• Sonuç bulunamadı

Bu durumda, hapishane yapımı ve bakımının bünyesel riskinin düşük olarak de

Belgede İNCELEME KONUSUNUN SEÇİMİ (sayfa 31-34)

Planlama Aşaması 3 : Denetim Stratejisi ve İnceleme Teklifleri

4.7 Bu durumda, hapishane yapımı ve bakımının bünyesel riskinin düşük olarak de

ğerlendirilmesi muhtemeldir. Çünkü bu faaliyetlerle ilgili olarak yeni ve yönetil­

mesi mümkün olmayan çok az husus vardır. Değişken ve Hapishane İdaresince kontrol altına alınamayan taleple arzın denkleştirilmesinde bir sorun çıkabilir.

Ama büyük bir bölümü için, Performans herhangi bir taşınmaz yönetimi için uy­

gulanan iyi yönetim uygulama örneklerine dayanacaktır. Bu durumda, ayrıntılı gözlemler şunları kapsayabilir:

hapishane koşullarında belirgin bir gelişme eğilimi varsa da, bu inşaat ve ye­

nileme programından olduğu kadar, hapishanedeki insan sayısında meydana gelen azalmadan kaynaklanmaktadır.

hapishane projeleri -durgunluk dönemlerinde olsa bile- uzun sürer ve bütçe­

yi aşar ve düzenli bir şekilde belirlenip izlenmez.

genellikle hapishane hizmetlerinin yönetimi ve özellikle de taşınmazların yö­

netimi yerel ve merkezi kontrollar arasında hassas bir denge gerektirir. Hali­

hazır düzenlemeler iyi işliyor görünmemektedir.

taşınmazların ana amaç ve hedefleri verimlilik, etkinlik ve tutumluluğu yete­

rince kapsamamaktadır.

kurum dışı gözlemciler, taşınmazların durumu ve bunların durumlarının iyileştirilmesi konusunda çok eleştiri getirmektedirler.

hapishane koşullarındaki değişikliklerin yanısıra yeni inşa edilmiş ve yeni­

lenmiş hapishanelerin, koşullarının iyileştirilmesinde ve güvenlik sağlanma­

sındaki etkinlik izlenmelidir, (mümkün olduğunca hükümlülerin hapishane lere yerleştirilmesi ve farklı mahkûm kategorilerinin özel ihtiyaçları açısın­

dan.)

ALAN: HAPİSHANE TAŞINMAZLARI-Yapım ve Bakım Programları Amaçlar ve Hedefler Hapishane İdaresinin 4 orta dönem amacı vardır. Bunlardan 2'si hapisha­ ne sahası ile ilgilidir: Amaç 1, hükümlüleri, tehlikeden uzak, güvenli, temiz ve kalabalık olmayan mahallerde barındırmak. Amaç 4, halihazır personel, para ve proje kaynaklarının en yüksek verimliliği sağlayacak ve en iyi yönetim uygulamalarını gerçek­ leştirecek şekilde kullanılması. En Son Resmi Rapor (CMXXY), 3'ü aşağıda belirtilen şekilde, taşınmazla­ ra ilişkin ol-mak üzere 12 Hapishane İdaresine öncelik vermektedir.

Kaynaklar ve Sonuçlar Yapımı süren 5 hapishane, bütçenin 127 bin Sterlin olması bekleniyor, kısmen planlanmış projelerin ertelen­ miş bölümüyle finanse edilecek. Mart 91'den beri, 8 hapishane yapıl­ mış: aşılan bütçe toplam 92 bin Ster­ lin (ortalama %24). Yenileme programı yıllık bütçesi yaklaşık 200 bin Sterlin-bir kısmı ayaklanmalarda meydana gelen ha­ sarları gidermeye ayrılmış, bir kısmı orijinal hapishane inşa projelerinden finanse ediliyor.

Politika Araçları ve Yönetimi Genel İnşa ve yenileme programının sorumluluğu ve kontrolü Hapishane İdaresinde toplanmış. Hapishane nü­ fusuna ilişkin tahminler, hapishane koşullan ve yerel şikayetler dikkate alınır. Projelerin keşif bedeli 25 bin Sterlin'den daha fazladır. İhtiyacı belirleme sistemi projeler ilerledikçe yapılan çok sayıdaki de­ ğişiklikler ve buna bağlı olarak olu­ şan maliyet artışı ve zaman kayıpları nedeniyle zayıf. 1988'den beri, yeni projelerin yöne­ timinde, PSA'dan tedrici bir uzaklaş­ ma sözkonusu. Yapım işleri müte­ ahhitlere yaptırılıyor. Hapishane İdaresi her projenin sponsorluğunu

