• Sonuç bulunamadı

Durarak Tek Bacak Uzun Atlama Testi

3. MATERYAL VE METOT

3.6. Verilerin Toplanması

3.6.4. Durarak Tek Bacak Uzun Atlama Testi

Durarak uzun atlama testinde mesafeyi belirlemek için mezura kullanılmıştır.

Katılımcı, kollarını geriye alarak squat pozisyonunda başlama çizgisinin gerisinde bekler.

Daha sonra kollarını öne yukarı doğru hareket ettirerek sıçrar. Ayakları yerden ayrılır ayrılmaz bacağını büker ve kollarını öne doğru sallamaya devam eder. Katılımcı; gövdesi bükülü ve kolları öne uzanmış olarak yere düşer. Durarak tek ayak uzun atlama testinde, başlangıç çizgisi ile katılımcının çizgiye en yakın temas ettiği yer arasındaki mesafe, cm cinsinden ölçülmüştür. Test iki defa yapılmış ve iyi olan değer kaydedilmiştir (92).

Şekil 3.2. Durarak Tek Bacak İleri Sıçrama

27 3.6.5. Dikey Sıçrama Testi

Kollar ve parmaklar gergin vaziyette ayakta uzanılabilen yükseklik ile sıçrayarak dokunulabilen nokta arasındaki mesafe cm olarak kaydedilmiştir. Deneklere iki deneme yaptırılarak en iyi derece kaydedilmiştir (92).

Şekil 3.3. Dikey Sıçrama Testi

3.6.6. Flamingo Denge Testi

Testin amacı katılımcının dengesini ölçmektir. Katılımcılara test yöntemi anlatıldıktan sonra teste alışması için deneme yaptırıldı. Test, bu denemeden sonra başlatıldı. Katılımcının denge aracı üzerine çıkması istendi. Bu sırada denek dengesini sağlamak için test uygulayıcıdan destek aldı. Test süresi katılımcının dengesini sağlayıp desteği bırakması ile başlatıldı. katılımcı, ayağını yere temas ettirdiğinde ya da arkada tuttuğu ayağını bıraktığında kronometre durdurulurdu. Her dengenin bozulmasından sonra dengenin tekrar sağlanması sırasında katılımcıya tekrar yardım edildi. Katılımcı, dengesini tekrar sağladığında süre tekrar başlatıldı. Kişiye 3 deneme hakkı verildi. Bu üç deneme hakkında denge aletinden en az düşme sayısı kaydedildi (92).

28 Şekil 3.4. Flamingo Denge Testi

3.6.7. Statik Denge: Stork Testi

Katılımcıdan ayakkabılarını çıkarması istendi. Destek almadığı bacağını destek bacağının dizinin iç kısmına yerleştirmesi istenir. Katılımcıya 1 dk. deneme süresi verildi.

Katılımcıya topuğunu yükseltmesi ve parmak ucunda beklemesi söylenir. Eller yanda ve gövde dik konumda beklemesi istenir. Kronometre topuk yere temas edene kadar veya katılımcı duruşunu bozana kadar tutulur ve sn cinsinden kaydedilir. İki denemeden en iyisi kaydedilir (93).

Şekil 3.5. Statik Denge: Stork Testi

3.6.8. 30 sn Mekik Testi

Katılımcı sırt üstü yatar, ellerini ensede birleştirir, dizlerini karnına doğru hafifçe çeker pozisyonda (dizler 90 derece durumda), tabanları tamamen minderde olmak üzere yerleştirilmiştir. Katılımcılar yukarıya doğru kalkarken, dirsekler öne doğru getirildi ve hareketin sonunda dizlerine dokunmaları sağlandı. Tüm hareket boyunca ellerin ensede

29 birleşmiş olmasına dikkat edildi. “Hazır… Başla” denildikten sonra, katılımcılara 30 saniyelik süre içerisinde bu hareketi mümkün olan çok sayıda tekrar yaptırıldı. Bu hareket

“Dur” deyinceye kadar devam ettirildi. 30 saniye sonunda elde edilen mekik sayısı kaydedildi (92).

