• Sonuç bulunamadı

4. AVLULU BİNA BİÇİMİNİN FARKLI İKLİM BÖLGELERİNDE

4.7 Doğal Havalandırma ve Termal Konfor Açısından Avlu Oranlarının

Binalarda doğal havalandırma, bina içi ve avlu içi termal konforun değerlendirilmesi açısından hava akımı tahmini ve rüzgar hızı hesaplamaları çok önemlidir.özellikle sıcak-nemli bölgelerde yapılan birçok çalışma; yoğun nemin etkisiyle konfor durumunun bozulması sonucu sıcak ve nemli koşullarda termal konfor elde etmede hava hareketlerinin ne denli önemli olduğunu doğrulamıştır.

Bu optimizasyon çalışmasında ele alınan tüm avlu biçimi seçeneklerinin avlu içi rüzgar akış durumlarını değerlendirmek amacıyla saat 07:00-14:00-21:00 saatleri için tüm seçeneklerde avlu içi ve bina dışından olmak üzere rüzgar akış durumları incelenmiştir. 07:00-14:00-21:00 saatleri için hakim rüzgar yönleri çizelge 4.2’de verilmiştir.

Çizelge 4.2: Ele alınan tüm avlu seçeneklerinde üç farklı ile ait uzun dönem ortalaması saat 07:00-14:00-21:00 için hakim rüzgar yönleri.

İLLER ANTALYA DİYARBAKIR ERZURUM

AYLAR OCAK TEMMUZ OCAK TEMMUZ OCAK TEMMUZ

Saat 07:00 NNW NNW WNW WNW WSW ENE

Saat 14:00 SSW NNE NNW ENE W ENE

Saat 21:00 NNW NNW WNW NNW SSE ENE

21 Ocak saat 07:00’de Antalya’da hakim rüzgar yönü NNW ve ortalama avlu içi rüzgar hızı 0.00-2.00 m/s arasında değişim göstermektedir. Avlu boyu doğu-batı yönünde artarak geliştiği için avlu içi rüzgar akış şiddetinde artış görülmektedir. H seçeneği avlu içerisinde rüzgar döngüsü, avlu oranı diğer seçeneklere göre daha küçük boyutta olduğundan içeride rüzgar hızı, diğer seçeneklere oranla daha fazla ve döngü ve türbülans şiddeti artmaktadır. 2H seçeneğinde avlu içi rüzgar, avluya bakan doğu cephesi üzerinde daha fazla yoğunlaşmakta ve cephe üzerindeki sıcaklığı azalttığı görülmektedir. 3H ve 5H seçeneğindeki avlu içerisinde rüzgar, özellikle avlu ortasında vorteksler oluşturmakta, kenar ve avlu köşeleri daha az rüzgarlı görülmektedir.

21 Ocak saat 14:00’de Antalya’da hakim rüzgar yönü SSW ve ortalama avlu içi rüzgar hızı 0.00-1.80 m/s arasında değişim göstermektedir. Avlu içi rüzgar hızına en fazla 1.20 m/s hızla H-1.5H seçeneklerinde karşılaşılmaktadır. Avlu boyu uzadıkça avlu içi rüzgar hızı daha azalmaktadır. 2.5H seçeneği avlu içi rüzgar akışı, özellikle avluya bakan doğu cephesine doğru yoğunluk göstermekte batı cephesinde daha az akış görülmektedir. 3H ve 5H avlu seçeneklerinde avlu içi rüzgar vortekleri ve türbülans bölgeleri yoğunluk göstermektedir.

21 Ocak saat 21:00’de Antalya’da hakim rüzgar yönü NNW, ve ortalama avlu içi rüzgar hızı 0.00-1.40 m/s arasında değişim göstermektedir. Avlu içi rüzgar hızına en fazla 1.20 m/s hızla 5H seçeneğinde karşılaşılmaktadır. 2H seçeneği avlu içi rüzgar akışı, özellikle avlu ortasında yoğunluk ve avluya bakan doğu cephesine doğru yoğunluk göstermekte batı cephesinde daha az akış görülmektedir. Avlu zemin kat seviyesinde rüzgar akışı daha azdır.

21 Temmuz saat 07:00’de Antalya’da hakim rüzgar yönü NNW, ve ortalama avlu içi rüzgar hızı 0.00-1.20 m/s arasında değişim göstermektedir. Avlu içi rüzgar hızına en fazla 1.20 m/s hızla 5H seçeneğinde karşılaşılmaktadır. H seçeneğindeki avlu içi

rüzgar akışı, bu saatte diğer seçeneklere göre daha azdır. 3H seçeneği avlu içi rüzgar akışı, özellikle avlu ortasında yoğunluk ve avluya bakan doğu cephesine doğru yoğunluk göstermekte batı cephesinde bölgesinde akış oldukça azdır. Avlu zemin kat seviyesinde rüzgar akışı daha azdır.