Hizmetin Dış Kullanıcıları HM Hapishaneler Baş Müfettişi ta­ şınmaz yönetimini eleştirerek şunları ifade etmektedir: "k sık modası geçmiş planların uygulandığını far- kettik... müşteri mimar tarafından yeterince bilgilendirilmiyor... bunla­ n boyutu, özellikleri ve yerleşimi ile ilgili olarak vizyon eksikliği söz­ konusu". Çok az sayıda hapishane yöneticisi varlık kullanımının başlı­ ca gelişmeleri hakkında net bir görü­ şe sahipti. Müteahhitler: işlerini kaybetmek korkusuyla yönetim için eleştirilerini dile getirmekte isteksizler. Mahkûm dernekleri: hapishane bi­ nalarının depresyonu ve intiharları etkileyen faktörler olduğunu,

• tüm hükümlülerin her an sağlık hizmetlerine ulaşabilmesinin sağlanması; • gereğinden fazla kalabalıklaş­ maya son verilmesi • bina eklentilerinin mümkün ol­ duğunca küçük ve kolay yöne- tilebilir bölümlere ayrılması l Durum , 8000 hektar arazi, m birimi. e Birinci Dünya Savaşın­ e yapılmış, Dünya Savaşı sı­ a 39 bina hapishaneye çevril­ , 44 hapishane amaçlı bina savaş­ a inşa edilmiş. 1918 ile 1958 a inşa edilen yeni hapishane . ı kalabalıklaşmanın, ayaklanma­ n ve kayda değer güvenlik zaafla­ n yakın geçmişi. Hapishane inşaat , 1980-1994 döneminde iki i hapishane yapımına ve diğer ha­ n büyük ölçüde yenilen­ e imkân verecektir.

Hapishaneler normalin %4 üstünde kalabalık, ama, son trend 1987'deki %13'lük zirve noktasından düşüş ol­ duğunu gösteriyor. Yerel hapishane­ lerde durum daha kötü. Yerler hemen hemen sabit. Toplam hapishane nüfusunda düşme var. Hücre sağlık hizmetleri Mart 92'de hükümlülerin %70'i için sözkonusu. Bu programın gerisinde. Mart 1993 için %85'lik, Aralık 1994 için %100'lük hedeflere ulaşılacağı şüp­ heli. Woolf Raporu'nun bu koşulları ayaklanma ve memnuniyetsizlikleri etkileyen faktörler olarak belirttiği­ nin altı çizilmelidir.

yapıyor.(standartlar, danışma, strate­ jik izleme) PSA hâlâ tasarım şartna­ mesi hazırlanması teklif, alınması ve kapsam ve güvenilirliğin yeterliliği hakkında ana hatlarıyla Hapishane İdaresine verilen günlük raporlarının izlenmesi faaliyetlerini yürütmekte­ dir. Yenileme projeleri, yerel Hapishane İdaresi personelince yönetiliyor. Merkezi raporlama veya geniş plan­ ların izlenmesi için bir sistem bulun­ muyor. İnşaat projelerinin teknik denetimle­ ri ders çıkarmak amacıyla yapılıyor. Ama sonuçların çok azı duyuruluyor ve tasarıma ilişkin rehberler herkes tarafından izlenmiyor. İhtiyaç ve tasarım çalışmaları için yeterli uzmanlığa sahip personel te­ mininde, yerel gözetim ve güvenlik düzenlemelerinin yapılmasındaki güçlükler I yıllık gecikmeye ve bin Sterlin ekstra masrafa neden oldu.

koşulların rehabilitasyon hedeflerine ulaşılmasını zorlaştırdığını belirti­ yorlar, (daha fazla bilgi elde edilebi­ lir.) Personel: de koşullardan ve bunların mahkumların ve personelin morali üzerindeki etkileri açısından endişe­ li. Ayrıca, güvenlik ve tasarımın ka­ litesi hakkında tereddütler belirtildi. Yargı Camiasında: birçok ilgili grup (LCD, CPS ve avukat dernekleri) bulunmakta ise de binalar hakkında nadiren görüş bildiriyorlar. İncelen­ mesi gerekli. Genellikle hapishane tasarım işini üstlenen bir dizi mimarlık firmasıyla temas kurulacak. Samimiyetle ko­ nuşmaya istekli değiller.

Belgede İNCELEME KONUSUNUN SEÇİMİ (sayfa 31-34)

Benzer Belgeler