Şekil 3.6. 30 sn Mekik Testi

3.6.9. Bükülü Kolla Asılma Testi

Katılımcı barfiksin altında durarak, düz tutuşla (pençe tutuşu) omuz genişliğinde barfiks demirini tutar. Katılımcı kendini yukarıya, çenesi barfiksin üstüne çıkana kadar çeker. Bu pozisyonunu, çenesi barfikse dayanmadan, mümkün olduğu kadar uzun süre devam ettirmesi istenir. Test, pozisyonunuzu muhafaza edemeyip gözlerinizin barfiks hizası altına indiğinde sona erer (92).

Şekil 3.7. Bükülü Kolla Asılma Testi

30 3.6.10. T Testi

Katılımcılar 10 m ileride olan ortadaki huniye sprint atarak sağ eliyle dokunur. 5 m uzaklıkta bulunan sağdaki huniye sağ eliyle dokunur. 10 m uzaklıkta bulunan en soldaki huniye sol eliyle dokunduktan sonra ortadaki huniye dokunur. Ortadaki huniye dokunduktan sonra çıkış yaptığı başlangıç hunisine dokunur. Süre sn cinsinden kaydedilir. Katılımcılara 2 tekrar yaptırılıp en iyi değeri kaydedilir. Tekrarlar arası dinlenmeleri için bütün katılımcılar 1. koşusunu tamamladıktan sonra 2. koşusuna geçer (94).

Şekil 3.8. T Testi

3.6.11. İllinois Çeviklik Testi

Bu test 5 m genişliği ve 10 m uzunluğu bulunan bir alanda yapılır. 10 m olarak belirlenen alanın orta hattı eşit aralıklarla yerleştirilen huniler ile parkuru oluşturuldu. Bu test yaklaşık her 10’m de 180˚’lik dönüşler içeren 40 m’si düz, 20 m‘si huniler arasında slalom koşusundan oluşmaktadır. Çalışmaya katılacaklar bilgilendirildikten sonra denemelerine izin verildi. Katılımcılar parkurun başlangıç çizgisinden, pronasyon pozisyonda ve eller omuz hizasında (baş başlangıç çizgisinde) olacak şekilde yere uzanması istendi. Katılımcı, başla komutuyla mümkün olduğunca hızlı şekilde başlar ve bitiş çizgisine kadar hunilere dokunmadan belirtilen yönde koştular. Kronometre, başla komutu ile başlatıldı ve kişi bitiş ulaşınca durduruldu. Bitiş süresi kronometre yardımı ile kayıt edildi. Test iki kez tekrardan sonra en iyi değer kayıt edildi (94).

31 Şekil 3.9. İlinois Çeviklik Testi

3.6.12. 30 sn Şınav Testi

Katılımcılardan kollar omuz genişliğinde, göğüs bölgesinin yere teması ve dirsek eklemlerinin tam ekstansiyonda olması istenmiştir. Göğüsün yerden kalkışı ve tekrar yere teması 1 olarak kaydedilmiştir. Minder üzerinde başla komutuyla birlikte 30 saniye boyunca maksimum hızda şınav çekmesi sağlanmış ve süre dolduğunda her bir sporcunun ulaştığı sayı kaydedilmiştir. Her katılımcı testi 2 kez tekrar etmiş ve en iyi değer kaydedilmiştir. Tekrarlar arası gerekli dinlenmeler sağlanmıştır (92).

Şekil 3.10. 30 sn Şınav Testi

3.6.13. Abdominal Kasların Dayanıklılığı

Katılımcı test yüzeyine oturur pozisyonda getirilir ve üst gövde 60 derecelik bir açıda konumlandırılır. Kişinin 30 dereceye gelmesi için prefabrik bir ekipman kullanılabilir. Kişinin ayakları kemer yardımıyla test yüzeyine bağlanır. Katılımcıdan ellerini göğüs hizasında çaprazlaması istenir. Katılımcının arkasına konan ekipman

32 çekilirken kişiden konumunu koruması istenir. Üst vücut 60 derecelik açısını bozana kadar süre tutulur ve saniye cinsinden kaydedilir. Her katılımcı testi 2 kez tekrar etmiş ve en iyi değer kaydedilmiştir. Tekrarlar arası gerekli dinlenmeler sağlanmıştır (95).

