• Sonuç bulunamadı

DOKUZUNCU BÖLÜM ÇEfi‹TL‹ HÜKÜMLER

Çal›flmaya Ara Verme

Madde 86 -

1. (De¤iflik: 5219 - 14.7.2004 / m.12 – Yürürlük 1.1.2005) (*) Dan›fltay daireleri her sene a¤ustosun birin-den eylülün befline kadar çal›flmaya ara verirler.

2. Ara verme süresi içinde çal›flmak üzere; bir daire bafl-kan› ile dört üyeden ve bir yedek üyeden oluflan bir nö-betçi daire kurulur. Yedek üye ayn› zamanda Genel Sek-reterlik görevini yapar.

3. Bu dairenin baflkan› ile üyeleri, Dan›fltay dairelerinin baflkan ve üyeleri aras›ndan karma olarak baflkanl›k ku-rulu taraf›ndan seçilir. Ayr›ca lüzumu kadar savc› ve tet-kik hâkimi görevlerine devam ederler.

4. Çal›flmaya ara verme süresi içinde görevli olarak ka-lanlar hariç olmak üzere Dan›fltay Baflkan›, Baflsavc›, baflkanvekilleri, daire baflkanlar› ve üyeler ile savc›lar ve tetkik hâkimleri çal›flmaya ara verirler. Bu süre içinde dan›fltay Baflkan›na, nöbetçi daire baflkan› vekâlet eder.

5. Dan›fltay'da çal›flan di¤er memurlar çal›flmaya devam ederler. Ancak çal›flmaya ara verme süresi içinde iflin icaplar›na göre görevde kalmalar› lüzumlu görülmeyen memurlar kanuni izinlerini kullan›rlar.

6. Çal›flmaya ara verme süresi içinde görevleri bafl›nda kalanlar›n y›ll›k izin haklar› sakl›d›r.

(*) F›kran›n 1 Ocak 2005 tarihine kadar yürürlükte olan flekli: “Dan›fltay da-ireleri her sene Temmuz ay›n›n yirmisinden Eylül ay›n›n alt›s›na kadar çal›fl-maya ara verirler.”

◊ ‹YUK. md. 61, HUMK md.177

Nöbetçi Dairenin Görece¤i ‹fller

Madde 87 - Nöbetçi daire, çal›flmaya ara verme süresi içinde afla¤›da yaz›l› iflleri görür:

a) Kanun tasar› ve teklifleri ile tüzük tasar›lar› hariç ol-mak üzere hükümetçe verilecek ivedi veya kanunen bel-li süre içinde karara ba¤lanmas› gereken ifller,

b) Yürütmenin durdurulmas›na veya delillerin tespitine ait ifller,

c) Tutuklu memurlar hakk›nda Memurin Muhakemat›

Hakk›nda Kanunu Muvakkat› hükümlerine göre Dan›fltaya gelen ifller.

◊ IYUK. md. 27, 58, 62

Tasnif Ve Yay›n Bürosu

Madde 88 - 1. Dan›fltay daireleri ve kurullar› taraf›ndan verilen kararlar›n ve mevzuat›n tertip ve tasnifini yap-mak, kitapl›¤›n düzenlenmesini sa¤layap-mak, Dan›fltay Der-gisinin yay›mlanmas› iflini yürütmek ve kamu hukuku ile ilgili bilimsel yay›nlar› takip etmek üzere, bir büro kurulur.

2. Bu büronun kurulufl ve görevleri bir yönetmelikle dü-zenlenir.

◊ Maddede sözü edilen Yönetmelik 22.12.1967 tarih ve 12783 say›l› Resmi Gazete’de yay›nlanm›flt›r.

Gizli Bilgileri Aç›klama

Madde 89 - Dan›fltay meslek mensuplar› ile Dan›fltay tetkik hâkimleri ve savc›lar› kamu hizmetleriyle ilgili gizli bilgileri, görevlerinden ayr›lm›fl olsalar bile aç›kla-yamazlar.

‹snat Ve ‹ftiralara Karfl› Korunma

Madde 90 - Dan›fltay meslek mensuplar› hakk›nda ihbar ve flikâyetlerin inceleme, soruflturma veya yarg›lama so-nunda sabit olmad›¤› ve bir isnad›n gareze binaen veya hakaret kasd›yla yap›ld›¤› veya uydurma bir isnat mahi-yetinde oldu¤u anlafl›ld›¤› takdirde, Dan›fltay Baflkan›

is-natta bulunanlar hakk›nda kamu davas› aç›lmas›n› Cum-huriyet Savc›l›¤›ndan ister.

