• Sonuç bulunamadı

Çeş-tl- Hükümler Uygulama

MADDE 48 – (1) Henüz hracat taahhüdü kapatılmamış olan dah lde şleme z n belgeler ne/dah lde şleme z nler ne, bu Tebl ğ n lehe olan hükümler uygulanır.

(2) Bu Tebliğde gümrük beyannamesi aslının arandığı durumlarda, ilgili gümrük beyannamesi aslı aranmaksızın elektronik ortamda yer alan bilgiler, dahilde işleme izin belgesi ile ilgili işlemlerde esas alınır.

Ayrıca, bu Tebliğde beyanname aslı üzerine meşruhat düşülmesi gerektiği belirtilen durumlarda, meşruhat, ilgili kurum tarafından elektronik ortamda düşülür. (01.10.2014 tarihli, 29136 sayılı R.G. İhracat 2014/5 Tebliğ ile eklenmiştir. Yürürlük 01.11.2014)

Yetk-

MADDE 49 –(02.05.2018 tarihli, 30409 Mükerrer Sayılı R.G. İhracat 2018/1 Tebliğ ile değişik Mülga) (1) Bakanlık bu Tebliğ hükümlerine istinaden, dahilde işleme rejimi ile ilgili usul ve esaslara ilişkin genelgeler çıkarmaya, izin ve talimat vermeye, özel ve zorunlu durumları inceleyip sonuçlandırmaya, uygulamada ortaya çıkacak ihtilafları idari yoldan çözümlemeye ve bilgisayar veri işleme tekniği yoluyla elektronik ortamda yapılan işlemlerde yaşanacak teknik düzeydeki aksaklıklar nedeniyle uygulamada yaşanabilecek sorunları gidermeye yönelik uygulama usul ve esaslarını belirlemeye yetkilidir.

(2) Dahilde işleme izin belgesinin taahhüt kapatma veya iptal işlemlerini geri almaya Bakanlık (İhracat Genel Müdürlüğü); dahilde işleme izninin taahhüt kapatma veya iptal işlemlerini geri almaya ise Gümrük ve Ticaret Bakanlığı (Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlükleri) yetkilidir. Taahhüt kapatma veya iptal işlemleri geri alınan belgenin/iznin ihracat taahhüdünün kapatılması durumunda; belge/izin kapsamında müeyyide uygulanmakla birlikte henüz tahsilatı yapılmamış (amme alacağının asli ve/veya ferilerinin tahsil edilmemiş olması) kısım için ithalat esnasında alınan teminatlar ilgili gümrük idaresince belge/izin sahibi firmaya iade edilir, ancak belge/izin kapsamında müeyyide uygulanmış ve daha önce tahsil edilmiş tutarlar (amme alacağının asli ve/veya ferilerinin tahsil edilmiş olması) taahhüt kapatma işlemini müteakip ilgili belge/izin sahibi firmaya iade edilmez. İptal işlemleri geri alınan firmalar adına düzenlenmiş ve düzenlenecek olan dahilde işleme izin belgeleri kapsamında 6 (altı) ay süreyle yapılacak tüm ithalat işlemlerinde (bu firmaların geri alma işlemi tesis edilen dahilde işleme izin belgesi ve bu firmanın geri alma işleminden sonra bir başka firmanın belgesine yan sanayici olarak eklenmesi dahil), indirimli teminat uygulanmaz.

(3) Bakanlık, gümrük mevzuatı hükümleri çerçevesinde yetkilendirilmiş yükümlü sertifikası veya onaylanmış kişi statü belgesine sahip kişiler ile Bakanlıkça belirlenecek kriterleri yerine getiren diğer kişiler için dahilde işleme rejimi hükümlerinin kolaylaştırılması amacıyla genelge ve talimat ile düzenleme yapmaya yetkilidir.