Şekil 3.11. Abdominal Kasların Dayanıklılığı

3.6.14. Lateral Fleksörlerin Dayanıklılığı (Sağ-Sol)

Katılımcı sağ-sol dirseği zemin üzerine olacak şekilde sağ-sol yanına doğru konumlandırılır. Katılımcıdan sırt, kalça ve alt ekstremitelerini hizalaması için kalçasını kaldırması istenir. Katılımcıdan yan olarak düz bir hat boyunca meydana getirdiği bu pozisyonu koruması istenir. Yukarıda kalan eli ile ters taraftaki omuzunu tutması istenir.

Katılımcı omuzunu tuttuktan sonra kalçaları zemine düşene kadar sn cinsinden dayanıklılık süresi ölçülür ve kaydedilir. Her katılımcı testi 2 kez tekrar etmiş ve en iyi değer kaydedilmiştir. Tekrarlar arası gerekli dinlenmeler sağlanmıştır (95).

Şekil 3.12. Lateral Fleksörlerin Dayanıklılığı (Sağ-Sol)

33 3.6.15. Ekstansörlerin Dayanıklılığı

Katılımcı yüzüstü eğimli olacak şekilde konumlandırılır ve alt gövde ayak bileği, diz ve kalçadan sabitlenir. Üst gövde test yüzeyinin ilerisine doğru uzatılmalı ve eller sandalyede olmalıdır. Katılımcıdan kollarını göğsünde çapraz şekilde tutması istenir. Üst gövde test yüzeyi ile aynı hizada olacak şekilde sandalyeden yukarı doğru itilir.

Katılımcıdan mümkün olduğunca yatay pozisyonda beklenmesi istenir. Vücut yatay pozisyonunu kaybedip düşene kadarki süre kaydedilip sn cinsinden kaydedilir. Her katılımcı testi 2 kez tekrar etmiş ve en iyi değer kaydedilmiştir. Tekrarlar arası gerekli dinlenmeler sağlanmıştır (95).

Şekil 3.13. Ekstansörlerin Dayanıklılığı

3.6.16. Plank Testi

Katılımcı dirsekleri test yüzeyine dayalı hafif eğimli olacak şekilde konumlandırılır. Dirsekler omuz genişliğinde açılır ve ayaklar dar olarak konumlandırılır ancak birbirine temas ettirilmez. Katılımcıdan pelvisini test yüzeyinden kaldırması ve test yüzeyine ön kolları ile ayak parmak uçları vasıtasıyla temas etmesi istenir. Omuz, ayak ve kalçanın düz olması sağlanır. Katılımcıdan bu konumunu yorgunluk veya ağrı olana kadar koruması istenir. Başlangıç anından katılımcının pozisyonunu bozana kadar ki süre sn cinsinden tutulur ve kaydedilir. Her katılımcı testi 2 kez tekrar etmiş ve en iyi değer kaydedilmiştir. Tekrarlar arası gerekli dinlenmeler sağlanmıştır (95).

34 Şekil 3.14. Plank Testi

3.6.17. Ters Plank Testi

Katılımcı dizleri 90 derece bükülü olacak şekilde sırt üstü konumlandırılır.

Ayakların arası dar ancak birbirine temas etmeyecek şekilde açılır. Eller kulakların yanında konumlandırılır. Katılımcıdan omuzların, kalçanın ve dizlerin düz bir çizgide tutulması için pelvisi test yüzeyinden kaldırması istenir. Katılımcıdan yorgunluk veya ağrı hissedene kadar konumunu koruması istenir. Kişi 2 dakika boyunca konumunu korursa baskın olan bacağını kaldırması ve destek noktasını tek bacağa düşürmesi istenir.

Kişi pozisyonunu aldıktan sonra, konumu bozulana kadarki süre sn cinsinden kaydedilir.

Her katılımcı testi 2 kez tekrar etmiş ve en iyi değer kaydedilmiştir. Tekrarlar arası gerekli dinlenmeler sağlanmıştır (95).

