• Sonuç bulunamadı

I. BÖLÜM

2.11. DUYGULARI ĠFADE ETME ĠLE ĠLGĠLĠ YURT DIġINDA YAPILMIġ

Merrell, Hannah, Van Arsdale, Buman ve Rice (2011), olumsuz mükemmeliyetçi olarak tanımlanmıĢ 14 kolej öğrencisine yazarak ifade etme görevini vererek nitel bir araĢtırma yapmıĢlardır. Bu görev katılımcıların stres hakkındaki, mükemmeliyetçilik hakkındaki, performans beklentileri hakkındaki ve baĢa çıkma hakkındaki en derin düĢünce ve duygularını yazmalarını içeriyordu. 20 dakikalık 3 farklı oturum yapılmıĢtır. Her bir yazma oturumu 2-4 gün arayla yapıldı. ÇalıĢmadaki öncü temalar; yoğun stres, standartlar, kendini mükemmeliyetçi olarak tanıtma ve baĢa çıkma olarak tespit edilmiĢtir. ÇalıĢma sonucunda, yazarak ifade etmek, direk ifade etmeye nazaran daha kolay olduğu için mükemeliyetçilerle bu Ģekilde çalıĢmak daha faydalı olacağı sonucuna varılmıĢtır.

King ve Emmons (1990) duyguları ifade etme kararsızlığının etkilerini vurgulamıĢlardır. Buna göre duyguları ifade etme eğiliminden çok, duyguları ifade etmede yaĢanan kararsızlık iyi oluĢa etki etmektedir. Birey hislerini ifade etse de etmese de sağlıklı olabilmektedir. GeliĢtirilen ölçek çalıĢmasında, „Duyguları Ġfade Etmede Kararsızlık Ölçeği‟ psikolojik iyi oluĢ düzeylerini ölçen diğer ölçeklerle

44 olumsuz, psikolojik rahatsızlıkları ölçen ölçeklerle olumlu yönde doğrusal bir iliĢki bulunmuĢtur. Duyguları ifade etmede kararsızlık, daha fazla istenmeyen olumsuz duygu, obsesif-kompulsif eğilim, depresyon, paranoid düĢünceler ve anksiyete ile iliĢkilidir.

Panagopoulou, Kersbergen ve Maes (2002), farklı örneklem gruplarının duyguları ifade etme davranıĢları üzerinde çalıĢmıĢ, hastalardan oluĢan bir örneklem grubuyla araĢtırma yapmıĢ ve duyguları ifade etmekle etmemenin değiĢik etkilerini tanımlamak için yaptıkları meta analizde, ne duyguları ifade etme ne de etmemeyi, hastalığın Ģiddetini algılamayla iliĢkili bulamamıĢlardır.

King (1993), duyguların ifadesi, duyguları ifade etme karasızlığı ve evlilik memnuniyeti arasındaki iliĢkiyi incelediği çalıĢmasında, erkeklerin evlilik memnuniyeti ile duyguları ifade etme eğilimi arasında olumlu, duyguları ifade etme kararsızlığı yaĢama ile olumsuz yönde iliĢki içerisinde olduğu sonucuna ulaĢmıĢtır.

Komiya, Good ve Sherrod (2000), üniversite öğrencileri ile gerçekleĢtirdikleri araĢtırmalarında cinsiyet, duyguları ifade etme, sosyal damgalanma ve psikolojik rahatsızlık ile psikolojik yardım aramaya iliĢkin tutumlar arasındaki iliĢkiyi incelemiĢlerdir. Sonuçlar cinsiyet (erkeklik), daha fazla sosyal damgalanma korkusu, duygu ifade etmeye iliĢkin rahatsızlık, daha düĢük psikolojik rahatsızlık düzeyi ve psikolojik servisleri kullanmaya iliĢkin isteksizlikteki açıkladığını göstermektedir. AraĢtırmada, duyguları açmaya iliĢkin daha fazla istekli olma, daha olumlu tutumlara sahip olmayı yordamaktadır. Psikolojik danıĢma sürecinde duyguları ifade etmenin ve süreçte güçlü duygular yaĢamanın, özellikle Asya kültürleri gibi belirli kültürlerde rahatsızlık verici duygular yarattığı görülmüĢtür.

Vogel, Wade ve Hackler (2008), üniversite öğrencilerinde duyguları ifade etmede açıklık ile psikolojik yardım arama niyeti arasındaki iliĢkide psikolojik danıĢmadan beklenen risk ve yarar algısı ile psikolojik rahatsızlığın aracı rolünü yapısal eĢitlik modellemesi ile incelemiĢlerdir. Duyguları ifade etme ve tutumlar arasındaki iliĢki, beklenen fayda ve risk tarafından; duyguları ifade etme ve gönüllülük arasındaki iliĢki ise tutumlar ve beklenen fayda - risk tarafından tam olarak aracı bulunmuĢtur. Bir baĢka deyiĢle, araĢtırma sonuçları duyguları ifade

45 etmenin bireyin kiĢisel ve psikolojik problemleri için yardım arama gönüllülüğü ile bağlantılı olduğunu göstermiĢ ve bireyin duygularını ifade etme eğiliminin, yardım arama kararında önemli bir faktör olduğunu ortaya koymuĢtur.