Çal›flma Saatleri Ve ‹zinler

Madde 91 - (De¤iflik: 3619 - 22.3.1990) Dan›fltayda haf-tal›k çal›flma süresi ve Dan›fltay meslek mensuplar›n›n mazeret, hastal›k ve ayl›ks›z izinleri yönünden Devlet memurlar› Kanunu hükümleri uygulan›r.

Dosyalar›n Ve Di¤er Evrak›n Saklanmas›

Madde 92 - Dava dosyalar›yla di¤er evrak›n Dan›fltayda saklanma süreleri, yok edilme usulleri ve Dan›fltay Arfli-vine iliflkin di¤er hususlar ç›kar›lacak bir yönetmelikle düzenlenir.

◊ Maddede sözü edilen Yönetmelik 21.2.1984 tarih ve 18139 say›l› Resmi Ga-zete’de yay›nlanm›flt›r.

Bütçe

Madde 93 -1. Dan›fltay genel bütçe içinde kendi bütçe-siyle yönetilir.

2. Bütçenin ita amiri Dan›fltay Baflkan›d›r. Muhasebe ifl-leri Dan›fltay nezdinde kurulacak muhasebe teflkilat› ta-raf›ndan yürütülür.

3. Yasama meclislerindeki bütçe görüflmelerinde Dan›fl-tay› Baflkan veya görevlendirece¤i kimse temsil eder.

K›yafet

Madde 94 - Dan›fltay meslek mensuplar› ile Dan›fltay tetkik hâkimleri ve Dan›fltay Savc›lar›n›n resmî k›yafet-lerinin flekli ve bunlar›n giyilme zaman ve yerleri bir yö-netmelikle düzenlenir.

◊ Maddede sözü edilen Yönetmelik 14.10.1971 tarih ve 13986 say›l› Resmi Gazete’de yay›nlanm›flt›r.

‹dare Mahkemeleri K›yafet Yönetmeli¤i ise 19.8.1982 tarih ve 17782 say›l›

Resmi Gazete’de yay›mlanm›flt›r.

Bas›na Bilgi Verme

Madde 95 -Bas›na, haber ajanslar›na, radyo ve televiz-yona Dan›fltayla ilgili bilgi ve demeçler, Dan›fltay Baflka-n› veya yetkili k›laca¤› bir görevli taraf›ndan verilebilir.

ONUNCU BÖLÜM SON HÜKÜMLER Kald›r›lan Hükümler

Madde 96 -521 say›l› Dan›fltay Kanunu ile bunun ek ve tadilleri yürürlükten kald›r›lm›flt›r.

Ek Madde 1 - (Ek :3619 - 22.3.1990) ‹ki dava dairesi-nin görevine iliflkin davalar,ilgili dava dairesidairesi-nin iste¤i üzerine o dava dairelerinin birlikte yapacaklar› toplant›-da karara ba¤lan›r. Bu toplant›ya toplant›-daire baflkanlar›ntoplant›-dan k›demlisi baflkanl›k eder. Toplanma ve görüflme yeter sa-y›s› dokuzdur. Kararlar oy çoklu¤uyla verilir. Bu dava-lar, davan›n aç›ld›¤› dairenin esas ve karar numaralar›n›

al›r.

Geçici Madde 1 -Bu Kanunun yürürlü¤e girdi¤i tarihte Dan›fltayda görevli ve 657 say›l› Devlet Memurlar› Ka-nununa tabi memurlardan ihtiyaç fazlas› olanlar, bölge idare mahkemeleri, idare mahkemeleri ve vergi mahke-melerinde görevlendirilmek üzere Adalet Bakanl›¤›

em-rine verilirler. Bunlara ait kadrolar Adalet Bakanl›¤› tafl-ra teflkilat› mahkemeler bölümüne eklenir.

Geçici Madde 2 - Bu Kanunun yürürlü¤e girdi¤i tarihte Dan›fltayda görevli bulunan baflkâtiplerin unvan "yaz› ifl-leri müdürü" olarak de¤ifltirilmifltir. Bu de¤ifliklik sebebi ile yeniden atanmalar› gerekmez. Yeni unvanlar›, yan ödeme kararnamesinde yer al›ncaya kadar eski unvanla-r› üzerinden yan ödeme almaya devam ederler.

Geçici Madde 3 - Yürürlükten kald›r›lan 521 say›l› Da-n›fltay Kanunu ile ek ve de¤iflikliklerine göre ç›kar›lm›fl bulunan tüzük ve yönetmeliklerin bu Kanuna ayk›r› ol-mayan hükümleri ç›kar›lacak tüzük, içtüzük ve yönetme-likler yürürlü¤e girinceye kadar uygulanmaya devam olunur.