Şekil 3.15. Ters Plank Testi

35 3.6.18. 20 m Top Sürme Testi

20 m’lik aralarla kurulan 2 huninin biri başlangıç diğeri bitiş olacak şekilde ayarlanmıştır. Katılımcının ‘Hazır…Başla’ komutu ile çıkış yapması sağlanmış. Topu sürme esnasında topun ayağından 1 metreden fazla uzaklaşmaması istenmiştir. Bitiş hunisine dokunduğunda test sona erdirilmiş ve sonuç sn cinsinden kaydedilmiştir. Her katılımcı testi 2 kez tekrar etmiş ve en iyi değer kaydedilmiştir. Tekrarlar arası gerekli dinlenmeler sağlanmıştır (96).

Şekil 3.16. 20 m Top Sürme

3.6.19. Top Sektirme Testi

Bu test katılımcıların top sektirme kapasitelerini belirlemek amacıyla uygulandı.

Bunun için katılımcılardan, futbol topunu 1.80 cm çapındaki dairenin içerisinde önce ayakları üzerinde sektirmeleri istendi. El ve kol haricinde vücudun diğer bölümleri ile düzeltme yapılmasına izin verildi ancak skor olarak kaydedilmedi. Aynı aşama baş üzerinde top sektirme için de uygulandı. Tam dinlenme ile iki deneme sonucunda en iyi derecesi değerlendirmeye alındı (97).

36 Şekil 3.17. Top Sektirme Testi

3.6.20. Mor - Christian Genel Futbol Yetenek Testi:

Futbolda teknik beceriyi ölçmede Mor-Christian futbol testi (top sürme, pas, şut) uygulanmıştır. Futbolda pas verme, top sürme ve şut atmayı değerlendirme bu testin amacını oluşturmaktadır. Testin geçerlilik ve güvenirliliğinde top sürme için 0.73, pas verme için 0.78 ve şut atma için 0.91 geçerlilik katsayıları ortaya konulmuştur. Futboldaki teknik beceriyi ölçmede kriter olarak kullanılan ölçüm, üç futbol uzmanı tarafından geliştirilen ve kullanılan oranlama ölçeğidir. Test etme ve testin sağlaması yaklaşımını kullanarak top sürme için 0.80, pas verme için 0.96 ve şut atma için 0.98 güvenirlilik katsayıları elde edilmiştir. Testte her üç durum için de bir kaydedici vardır. Oyuncular topları kendileri yerleştirmiştir. Testte futbol topları, futbol kalesi, metre, işaretleme malzemesi, 17 huni, 1.5m. ip, 2 tane 3m.’lik ip, 4 tane çember, kronometre, kaydetmek için çizelge ekipmanları kullanılmıştır.

Test pas verme, şut atma ve top sürme testi için ampute futbol sahasında uygulanmıştır. Test içeriği pas verme, şut atma ve top sürme becerilerinden oluşmaktadır.

Top sürme testi için istasyonlar şekil 3.18’daki gibi hazırlanmıştır. İstasyon çapı 18 m ölçülüp işaretlenmiştir. 12 tane huni (45 cm yüksekliğinde) 4.5 m aralıklarla daire şeklinde sıralanmıştır. 1 m’lik başlangıç çizgisi dairenin dışında daireye dik olarak işaretlenmiştir. Pas verme testi için test istasyonları şekil 3.19’ de gösterildiği gibi hazırlanmıştır. 91 cm genişliğinde ve 45 cm. yüksekliğinde bir kale (iki huni 91 cm aralıkla konur) kalenin arkasına 1.20 m’lik ip gol çizgisi olarak yerleştirilmiştir. 2 huni gol çizgisiyle 45 derecelik açı yapacak şekilde 13.5 m uzaklığa, bir üçüncü huni gol çizgisine 90 derece açı ile 13.5 m uzaklığa yerleştirilmiştir. Şut atma, test istasyonları,

37 1.21 m çapındaki 4 daire şekil 3.17’ daki gibi yerleştirilmiştir. Vuruş çizgisi kaleden 14.5 m uzaklığa ve kaleye paralel işaretlenmiştir.