21 Temmuz saat 14:00’de Antalya’da hakim rüzgar yönü NNE, ve ortalama avlu içi rüzgar hızı 0.00-0.80 m/s arasında değişim göstermektedir. Bu saatte rüzgar hızı ve akışı, diğer saatlere oranla daha azdır. Avlu içi rüzgar hızına en fazla 0.80 m/s hızla 1.5H seçeneğinde karşılaşılmaktadır. H seçeneğindeki avlu içi rüzgar akışı, bu saatte diğer seçeneklere göre daha azdır. En düşük rüzgar akışı ve rüzgar hızı 0.3 m/s ile 3H seçeneğinde görülür. 3H seçeneği avlu içi rüzgar akışı, özellikle avlu ortasında yoğunluk ve avluya bakan doğu cephesine doğru yoğunluk göstermekte batı cephesinde bölgesinde akış oldukça azdır.

21 Temmuz saat 21:00’de Antalya’da hakim rüzgar yönü NNW, ve ortalama avlu içi rüzgar hızı 0.00-1.00 m/s arasında değişim göstermektedir. Avlu içi rüzgar hızına en fazla 1.00 m/s hızla 2.5H seçeneğinde karşılaşılmaktadır. En düşük rüzgar akışı ve rüzgar hızı 0.3 m/s ile 3H seçeneğinde görülür. 3H ve 5H seçeneği avlu içi rüzgar akışı, özellikle avlu ortasında yoğunluk ve avluya bakan doğu cephesine doğru yoğunluk göstermekte batı cephesinde bölgesinde akış oldukça azdır.

21 Ocak saat 07:00’de Diyarbakır’da hakim rüzgar yönü WNW ve ortalama avlu içi rüzgar hızı 0.00-1.70 m/s arasında değişim göstermektedir. Avlu içi rüzgar hızına en fazla H-1.5H seçeneklerinde karşılaşılmaktadır. H seçeneği avlu içerisinde rüzgar döngüsü, avlu oranı diğer seçeneklere göre daha küçük boyutta olduğundan içeride rüzgar hızı, diğer seçeneklere oranla daha fazla ve döngü ve türbülans oranı artmaktadır. Rüzgar döngüsü avluya bakan doğu cephesi yüzeyine doğru artış göstermektedir. 2H seçeneğinde avlu içi rüzgar, avluya bakan doğu cephesi üzerinde daha fazla yoğunlaşmakta ve cephe üzerindeki sıcaklığı azalttığı görülmektedir. 3H seçeneği avlu içi batı bölgesinde rüzgar hızı daha fazla, doğu bölgesinde daha azdır. 5H seçeneğindeki avlu içerisinde rüzgar, özellikle avlu ortasında vorteksler oluşturmakta, kenar ve avlu köşeleri daha az rüzgarlı görülmektedir.

21 Ocak saat 14:00’de Diyarbakır’da hakim rüzgar yönü NNW ve ortalama avlu içi rüzgar hızı 0.00-2.20 m/s arasında değişim göstermektedir. Bu saatte Diyarbakır’da rüzgar akışı artış göstermektedir. Avlu içi rüzgar hızına en fazla 1.20 m/s hızla H- 1.5H seçeneklerinde karşılaşılmaktadır. Avlu boyu uzadıkça avlu içi rüzgar hızı daha

cephesine doğru yoğunluk göstermekte batı cephesinde daha az akış görülmektedir. 5H avlu seçeneğinde avlu içi rüzgar vortekleri ve türbülans bölgeleri yoğunluk göstermektedir.

21 Ocak saat 21:00’de Diyarbakır’da hakim rüzgar yönü WNW, ve ortalama avlu içi rüzgar hızı 0.00-1.90 m/s arasında değişim göstermektedir. Avlu içi rüzgar hızına en fazla 1.90 m/s hızla 3H seçeneğinde karşılaşılmaktadır. 1.5H seçeneği avlu içi rüzgar akışı, diğer seçenekteki avlu içi rüzgar akışına göre oldukça azdır. Özellikle avlu ortasında yoğunluk ve avluya bakan doğu cephesine doğru yoğunluk göstermekte batı cephesinde daha az akış görülmektedir. Avlu zemin kat seviyesinde rüzgar akışı daha azdır.

21 Temmuz saat 07:00’de Diyarbakır’da hakim rüzgar yönü WNW, ve ortalama avlu içi rüzgar hızı 0.00-2.50 m/s arasında değişim göstermektedir. Avlu boyu uzadıkça avlu içi rüzgar akışı ve hızı daha da artış göstermektedir. Avlu içi rüzgar hızına en fazla 2.50 m/s hızla 5H seçeneğinde karşılaşılmaktadır. 2.5H - 3H seçeneği avlu içi rüzgar akışı yoğunluğu avlunun tüm bölgelerinde hakimdir. Özellikle 5H avlu ortasında yoğunluk azalmakta avlu köşelerinde hız artışı ve türbülans artmaktadır. 21 Temmuz saat 14:00’de Diyarbakır’da hakim rüzgar yönü ENE, ve ortalama avlu içi rüzgar hızı 0.00-2.10 m/s arasında değişim göstermektedir. Avlu içi rüzgar hızına en fazla 2.10m/s hızla 1.5H seçeneğinde karşılaşılmaktadır. 3H ve 5H seçeneği avlu içi rüzgar akışı, özellikle avlunun tüm bölgesinde yoğunluk göstermektedir.