Geçici Madde 4 - Bu Kanunun yürürlü¤e girmesinden önce bafllayan müracaat ve dava süreleri hakk›nda 521 say›l› Dan›fltay Kanununun ilgili hükümleri uygulan›r.

Geçici Madde 5 - Bu Kanunun yürürlü¤e girdi¤i tarih-ten önce Dan›fltaya aç›lm›fl bulunan davalar Dan›fltay'da bak›larak sonuçland›r›l›r.

Geçici Madde 6 -Daha önce Dan›fltay›n görev alan›nda olup Bölge ‹dare Mahkemeleri, ‹dare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinin Kuruluflu ve Görevleri Hakk›nda Kanun ile bu mahkemelerin görevine giren konularla il-gili davalar, bu mahkemeler göreve bafllay›ncaya kadar Dan›fltayda aç›lmaya devam olunur. Bu davalar Dan›fl-tayca sonuçland›r›l›r.

Geçici Madde 7 -Bu Kanunun yürürlü¤e girdi¤i tarihte Birinci Mürettep Daire, Yedinci Daire ve Onuncu Daire-de mevcut bulunan memur hukuku ile ilgili dosyalar Üçüncü Daireye devredilir ve bu Dairece sonuçland›r›l›r.

Geçici Madde 8 -Yürürlükten kald›r›lan 521 say›l› Da-n›fltay Kanunu ile ek ve de¤ifliklikleri gere¤ince kurul-mufl bulunan daire ve kurullarda mevcut ifllerin bu Kanu-na göre görevlendirilen daire ve kurullara da¤›t›m›, ayr›-ca karar verilmesine yer kalmaks›z›n, daire kurullar›n›n oluflmas›ndan itibaren onbefl gün içinde tamamlan›r.

Geçici Madde 9 - ‹dari ‹fller, Baflkanl›k Kurulu, Yüksek Disiplin ve Disiplin Kurullar›n›n seçimleri daire kurulla-r›n›n oluflmas›ndan itibaren onbefl gün içinde yap›l›r.

Geçici Madde 10 - Çeflitli kanunlarda Dan›fltay Genel Kurulunda görüflülerek karara ba¤lanaca¤› yaz›l› ifller, bu Kanunun yürürlü¤e girdi¤i tarihten sonra Dan›fltay

‹dari ‹fller Kurulunca görüflülerek karara ba¤lan›r.

Geçici Madde 11 -Hâkimler Kanununda idari yarg› hâ-kim ve savc›lar› ile ilgili düzenlemeler yap›l›ncaya kadar bu Kanunda sözü geçen birinci s›n›fa ayr›lm›fl idari yar-g› hâkim ve savc›lar› ibaresi birinci derece kadroyu alm›fl idari yarg› hâkim ve savc›lar› anlam›na gelir.

Geçici Madde 12 -Anayasa Mahkemesi ve Say›fltay ka-nunlar›nda gerekli düzenlemeler yap›l›ncaya kadar 1903 say›l› Kanunun geçici 1 ve 2 nci maddelerine göre yarg›

ödene¤inin verilmesine devam olunur.

Geçici Madde 13 -Bu Kanunun yürürlü¤e girdi¤i

tarih-te, Dan›fltay Baflkan›, Baflsavc›s› ve daire baflkanlar›n›n baflkanl›k s›fatlar› sona erer. Ancak; geçici 14 ncü mad-de gere¤ince atamalar yap›l›ncaya kadar baflkanl›k gö-revleri devam eder.

Geçici Madde 14 -1. Bu Kanunun yürürlü¤e girdi¤i ta-rihten itibaren otuz gün içinde, Dan›fltayda mevcut bofl üyelik kadrolar› bir defaya mahsus olmak üzere, bu Ka-nunun 8 inci maddesinde belirtilen niteliklere sahip olan-lar aras›ndan, en az dörtte üçü idari yarg› hâkim ve sav-c›lar›ndan olmak üzere Hâkimler ve Savc›lar Yüksek Kurulunun bofl üyelikler için gösterece¤i iki kat aday aras›ndan Cumhurbaflkan› taraf›ndan seçim yap›lmak su-retiyle doldurulur.

2. Birinci f›kradaki seçimi izleyen onbefl gün içinde Da-n›fltay Baflkan›, Baflsavc›s›, baflkanvekilleri ve daire bafl-kanlar› Hâkimler ve Savc›lar Yüksek Kurulunun Dan›fl-tay üyelerinden gösterece¤i ikifler aday aras›ndan bir de-faya mahsus olmak üzere Cumhurbaflkan›nca seçilir.