Top sürme, “Başla” komutu ile katılımcı başlangıç çizgisinde duran topla huniler arasında mümkün olduğu kadar hızlı top sürerek başlangıç çizgisine dönmüştür. İki türlü deneme yapılmış, saat yönünde ve tersi yönde uygulanmıştır. Pas verme, üç huninin de bulunduğu yerden kaleye dörder vuruş şeklinde yapılmıştır (toplam 12 pas). Katılımcılar pas verirken istediği ayağını kullanabilmişlerdir. Katılımcıların her noktadan alıştırma yapılmasına müsaade edilmiştir. Şut atma, vuruş çizgisinin gerisinden öğrencinin hedefe doğru duran toplara vurarak yapılmıştır. İstenilen ayak kullanılabilmiş ve top vuruş çizgisinin gerisinde herhangi bir yere yerleştirilmiştir. 4 adet olan çember hedeflerin her birine dörder kez olmak üzere toplam 16 kez vuruş yapılmıştır. Top sürme iki denemeden en iyi olan zaman, testin sonuç skoru olarak kaydedilmiştir.

Pas vermede her başarılı pas için 1 puan verilmiştir. Kale hunilerine çarpan toplar başarılı olarak kaydedilmiştir. Sonuç skoru 12 pas vuruşunun toplamı olarak alınmıştır.

Şut atmada doğru hedefe giden şutlara 12 puan, yanlış hedefe giden şutlara 4 puan verilmiştir. Mesela üst- sağ hedefe atılan şut başarılı ise 12 puan, eğer vuruş alttaki hedefe girmişse 4 puan verilmiştir. Hedefe doğrudan giren toplar başarılı, fakat yuvarlanarak veya yerde zıplayarak hedefe giren toplar başarısız sayılmıştır. Sonuç skoru 16 denemenin toplamı olarak kaydedilmiştir (97).

Şekil 3.18. Mor- Christian Şut Atma Testi

38 Şekil 3.19. Mor-Christian Top Sürme Testi

Şekil 3.20. Mor-Christian Pas Testi

3.6.21. Rockport Yürüyüş Testi

Bu test kişinin kardiyorespiratuar fitness seviyesini belirlemek için yapılmaktadır.

Test yapılacak kişiye mümkün olduğunca hızlı yürümesi söylenir. 1 mil mesafe tamamlandıktan sonra, katılımcının nabzı monitör yardımıyla veya manuel olarak ölçülür. 1 mili tamamlama süresi kaydedilir.

Kadınlar için Max VO2 değeri;

Max VO2=139.168- (0.388 x yaş) - (0.077 x Vücut Ağırlığı) - (3.265 x kaydedilen yürüyüş zamanı) – (0.156 x KAH)

Erkekler için yukarıdaki formül kullanılarak çıkan sonuca 6.318 değeri eklenir (98).

39 2.6.22. Kan Parametreleri Ölçümleri

Kan alma işlemi, Özel Sevgi Hastahanesi kan alma ünitesinde sağlık personeli tarafından vacutainer kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Katılımcılardan sekiz (8) haftalık core egzeris programı öncesinde ve program sonrası alınan kan örnekleri (4ml) Hettich Rotofiz 32 A santrifüj cihazı ile santifüj edilip plazmaları ayrıştırılıp sarı ve mor plastik kapaklı 17 EDTA’lı tüpler içerisinde analiz zamanına kadar -20°C‟de muhafaza edilerek Özel Sevgi Hastanesi Laboratuvarında ELİSA yöntemiyle analiz edildi. Deneklerden EDTA’lı tüplere alınan 4 milimetrelik kan örnekleri Sysmex XT-18.001 marka otomatik tam kan sayım cihazı kullanılarak gerçekleştirildi. Biyokimyasal parametreler Hitachi Cobas 6000 cihazı ile analiz edildi.

