• Sonuç bulunamadı

3.3. DÜNYADA KOBİLERE DESTEK VEREN KURUM VE KURULUŞLAR

4.1.2. Eğitim Hizmeti Satın Alımı

Uygulama Birimleri tarafından uygulanacak yıllık Genel Eğitim Programları için gereken eğitim hizmetinin satın alınmasına ilişkin iş ve işlemler, Kamu İhale Kanunu hükümlerine göre doğrudan alım veya açık ihale usulü ile, Süreç Geliştirme Birimi veya Uygulama Birimi tarafından gerçekleştirilir. Hizmet satın alımı sözleşmesi, Uygulama Birimi ile Tedarikçi arasında imzalanır.

Ancak, Eğitmen Hizmet Bedeli talep etmeyen gönüllü eğitmenlerle işbirliği yapılması halinde; Sözleşme imzalanacak olup, bu kişilere ödenecek gündelik, yol ve konaklama giderleri aşağıdaki şekilde belirlenir.

Devlet Memurları Kanununa tabi olarak fiilen çalışan kişiler için, 6245 Sayılı Harcırah Kanunun “6245 Sayılı Harcırah Kanunu ile İlgili Limitler” tablosunda

aylık/kadro derecesi 1-4 ve 5-15 olanlar için belirlenmiş gündelik miktarları esas alınır.

Memur veya hizmetli olmadıkları halde, gönüllü eğitmenlik yapacak olanlar için, 6245 Sayılı Harcırah Kanunun 4. ve 8. maddeleri gereğince, “6245 Sayılı Harcırah Kanunu ile İlgili Limitler” tablosunda aylık/kadro derecesi 5-15 olanlar için belirlenmiş gündelik miktar esas alınır.

Her iki durumdaki gönüllü eğitmenler için 6245 Sayılı Harcırah Kanunun 33.maddesinin (d) fıkrası gereğince de gündelik miktarını aşmamak şartı ile belge ibrazı halinde ve 10 (on) gün ile sınırlı olmak üzere konaklama ücreti ayrıca ödenebilir. Yol masrafları da (tren, otobüs gibi muayyen tarifeli araçlar) ilgili belgenin ibrazı halinde ödenir. Ancak, uçak ile seyahat edilmesi zorunlu olduğu hallerde ilgili Süreç Geliştirme Birimi tarafından alınacak Başkanlık Makamı onayı ile Uygulama Birimince belge karşılığında ödeme yapılabilir.

Genel Eğitim Programlarında hizmet bedeli, hizmetin gerçekleşmesi ve kesin kabulü halinde ödenir.

Eğitim programlarına ait hizmet satın alımı sürecinde, hizmetin temin edilememesi, oluşturulacak gruplarda istenilen sayıya ulaşılamaması ve benzeri nedenlerle hizmet satın alınamaması veya satın alınan hizmetin iptali durumunda, Yararlanıcının bir sonraki eğitim programı için hakkı saklı kalır. İptal gerekçesi bir yazı ile Yararlanıcılara duyurulur. Yararlanıcının talep etmesi halinde varsa katılım ücreti, talep tarihinden itibaren 30 (otuz) iş günü içersinde iade edilir.

4.1.3. Genel Eğitim Programlarının İşletmelere Duyurusu

Gönüllü eğitmenlerle veya ilgili ihale usulleri ile hizmet satın alımı sonucu uygulanacak Genel Eğitim Programları, Yararlanıcılara eğitim programından önce uygun iletişim yöntem ve araçlarıyla duyurulur.

Duyuru metinlerinde;  Programın Adı,  Programın Amacı,  Kimler Katılmalı,  Programın Tarihi  Programın Yeri,

 Programın Uygulanacağı Saatler,  Başvurunun nereye yapılacağı,  Eğitim Uzmanı,

 Katılım Ücreti Varsa Tutarı,  Programın Kontenjan Sayısı,  Programın Son Başvuru Tarihi,  Başvuru Koşulları,

vb. açıklamalara yer verilir.