Garrison (2014), uyumsuz mükemmeliyetçilik ve depresif semptomlar arasındaki iliĢkide duyguları açma, duygusal kaçınma ve zihinsel geviĢ getirmenin aracı rolünü incelemeyi ve değerlendirmeyi amaçladığı çalıĢmalarında, yüksek seviyede depresyon ruminatenin aracı rolü ile olumsuz mükemmeliyetçiliğin bir yordayıcı olarak bulunmuĢtur. DüĢük seviyede duyguları açma ise yüksek seviyede duygusal kaçınmanın aracı rolü ile yüksek seviyedeki olumsuz mükemmeliyetçiliği yordamaktadır. Ayrıca düĢük seviyedeki duyguları açma eğilimi depresif semptomlarla iliĢkili bulunmuĢtur.

Richardson ve Rice (2015), kendine yönelik mükemmeliyetçilik, günlük sıkıntılar ve günlük duygusal olayların ifadesi üzerine yaptıkları çalıĢmada yüksek öz eleĢtiri sahibi mükemmeliyetçilerin yüksek stres altındayken duygularını daha az dıĢa vurduklarını belirtmiĢlerdir.

So A ve Kang (2013) ortaokul ve lise öğrencilerinin depresyonu üzerinde anne psikolojik kontrolünün, biliĢsel duygu düzenlemenin ve duyguları ifade etmenin etkisini inceledikleri çalıĢmalarında annenin psikolojik kontrolü, biliĢsel duygu düzenleme ve duygularını ifade etmede fark olmadığı halde lise öğrencilerinin depresyon düzeyi yüksek bulunmuĢtur. Ayrıca, her iki grubun da depresyon düzeyleri ve duyguları ifade etmeleri arasında negatif yönde bir iliĢki görülmüĢtür. Fakat duyguları ifade etmenin depresyon düzeyindeki etkisi sadece lise öğrencileri için gözle görülür bulunmuĢtur.

Forbush ve Watson (2006), yeme bozukluğu olan kadınlar ve normal kadınlar arasında duyguları engelleme ve kiĢilik özelliklerinin karĢılaĢtırılması yönünde yaptıkları çalıĢmalarında nevrotism kontrol edildiğinde bile yeme bozukluğu olan kadınların duygularını negatif veya pozitif olarak ifade etmeyip duygularını ketledikleri sonucuna varmıĢlardır. Ayrıca yeme bozukluğu olan kadınların düĢmanlık ve nevrotiklik düzeyi yüksek bulunmuĢtur. Yeme bozukluğu olanlar içsel düĢüncelerinin ve duygularının daha az farkında olduğu ve baĢkalarının beklenti ve

46 düĢüncelerine daha fazla farkındalık göstermektedirler. Bulmia nevroza rahatsızlığı olan kadınlar anoreksiya nevroza hastalarına göre daha çok duygularını ketleme, düĢmanlık ve nevrotizm seviyelerine sahip bulunmuĢtur.

Khodabakhsh ve Kiani (2014), lise çağındaki kız öğrencilerindeki, anksiyete ve duyguları ifade etmenin yeme bozuklukları davranıĢı üzerindeki etkisini inceledikleri araĢtırmalarında anksiyete, aleksitimi ve yeme bozuklukları davranıĢı arasında pozitif yönde bir iliĢki vardır. Ayrıca her iki değiĢken de yeme bozuklukları davranıĢının önemli bir yordayıcısı olarak bulunmuĢtur.

Bryan, Quist, Young, Steers ve Lu (2015), algılanan sosyal destek ve duyguları ifade etmede yaĢanan kararsızlık arasındaki iliĢkide genel ihtiyaçların doyumunun aracı rolünü incelemiĢtir. Duyguları ifade etmede yaĢanan kararsızlık ile özerklik, rekabet, iliĢkililik ve sosyal destek ters yönlü anlamlı bir iliĢki içindeyken sosyal destek ve özerklik, iliĢkililik ve rekabet arasında pozitif yönlü anlamlı bir iliĢki görülmektedir. Sosyal destek ve duyguları ifade etmede kararsızlık yaĢama arasındaki iliĢkide genel ihtiyaçların doyumunun aracı rolü bulunmuĢtur.

Bryan, Lucas, Quist, Young, Foster, Steers ve Lu (2016), anksiyete, depresif semptomlar, duyguları ifade etme kaygısı arasındaki iliĢkide dinsel baĢa çıkmanın etkisini incelemiĢlerdir. Beklenin aksine dinsel baĢa çıkma, sıkıntı yaratan durumlar ve duyguları ifade etmede kararsızlık arasındaki iliĢkiyi Ģiddetlendirmektedir. Yüksek seviyede duygularını ifade etmede kararsızlık yaĢayan bireyler için dinsel baĢa çıkma uygun bir yol olarak görülmemektedir.

2.12. DUYGULARI ĠFADE ETME ĠLE ĠLGĠLĠ YURTĠÇĠNDE YAPILMIġ