GEÇİCİ MADDE 1 – (1) 27/1/2005 tar h nden önce, süres çer s nde taahhüt kapatma müracaatı yapılmaması neden yle resen kapatılan veya ptal ed len ve bu suretle uygulanan müeyy den n kısmen tahs l ed ld ğ dah lde şleme z n belges kapsamında thal ed len eşyanın şlem görmüş ürün olarak belge süres çer s nde hraç ed ld ğ n n lg l gümrük dares nden tey t ed lmes ve resen kapatma veya ptal şlem n n Bakanlık (İhracat Genel Müdürlüğü) tarafından ger alınması kaydıyla belge hracat taahhütler , bu hracata tekabül eden thal eşyasına müeyy de uygulanmaksızın, lg l bölge müdürlüğü tarafından kapatılır.

(2) B r nc fıkra hükmü çerçeves nde hracat taahhüdü kapatılan dah lde şleme z n belges kapsamında, henüz tahs latı yapılmamış (amme alacağının asl ve fer ler n n tahs l ed lmem ş olması) kısım ç n thalat esnasında alınan tem natlar lg l gümrük dares nce belge sah b f rmaya ade ed l r. Ancak, belge kapsamında daha önce tahs l ed lm ş tutarlar (amme alacağının asl ve/veya fer ler n n tahs l ed lm ş olması) taahhüt kapatma şlem n müteak p lg l belge sah b f rmaya ade ed lmez.

GEÇİCİ MADDE 2 – (1) 27/1/2005 tar h nden t baren düzenlenen ancak elektron k ortamda düzenlenmem ş bulunan dah lde şleme z n belges hracat taahhüdünün kapatılması esnasında braz ed len lg l hracata l şk n gümrük beyannames aslı üzer nde belge sayısının yer almaması ve bu nedenle lg l gümrük beyannames n n belge hracat taahhüdüne saydırılamaması durumunda, yen den hracat gerçekleşt r leb lmes ç n henüz hracat taahhüdü kapatılmamış olan lg l belgeye, bu Tebl ğ n yürürlük tar h nden t baren 1 (b r) ay çer s nde gerekl b lg ve belgelerle b rl kte lg l bölge müdürlüğüne müracaat

ed lmes kaydıyla, bu Tebl ğ n yürürlük tar h nden t baren azam 4 (dört) aya kadar haklı sebebe l şk n ek süre ver leb l r.

(2) B r nc fıkrada bel rt len sürede yapılmayan müracaat değerlend rmeye alınmaz.

GEÇİCİ MADDE 3 – (1) Bu Tebl ğ n yayımı tar h nden önce düzenlenen dah lde şleme z n belgeler n n/dah lde şleme z nler n n düzenlend kler tar hte yürürlükte bulunan Tebl ğ hükümler ; münhasıran anılan dah lde şleme z n belgeler ne/dah lde şleme z nler ne uygulanır.

GEÇİCİ MADDE 4 – (1) 20/12/2006 tar h nden t baren düzenlenm ş ve belge süres sona erm ş dah lde şleme z n belgeler kapsamında bu Tebl ğ n 21, 23 ve 26 ncı maddeler hükmünden daha önce yararlanamamış f rmaların, İhracat 2007/7 sayılı Tebl ğ n yürürlük tar h nden t baren 1 (b r) ay çer s nde elektron k ortamda Bakanlığa müracaat etmeler gerekmekted r. Bu durumdak dah lde şleme z n belgeler ne, f rma müracaatına st naden tes s ed lecek şlem tar h nden t baren lg l ek süreler ver leb l r.

Ancak bu Tebl ğ n 22 nc maddes n n (1) numaralı fıkrasında bel rt len ek süre, belge süres sonundan t baren ver l r. (25.07.2007 tarih ve 26593 sayılı R.G. – İhracat 2007/7 Tebliğ ile eklenmiştir)