4.1.4. Başvuru ve Uygulama

a) Ücretli veya Ücretsiz Genel Eğitim Programları, en az 10 (on) katılımcı olması durumunda uygulanabilir.

b) Ücretli programlar için katılımcı ücreti; hizmet satın alımı sonucunda kesinleşen program bedelinin, varsayılan 10 (on) katılımcı sayısına bölünüp, yörelere göre destekleme oranları uygulanarak tespit edilir.

c) Konferans, panel, sempozyum, kongre ve benzeri gibi geniş katılımlı bilgilendirme amaçlı eğitim programlarının süresi 6 (altı) saati geçemez. Bu tür programlar için destekleme oranı yöre farkı olmaksızın % 100 dür.

d) Eğitim programlarının bir günlük süresi, 6 (altı) saati geçemez.

e) Genel eğitim programlarına başvuru, Genel Eğitim Programları Başvuru Formu ile yapılır.

f) Ücretli programlarda katılımcılara ait kesin başvurular; Genel Eğitim Programları Başvuru Formu ve katılımcı ücretinin Uygulama Birimi banka hesabına yatırıldığına dair banka dekontu ile, program başlangıç tarihinden en geç 5 (beş) gün öncesinden yapılır.

g) Eğitim programına katılmayı talep ettiği halde, programa katılmayan Yararlanıcıya, başvuru aşamasında ödemiş olduğu bedel iade edilmez.

h) Her eğitim programının uygulama sürecine ait tüm hazırlıklar, program tarihi başlamadan önce tamamlanır. Eğitim programında kullanılacak materyal ve dokümanlar, eğitim salonu veya laboratuarı, kullanılacak eğitim araç ve gereçleri, katılımcılara verilmek üzere programla ilgili ders notu, yayın ve diğer dokümanlar hazırlanır. Eğitim notunun, program başlangıç tarihinden önce basılmış olması gerekir. Eğitim notlarının bir nüshası KOSGEB kütüphanesine kaydedilerek muhafaza edilir.

i) Her eğitim programında katılımcılara, “Katılımcı Devam Çizelgesi” imzalatılır. Konferans, panel, sempozyum, kongre ve benzeri gibi geniş katılımlı programlarda Katılımcı Devam Çizelgesinin düzenlenmesi ve takibi, Uygulama Biriminin yetkisindedir.

j) Konferans, Panel, Sempozyum, Kongre ve benzeri gibi geniş katılımlı programlar hariç, her program bitiminde devam çizelgesi kontrol edilerek;

Program süresinin asgari % 80 oranında devam eden katılımcılara ‘Katılım Belgesi’, Eğitim programının tasarımında, katılımcıların eğitim sonrasında kazandıkları bilgi, beceri ve davranış değişikliklerinin ölçülmesi için test uygulandığı takdirde, asgari 70/100 puan alan ve program süresinin asgari % 80 oranında devam eden katılımcılara, ‘Başarı Belgesi’ verilir.

Uygulama Biriminin hizmet satın alacağı Eğitim Kuruluşlarının, düzenleyecekleri özel ihtisas konularına ilişkin eğitim programlarında; eğitim sonuçlarının test, ölçme ve değerlendirilmesine ilişkin kriterler ve yöntemler geçerli

olmak üzere, devam koşulunu sağlayan katılımcılara, Eğitim Kuruluşu tarafından ‘Sertifika’ verilir.

Katılım Belgesi ve Başarı Belgesi; Eğitim Kuruluşu ve Uygulama Birimi yöneticisinin imzalarıyla, Sertifika; sertifika vermeye yetkili, Eğitim kuruluşu tarafından düzenlenir.

Söz konusu belgeler, özel bir kayıt defterinde sıra numarasıyla kayıt altına alınır ve programın son saatinde katılımcılara sunulur.

k) Uygulama Birimi tarafından, programla ilgili tüm belgelerin yer alacağı ‘Eğitim Programı Dosyası’ hazırlanır. Program sonunda düzenlenecek ‘Genel Eğitim Programları Sonuç Raporu’nun da yer aldığı Eğitim Programı Dosyası, Uygulama Birimi Müdürünün onayına sunulur.

l) Desteklerin izlenmesi ve değerlendirilmesi Genel Eğitim Programları İzleme ve Performans Formu ile yapılır.

4.1.5. Genel Eğitim Programlarını İzleme ve Değerlendirme

Uygulama Birimi tarafından, Konferans, Panel, Sempozyum, Kongre ve benzeri gibi geniş katılımlı programlar hariç, her eğitim programı sonunda Katılımcılara Müşteri Memnuniyeti Anket Formu uygulanır. Anket değerlendirme sonuçları ile ilgili işlemler, Uygulama Birimi tarafından yapılır ve Genel Eğitim Programları Aylık İzleme Formu ile Süreç Geliştirme Birimine gönderilir.

Benzer Belgeler