• Sonuç bulunamadı

2.6. İlköğretim Kurumları Standartları Maddeleri

2.6.2. Öğrenme Öğretim

2.6.2.1. Sınıf İçi Uygulamaları ile Tüm Çocukların Gelişimleri Desteklenir

2.6.2.1.7. Eğitsel Rehberlik Faaliyetleri

Okul çocuklara, eğitsel rehberlik hizmetleri sunar.

Millî Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği’ne göre ilköğretim okullarında oluşturulan rehberlik ve psikolojik danışma servislerinde yeterli sayıda rehber öğretmen görevlendirilir.

Rehber öğretmen tarafından hazırlanan okulun yıllık rehberlik çalışma planı, okul müdürü tarafından onaylandıktan sonra uygulamaya konulur. Rehber öğretmenler bu çalışmalarda, öğrencilerin durumları ile ilgili olarak diğer öğretmenlerle iş birliği yapar.

Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin yürütülmesinde aşağıdaki ilkeler esas alınır:

1. Eğitim kurumlarının Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri eğitim-öğretim etkinlikleri bütünlüğü içindedir.

2. Tüm öğrencilerin yararlanacağı bir kurumdur.

4. İnsana saygıyı esas alır. 5. Gizlilik esasına uyulur.

6. Öğrenci, öğretmen, yönetici, veli gibi ilgililerin iş birliği ile yürütülür. 7. Bireysel farklılıklara saygı duyar.

8. Hem bireye hem de topluma karşı sorumludur. 9. Bilimsellik esastır.

2.6.2.1.7.1. Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetlerinin Amacı

Öğrencilerin kendilerini gerçekleştirmelerine, eğitim sürecinden yetenek ve özelliklerine göre en üst düzeyde yararlanmalarına ve gizil güçlerini en uygun şekilde kullanmalarına ve geliştirmelerine yöneliktir.

2.6.2.1.7.1.1. Eğitsel Rehberlik

Her öğrenciye, kendine özgü yetenek, ilgi, mesleki değer, başarı ve motivasyonu oranında eğitim-öğretim uygulamalarıyla uyum sağlaması, özelliklerine ve gelişimine uygun programlara yönelmesi için gerekli hizmetler verilir.

Öğrencileri okula, okuldaki alanlara, çeşitli etkinliklere, yeni durumlara alıştırma ve yönlendirme, etkili öğrenme ve çalışma becerileri geliştirmelerine yardım etme, motivasyonlarını destekleme ve artırma, bireysel özelliklerine uygun öğrenim kurumuna yönlendirme çalışmaları ele alınır.

2.6.2.1.7.1.2. Mesleki Rehberlik

Her öğrenciye; kendine uygun meslek seçmesi, mesleğe ve iş yaşamına alışması için psikolojik danışma hizmetleri verilir.

Hizmetler okul öncesi ve ilköğretimin başlaması ile başlar, öğrencilerin gelişim dönemi ve bireysel özellikleri dikkate alınır, öğrenciye ve velisine; öğrencinin özellikleri, meslekler hakkında bilgi verilir. Öğrenciye rehber olur meslek seçmesinde yardımcıdır. Baskı uygulamaz.

2.6.2.1.7.1.3. Bireysel Rehberlik

Öğrencilerin bireysel ve sosyal gelişimini destekler, duygusal sorunlarında yardımcı olmak üzere yardımcı olur.

1. Gizlilik ilkesine dikkat edilir.

2. Öğrencilerin kendilerine tanımalarına yardım edilir.

3. Öğrencinin sorunu onun adına çözmez, yardımcı olarak sorunu çözmesine yardımcı olur.

4. Bilimsel yöntemlerine göre öğrencilerin sorunu çözmesinde yardımcı olur.

5. Psikolojik danışmanın uygulamalarında, uygulamacının formasyonuna sahip olması gerekir.

2.6.2.1.7.1.3.1. Bireyi Tanıma

“Eğitsel, mesleki ve bireysel rehberlik hizmetlerinin sistemli, sağlıklı ve öğrencinin özellik ve gereksinimlerine uygun şekilde verilebilmesi için bireyi tanıma çalışmaları yürütülür.

