• Sonuç bulunamadı

Durum analizi bölümünde okulumuzun mevcut durumu ortaya konularak neredeyiz sorusuna yanıt bulunmaya çalışılmıştır.

Bu kapsamda okulumuzun kısa tanıtımı, okul künyesi ve temel istatistikleri, paydaş analizi ve görüşleri ile okulumuzun Güçlü Zayıf Fırsat ve Tehditlerinin (GZFT) ele alındığı analize yer verilmiştir.

Okulun Kısa Tanıtımı :

Okulumuz 1993 Yılında Fatih Sultan Mehmet Ortaokulu olarak eğitim öğretime başlamıştır. 10 derslik, 1 Bilgi Teknoloji Sınıfı, 3 idari oda olarak hizmete sunulmuştur.

Arsası İlçemiz İşadamlarından Muammer Şahin ve Enver Şahin tarafından bağışlanmak suretiyle Özel İdare tarafından yaptırılmıştır.

1998-1999 Öğretim yılında zorunlu eğitimin 8 yıla çıkarılmasından dolayı İlköğretime dönüştürülerek Fatih Sultan Mehmet İlköğretim Okulu adını almıştır.

2012 yılında zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasından dolayı okulumuz ilkokula dönüştürülerek Fatih Sultan Mehmet İlkokulu adını almıştır.

Okulumuzda bir müdür, bir müdür yardımcısı, 10 öğretmen ve 3 hizmetli görev yapmaktadır.

8

Okulun Mevcut Durumu: Temel İstatistikler

Okul Künyesi: Okulumuzun temel girdilerine ilişkin bilgiler altta yer alan okul künyesine ilişkin tabloda yer almaktadır.

Temel Bilgiler Tablosu- Okul Künyesi

İli: Gümüşhane İlçesi: Kelkit

Adres: Cumhuriyet Mahallesi Fatih Sokak No:10

Kelkit/GÜMÜŞHANE Coğrafi Konum (link)

https://www.google.com/maps/place/40%C2%B007'5 8.6%22N+39%C2%B025'55.7%22E/@40.132936,39.432128 ,14z/data=!4m5!3m4!1s0x0:0x0!8m2!3d40.1329357!4d39.4 321283?hl=tr-TR

Telefon Numarası: 0 456 317 10 20 Faks Numarası: -

e- Posta Adresi: 853548@meb.k12.tr Web sayfası adresi: http://kelkitfsm.meb.k12.tr/

Kurum Kodu: 853548 Öğretim Şekli: Normal Öğretim

Okulun Hizmete Giriş Tarihi : 1993 Toplam Çalışan Sayısı: 18

Öğrenci Sayısı:

Öğrenci Başına Düşen Toplam Gider Miktarı : Öğretmenlerin Kurumdaki Ortalama Görev Süresi : 5

9

Çalışan Bilgileri

Okulumuzun çalışanlarına ilişkin bilgiler altta yer alan tabloda belirtilmiştir.

Çalışan Bilgileri Tablosu

Unvan Erkek Kadın Toplam

Okul Müdürü ve Müdür Yardımcısı 2 0 2

Sınıf Öğretmeni 3 6 9

Okul Öncesi Öğretmeni 0 1 1

Branş Öğretmeni 0 0 0

Rehber Öğretmen 0 0 0

İdari Personel 0 0 0

Yardımcı Personel 2 1 3

Güvenlik Personeli 0 0

Toplam Çalışan Sayıları 7 8 15

10

Okulumuz Bina ve Alanları

Okulumuzun binası ile açık ve kapalı alanlarına ilişkin temel bilgiler altta yer almaktadır.

Okul Yerleşkesine İlişkin Bilgiler

Okul Bölümleri Özel Alanlar Var Yok

Okul Kat Sayısı 2 Çok Amaçlı Salon X

Derslik Sayısı 11 Çok Amaçlı Saha X

Derslik Alanları (m2) 30 Kütüphane X

Kullanılan Derslik Sayısı 11 Fen Laboratuvarı X

Şube Sayısı 10 Bilgisayar Laboratuvarı X

İdari Odaların Alanı (m2) 25 İş Atölyesi X

Öğretmenler Odası (m2) 20 Beceri Atölyesi X

Okul Oturum Alanı (m2) 379 Pansiyon X

Okul Bahçesi (Açık Alan)(m2) 2737

Okul Kapalı Alan (m2) 800

Sanatsal, bilimsel ve sportif amaçlı toplam alan (m2) 2000

Kantin (m2) 6

Tuvalet Sayısı 14

Diğer (………….)