3. Dan›fltay üyelerinin dairelere da¤›l›m›, ikinci f›krada-ki süre içinde Hâf›krada-kimler ve Savc›lar Yüksek Kurulunun önerisi üzerine bir defaya mahsus olarak Cumhurbaflka-n›nca yap›l›r.

4. Cumhurbaflkan›, Hâkimler ve Savc›lar Yüksek Kuru-lunun önerisi üzerine, kurulufl halinde bulunan bölge ida-re mahkemeleri baflkanl›klar›na bir defaya mahsus olmak üzere Dan›fltay üyeleri aras›ndan atama yapabilir. Bu su-retle bölge idare mahkemeleri baflkanl›klar›na atananlar, bu görevlerde dört y›l süre ile hizmet görürler. Bu süre, ilgilinin iste¤i üzerine uzat›labilir. Bu f›kraya göre

ata-nanlar, Dan›fltay üyeli¤i s›fat›n›, kadrosunu, ayl›k ve ödene¤i ile her türlü özlük haklar›n› muhafaza ederler.

Bunlar›n ayl›k ve ödenekleri ile di¤er her türlü mali ve sosyal haklar›n›n Dan›fltay bütçesinden ödenmesine de-vam olunur.

5. Yukar›daki f›kraya göre bölge idare mahkemeleri bafl-kanl›klar›na atananlar›n, her ne suretle olursa olsun bu görevlerinden ayr›ld›klar› tarihte Dan›fltay kadro cetve-lindeki kadrolar› iptal edilmifl say›l›r.

Geçici Madde 15 - Vergiler Temyiz Komisyonu Bafl-kanl›¤›, daire baflkanl›¤› veya üyeli¤i yapm›fl olanlar›n 521 say›l› Dan›fltay kanununun 1740 say›l› Kanunla

de-¤ifltirilen 8 nci maddesiyle tan›nan Dan›fltay üyeli¤ine se-çilme haklar› sakl›d›r.

Geçici Madde 16 -Bu Kanunun yürürlü¤e girdi¤i tarih-ten itibaren befl y›l süre ile, Dan›fltay tetkik hâkimli¤ine ve Dan›fltay savc›l›¤›na yap›lacak atamalarda, Kanunun 11 inci maddesinin birinci f›kras›ndaki befl y›ll›k hizmet sü-resi aranmaz.

Geçici Madde 17 - Bu Kanunun uygulanmas›nda, 27.10.1980 tarih ve 2324 say›l› Anayasa Düzeni Hakk›n-da Kanun hükümleri sakl›d›r.

Geçici Madde 18 -(Ek: 3619 - 22.3.1990) ‹dari ‹fller ku-rulunda bulunan tüzük tasar›lar›yla ilgili dosyalar, Da-n›fltay Baflkanl›¤›nca derhal Baflbakanl›¤a gönderilir.

Geçici Madde 19 - (Ek: 4575 - 2.6.2000) Bu Kanunun yürürlü¤e girdi¤i tarihten itibaren üç y›l süre ile Dan›fltay tetkik hâkimli¤ine yap›lacak atamalarda, 11 inci

madde-nin (1) numaral› f›kras›ndaki befl y›ll›k hizmet süresi iki y›l olarak uygulan›r. Bu atamalarda Baflkanl›k Kurulu-nun olumlu görüflü al›n›r.

Geçici Madde 20.- (Ek: 5183 - 2.6.2004 / m.16) Bu Ka-nunla yap›lan de¤ifliklikler nedeniyle Dan›fltay ikinci iresinde bulunan dosyalar Birinci Daireye, Onuncu Da-irenin görev alan›ndan ç›kar›lan dava ve ifllere iliflkin dosyalar Onüçüncü Daireye, ayr›ca bir karar verilmesine gerek olmaks›z›n devredilir.

Geçici Madde 21.-(Ek: 5183 - 2.6.2004 / m.16) Bu Ka-nunun yürürlü¤e girdi¤i tarihten itibaren dört y›l süre ile Dan›fltay tetkik hakimli¤ine yap›lacak atamalarda, 2575 say›l› Kanunun 11 inci maddesinin (1) numaral› f›kras›n-daki befl y›ll›k hizmet süresi aranmaz.

Geçici Madde 22.-(Ek: 5183 - 2.6.2004 / m.16) Bu Ka-nunun yürürlü¤e girdi¤i tarihten önce ilk derece mahke-mesi olarak Dan›fltayda aç›lm›fl bulunan ve bu Kanunla idare mahkemeleri görevleri kapsam›na al›nan davalar Dan›fltayda sonuçland›r›l›r.

Yürürlük

Madde 97 -Bu Kanun yay›m› tarihinde yürürlü¤e girer.

Yürütme

Madde 98 -Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

Benzer Belgeler