GEÇİCİ MADDE 5 – (30.05.2008 tarihli ve 26891 sayılı R.G. İhracat 2008/4 Tebliğ ile eklenmiştir) (1) 27/12/2006 tar hl ve 5569 sayılı Kanun çerçeves ndek f nansal yen den yapılandırma sözleşmeler ne göre borçları yen den yapılandırılan ve yen b r tfa planına bağlanan borçlular adına, 30/12/2006 tar h nden önce düzenlenen dah lde şleme z n belgeler ne/dah lde şleme z nler ne (müeyy de uygulanan ancak verg ler tahs l ed lmeyen belgeler/ z nler dah l), belge sah b f rmanın elektron k ortamda müracaat [elektron k ortamda düzenlenmem ş bulunan belgeler açısından lg l bölge müdürlüğü aracılığıyla Bakanlığa (İhracat Genel Müdürlüğü) müracaat]/ z n sah b f rmanın se lg l gümrük dares aracılığıyla Bakanlığa (İhracat Genel Müdürlüğü) müracaat tar h nden t baren 18 (onsek z) ayı aşmamak üzere sözleşme süres kadar süre ver l r.

(2) Bu kapsamda ek süre ver len dah lde şleme z n belgeler n n/dah lde şleme z nler n n hracat taahhütler ; belge/ z n sah b f rma, bu f rmanın grup f rmaları veya lg l sözleşmede bel rt len borçlular ve müşterek borçlu mütesels l kef ller tarafından yapılan hracat le kapatılab l r. Ancak, hracat taahhütler n n belge/ z n sah b f rmanın grup f rmaları veya lg l sözleşmede bel rt len borçlular ve müşterek borçlu mütesels l kef ller tarafından yapılan hracat le kapatılmasında 4760 sayılı Özel Tüket m Verg s Kanunu ve 3065 sayılı Katma Değer Verg s Kanunu hükümler saklıdır.

GEÇİCİ MADDE 6 – (30.05.2008 tarihli ve 26891 sayılı R.G. İhracat 2008/4 Tebliğ ile eklenmiştir) (1) Belge süres sona erm ş ancak henüz hracat taahhüdü kapatılmamış dah lde şleme z n belges n n or j nal süres n n uzatılmış olması hal nde, belge süres sonundan t baren belge or j nal süres n n uzatılmasına l şk n şlem n yapıldığı tar he kadar gerçekleşt r len hracata l şk n gümrük beyannames , üzer nde belge sah b f rmanın unvanının veya belge sayısının yer alması ve belge hracat taahhüdüne saydırılmasına l şk n d ğer şartların saklı kalması kaydıyla lg l belge hracat taahhüdünün kapatılmasında kullanılab l r.

GEÇİCİ MADDE 7 –(30.05.2008 tarihli ve 26891 sayılı R.G. İhracat 2008/4 Tebliğ ile eklenmiştir) (1) 1/3/2008 tar h nden önce süres sona eren ve bu Tebl ğ’ n 21 la 26 ncı maddeler ne st naden münfer den ek süre müracaatında bulunulan dah lde şleme z n belges kapsamında, ek süre müracaatında bulunulan tar h le ek süre müracaatının uygun görüldüğü tar h arasında gerçekleşt r len hracata l şk n gümrük beyannames , üzer nde belge sah b f rmanın unvanının veya belge sayısının yer alması ve belge hracat taahhüdüne saydırılmasına l şk n d ğer şartların saklı kalması kaydıyla lg l belge hracat taahhüdünün kapatılmasında kullanılab l r.

GEÇİCİ MADDE 8 – (30.05.2008 tarihli ve 26891 sayılı R.G. İhracat 2008/4 Tebliğ ile eklenmiştir) (1) 1/1/2008 tar h nden önce düzenlenm ş dah lde şleme z n belgeler ne (müeyy deler tahs l ed lmeyen dah lde şleme z n belgeler dah l); hracata l şk n b r gümrük beyannames n n belge hracat taahhüdüne saydırılmasına l şk n d ğer şartlar saklı kalmak kaydıyla lg l belge sayısı veya satır kodu bulunmaması neden yle belge hracat taahhüdüne saydırılamayan hracata l şk n gümrük beyannameler d kkate alınarak, yen den hracat gerçekleşt r leb lmes ç n bu madden n yürürlük tar h nden t baren 1 (b r) ay çer s nde gerekl b lg ve belgelerle b rl kte elektron k ortamda müracaat ed lmes (elektron k ortamda düzenlenmem ş bulunan dah lde şleme z n belgeler açısından lg l bölge müdürlüğüne müracaat ed lmes ) kaydıyla, bu ek süre müracaatının uygun görüldüğü tar hten t baren azam 4 (dört) aya kadar haklı sebebe l şk n ek süre ver leb l r.

