• Sonuç bulunamadı

DO⁄AL AFETLER KOM‹TES‹ ARA RAPOR ARA RAPOR

DO⁄AL AFETLER KOM‹TES‹ ARA RAPOR ARA RAPOR

Afet komitemiz bu dönemde ‹lk önce meslek mensuplar›ndan bafllayarak, Öncelik-le ‹stanbul’un Deprem Riskinde olmas› sebebiyÖncelik-le Do¤al AfetÖncelik-lerden Korunma ve bu ko-nularda bilgilendirme amac›yla çal›flmalarda bulunmufltur.

Türkiye ve dünya gündeminden düflmeyen deprem ve di¤er do¤al afetlerden Korun-man›n sa¤lanmas› için özellikte meslek mensuplar›m›za gönderilen Mali Çözüm ve Ay-l›k yaflam dergilerinde yer alacak dikkat çekici yaz› ve sloganlar ile Meslektafllar›m›z›n bu konulara yönlendirilmesi ve bilgilendirilmesi amaçlanm›flt›r.

Çevre Komitesi ile yap›lan ortak toplant›da alm›fl oldu¤umuz kararla, 15.03.2009 ta-rihinde Komite üyemiz Yeflim Özer’in kat›l›m›yla Kad›köy meydan›nda yap›lan miting-te , Türkiye’de yap›lan Su Platformu ile ilgili bildiri okunmufl ve su platformu karfl›t› gö-rüfllere destek verilmifltir.

08-09-10/ Aral›k 2009 tarihinde ‹stanbul Uluslararas› Sismik Hareketlerde Riskin Azal-t›lmas› Semineri için ‹stanbul Büyükflehir Belediyesi taraf›ndan davet edildi¤imiz halde bu davetin geç yap›lmas›ndan dolay› rezervasyon yap›lamam›fl Komite olarak bu önem-li Seminere kat›l›m gerçekleflememifltir.

Maalesef gerek hükümet politikalar› gerekse yaflad›¤›m›z ildeki Büyükflehir Beledi-yesinin bu hususlar üzerinde bugüne kadar kal›c› herhangi bir politika gütmemeleri , gerekli tedbirleri almamalar› endifle vericidir.

‹.S.M.M.M.O Do¤al Afetler Komitesi olarak meslek mensuplar›m›z› , önümüzdeki beklenen do¤al afet (DEPREM)’i en az hasarla atlatabilmeleri yönünde bilinçlendirmek ve bilgilendirmek amac›yla çal›flmalarda bulunulmufltur.

Komitemizin yapm›fl oldu¤u çal›flmalarda meslek mensuplar›m›z›n deprem öncesi, deprem an›nda ve deprem sonras› yap›lmas› gerekenler ile ilgili afla¤›da detayl› olarak de¤indi¤imiz e¤itim amaçl› bilgiler derlenmifl, ayr›ca AKUT ‘ tan ald›¤›m›z destek do¤-rultusunda meslektafllar›m›z›n depreme haz›r olup olmad›¤›n› anlamak ve meslek men-suplar›m›z›n kendilerini s›namalar› için test türünde bir çal›flma yap›lm›fl olup, gerek odam›z›n internet sayfas›nda gerekse dergimizde yay›nlanmas› için üst yönetime sunul-mufltur.

K›sa bir süre önce ‹stanbul ve Tekirda¤ çevresinde yaflanan sel felaketi ile ilgili ko-mite üyelerimizce araflt›rma yap›lm›fl ,selden hasar gören birkaç meslek mensubumuzun

KOM‹TE RAPORLARI

( Halkal›’da SMMM Hüseyin ‹pek’in ,komite baflkan›m›z Nevzat SEZG‹N ‘in ) Tekirda¤

Kumba¤’ daki evlerinin selden hasar gördü¤ü bunlar›nda sigorta kapsam›nda olmas› ne-deniyle ma¤duriyetlerinin sigorta flirketleri taraf›ndan karfl›lanaca¤›ndan komite ve mes-lek odam›z olarak herhangi bir yard›m yap›lmas›na ihtiyaç duyulmam›flt›r.

Komitemiz ve odam›zca sevindirici olan meslek mensuplar›m›zdan sel felaketine u¤-ram›fl olanlardan herhangi birinde can kayb› ile ilgili bir bilgi gelmemifl, duyum al›nma-m›flt›r.

Meslek mensuplar›m›z›n DEPREM felaketinde hayatta kalabilmesinin alt›n kurallar›n›

k›saca flöyle s›ralayabiliriz.

