• Sonuç bulunamadı

Eğiticiyi Eğitme Semineri

ÇOCUKLARLA ÇALIŞMANIN TEMEL İLKELERİ (ARTEMIS 2001)

6. YÖNETİM, PERSONEL VE MALİ İŞLEYİŞ

6.2 PERSONEL VE İÇ YÖNETİM

6.2.8 Eğiticiyi Eğitme Semineri

Eğiticiyi eğitme seminerleri, uzmanları (doktorlar, avukatlar, polisler, sosyal hizmet çalışanları, psikologlar...) kadınlara ve çocuklara yönelik şiddet konusuyla başa çıkmaları için eğitmeye yöneliktir (bakınız WAVE 2000). En az iki yıl deneyime sahip sığınak personeline 'bir eğiticiyi eğitme semineri'ne katılma olanağı verilmelidir.

6.2.9 Gözetim (Supervision)

Gözetim, birinin kendi çalışmasını gözden geçirmesinin ve iyileştirmesinin bir aracıdır. Gözetmenler, ekip, grup ya da birey bazında danışmanlık sağlayan özel eğitilmiş uzmanlardır. Pek çok ülkede gözetmenler, gözetmen eğitim programları için standartlar belirleyen ve nitelikli gözetmenlerin listelerini yayınlayan kurumlara bağlıdırlar. Toplumsal cinsiyet sorunlarına duyarlı, kadınlara ve çocuklara yönelik şiddet alanında deneyimi olan bir gözetmen aranması tavsiye edilir.

Profesyonel mesafe, bir ekibin ya da kurumun tamamı için etkili gözetimin gerekli bir unsurudur. Dolayısıyla niteliğin önemli ölçütlerinden biri, gözetimin dışarıdan bir gözetmen tarafından yapılmasıdır.

Gözetim görevinin mümkün olan en iyi koşullarda yerine getirilmesi için, belirlenen tavır ve kurallara bağlı olarak belirli bir zamanda ve ortamda yer almasına dikkat etmelidir.

Gözetim tüm personel ve gönüllüler için zorunlu olmalıdır. Kendisi hakkında değerlendirme yapılmasına hazır olmayan bir çalışan, profesyonel olarak güvenilir değildir.

Her sığınakta en azından ekip gözetimi sağlanmalıdır. Danışmanlık çalışmasını gözden geçirmenin bir aracı olarak bireysel gözetimin olması mantıklıdır. Bu özellikle yeni personel için önemlidir.

Gözetim seanslarının sıklığı, personel sayısına ve grubun genel deneyimine bağlıdır. Aylık seanslardan, eğer sığınak henüz faaliyete geçmişse, haftalık seanslara kadar bu sıklık değişir.

Bir sığınakta gözetim neden bu denli önemlidir

Gözetim, bakımla yakından ilintili ve onun ayrılmaz bir parçasıdır.

Travmaya uğramış insanları dinlemenin ve önemsemenin yol açtığı ikincil travma sonrası stres bozukluğu, gözetimi gerekli kılar.

Sığınak çalışanları sürekli olarak kadınlarca anlatılan travmatik hikâyelere maruz kalır. Çalışanlar mahkeme sırasında ya da sığınağa zorla girmesi halinde sığınakta bir kadının eşiyle de karşılaşabilirler.

Eğer çalışanlardan biri, ilgilendiği kadının durumu yüzünden (öfke, aciz ya da aşırı güçlülük hissi, acıma, sevgi vb. gibi) şiddetli duygularla sarsılır, geçmiş kişisel deneyimlerinin anısını geri getiren bir huzursuzluğa kapılırsa ya da bakım konusunda bir duraksama baş gösterirse gözetim, mağdur kadınla çalışmaya devam etmenin yeni yollarını bulmaya yardım edebilir. Bu, söz konusu personelin kendi duygularıyla başa çıkmasına, duygusal ve bilişsel düzeyde kendi deneyimlerinin bilincine varmasına yardım etmekle başarılır.