GEÇİCİ MADDE 9 – 1/1/2008 tar h nden önce düzenlenm ş dah lde şleme z n belgeler ne (müeyy deler tahs l ed lmeyen dah lde şleme z n belgeler dah l); hracata l şk n b r gümrük beyannames n n belge hracat taahhüdüne saydırılmasına l şk n d ğer şartlar saklı kalmak kaydıyla lg l belge sayısı veya satır kodu bulunmaması neden yle belge hracat taahhüdüne saydırılamayan hracata l şk n gümrük beyannameler d kkate alınarak, yen den hracat gerçekleşt r leb lmes ç n bu madden n yürürlük tar h nden t baren 1 (b r) ay çer s nde gerekl b lg ve belgelerle b rl kte elektron k ortamda müracaat ed lmes (elektron k ortamda düzenlenmem ş bulunan dah lde şleme z n belgeler açısından lg l bölge müdürlüğüne müracaat ed lmes ) ve Geç c 8 nc madde kapsamında ek süre mkanından yararlanılmamış olması kaydıyla, bu ek süre müracaatının uygun görüldüğü tar hten t baren azam 4 (dört) aya kadar haklı sebebe l şk n ek süre ver leb l r. (14.08.2008 tarihli ve 26967 sayılı R.G. - İhracat 2008/13 Tebliğ ile eklenmiştir)

GEÇİCİ MADDE 10 – 27/1/2005 tar h nden önce düzenlenen dah lde şleme z n belgeler kapsamında gümrük dareler nce thal ne z n ver len eşyanın belge hracat taahhüdünde yer alan şlem görmüş ürünün üret m nde kullanılıp belge süres çer s nde hraç ed ld ğ n n tevs k kaydıyla, lg l belgeler n hracat taahhüdü müeyy de uygulanmaksızın kapatılır. (14.08.2008 tarihli ve 26967 sayılı R.G. - İhracat 2008/13 Tebliğ ile eklenmiştir)

GEÇİCİ MADDE 11 – (24.12.2008 tarih ve 27090 sayılı R.G. İhracat 2008/15 ile eklenmiştir) (1) Dünya genelinde yaşanan ekonomik kriz nedeniyle, bu maddenin yürürlüğe giriş tarihinden önce düzenlenmiş ve henüz ihracat taahhüt hesabı kapatılmamış dahilde işleme izin belgelerine, sadece belge kapsamındaki eksik ihracatın tamamlanmasını teminen;

a) Belge süresi sona ermiş belgeler için, bu maddenin yürürlüğe giriş tarihinden itibaren 1 (bir) ay içerisinde elektronik ortamda Bakanlığa müracaat edilmesi (elektronik ortamda düzenlenmemiş bulunan dahilde işleme izin belgeleri açısından ilgili bölge müdürlüğüne müracaat edilmesi) kaydıyla,

b) Belge süresi sona ermemiş belgeler için ise, en geç belge süresi sonundan itibaren 1 (bir) ay içerisinde elektronik ortamda Bakanlığa müracaat edilmesi (elektronik ortamda düzenlenmemiş bulunan dahilde işleme izin belgeleri açısından ilgili bölge müdürlüğüne müracaat edilmesi) kaydıyla,

bu ek süre müracaatının uygun görüldüğü tarihten itibaren, belge orijinal süresini aşmamak üzere azami 6 (altı) aya kadar haklı sebebe ilişkin ek süre verilir.

