• Sonuç bulunamadı

2. İLKÖĞRETİM T C İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ’NDE

2.4. Duyuşsal Hedeflerin Gerçekleşme Başarısına İlişkin Görüşler

Duyuşsal alan öğrencinin tutum, değer ve duygularıyla ilgilidir.212 İnsanın duygularını içeren davranışları ifade eder. Duyuşsal eğitim; öğrencinin duygu ve ihtiyaçlarını rahatça anlatmasını, kendisine ve başkalarına saygılı davranmasını ve kendini denetlemesini, hedeflerini gerçekleştirmesini sağlamaya çalışır. Duyuşsal alan kapsamında yer alan insan özellikleri ilgi, tutum, özgüven herhangi bir şeyi sevme (Yurt,İnsan Sevgisi) ulusal ülkülere bağlılık, fikirlere karşı hoşgörülü olma, çevreyi, araç gereci temiz tutma vb. çeşitli duygu ve davranış tarzlarının eğilimlerini kapsamaktadır. Okul öğretmenlerinde duyuşsal alanla özellikle ilgili öğrenmeler çok önemli yer tutmaktadır.213

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde amaç gerçekleştirme bilincinin uyandırılması sürecinde, duyuşsal değişkenlerin ne derece etkili olduğuna ilişkin öğretmen görüşleri Tablo 12’de sunulmuştur.

212 Küçükahmet, a.g.e, s.17

Tablo 12: Duyuşsal Hedeflerin Gerçekleşme Başarısına İlişkin Görüşler (%) Davranışlar K es inl ikl e K at ıl ıyor um K at ıl ıyor um K ıs m en K at ıl ıyor um K at ıl m ıyor um K es inl ikl e K at ıl m ıyor um O rt al am a S ta nda rt S apm a

TCİTA dersinin özel amaçlarına hizmet edecek ders dışı etkinlikler öğrenme

başarısını artırır. 38,8 41,7 10,7 6,8 1,9 4,08 .97

TCİTA.dersinin korku egemen bir eğitsel duruş sergilemesi amaç gerçekleştirme başarınsın sınırlamaktadır.

15,5 30,1 25,2 27,2 1,9 3,30 1.09

TCİTA dersi, özel ders amaçları itibariyle herhangi bir dünya görüşünü sahiplenme ve karşı çıkma

duygusallığını taşımaz.

11,7 22,3 26,2 27,2 12,6 2,93 1.21

TCİTA dersi, bilginin içselleştirilmesi ve duygusal tutumlara

dönüştürülmesine katkı sağlar. 6,8 35,0 36,9 18,4 2,9 3,24 .93 TCİTA dersi, öğrenci benliğinde

sınırlayıcı değil, özgürleştirici ve doğal

zekayı coşturucu bir dönüşüm sağlar. 2,9 22,3 32,0 35,0 7,8 2,77 .97

Öğretmenlerin “TCİTA dersinin özel amaçlarına hizmet edecek ders dışı etkinlikler öğrenme başarısını artırır.” ifadesine en çok %41,7’si “Katılıyorum”, en az %1,9’ u “Kesinlikle Katılmıyorum”’u işaretlemiştir.Çetin214, Bakar215, Sağlam216, Emiroğlu217 araştırmalarında bizim bulgularımıza benzer şekilde ders dışı etkinliklerin dersin başarısını arttıracağı yönünde bulgular elde etmişlerdir. Bakar, bulgularında öğretmenler tarih laboratuarı oluşturulduğunda başarının artacağı şeklinde görüş bildirmişlerdir. Bu açıdan öğretmenlerin dersi daha iyi verebilmeleri için neler yapabileceklerinin bilincinde olduğu, yalnız uygulamaya geçirmeleri konusunda sıkıntılara düştükleri şeklinde değerlendirilebilir. Bununda TCİTA dersinin soyut konu ve davranışları içermesi ve bu davranışları kazandırmada yeterli araç-gereç, fiziki ortam

214 Çetin, a.g.t.

215 Bakar, a.g.t. 216 Sağlam, a.g.t. 217 Emiroğlu, a.g.t.

bulunamaması, uygun yöntem-tekniklerinin kullanılmaması dersin etkisini ve kazandırılacak davranışların niteliğini düşürdüğü söylenebilir.