DEPREM ÖNCES‹NDE

Öncelikle yaflad›¤›n›z yerleflim biriminin deprem tehlikesi hakk›nda do¤ru bilgileri il-gililerden ö¤renin.

Aile bireyleri aras›nda ola¤anüstü bir durumda nas›l davranaca¤›n›z› konuflun.

Her odada üzerinize bir fleyin düflmeyece¤i sa¤lam bir yer seçin.

Yere yatma, bafl›n› koruma ve bir fleye tutunmay› ö¤renin ve çocuklar›n›za da ö¤retin.

Kitapl›k, yüksek mobilya gibi kolay devrilebilir eflyalar ile a¤›r eflyalar› duvarlara ve-ya döflemeye s›k›ca ba¤lay›n, tablo, gardrop gibi eflve-yalar› sabitlefltirin ve üzerinize dev-rilmeyecek flekilde yerlefltirin.

Mutfak dolaplar› gibi k›r›labilecek eflyalar›n›z› koydu¤unuz dolaplar›n›za sa¤lam ki-litler tak›n.

Ola¤anüstü bir durumda hemen kullanabilece¤iniz el feneri, radyo ve yedek pilleri, ilkyard›m çantas› ve gerekli ilaçlar›n›z›, ifl eldivenini önceden çantaya koyup, kolayca ulaflabilece¤iniz bir yerde bulundurun.

DEPREM SIRASINDA

Bina içinde iseniz deprem s›ras›nda sakin olup, pani¤e kap›lmay›n, cesaretinizi top-lay›n ve koflmay›n.

Büyük bir depremde ayakta durman›z, koflman›z mümkün de¤ildir. Çömelin ya da döflemeye yat›n. Sa¤lam bir masa, s›ra, mobilya veya kap› kasas›n›n alt›na girin ve bafl›-n›z› koruyun. Masaya tutunun ve onunla birlikte hareket etmeye haz›r olun.

2009 YILI ODA FAAL‹YET RAPORU

Pozisyonunuzu sallant› duruncaya kadar de¤ifltirmeyin. Bina içinde kal›n. Düflen cam k›r›klar› ya da bina molozlar›ndan yaralanabilirsiniz. Tiyatro, okul, sinema, büro gibi ka-labal›k yerlerde iseniz, kesinlikle merdivenlere, asansörlere koflmay›n. Kendinizi koltuk, s›ra gibi yerlerde korumaya al›n, sakin olun ve baflkalar›n› da ayn› flekilde davranmaya davet edin.

Bina d›fl›nda iseniz binalardan dökülecek y›k›nt›lar ve camlardan, elektrik ve direk tellerinden uzakta güvenli bir yerde depremin durmas›n› bekleyin.

Araç kullan›yorsan›z bulundu¤unuz yer e¤er güvenli ise durun ve araç içinde kal›n.

Normal trafikten olabildi¤ince uzaklafl›n. Köprüler, üst geçitler, tünellerden uzak durun.

E¤er mümkünse a¤açlar, direkler, enerji nakil hatlar›ndan uzakta kal›n.

DEPREM SONRASINDA

Büyük bir depremden sonra artç› depremler mutlaka devam edecektir. Bu deprem-lere karfl› haz›rl›kl› olun.

Özellikle ilk üç gün içerisinde, yetkililer izin vermedikçe, sa¤lam evlerinize dahi gir-meyin.

Baz› artç› sars›nt›lar zay›flam›fl yap›larda yeni hasar yapacak kadar büyük olabilir. Ai-le bireyAi-lerinizi bir arada tutun ve aç›k bir yerde bekAi-leyin.

Varsa yaral›lara ilkyard›m› yap›n.

Evinizi veya binan›z› terk ederken k›ymetli eflyalar›n›z›, kal›n giyecek, battaniye gibi efl-yalar› yan›n›za al›n, kal›n ayakkab›lar›n›z› giyin, biraz yiyecek ve içme suyu temin edin.

Enkaz ve y›k›nt›lar aras›nda, cadde ve sokaklarda gelifligüzel dolaflmay›n.

Do¤al afetler komitesi olarak dile¤imiz bunlar›n yap›lmas›na gerek kalmadan ama tedbiri de elden b›rakmadan do¤al afetsiz bir yaflam sürmemizdir.

DO⁄AL AFETLER KOM‹TES‹

Aral›k 2009

KOM‹TE RAPORLARI