GEÇİCİ MADDE 12 – (01.07.2009 tarih ve 27275 sayılı R.G. İhracat 2009/6 Tebliğ ile eklenmiştir) (1) Dünya genel nde yaşanan ekonom k kr z neden yle, bu madden n yürürlüğe g r ş tar h nden önce düzenlenm ş ve henüz hracat taahhüt hesabı kapatılmamış dah lde şleme z nler ne, z n kapsamındak eks k hracatın tamamlanmasını tem nen;

a) İz n süres sona erm ş z nler ç n, bu madden n yürürlüğe g r ş tar h nden t baren 1 (b r) ay çer s nde lg l gümrük dares ne müracaat ed lmes kaydıyla,

b) İz n süres sona ermem ş z nler ç n se, en geç z n süres sonundan t baren 1 (b r) ay çer s nde lg l gümrük dares ne müracaat ed lmes kaydıyla,

bu ek süre müracaatının uygun görüldüğü tar hten t baren, z n or j nal süres n aşmamak üzere azam 6 (altı) aya kadar haklı sebebe l şk n ek süre ver l r.

GEÇİCİ MADDE 13 – (01.07.2009 tarih ve 27275 sayılı R.G. İhracat 2009/6 Tebliğ ile eklenmiştir) (1) Dünya genel nde yaşanan ekonom k kr z neden yle, 24/12/2008 tar h nden önce düzenlenm ş ve belge süres sona ermekle b rl kte hracat taahhüt hesabı henüz kapatılmamış dah lde şleme z n belgeler ne, Geç c 11 nc madde kapsamında ek süre mkanından yararlanılmamış olunması ve bu madden n yürürlüğe g r ş tar h nden t baren 1 (b r) ay çer s nde elektron k ortamda düzenlenm ş dah lde şleme z n belgeler açısından elektron k ortamda Bakanlığa; elektron k ortamda düzenlenmem ş bulunan dah lde şleme z n belgeler açısından lg l bölge müdürlüğüne müracaat ed lmes kaydıyla, bu ek süre müracaatının uygun görüldüğü tar hten t baren, sadece belge kapsamındak eks k hracatın tamamlanmasını tem nen belge or j nal süres n aşmamak üzere azam 6 (altı) aya kadar haklı sebebe l şk n ek süre ver l r.

GEÇİCİ MADDE 14 – (01.07.2009 tarih ve 27275 sayılı R.G. İhracat 2009/6 Tebliğ ile eklenmiştir) (1) 27/1/2005 tar h nden sonra düzenlenm ş ve taahhüt hesabı müeyy del kapatılmış/resen kapatılmış dah lde şleme z n belgeler , 17/1/2005 tar hl ve 2005/8391 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ek Dah lde İşleme Rej m Kararının 26 ncı maddes hükümler n n saklı kalması, bu Tebl ğ n 46 ncı maddes kapsamında herhang b r nceleme ve/veya soruşturma neden yle müeyy de uygulanmamış olması, müeyy del kapatılmış/resen

kapatılmış belgeler ç n belge süres çer s nde usulüne uygun olarak gerçekleşt r lm ş hracatın tevs k ed lmes ve bu madden n yürürlüğe g r ş tar h nden t baren 1 (b r) ay çer s nde lg l bölge müdürlüğüne müracaat ed lmes kaydıyla açılır ve lg l belgeye taahhüt kapatma/resen kapatma şlem n n ger alındığı tar h t barıyla sadece belge kapsamındak eks k hracatın tamamlanmasını tem nen azam 3 (üç) aya kadar haklı sebebe l şk n ek süre ver l r. Bu ek süre mkanından yararlanan f rmalar, bu Tebl ğ kapsamında varsa başka ek süre hakkından yararlanamaz.

GEÇİCİ MADDE 15 – (1) Dahilde işleme izin belgesi kapsamında 1/4/2008-31/12/2008 tarihleri arasında ithal edilen Gümrük Tarife Cetvelinin 72 ila 79 uncu fasıllarında yer alan eşyanın değerinin belge kapsamındaki toplam ithalat değerinin % 35'inden fazla olması halinde, ithaline izin verilen eşyanın belge ihracat taahhüdünde yer alan işlem görmüş ürünün üretiminde kullanılıp belge süresi içerisinde ihraç edildiğinin tevsiki kaydıyla, ilgili belgelerin ihracat taahhüdü döviz kullanım oranı aranmaksızın kapatılır.(06.08.2009 tarih ve 27311 sayılı R.G. İhracat 2009/9 Tebliğ ile eklenmiştir))