21 Temmuz saat 21:00’de Diyarbakır’da hakim rüzgar yönü NNW, ve ortalama avlu içi rüzgar hızı 0.00-1.00 m/s arasında değişim göstermektedir. Avlu içi rüzgar hızına en fazla 1.00 m/s hızla 2H seçeneğinde karşılaşılmaktadır. En düşük rüzgar akışı ve rüzgar hızı 0.3 m/s ile 3H seçeneğinde görülür. 3H ve 5H seçeneği avlu içi rüzgar akışı, özellikle avlu ortasında yoğunluk ve avluya bakan doğu cephesine doğru yoğunluk göstermekte batı cephesinde bölgesinde akış oldukça azdır.

21 Ocak saat 07:00’de Erzurum’da hakim rüzgar yönü WSW ve ortalama avlu içi rüzgar hızı 0.00-1.20 m/s arasında değişim göstermektedir. Avlu içi rüzgar hızına en fazla H-1.5H seçeneklerinde karşılaşılmaktadır. H seçeneği avlu içerisinde rüzgar döngüsü, avlu oranı diğer seçeneklere göre daha küçük boyutta olduğundan içeride rüzgar hızı, diğer seçeneklere oranla daha fazla artmaktadır. 2H seçeneğinde avlu içi rüzgar, avluya bakan doğu cephesi üzerinde daha fazla yoğunlaşmakta ve cephe üzerindeki sıcaklığı azalttığı görülmektedir. 3H seçeneği avlu içi batı bölgesinde

rüzgar, özellikle avlu ortasında vorteksler oluşturmakta, kenar ve avlu köşeleri daha az rüzgarlı görülmektedir.

21 Ocak saat 14:00’de Erzurum’da hakim rüzgar yönü W ve ortalama avlu içi rüzgar hızı 0.00-1.20 m/s arasında değişim göstermektedir. Bu saatte Erzurum’da avlu içi rüzgar akışı artış göstermektedir. Avlu içi rüzgar hızına bu saatte 0.80 m/s hızla H- 1.5H-2H-2.5H seçeneklerinde karşılaşılmaktadır. Avlu boyu uzadıkça avlu içi rüzgar hızı daha azalmaktadır. 2.5H seçeneği avlu içi rüzgar akışı, özellikle avluya bakan doğu cephesine doğru yoğunluk göstermekte batı cephesinde daha az akış görülmektedir. 5H avlu seçeneğinde avlu içi rüzgar vorteksleri ve türbülans bölgeleri yoğunluk göstermektedir.

21 Ocak saat 21:00’de Erzurum’da hakim rüzgar yönü SSE, ve ortalama avlu içi rüzgar hızı 0.00-1.60 m/s arasında değişim göstermektedir. Avlu içi rüzgar hızına en fazla 1.60 m/s hızla 5H seçeneğinde karşılaşılmaktadır. Özellikle avlu ortasında yoğunluk ve avluya bakan doğu cephesine doğru yoğunluk göstermekte batı cephesinde daha az akış görülmektedir. 3H avlu seçeneği avlu içi rüzgar akış yoğunluğu; diğer seçeneklere oranla daha fazla, zemin kat seviyesinde hız oranı daha azdır ve birinci kat seviyesine doğru artış göstermektedir.

21 Temmuz saat 07:00’de Erzurum’da hakim rüzgar yönü ENE, ve ortalama avlu içi rüzgar hızı 0.00-1.60 m/s arasında değişim göstermektedir. Avlu boyu uzadıkça avlu içi rüzgar akışı ve hızı daha da artış göstermektedir. Avlu içi rüzgar hızına en fazla 1.60 m/s hızla 5H seçeneğinde karşılaşılmaktadır. 2H-2.5H - 3H-5H seçeneği avlu içi rüzgar akışı yoğunluğu avlunun tüm bölgelerinde hakimdir. Özellikle 5H avlu ortasında yoğunluk azalmakta avlu köşelerinde hız artışı ve türbülans artmaktadır. 21 Temmuz saat 14:00’de Erzurum’da hakim rüzgar yönü ENE, ve ortalama avlu içi rüzgar hızı 0.00-2.20 m/s arasında değişim göstermektedir. Bu saatte rüzgar hızı artış göstermiştir. Avlu içi rüzgar hızına en fazla 2.10m/s hızla 3H ve 5H seçeneğinde karşılaşılmaktadır. 3H ve 5H seçeneği avlu içi rüzgar akışı, özellikle avlunun tüm bölgesinde yoğunluk göstermektedir.

21 Temmuz saat 21:00’de Diyarbakır’da hakim rüzgar yönü ENE, ve ortalama avlu içi rüzgar hızı, saat 14:00 deki gibi yüksektir. Avlu içi hız, 0.00-2.10 m/s arasında değişim göstermektedir. Avlu içi en fazla rüzgar hızına 2H seçeneğinde karşılaşılmaktadır.

4.8 Günlük Güneş Hareketinin Avlu İçi Termal Performansa Etkisi Avlu İçi