Öğretmenlerin “TCİTA dersinin korkunun egemen bir eğitsel duruş sergilemesi amaç gerçekleştirme başarınsın sınırlamaktadır.” ifadesine en çok %30,1’i “Katılıyorum”, en az %1,9’ u “Kesinlikle Katılmıyorum”’u işaretlemiştir.Emiroğlu ve Sağlam’ın bulguları da bizimle aynıdır.Bulgulardan öğretmenlerin dersin öğrenme ve öğretme süreçlerinin istenen nitelikte olmadığına inandıkları, öğrencilere bilinç dönüşümünü değil iyi not ve sınıf geçmek için bir araç olduğu, ilgisizliği arttırdığı, yaratıcılığı öldürdüğü ve öğrencilerde yeterince istendik bilişsel, duyuşsal ve devinimsel alanda davranış değişikliğinin görülmediği şeklinde değerlendirilebilir.

Öğretmenlerin “TCİTA dersi, özel ders amaçları itibariyle herhangi bir dünya görüşünü sahiplenme ve karşı çıkma duygusallığını taşımaz.”ifadesine en çok %27,2’si “Katılmıyorum”, en az %11,7’si “Kesinlikle Katılıyorum”’u işaretlemiştir.Oranların birbirine yakın ve eşit şekilde paylaşımı, bu ifadeye öğretmenlerin yeterince inanmadıkları şeklinde değerlendirilebilir.

Öğretmenlerin “TCİTA dersi, bilginin içselleştirilmesi ve duygusal tutumlara dönüştürülmesine katkı sağlar.” ifadesine en çok %36,9’u “Kısmen Katılıyorum”, en az %2,9’ u “Kesinlikle Katılmıyorum”’u işaretlemiştir.TCİTA dersinin ikinci kısmını oluşturan Atatürkçülüğün öğrenilmesi, işleştirilmesi ve yaşama transfer edilmesi gerekmektedir.Öğretmenlerin çoğunluğunun buna inandıkları, ancak “Kısmen Katılıyorum” un ve “Katılmıyorum” oranlarının yüksek olması uygulamada duyuşsal alana yer verilmediği şeklinde değerlendirilebilir.TCİTA dersinin genel değerlendirilmesinde “Amaçlar ve ilkelerde duyuşsal alanın ağırlığına karşın, uygulamada öğrencinin bilişsel alanın (bilgi,kavrama) alt basamaklarından ileriye geçmesine neden olan bir sistem gözükmektedir” ifadesi bizim bulgularımızı destekler niteliktedir. Atatürkçülük konularının işlendiği eğitim ortamlarında duyuşsal alana yönelik ve bilişsel alanda üst düzey düşünmeyi sağlayacak eğitim ortamları oluşturulamamaktadır.

Öğretmenlerin “TCİTA dersi, öğrenci benliğinde sınırlayıcı değil, özgürleştirici ve doğal zekayı coşturucu bir dönüşüm sağlar.” ifadesine en çok %35,’i “Katılmıyorum”, en az %2,9’ u “Kesinlikle Katılıyorum”’u işaretlemiştir. TCİTA dersinin amacı bağımsız, özgür olan, düşünceli akla bilme dayanan, insan sevgisiyle yoğrulmuş, çağdaş

düşünen, vatanını milletini seven, kendine güvenen, çalışkan, dürüst, geleceğini geçmişi ile birleştiren misyonu ve vizyonu olan insan yetiştirmek, tarihi olayları sebep, sonuç, birey, toplum, zaman, mekan açısından değerlendirme, olayları düşünme, yorumlama, tahlil ve sentez yapabilme yeteneklerini geliştirmektir. Ancak bulgularda, dersin tam tersine öğrencilerin doğal zekasını ve benliğini sınırlamakta olduğu, ders programlarının ve öğrenme-öğretme sürecinin tekrar gözden geçirilmesinin gerektiği şeklinde değerlendirilebilir. Bu bulgular Kömürcü218, Çetinkaya219 ve Emiroğlu220’nun bulguları ile benzerlik göstermektedir. Çetinkaya’nın bulgularında öğrencileri, dersin kalıp içine sokularak, kitaba bağlı olarak işlenmesinin, günümüzün sorunlarına Atatürkçü yaklaşımla çözümler getirilecek tutum, davranış ve yetenek kazandırılması ile ilgili tutumlarda, olumsuzlaşmaya yol açtığını tespit etmiştir.

2.5. Toplam Benlik Dönüşümü Hedeflerinin Gerçekleşme Başarısına İlişkin

Benzer Belgeler