GEÇİCİ MADDE 16 – (1) Elektronik ortamda düzenlenmemiş olan dahilde işleme izin belgesi kapsamında elektrik enerjisi ihracat taahhüdü bulunması halinde, bu ihracata ilişkin gümrük beyannamesi üzerinde ilgili imalatçı firma unvanının veya ilgili belge sayısının yer alması kaydıyla ilgili belge ihracat taahhüt hesabı, TEİAŞ bünyesindeki Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi'nden teyidi alınan fatura bilgileri esas alınarak kapatılabilir. (06.08.2009 tarih ve 27311 sayılı R.G. İhracat 2009/9 Tebliğ ile eklenmiştir))

GEÇİCİ MADDE 17 –(18.09.2009 tarih ve 27353 sayılı R.G. İhracat 2009/10 Tebliğ ile eklenmiştir) (1) Dünya genelinde yaşanan ekonomik krizin etkilerinin devam etmesi nedeniyle, 1/1/2007-30/6/2009 tarihleri arasında düzenlenmiş ve henüz ihracat taahhüt hesabı kapatılmamış dahilde işleme izin belgelerine, sadece belge kapsamındaki eksik ihracatın tamamlanmasını teminen;

a) Belge süresi sona ermiş belgeler için, bu maddenin yürürlüğe giriş tarihinden itibaren 1 (bir) ay içerisinde elektronik ortamda Bakanlığa müracaat edilmesi kaydıyla,

b) Belge süresi sona ermemiş belgeler için ise, en geç belge süresi sonundan itibaren 1 (bir) ay içerisinde elektronik ortamda Bakanlığa müracaat edilmesi kaydıyla,

bu ek süre müracaatının uygun görüldüğü tarihten itibaren, belge orijinal süresini aşmamak üzere azami 6 (altı) aya kadar haklı sebebe ilişkin ek süre verilir.

GEÇİCİ MADDE 18 – (1) 1/1/2010 tarihinden önce düzenlenmiş ve henüz ihracat taahhüt hesabı kapatılmamış dahilde işleme izin belgelerine; ihracata ilişkin bir gümrük beyannamesinin belge ihracat taahhüdüne saydırılmasına ilişkin diğer şartlar saklı kalmak kaydıyla, ilgili belge sayısı veya satır kodu bulunmaması nedeniyle belge ihracat taahhüdüne saydırılamayan ihracata ilişkin gümrük beyannamelerinin istatistiki kıymet tutarı kadar yeniden ihracat gerçekleştirilebilmesi için bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren 1 (bir) ay içerisinde gerekli bilgi ve belgelerle birlikte elektronik ortamda müracaat edilmesi (elektronik ortamda düzenlenmemiş bulunan dahilde işleme izin belgeleri açısından ilgili bölge müdürlüğüne müracaat edilmesi) halinde, bu ek süre müracaatının uygun görüldüğü tarihten itibaren, belge orijinal süresini aşmamak üzere azami 6 (altı) aya kadar haklı sebebe ilişkin ek süre verilebilir. (02.04.2010 tarih ve 27540 sayılı R.G. İhracat 2010/4 Tebliğ ile eklenmiştir)

---GEÇİCİ MADDE 19 – (1) 22/8/2010 tarihinden önce düzenlenen ve henüz ihracat taahhüt hesabı kapatılmamış ikincil işlem görmüş tarım ürünü taahhüdü içeren dahilde işleme izin belgelerine bu Tebliğin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (h) bendi ile 38 inci maddesinin dördüncü fıkrasının uygulanması bakımından, 22/8/2010 tarihinde yapılan değişiklik öncesi uygulanan Dahilde İşleme Rejimi mevzuatının lehe olan hükümleri uygulanır. (15.10.2010 tarih ve 27730 sayılı R.G. İhracat 2010/13 tebliğ ile eklenmiştir)

