı ipucu işlem süreci ile yapılan öğretim sonucu kazandıkları word belgesi üzerine yazı yazma becerisini, öğretim bittikten 7,14,21 gün sonra da sürdürdükleri görülmektedir. Dolayısıyla, eşzamanlı ipucu işlem süreciyle yapılan öğretimin, öğrencilerin kazandığı word belgesi üzerine yazı yazma becerisini sürdürmelerinde etkili olduğu izlenimi edinilmektedir.

4.3.EŞZAMANLI İPUCU İŞLEM SÜRECİ İLE YAPILAN ÖĞRETİM