11

Sınıf ve Öğrenci Bilgileri

Okulumuzda yer alan sınıfların öğrenci sayıları alttaki tabloda verilmiştir.

SINIFI Kız Erkek Toplam SINIFI Kız Erkek Toplam

Okul Öncesi 7 7 14 2-B 8 16 24

1-A 9 6 15 3-A 16 11 27

1-B 9 7 16 3-B 14 10 24

1-C 10 5 15 4-A 14 14 28

2-A 11 16 27 4-B 14 13 27

*Sınıf sayısına göre istenildiği kadar satır eklenebilir.

Donanım ve Teknolojik Kaynaklarımız

Teknolojik kaynaklar başta olmak üzere okulumuzda bulunan çalışır durumdaki donanım malzemesine ilişkin bilgiye alttaki tabloda yer verilmiştir.

12

Teknolojik Kaynaklar Tablosu

Akıllı Tahta Sayısı 0 TV Sayısı 1

Masaüstü Bilgisayar Sayısı 7 Yazıcı Sayısı 3

Taşınabilir Bilgisayar Sayısı 0 Fotokopi Makinası Sayısı 1

Projeksiyon Sayısı 4 İnternet Bağlantı Hızı

Gelir ve Gider Bilgisi

Okulumuzun genel bütçe ödenekleri, okul aile birliği gelirleri ve diğer katkılarda dâhil olmak üzere gelir ve giderlerine ilişkin son iki yıl gerçekleşme bilgileri alttaki tabloda verilmiştir.

Yıllar Gelir Miktarı Gider Miktarı

2016 1200 TL 1200TL

2017 1400 TL 1400 TL

13

PAYDAŞ ANALİZİ

Kurumumuzun temel paydaşları öğrenci, veli ve öğretmen olmakla birlikte eğitimin dışsal etkisi nedeniyle okul çevresinde etkileşim içinde olunan geniş bir paydaş kitlesi bulunmaktadır. Paydaşlarımızın görüşleri anket, toplantı, dilek ve istek kutuları, elektronik ortamda iletilen önerilerde dâhil olmak üzere çeşitli yöntemlerle sürekli olarak alınmaktadır.

Paydaş anketlerine ilişkin ortaya çıkan temel sonuçlara altta yer verilmiştir:

14

Öğrenci Anketi Sonuçları: SONUÇ :4,00 - % 80 Olumlu Yönlerimiz:

Temiz, düzenli , sıcak , güvenilir ve bakımlı bir okul olması.Genç, dinamik ve öğrencilerle iyi iletişim kurabilen bir öğretmen kadrosu

olması.Öğretmenlerin öğrencilere değer vermesi ve saygı duyması.Okul kütüphanesinin iyileştirilecek olması.Başarılı ve iyi bir eğitim veren okul olması.Okul bahçesinin büyük olması ve futbol, basketbol, voleybol sahalarının ve kamelyanın olması

Okulda kantin ve oyun parkının bulunması. Öğrencilerin eşit görülmesi, öğrencilerin kendilerini rahat ifade edebilmeleri ve öğrenci fikirlerinin dikkate alınması. Okulda dilek ve şikayet kutusunun olması.

Olumsuz Yönlerimiz:

Okulumuzun rehberlik öğretmenin olmaması. Okulumuzda yeterli miktarda sosyal, sanatsal ve kültürel etkinlikler yapılmamaktadır. Okulda güvenlik görevlisinin olmaması. Sınıflarda akılla tahta olmaması ve her sınıfta projeksiyon cihazının olmaması. Bilgisayar sınıfındaki

bilgisayarların eski ve bozuk olması.Okul bahçesinin zemininin kötü olması ve bahçede oyun köşelerinin olmaması.Okul kütüphanesindeki kitapların sayısının az olması.Okul kantininde ürün çeşitliliğinin az olması ve meyve bulunmaması.Okul sınıflarının küçük

olması.Okulumuzun kapalı spor salonunun olmaması.