Şekil 3.21. Santifüj Cihazı

Şekil 3.22. Tam Kan Sayımı Cihazı

40 Şekil 3.23. Biyomikya Cihazı

Katılımcılardan alınan kan örneklerinden bakılan parametreler;

- Tam Kan Sayımı (CBC) - Kardiyak NT-proBNP - Kardiyak Troponin - Kreatin Kinaz (CK)

- Kreatin Kinaz Myokardial Band (CK-MB) - Trigliserid

- Düşük Yoğunluklu Lipoprotein (LDL) - Yüksek Yoğunluklu Lipoprotein (HDL) - Laktad Dehidrogenaz (LDH)

41

4. BULGULAR

Sekiz haftalık core antrenmanın ampute futbolcularda fizyolojik ve teknik parametrelere etkisinin incelenmesi amacıyla yapılan araştırmaya 11 gönüllü ampute futbolcu dahil edildi. Gönüllülerin yaş (yıl), boy uzunluğu (cm), kilo (kg), BKİ (kg/cm2) gibi tanımlayıcı bilgiler verilmiştir.

Tablo 4.1. Katılımcılara Ait Tanımlayıcı Bilgiler

Parametreler Kontrol Grubu Egzersiz Grubu

x̄ ±SS x̄ ±SS n = 5 n = 6

Yaş (yıl) 23.80 ± 4.20 28.33 ± 6.63 Boy (cm) 174.40 ± 11.54 175.16 ± 9.66 Vücut Ağırlığı (kg) 60.60 ± 5.77 72.80 ± 16.84 BKİ (kg/m2) 20.23 ± 3.99 23.57 ± 4.17

Tablo 4.1 incelendiğinde katılımcılardan KG yaş ortalamasının 23.80 ± 4.2 yıl, EG yaş ortalamasının 28.33 ± 6.63 yıl, KG boy ortalamasının 174.40 ± 11.54 cm, EG boy ortalamasının 175.16 ± 9.66 cm, KG vücut ağırlığı ortalamasının 60.60 ± 5.77 kg, EG vücut ağırlığı ortalamasının 72.80 ± 16.84 kg, KG BKİ ortalamasının 20.23 ± 3.99 kg/m2, EG BKİ ortalamasının 23.57 ± 4.17 kg/m2 olduğu belirlenmiştir.

Tablo 4.2. Katılımcıların Grup İçi Çevre Ölçümlerinin Karşılaştırılması

Parametreler Gruplar Ön Test Son Test Z p

± SS ± SS

EG 114.16 ± 9.17 110.00 ± 9.03 -1.897 .058 Omuz Çevresi (cm)

KG 106.80 ± 4.96 105.80 ± 5.54 -1.414 .157

EG 96.33 ± 9.66 93.50 ± 7.91 -1.892 .058 Göğüs Çevresi (cm)

KG 87.60 ± 5.54 88.40 ± 5.89 -0.816 .414

EG 83.16 ± 13.19 81.00 ± 11.26 -1.841 .066 Bel Çevresi (cm)

42

Tablo 4.2 incelendiğinde EG omuz çevresi ön test ölçümleri (114.16 ± 9.17 cm) ile son test (110.00 ± 9.03 cm) ölçümleri arasında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir (p>0.05). KG omuz çevresi ön test ölçümleri (106.80 ± 4.96 cm) ile son test ölçümleri (105.80 ± 5.54 cm) arasında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir (p>0.05). EG göğüs çevresi ön test ölçümleri (96.33 ± 9.66 cm) ile son test ölçümleri (93.50 ± 7.91 cm) arasında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir (p>0.05). KG göğüs çevresi ön test ölçümleri (87.60 ± 5.54 cm) ile son test ölçümleri (88.40 ± 5.89 cm) arasında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir (p>0.05). DG bel çevresi ön test ölçümleri (83.16 ± 13.19 cm) ile son test ölçümleri (81.00 ± 11.26 cm) arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir (p>0.05).