Bir kadın ya da bir çocukla kurulan ilişki bazen bunalım, bazen gizli işbirliği veya karmaşa yaratarak çalışmaya devam etmeyi

zorlaştırabilir.

Gözetim ihtiyacı doğurabilecek durumlar:

*Birinin gizlilik kuralını ihlalinin yarattığı öfke;

*Bir kadının sığınaktan ayrılması yüzünden duyulan üzüntü

*Bir kadının kendisine şiddet uygulayan eşine dönmeye karar vermesinden doğan güçsüzlük hissi

*Kadınlarla gündelik ilişkilerde karşılaşılan sorunlar ve güçlükler;

*Çalışanlar arasındaki çatışmalar;

*Bir kadının kuralları ihlal etmesi durumunda sığınak kurallarının ve tutumunun uygulanması

*Personel toplantılarının yönetimi;

*Farklı görevlerdeki sığınak personelinin işlerine karşı saygı ve anlayış gösterme.

*Dışarıdan bir gözetmenin yardımı ve rehberliği altında, belirli bir ortamın sağladığı korunma ve güvenlik hissiyle sorunları grupla paylaşmak ve tahlil etmek, personel arasında zor ve travmatik durumlarda yakın çalışma içinde olmaktan kolayca doğabilen çatışmaların çözümünü kolaylaştıracaktır.

Gözetimle genellikle ulaşılan sonuçlar şunlardır:

*Duygusal tıkanıklıkların çözülmesi;

*Ağır travmaya uğramış kadınlarla çalışmaya devam etmek için güven tazeleme ve destek.

Elbette deneyimli sığınak personeli de yeni üyelere tavsiyede bulunacak ve çalışmalarını gözden geçirmelerine yardımcı olacak yeterliliktedir. Bu iç destek biçimine iç görüş (İng. intervision) denir ve gözetimle aynı şey değildir.

Gözetim, kurumsal gelişmeye de yararlı biçimde uygulanabilir. Bu durumda gözetim, tesisin yapılarını ve işlevlerini tartışmak ile gelişimini ve hedeflerini desteklemek için bir forum görevi yapar (bkz. Yönetim hakkındaki kısım).

6.2.10 Gönüllüler

Bir sığınağın gönüllü alıp almayacağı bireysel bir karar olmalıdır.

Bu kılavuzda ortaya konulan ilkeler sığınak personeline ücret ödenmesini ve sığınakların mali yetersizlikler yüzünden gönüllülere sırtını dayamak zorunda bırakılmamalarını savunur. Bölüm 5'te özetlenen temel hizmetler ücretli personel tarafından verilmelidir.

Gönüllülerle çalışırken, aşağıdaki şartlar karşılanmalıdır:

*Gönüllü çalışmalar, gönüllülerle ilgili tüm konulardan sorumlu olan bir sığınak çalışanı tarafından bağlantırılmalıdır.

*Gönüllüler toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılık konusunda farkındalığa sahip ve zamanlarının bir bölümünü şiddete maruz kalmış kadınlarla ve çocuklarla çalışmaya adayacak güçlü güdüleri olan kadınlar olmalıdır.

*Sığınak gönüllüsü olmak için başvuran bir kadınla beklentileri ve düşünceleri hakkında bir görüşme yapılmalıdır.

*Her iki taraf da ancak bu görüşmeden sonra kadının işe uygun olup olmadığına karar vermelidir; eğer uygunsa, gönüllü çalışmanın süresini ve içerdiği sorumlulukları ayrıntılı biçimde belirten bir sözleşme imzalanmalıdır.

*Gönüllüler sığınak kurallarını kabul etmelidir (gizlilik, davranış biçimi vb.)

*Gönüllüler yeterli eğitim ve süpervizyon almalıdır.

Gönüller işlerine azami saygı gösterilmesi ihtiyacındadır.

Bir iş arkadaşına karşı küçük dikkatsizlikler (birini bekletmek, önemli bir bilgiyi aktarmayı unutmak vb.) yapılabilir. Böyle hatalar

gönüllüler söz konusu olduğunda onlara işlerinin önemli olmadığı hissi verme gibi sonuçlar doğurabilir