Öğretmen Anketi Sonuçları: SONUÇ : 4,20 % 84 Olumlu Yönlerimiz:

Yapılan etkinliklerin desteklenmesi. Temiz, ısınması iyi, düzenli ve kurallara uyulan bir okul olması. Öğretmenlerin deneyimli olması.Okulun fiziki şartlarının sürekli iyileştirilmeye çalışılması.Yönetici ve öğretmenlerin uyumu ve işbirliğinin iyi olması

Okul paydaşlarının memnuniyeti. Ortak karar alma, birlik, beraberlik ve dayanışmanın olması.Öğretmenlere eşit bir şekilde

davranılması.Okul kütüphanesinin yenilecek ve iyileştirilecek olması.Bireyin önemli olduğu bir kurumdur.İyi insan yetiştirme odaklıdır.Fikir ve düşüncelere saygı vardır.

15

Olumsuz Yönlerimiz:

Okul teknik araç ve gereç yönünden iyileştirilmesi gerekir.Okul çalışanlarına yönelik daha fazla sosyal, kültürel faaliyet

düzenlenebilir.Sınıflarımızın küçük olması.Sınıfların hepsinde projeksiyon cihazının olmaması.Okul bahçesinin zeminin bozuk olması ve oyun alanlarının olmaması.

Veli Anketi Sonuçları: SONUÇ : 3,76 % 75 Olumlu Yönlerimiz:

Temizlik çalışanlarının yeterli olması. Okulun temiz olması.Öğrenci tuvaletlerinin yeni ve temiz olması.Okul kütüphanesinin yenileniyor olması.Düzenli, disiplinli ve kurallara uyulan bir okul olması.Okul personelinin velilere karşı saygılı olmaları

Öğretmenlerin okul idaresi ile birlikte hareket etmeleri. Öğretmen ve öğrenci ilişkilerinin iyi olması.Okul idarecilerinin ve öğretmenlerinin başarılı olması.Velilerin bilgilendirilmesi.Sınıf öğrenci sayılarının çok kalabalık olmaması.Kaliteli ve iyi bir eğitim veren okul olması.Velilerin dilek ve isteklerinin yerine getirilmesi.Sosyal faaliyetlerin yapılması.Okulun yeniliklere açık olması

Oturmuş bir kurum kültürünün olması.

Olumsuz Yönlerimiz:

Sosyal, kültürel, sportif ve sanatsal faaliyetlerin az olması.Okul bahçesinin zeminin kötü olması ve oyun alanlarının olmaması.

Okul bahçesinde yeşil alan olmaması. Okulda rehberlik öğretmenin olmaması.Sınıflarda akıllı tahta olmaması.Okul binasının küçük olması, okulun konferans salonu ve spor salonunun olmaması.Okul güvenlik görevlisinin olmaması.Okul önünün ve çevredeki yolların asfalt olmaması.Bilgisayar sınıfındaki bilgisayarların eski ve bozuk olması.Öğretim materyalleri ve görsel donanımların az olması.

16

GZFT (Güçlü, Zayıf, Fırsat, Tehdit) Analizi

Okulumuzun temel istatistiklerinde verilen okul künyesi, çalışan bilgileri, bina bilgileri, teknolojik kaynak bilgileri ve gelir gider bilgileri ile paydaş anketleri sonucunda ortaya çıkan sorun ve gelişime açık alanlar iç ve dış faktör olarak değerlendirilerek GZFT tablosunda belirtilmiştir. Dolayısıyla olguyu belirten istatistikler ile algıyı ölçen anketlerden çıkan sonuçlar tek bir analizde birleştirilmiştir.

Kurumun güçlü ve zayıf yönleri donanım, malzeme, çalışan, iş yapma becerisi, kurumsal iletişim gibi çok çeşitli alanlarda kendisinden kaynaklı olan güçlülükleri ve zayıflıkları ifade etmektedir ve ayrımda temel olarak okul müdürü/müdürlüğü kapsamından bakılarak iç faktör ve dış faktör ayrımı yapılmıştır.