KG bel çevresi ön test ölçümleri (75.80 ± 9.54 cm) ile son test ölçümleri (76.40 ± 7.23 cm) arasında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir (p>0.05). EG kalça çevresi ön test ölçümleri (96.33 ± 10.40 cm) ile son test ölçünleri (95.16 ± 10.12 cm) arasında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilememiştir (p>0.05). KG kalça çevresi ön test ölçümleri (89.20 ± 3.56 cm) ile son test ölçümleri (90.00 ± 2.12 cm) arasında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir (p>0.05). EG üst bacak çevresi ön test ölçümleri (49.00 ± 8.19 cm) ile son test ölçümleri (51.66 ± 7.63 cm) istatiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir (p>0.05). KG üst bacak çevresi ön test ölçümleri (44.40 ± 3.13 cm) ile son test ölçümleri (45.20 ± 2.86 cm) arasında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir (p>0.05). EG alt bacak çevresi ön

43 test ölçümleri (38.83 ± 3.18 cm) ile son test ölçümleri (38.50 ± 3.56 cm) arasında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir (p>0.05). KG alt bacak çevresi ön test ölçümleri (34.80 ± 2.86 cm) ile son test ölçümleri (34.80 ± 2.86 cm) ölçümleri arasında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir (p>0.05). EG üst kol çevresi ön test ölçümleri (29.50 ± 4.37 cm) ile son test ölçümleri (28.83 ± 3.65 cm) arasında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir (p>0.05). KG üst kol çevresi ön test ölçümleri (25.60 ± 2.19 cm) ile son test ölçümleri (26.60 ± 1.60 cm) arasında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir (p>0.05).