GEÇİCİ MADDE 20 – (1) Bu maddenin yürürlüğe giriş tarihinden önce belge süresi sona eren ancak henüz ihracat taahhüt hesabı kapatılmamış dahilde işleme izin belgesi sahibi firma hakkında belge süresi içinde verilmiş iflasın ertelenmesi kararı bulunması halinde, bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren 1 (bir) ay içerisinde mahkeme kararıyla birlikte elektronik ortamda Bakanlığa (elektronik ortamda düzenlenmemiş bulunan belgeler açısından ilgili bölge müdürlüğü aracılığıyla Bakanlığa) müracaat edilmesi kaydıyla, Bakanlık (İhracat Genel Müdürlüğü) tarafından uygun görüldüğü tarihten itibaren mücbir sebep ile fevkalade hal süresi dikkate alınarak dahilde işleme izin belgesine ilave süre verilebilir. (10.11.2010 tarihli 27755 sayılı R.G. İhracat 2010/15 Tebliğ ile eklenmiştir)

GEÇİCİ MADDE 21 – (1) Dahilde işleme izin belgesi kapsamında 1/1/2008-31/12/2008 tarihleri arasında ithal edilen Gümrük Tarife Cetvelinin 72 ila 79 uncu fasıllarında yer alan eşyanın değerinin belge kapsamındaki toplam ithalat değerinin %35’inden fazla olması halinde, ithaline izin verilen eşyanın belge ihracat taahhüdünde yer alan işlem görmüş ürünün üretiminde kullanılıp belge süresi içerisinde ihraç edildiğinin tevsiki kaydıyla, ilgili belgelerin ihracat taahhüdü döviz kullanım oranı aranmaksızın kapatılır.

(12.03.2011 tarihli ve 27872 sayılı R.G. İhracat 2011/13 Tebliği ile eklenmiştir)

GEÇİCİ MADDE 22 – (1) Bu maddenin yayımı tarihinden önce düzenlenmiş ve henüz ihracat taahhüt hesabı kapatılmamış dahilde işleme izin belgelerine, bu Tebliğin 17 nci maddesinin dokuzuncu fıkrası ile 45 inci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinin uygulanması bakımından, bu maddenin yayımı tarihi öncesi uygulanan Dahilde İşleme Rejimi mevzuatının lehe olan hükümleri uygulanır. (17.05.2011 tarihli ve 27937 sayılı R.G. İhracat 2011/7 Tebliğ ile eklenmiştir)

GEÇİCİ MADDE 23 – (1) 24 üncü maddenin üçüncü fıkrası ile geçici 18 inci madde kapsamında bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar verilen ek sürelerde yine bu maddelerde belirtilen şartlar saklı kalmak kaydıyla, 1000 rejim kodu ile gerçekleştirilen ihracata ilişkin gümrük beyannameleri değerlendirilebilir. (29.12.2011 tarih ve 28157 sayılı R.G. İhracat 2011/20 Tebliğ ile eklenmiştir)

Resen kapatmalara ilişkin geçici uygulama (01.10.2014 tarihli, 29136 sayılı R.G. İhracat 2014/5 Tebliğ ile eklenmiştir)

GEÇİCİ MADDE 24 – (1) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce düzenlenen ve süresi içerisinde taahhüt kapatma müracaatı yapılmaması nedeniyle resen kapatılan dahilde işleme izin belgeleri ile ilgili olarak belge sahibi firmalarca, resen kapatmanın geri alınmasını teminen, bu maddenin yürürlüğe giriş tarihinden itibaren 3 (üç) ay içerisinde bu Tebliğ ekiek-3’te belirtilen bilgi ve belgeler ile birlikte ilgili İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliklerine müracaat edilmesi ve belge süresi içerisindeki ihracatın tevsik edilmesi durumunda, uygun görülen müracaatlar Bakanlığa (İhracat Genel Müdürlüğü) intikal ettirilir.

Bakanlıkça resen kapatma işleminin geri alınmasının uygun görüldüğünün Bölge müdürlüklerine bildirilmesi

Bakanlıkça resen kapatma işleminin geri alınmasının uygun görüldüğünün Bölge müdürlüklerine bildirilmesi

Benzer Belgeler