İçsel Faktörler

Güçlü Yönler

Öğrenciler Arkadaşlık ilişkilerinin iyi olması. Sınıf mevcutlarının eğitim-öğretime elverişli olması, Öğrencilerin okula devamının sağlanması, disiplinsizlik ve karmaşa olmaması.

Çalışanlar Genç, dinamik, özverili ve deneyimli bir eğitim kadrosuna sahip olması.

Veliler Velilerle işbirliğinin yapılması. Okul –Veli iletişiminin iyi olması.

Bina ve Yerleşke Şehir gürültüsünden uzak bir yerleşkeye sahip olması. Ulaşım açısından uygun yerde olması. Okul bahçesinin geniş olması ve sportif faaliyetlere uygun olması.

Donanım Öğretmenlerin teknolojiyi kullanma becerilerinin iyi olması, güvenlik kameralarının olması. ADSL bağlantısının olması.

Bütçe Kantin gelirinin olması.

Yönetim Süreçleri Okul idaresinin demokratik tavır sergileyen yönetim anlayışına sahip olması. Öğretmen yönetici iş birliğinin güçlü olması.Alınan kararlarda personelin görüşünün alınması

İletişim Süreçleri Kurum içi iletişim kanallarının açık olması, okul sitesinin aktif olarak kullanılması ve çalışanlarla ikili iletişim kanallarının açık olması.

vb Kamu ve özel sektör kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde olması.

17

Zayıf Yönler

Öğrenciler Öğrenci yaş grubumuzun küçük olması. Tablet, telefon ve tv gibi teknolojik ürünlerle gereğinden fazla vakit harcamaları

Çalışanlar Kadrolu hizmetli yetersizliği ve rehberlik öğretmeninin olmaması.

Veliler Bazı velilerin istenilen düzeyde öğrencilerle ilgilenmemesi.

Bina ve Yerleşke Sosyal ve sanatsal faaliyetleri gerçekleştirebilecek bir konferans salonunun olmaması. Sportif faaliyetler için kapalı spor salonunun olmaması. Okul bahçesinin zeminin öğrenci yaralanmalarının artmasına sebep olması.

Donanım Teknolojik eşyalarımızın eski ve yetersiz olması, akıllı tahta olmaması.

Bütçe Ekonomik kaynak yetersizliği, genel bütçe haricindeki sabit okul gelirinin sadece kantin geliri olması, Yönetim Süreçleri Kadrolu Rehberlik öğretmenimizin olmayışından dolayı rehberlik çalışmalarının etkili ve verimli

olmaması

İletişim Süreçleri Proje, beceri üretme potansiyelinin düşük olması

18

Dışsal Faktörler

Fırsatlar

Politik Okulumuzun ilçemizdeki resmi ve özel kurumlarla ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzle yakın işbirliği içerisinde bulunması.

Ekonomik Gerektiğinde hayırseverlerin ve ilçe milli eğitim müdürlüğünün gerekli yardımı yapması

Sosyolojik Bulunduğu çevrede sportif ve akademik yönden başarılı bir okul olması. Başarılı, alanlarında kendini kanıtlamış öğretmenlerin görev yapmak için tercih ettiği bir okul olması. Velilerimizin genellikle genç yaşta oluşu ve bu nedenle çocuklarıyla daha iyi ilgilenebilmeleri

Teknolojik Bilgiye ulaşımın kolaylaşması

Mevzuat-Yasal Eğitimde sürekli değişen politikalarının geliştirilmesi. “Bir Milyon Öğretmen, Bir Milyon Fikir” projesi kapsamında öğretmenlerden gelen fikirlerin Bakanlık tarafından mevzuata dönüştürülmesi

Ekolojik Okulumuzda geri dönüşüm kutulanın bulunması, bahçenin ağaçlandırılması.