Öğrencinin bireysel rehberlik hizmetlerinden sağlıklı bir şekilde verilmesi için bireyi tanıma çalışmaları yer verilir. Çalışmalarda: Öğrenciler çok boyutlu olarak, yetenek, ilgi, istek, başarı gibi özellikleri dikkate alınır, bu bilgiler toplanırken bilimsel standartlara uyulur. Ölçme araçları, bir amaç değil araçtır. Öğrencinin kendini tanıması esas alınır. Bireyi tanıma süreç dahilinde gerçekleşir. Süreçte elde edilen bilgiler bireyin gelişimini desteklemek için kullanılır ve bu bilgiler bütünleştirilerek değerlendirilir.

2.6.2.1.7.1.3.2. Grup Rehberliği Etkinlikleri

Bireysel ve sosyal gelişimlerine yönelik olarak gruplar rehberlik etkinlikleri düzenlenir. Öğrencilerin gelişimsel gereksinimlerini karşılayacak şekilde bilimsel standartlara uygun olarak programlanır, uygulanır, değerlendirilir ve geliştirilir.

Grup rehberlik etkinlikleri bilgi verme gibi özel uzmanlık gerektirmeyen rehberlik saatlerinde uygulanabilir. Uzmanlık gerektiren konular ise psikolojik danışmanlar tarafından yapılır.

2.6.2.1.7.2. Öğretim Kademelerine Göre Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri

Okul öncesi eğitim ve ilköğretimde hizmetler genel olarak; öğrencinin kendisi, öğretmeni ve ailesi tarafından bireysel özelliklerinin fark edilmesine, öğrencinin yetiştiği ortamın iyileştirilmesine, motivasyonların artırılmasına, ilköğretimden sonra ortaöğretime devam etmeyecekler için mesleğe yönlendirmeye yöneliktir.

Ortaöğretimde ise hizmetler; üst öğrenime, meslek alanlarına, çalışma yaşamı konusunda bilinçlendirir, bireysel ve sosyal gelişimini sağlıklı bir şekilde sürdürmeyi esas alır. Yaygın eğitimdeki meslek ve işe yönlendirilmesini sağlar.

Ayrıca örgün ve yaygın eğitimdeki bireylerin kendileriyle barışık mutlu bireylerin olmasını sağlar.

2.6.2.1.7.2.1. Yönlendirmede Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri

Bireyi tanıma uygulamalarının sonuçlarının öğrencinin yönlendirilmesi için kendisine, velisine yardımcı olacak şekilde bütünleştirilir. Bütünleştirmede öğrencinin gelişimsel, bireysel özellikleri ve gereksinimleri göz önünde bulundurulur.

Yönlendirmede öğrencinin ve velisinin kararının gerçekçi olması yönünde seçenekleri gösterici niteliğindedir.

2.6.2.1.7.2.1.1. Öğrencilerin Katılımı

Öğrenciler için; sorumluluk üstlenmek, gönüllülüğü artırmak, akran dayanışmasını desteklemek ve çalışmaların verimliliğini arttırmak amacıyla etkinliklerin düzenlenmesi ve uygulanmasında gerekli koşullar hazırlanır.

2.6.2.1.7.2.1.2. Ailelerin Katılımı

Öğrencilerin, aile boyutunda desteklenmesi, bireyin bütün olarak tanınması ve değerlendirilmesi, ailelerin yönlendirmede ve eğitim yaşantısında karar sürecinde gerekli yerini alması için veli ve ailelerin katılımı sağlanır.

İlköğretim Kurumları Standartlarına göre rehberlik uygulamalarını değerlendiren maddeler:

1. Her sınıfın rehberlik planı vardır.

2. Rehberlik programına uygun eğitsel rehberlik faaliyetleri formları vardır. 3. Eğitsel Rehberlik etkinlikleri formları vardır.