Tablo 4.3. Katılımcıların Gruplar Arası Çevre Ölçümlerinin Karşılaştırılması

Parametreler Gruplar Ön Test Z p Son Test Z p ± SS ± SS

EG 114.16 ± 9.17 110.00 ± 9.03

Omuz Çevresi (cm) -1.189 .234 -0.737 .461 KG 106.80 ± 4.96 105.80 ± 5.54

EG 96.33 ± 9.66 93.50 ± 7.91

Göğüs Çevresi (cm) -1.464 .143 -0.961 .357 KG 87.60 ± 5.54 88.40 ± 5.89

EG 83.16 ± 13.19 81.00 ± 11.26

Bel Çevresi (cm) -0.919 .358 -0.558 .577 KG 75.80 ± 9.54 76.40 ± 7.23

EG 96.33 ± 10.40 95.16 ± 10.12

Kalça Çevresi (cm) -0.737 .461 0.000 1.000 KG 89.20 ± 3.56 90.00 ± 2.12

EG 49.00 ± 8.19 51.66 ± 7.63

Üst Bacak Ç. (cm) -0.921 .357 -1.654 .098 KG 44.40 ± 3.13 45.20 ± 2.86

EG 38.83 ± 3.18 38.50 ± 3.56

Alt Bacak Ç. (cm) -2.114 .035* -2.032 .042*

KG 34.80 ± 2.86 34.80 ± 2.86

EG 29.50 ± 4.37 28.83 ± 3.65

Üst Kol Ç. (cm) -1.405 .160 -0.829 .407 KG 25.60 ± 2.19 26.60 ± 1.60

44 Tablo 4.3 incelendiğinde EG omuz çevresi ön test ölçümleri (114.16 ± 9.17 cm) ile KG ön test ölçümleri (106.80 ± 4.96 cm) arasında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir (p>0.05). EG omuz çevresi son test ölçümleri (110.00 ± 9.03 cm) ile KG son test ölçümleri (105.80 ± 5.54 cm) arasında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir (p>0.05). EG göğüs çevresi ön test ölçümleri (96.33 ± 9.66 cm) ile KG ön test ölçümleri (87.60 ± 5.54 cm) arasında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir (p>0.05). EG göğüs çevresi son test ölçümleri (93.50 ± 7.91 cm) ile KG son test ölçümleri (88.40 ± 5.89 cm) arasında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir (p>0.05). EG bel çevresi ön test ölçümleri (83.16 ± 13.19 cm) ile KG ön test ölçümleri (75.80 ± 9.54 cm) arasından istatiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmemiştir (p>0.05). EG bel çevresi son test ölçümleri (81.00 ± 11.26 cm) ile KG son test ölçümleri (76.40 ± 7.23 cm) arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmemiştir (p>0.05). EG kalça çevresi ön test ölçümleri (96.33 ± 10.40 cm) ile KG ön test ölçümleri (89.20 ± 3.56 cm) arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmemiştir (p>0.05). EG kalça çevresi son test ölçümleri (95.16 ± 10.12 cm) ile KG son test ölçümleri (90.00 ± 2.12 cm) arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmemiştir (p>0.05). EG üst bacak çevresi ön test ölçümleri (49.00 ± 8.19 cm) ile KG ön test ölçümleri (44.40 ± 3.13 cm) arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmemiştir (p>0.05). EG üst bacak çevresi son test ölçümleri (51.66 ± 7.63 cm) ile KG son test ölçümleri (45.20 ± 2.86 cm) arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmemiştir (p>0.05). EG alt bacak çevresi ön test ölçümleri (38.83 ± 3.18 cm) ile KG ön test ölçümleri (34.80 ± 2.86 cm) arasında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir (p<0.05). EG alt bacak çevresi son test ölçümleri (38.50 ± 3.56 cm) ile KG son test ölçümleri (34.80 ± 2.86 cm) arasında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir (p<0.05). EG üst kol çevresi ön test ölçümleri (29.50 ± 4.37 cm) ile KG ön test ölçümleri (25.60 ± 2.19 cm) arasında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir (p>0.05). EG üst kol çevresi son test ölçümleri (28.83 ± 3.65 cm) ile KG son test ölçümleri (26.60 ± 1.6 cm) arasında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir (p>0.05).

45 Tablo 4.4. Katılımcıların Grup İçi Motorik Özelliklerinin Karşılaştırılması

Parametreler Gruplar Ön Test Son Test Z p

EG: Egzersiz Grubu, KG: Kontrol Grubu, BKA: Bükülü Kolla Asılma, TBİS: Tek Bacak İleri Sıçrama, FDT: Flamingo Denge Testi

46 Tablo 4.4 incelendiğinde EG otur-eriş testi ön test ölçümleri (24.16 ± 13.55 cm) ile son test ölçümleri (30.66 ± 11.91 cm)arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmiştir (p<0.05). KG otur-eriş testi ön test ölçümleri (23.00 ± 5.14 cm) ile son test ölçümleri (24.80 ± 5.06 cm) arasında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir (p>0.05). EG mekik testi ön test ölçümleri (33.33 ± 5.20 adet) ile son test ölçümleri (40.83 ± 4.26 adet) arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir (p<0.05). KG mekik testi ön test ölçümleri (20.20 ± 3.11 adet) ile son test ölçümleri (22.60 ± 3.64 adet) arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmemiştir (p>0.05). EG BKA ön test ölçümleri (29.06 ± 20.34 sn) ile son test ölçümleri (50.99 ± 30.07 sn) arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmiştir (p<0.05). KG BKA ön test ölçümleri (43.43 ± 20.48 sn) ile son test ölçümleri (46.20 ± 22.51 sn) arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmemiştir (p>0.05). EG TBİS ön test ölçümleri (219.83 ± 33.68 cm) ile son test ölçümleri (236.50 ± 22.22 cm) arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmiştir (p<0.05). KG TBİS ön test ölçümleri (210.20 ± 22.25 cm) ile son test ölçümleri (212.80 ± 20.68 cm) arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmemiştir (p>0.05). EG T testi ön test ölçümleri (10.82 ± 0.48 sn) ile son test ölçümleri (10.13 ± 0.45 sn) arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmiştir (p<0.05). KG T testi ön test ölçümleri (12.10 ± 0.61 sn) ile son test ölçümleri (11.64 ± 0.81 sn) arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmemiştir (p>0.05). EG ilinois testi ön test ölçümleri (16.41 ± 0.79 sn) ile son test ölçümleri (15.51 ± 0.87 sn) arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmiştir (p<0.05). KG ilinois testi ön test ölçümleri (20.25

± 2.28 sn) ile son test ölçümleri (19.01 ± 3.43 sn) arasında istatiksel olarak anlamlı bir

± 2.28 sn) ile son test ölçümleri (19.01 ± 3.43 sn) arasında istatiksel olarak anlamlı bir