19

Tehditler

Politik Küreselleşme ile birlikte gelişmiş ülke ve yüksek teknolojiye sahip kurumlarla yaşanan rekabetin olumsuz etkilerinin eğitim ve öğretime yansımaları

Ekonomik Sosyal kesimler arasındaki ekonomik ve kültürel kopukluklar

Sosyolojik Okula gelen bazı öğrencilerin sosyal, kültürel ve ekonomik yönden zayıf aile yapısına sahip olmaları Teknolojik Teknolojik alt yapının yenilenememesi

Mevzuat-Yasal Sürekli değişen Eğitim politikaları ve İlköğretim Kurumları yönetmeliğinin öğrenci disiplini ile ilgili maddelerinin yetersizliği

Ekolojik Nüfus rejimindeki istikrarsızlık, artan hareketlilik

Gelişim ve Sorun Alanları

Gelişim ve sorun alanları analizi ile GZFT analizi sonucunda ortaya çıkan sonuçların planın geleceğe yönelim bölümü ile ilişkilendirilmesi ve buradan hareketle hedef, gösterge ve eylemlerin belirlenmesi sağlanmaktadır.

Gelişim ve sorun alanları ayrımında eğitim ve öğretim faaliyetlerine ilişkin üç temel tema olan Eğitime Erişim, Eğitimde Kalite ve kurumsal Kapasite kullanılmıştır. Eğitime erişim, öğrencinin eğitim faaliyetine erişmesi ve tamamlamasına ilişkin süreçleri; Eğitimde kalite, öğrencinin akademik başarısı, sosyal ve bilişsel gelişimi ve istihdamı da dâhil olmak üzere eğitim ve öğretim sürecinin hayata hazırlama evresini; Kurumsal kapasite ise kurumsal yapı, kurum kültürü, donanım, bina gibi eğitim ve öğretim sürecine destek mahiyetinde olan kapasiteyi belirtmektedir.

20

Eğitime Erişim Eğitimde Kalite Kurumsal Kapasite

Okullaşma Oranı Akademik Başarı Kurumsal İletişim

Okula Devam/ Devamsızlık Sosyal, Kültürel ve Fiziksel Gelişim

Kurumsal Yönetim

Okula Uyum, Oryantasyon Sınıf Tekrarı Bina ve Yerleşke Özel Eğitime İhtiyaç Duyan

Bireyler

İstihdam Edilebilirlik ve Yönlendirme

Donanım

Öğretim Yöntemleri Temizlik, Hijyen

Hayatboyu Öğrenme Ders araç gereçleri İş Güvenliği, Okul Güvenliği Taşıma ve servis

Gelişim ve sorun alanlarına ilişkin GZFT analizinden yola çıkılarak saptamalar yapılırken yukarıdaki tabloda yer alan ayrımda belirtilen temel sorun alanlarına dikkat edilmesi gerekmektedir.

21

Gelişim ve Sorun Alanlarımız

1.TEMA: EĞİTİM VE ÖĞRETİME ERİŞİM

Okul öncesi eğitimde devam/devamsızlık bilincini geliştirmek

Oryantasyon çalışmalarının çeşitlendirilmesi, okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması Özel eğitime ihtiyaç duyan bireylerin uygun eğitime erişimi

2.TEMA: EĞİTİM VE ÖĞRETİMDE KALİTE

1 Öğrencilerin becerilerine uygun kaliteli eğitim ortamı oluşturulması 2 Öğrenci gelişimini destekleyici rehberlik faaliyetleri

3 Öğretmenlere yönelik hizmet içi eğitimler

4 Eğitim öğretim sürecinde sanatsal, sportif ve kültürel faaliyetler 5 Eğitimde farklı yöntem ve tekniklerin kullanılması

6 Okul öncesi eğitimde materyal kullanımı

7 Eğitimi destekleyecek ve geliştirecek projeler geliştirme

3.TEMA: KURUMSAL KAPASİTE

Kurum içi iletişimi güçlendirecek etkinlikler yapılması Demokratik yönetim anlayışının geliştirilmesi

Öğretmenlere yönelik fiziksel alanların oluşturulması Donanım ve finansal kaynakların daha iyi yönetilmesi İş güvenliği ve sivil savunma bilincinin oluşturulması Servis yolunun güvenliğinin sağlanması

22

Benzer Belgeler