4. Öğrenci gözlem defteri tutan öğretmen sayısı…. Öğrenci gözlem defteri tutan öğretmen sayısının toplam öğretmen sayısına oranı (Ölçüt: %100).

5. Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yürütme Komisyonu vardır.

6. Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yürütme Komisyonu toplantı tutanağı vardır. 7. Yılsonu Sınıf/ Şube Rehberlik Hizmetleri faaliyet raporu vardır.

8. Okul Rehberlik Hizmetleri Faaliyetleri raporu vardır. 9. Rehberlik Servislerinde toplu dosya vardır.

10. Eğitsel rehberlik amacıyla Rehberlik Servisine yönlendirilen çocuk sayısı…. Eğitsel rehberlik hizmeti alan çocuk sayısının Rehberlik Servisine yönlendirilen çocuk sayısına oranı (Ölçüt:%100).

11. Eğitsel rehberlik amacıyla düzenlenmiş faaliyet sayısı……

2.6.2.1.7.2.1.3. Kaynaştırma Eğitimi Uygulamaları

Özel eğitime gereksinimi olan çocukların eğitim-öğretim süreçlerine uyum ve katılımları okuldaki kaynaştırma eğitim uygulamaları ile desteklenir.

İlköğretim Kurumları Standartlarına göre kaynaştırma uygulamalarını değerlendiren maddeler:

1. Kaynaştırma eğitimine yerleştirme kararı alınmış çocuk sayısı………… Sınıftaki kaynaştırma öğrenci sayısının toplam sınıf öğrenci sayısına oranı (35/1 öğrenci, veya 25/2 öğrenci olmalı, sınıf başına en fazla 2 kaynaştırma öğrencisi düşmeli) (S-).

2. Kaynaştırma eğitimindeki her çocuk için Kaba Değerlendirme Formu vardır. Kaba değerlendirme formu doldurulmuş kaynaştırma öğrenci sayısının toplam kaynaştırma öğrenci sayısına oranı (%100 olmalı).

3. Özel Eğitim gerektiren çocuklar hakkında eğitim almış öğretmen sayısı…. Özel Eğitim gerektiren çocuklar hakkında eğitim almış öğretmen sayısının toplam öğretmen sayısına oranı (%100).

4. BEP Geliştirme Birimi toplantı tutanağı vardır.

BEP doğrultusunda kaynak oda kullanan kaynaştırma öğrenci sayısının okuldaki toplam BEP’i hazırlanan kaynaştırma öğrenci sayısına oranı (S-).

5. Kaynaştırma eğitimindeki her çocuk için bireyselleştirilmiş eğitim programı (BEP) vardır. 6. Okulda kaynak veya destek eğitim odası vardır (S-).

7. Okulda kaynak veya destek eğitim odası kullanım planı vardır.

8. Okul dışında destek eğitim alan kaynaştırma öğrenci sayısı………. Okul dışında destek eğitim alan kaynaştırma öğrencisinin okuldaki toplam kaynaştırma öğrencisine oranı (S-).

9. Çocuğu Kaynaştırma eğitiminde olup Kaynaştırma eğitimi ile ilgili eğitim alan veli sayısı……..

10. Özel Eğitim gerektirmeyen çocuklara ve velilerine yönelik engelli çocuğun kabulü konulu bilgilendirme eğitimi vardır. Çocuğu Kaynaştırma eğitiminde olup Kaynaştırma eğitimi alan veli sayısının Çocuğu Kaynaştırma eğitiminde olan toplam veli sayısına oranı (%100).

11. Özel Eğitim Sınıfı Şube sayısı…………

12. Özel Eğitim Sınıfında eğitim gören öğrenci sayısı ………… Özel Eğitim Sınıfında eğitim gören öğrenci sayısının özel eğitim sınıf şube sayısına oranı (Ölçüt: Bir sınıfta en fazla 10 öğrenci).

2.6.2.2. Okul İçi Uygulamalar ile Tüm Çocukların Gelişimleri ve Üst